site.btaРумяна Бъчварова: Рискът на мястото на инцидента в Хитрино не е спаднал

BOBSTH 10:18:01 12-12-2016
RM1017BO.009
Хитрино - обстановка - обзор

Румяна Бъчварова: Рискът на мястото
на инцидента в Хитрино
не е спаднал


Хитрино, 12 декември /Станимир Савов, БТА/
Рискът на мястото на инцидента в Хитрино не е спаднал, опасността остава висока. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на извънреден брифинг в селото на който присъства и гл. комисар Николай Николов - директор на ГД ПБЗН.
Хертвите от Хитрино са седем, а не осем, отбеляза Бъчварова.
Тя уточни, че остава в сила ограничителният режим, въведен, за да се гарантира безопасността днес, до селото ще се допускат само хора, които имат спешна нужда от пари и документи.
Продължават интензивните работи по претоварването на пропанола от цистерните. Най-голяма е опасността от обгазяване, каза гл. комисар Николов. Според него вероятната причина за инцидента в Хитрино е дерайлиране на влакова композиция, получил се е пробив в цистерна, което е довело до облак, който се е възпламенил от искра.
Осем от пострадалите при инцидента жители на Хитрино, настанени в момента в шуменската болница, са "извън непосредствена опасност за живота", съобщиха от лечебното заведение.
В четири села днес ще има погребения, каза пред репортер на БТА кметът на Хитрино Нуридин Басри. По думите му две от телата на жертвите още не са неидентифицирани.
Областният управител на Шумен Донка Иванова съобщи, че вчера са раздадени помощи на повече от 292 семейства от Хитрино, раздаването на помощите продължава и днес. Областният щаб координира всички доброволчески инициативи. По думите й жителите на населените места около Хитрино също трябва да пият бутилирана вода.
В Хитрино сутринта пристигнаха и екипи на ВиК-Шумен. Те са възстановили прекъсната връзка на водопровод. Няма опасност пожарните автомобили да останат без вода, каза служител в дружеството.

/РУМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:15 на 28.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация