site.btaПолезащитните пояси в Североизточна България увеличават до 30 на сто добива от земеделски култури, коментира лесовъд

BOBSTH 15:17:01 20-05-2016
PP1516BO.020
Добрич - полезащитни пояси - ефект - лесовъди

Полезащитните пояси в Североизточна България увеличават до 30 на сто добива от земеделски култури,
коментира лесовъд




Добрич, 20 май /Юлияна Христова, БТА/
Полезащитните горски пояси представляват едва 2 на сто от териториите, ползвани за земеделски нужди, а увеличават добивите от селскостопански култури до 30 на сто. Това е съобщил на състоялото се в Добрич съвещание на лесовъди от Североизточното държавно предприятие д-р инж. Йордан Петров, участвал в изграждането на полезащитните пояси преди повече от шейсет години, цитиран от пресцентъра на предприятието. На срещата 120 служители на горските стопанства в Добрич, Балчик, Генерал Тошево, Тервел, Суворово, представители на Изпълнителната агенция по горите и други ведомства са дискутирали мерки за опазване на полезащитните пояси.
Тези зелени ивици са безценни съоръжения против ветровата ерозия и убежище на животински видове в региона, е коментирал Йордан Петров. По думите му поясите създават микроклимат за поддържане влажността на въздуха, благодарение на което земеделските стопани в Добруджа отчитат с 20-30 на сто по-високи добиви в сравнение със земеделски производители от съседни райони в Румъния. Полезащитните пояси в Североизточна България са уникални по рода си в Европа.
Директорът на държавното горско стопанство "Добрич" инж. Цанко Николов е посочил, че полезащитната мрежа, изградена преди десетилетия при съвместните усилия на лесовъди и земеделски експерти, обхваща около 5000 хектара в пределите на Добруджа.
Лесовъдите обсъдиха на терен ефекта от единствените по рода си в района залесявания, извършени преди двайсет години с лесопосадъчни машини по подобие на използваните в земеделието, информират от пресслужбата на Североизточното държавно предприятие - Шумен.
/ПП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:35 на 05.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация