site.btaТрадиции, ревниво пазени през вековете, оживяха край Хисаря

BOBSTH 14:01:01 04-09-2016
NZ1359BO.024
Хисаря - фолклор - възстановка

Традиции, ревниво пазени през вековете, оживяха край Хисаря


Хисаря, 4 септември /Дима Шопова, БТА/
Традиции, пазени ревниво през вековете, оживяха по време на Националния фолклорен фестивал "Хайдут Генчо" в местността "Дюлите" край Хисаря. В продължение на три дни родолюбиви българи от цялата страна, както и дошли от гурбет в чужбина, се събраха на поляните, развяха стари хайдушки знамена и българския трибагреник, "гърмяха" кремъклийки и пищови, извиха се гласове с най-българските песни.
Първият национален събор "Хайдут Генчо" обедини хората, които пазят родното в сърцата си. Много млади семейства пристигнаха с децата си, всички облечени в народни носии. "Искаме да възпитаме малчуганите отсега в родолюбие и смятаме, че това е начинът да го направим", казаха Антоний и Елена от Сливен, които бяха на събора с петмесечния си син Тодор.
Кулминацията на събора бе възстановката "Хайдут Генчо", посветена на местния герой от село Хисар Кюселери, днешният квартал "Момина баня". На поляните оживя легендата за пазителя на "Момина баня", за това как е пазил местните от башибозука и е защитавал честта на българските моми. "Кървава" битка се разрази между "българи и турци" и по сценарий "нашествениците отстъпиха и позорно избягаха, а на "Дюлите" гордо се развя българският байряк".
Късно снощи поляните бяха "взривени" от изпълненията на фолклорния ансамбъл "Тракия", на кукери и нестинари.
Проявата продължава и днес с изпълнения на самодейци, от цялата страна.
Организатори на уникалния събор са сдружението "Хайдути" с председател Анко Лаловски и гайдарският състав "Петко войвода" с ръководител Иван Балабанов. "Амбицията е събитието да събира всяка година все повече българи, за да знаят децата ни откъде са нашите корени и как трябва да почитаме предците ни", каза още Анко Лаловски.
/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:13 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация