site.btaВ миналото в делничните дни добруджанци са се хранили предимно с постни ястия

BOBSTH 16:01:01 15-10-2016
NZ1559BO.008
Силистра - кулинарен фестивал

В миналото в делничните дни добруджанци са се хранили предимно с постни ястия


Силистра, 15 октомври /Пеню Николов, БТА/
В делничните дни добруджанци са се хранили предимно с постни ястия.
Според Елеонора Георгиева - секретар на читалището "Възраждане 1940" в силистренското село Сребърна, което днес е домакин на петия кулинарен фестивал "Гозбите на Добруджа", по спомени на възрастни хора баница и кокошка на трапезата на добруджанци е имало само в събота и неделя. Едно от характерните постни ястия, представени днес на фестивала, е маратурена манджа с болгур. Маратура в Сребърна наричат туршията. Маратурената манджа се прави от ориз, булгур, домати и пипер и се пече в тава. Интересен е десертът от тиква с ориз и лук.
Във фестивала участваха повече от 120 кулинари от Силистренско, страната и Румъния. Те представиха над 500 ястия. Имаше и детска кулинарна работилница.
/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:13 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация