site.btaТежка техника прокарва просеки в горските масиви на пожара в Сакар

BOBSTH 14:30:01 31-08-2016
RM1429BO.038
Сакар - пожар - развитие

Тежка техника прокарва просеки
в горските масиви на пожара
в Сакар


Хасково, 31 август /Николай Грудев, БТА/
Започна обработка на изключително тежкия за обхождане терен на пожара в Сакар с тежка верижна техника от мини "Марица Изток". Идеята е чрез просеки да се пресече разпространението на огъня, съобщи говорителят на областния кризисен щаб Нели Вълканова. И към 14 часа следобед днес бедственото положение за община Тополовград остава в сила, затворени за движение са и пътищата Стара Загора - Свиленград и Тополовград - Харманли.
"Не сме допуснали и няма да допуснем хората от селата Българска поляна, Орлов дол и Черепово да бъдат пряко засегнати от пожара. Правим всичко възможно да опазим тях, животните и имуществото им", заяви областният управител на Хасково Станислав Дечев. На жителите на селата в периметъра на стихията е осигурена медицинска помощ. На евакуираните снощи от крайните 20 къщи в село Българска поляна 50 души е предложен временен подслон. Няма бедстващи хора, допълниха от кризисния щаб.
Пожарът в Сакар на територията на общините Тополовград, Харманли и Гълъбово продължава вече повече от денонощие. Над 10 000 декара вече са изпепелените площи по фронтовете на огъня към селата Орлов дол, Черепово, Главан и Българска поляна, като с най-висок дял са иглолистните и широколистни гори. Стотици служители на пожарната, лесничействата, военните от поделение 52 740, общински служители и доброволци се борят с бедствието.
Междувременно пресцентърът на ОД на МВР - Хасково съобщи, че двама от задържаните като предполагаеми причинители на запалването са баща и син. За бащата - на възраст 51 години, жител на София, и за сина - на 29 години от Свиленград, има предположения, че са предизвикали пожара при почистване на пасище с трактор. Образувано е досъдебно производство.

/РУМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:21 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация