site.btaЦялостната рамка на бюджета на Столичната община е 1,265 млрд. лв., от които 401 млн. лв. са за инвестиции

BOBSTH 06:30:01 20-01-2017
AM1708BO.003 06:30
София - Дончо Барбалов - зам.-кмет - бюджет - интервю

Цялостната рамка на бюджета на
Столичната община е 1,265 млрд. лв.,
от които 401 млн. лв. са за инвестиции


София, 20 януари /София Господинова, БТА/
Цялостната рамка на бюджета на Столичната община е 1,265 млрд. лв., от които 401 млн. лв. са за инвестиции. Това заяви в интервю за БТА зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.
Той отбеляза, че общината продължава работата от последните години за превръщане на София във все по-развит и зелен град, като значителна част от инвестициите са именно в тази посока - екологичен градски транспорт.
Над 200 млн. лв. са предвидени за строителство на метрото - усилено се изгражда третият лъч, никога не се е строило толкова усилено, колкото през последната година и половина, посочи Барбалов. Продължава купуването на екологични превозни средства за градския транспорт - 30 нови автобуса, очаква се да бъде обявен търг за 13 нови трамвайни мотриси. Тази година са предвидени значителни средства за реконструкция на трамвайни трасета. На практика около 10 процента от релсовия път в София ще бъде реконструиран, каза зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.
Той посочи, че се увеличава размерът на еврофинансирането - очакват се 275 млн. лв. по европрограми срещу 195 млн. лв. за миналата година. По оперативните програми са предвидени 275 млн. лв. Водещият проект е столичното метро, за което евросредствата възлизат на 223,5 млн.лв., а финансирането, осигурено от Столичната община е 20 млн. лева, каза Барбалов.
За култура са предвидени общо 34 млн.лв., от които държавно делегираните дейности са 7,9 млн.лв. За програма "Култура", например са разчетени 1,5 млн.лв. За общинските театри са предвидени 4,5 млн.лв. /в които са включени 823 000 лв. приходи от продажба на билети/. За общинските училища и детски градини са предвидени общо 303,6 млн.лв., от които държавната отговорност е 268,1 млн., а общинското дофинансиране е 35 млн. лева.
За "София - европейска столица на спорта" са предвидени 500 000 лв., като увеличението е със 100 000 лв. в сравнение със средствата, отпуснати за миналата година, посочи Дончо Барбалов.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Каква е цялостната философия на бюджета на Столичната община за тази година?
Отговор: Продължаваме работата от последните години за превръщане на София във все по-развит и зелен град. Значителна част от инвестициите са именно в тази посока - екологичен градски транспорт. Над 200 млн. лв. са предвидени за строителство на метрото - усилено се изгражда третият лъч, никога не се е строило толкова усилено, колкото през последната година и половина. Продължава купуването на екологични превозни средства за градския транспорт - 30 нови автобуса, очаква се да бъде обявен търг за 13 нови трамвайни мотриси. Тази година са предвидени значителни средства за реконструкция на трамвайни трасета. На практика около 10 процента от релсовия път в София ще бъде реконструиран.
Увеличават се и средствата за почистване. Два пъти се увеличава миенето на улиците, парите за поддръжка на междублоковите пространства също се удвояват - от 4 на 8 млн. лева. Средствата за поддръжка на зелените системи също се увеличават с 3 млн. лв. - от 20 на 23 млн. лв. Естествено, важна част от изграждането на София като зелен град е и енергийната ефективност. Затова през тази година ще започне работа по санирането на 26 училища и детски градини. Проектът е финансиран с европейски средства.

Въпрос: Кои са приоритетите в бюджета за 2017 година? Каква ще бъде общата финансовата рамка, както и тази на секторите - транспорт, екология, здравеопазване, култура, образование и спорт?
Отговор: Проектобюджетът на Столичната община е съобразен с общите приоритети за развитие в града. Цялостната рамка на бюджета е 1,265 млрд. лв., от които 401 млн. лв. са за инвестиции. Увеличава се размерът на еврофинансирането - очакваме 275 млн. лв. по европрограми срещу 195 млн. лв. за миналата година. Предвидени са общо над 80 млн.лв. за реконструкция и ремонт на улици. 9 млн. лв. са заложени за дофинансиране на общинското здравеопазване. Предстои сключване на договори с общинските болници за 2017 година. Средствата, които предоставя общината финансират дейности, които не се покриват от здравната каса.
За култура също предвиждаме значителен финансов ресурс - общо 34 млн.лв., от които държавно делегираните дейности са 7,9 млн.лв. За програма "Култура", например са разчетени 1,5 млн.лв. За общинските театри са предвидени 4,5 млн.лв. /в които са включени 823 000 лв. приходи от продажба на билети/.
За общинските училища и детски градини са предвидени общо 303,6 млн.лв., от които държавната отговорност е 268,1 млн., а общинското дофинансиране е 35 млн. лева.
За "София - европейска столица на спорта" са предвидени 500 000 лв., като увеличението е със 100 000 лв. в сравнение със средствата, отпуснати за миналата година.

Въпрос: С какви средства ще разполага Столичната община по линия на оперативните програми през 2017 г. В кои сфери и за какви проекти ще бъде използвано това финансиране?
Отговор: По оперативните програми са предвидени 275 млн. лв. Водещият проект е столичното метро, за което евросредствата възлизат на 223,5 млн.лв., а финансирането, осигурено от Столичната община е 20 млн. лева. Предвидили сме 15 млн. лв. за началото на ремонта на 26 училища и детски градини в изпълнение на мерките за енергийна ефективност. За новите трамваи, които ще бъдат доставени през тази година, ще бъдат отпуснати 8,5 млн. лева. За реконструкцията на "Цар Борис Трети" от "Княжево" до Съдебната палата са предвидени 10 млн. лв., а за ремонта на ул. "Каменоделска" - от моста "Изида" до "Орландовци" - 1,7 млн. лева.

Въпрос: Предвижда ли Столичната община да взема нови заеми през тази година? Каква е стойността на взетите до момента заеми и по кои проекти и програми?
Отговор: Не се предвиждат нови заеми през тази година. Ще бъдат усвоени оставащите средства по сключения заем с Европейската инвестиционна банка за реконструкция и рехабилитация на основната пътна мрежа - бул. "Дондуков" ще е един от най-важните обекти. Допълнително сме поискали от банката пренасочване на спестявания по един от заемите за развитие на веломрежата в града. Очаква се през тази година до 2 млн. лв. да бъдат инвестирани във веломрежата. Целта е да се вържат изградените велотрасета в един цялостен кръг, за да може хората свободно да се придвижват в града по велоалеите.
Столичната община работи по проекта за инсталация за изгаряне на RDF гориво, което се произвежда в Завода за механично и биологично третиране. Там, най-вероятно ще бъде взет заем за съфинансиране на европейския грант, но в момента се извършва оценка на размера на гранта, въз основа на целия проект и едва след това ще знаем в детайли за каква сума става въпрос. Но това вероятно ще стане през 2018 година.

Въпрос: Как определяте финансовото състояние на Столичната община към момента?
Отговор: Столичната община е в много добро финансово състояние. През есента за пореден път рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" потвърди рейтинга на общината, който е равен на този на държавата. Това на практика е максималният рейтинг, който може да получим, така че за пореден път имаме признание от рейтинговите агенции. За 2016 г. изпълнението на бюджета в приходната му част е 97 процента, което е изключително добра тенденция в последните години.

Въпрос: Колко общо сте събрали от длъжниците на Столичната община през изминалата година?
Отговор: Общата сума на събраните недобори от отделите "Общински приходи" са 105,385 млн. лв., в това число от физически и юридически лица. От такса "смет" са събрани над 57,6 млн. лв., от данък "недвижими имоти" - над 30,6 млн., а от данък "МПС" - около 16 млн. лв. Това е резултат от усилената работа на общината в последните години. Създали сме и улеснение за гражданите да плащат по най-удобния начин - през интернет, в отделите на общината, през финансови институции. Всички съвременни начини на плащане на данъците сме ги въвели.
Добрите резултати са следствие от една страна на подобряването на събираемостта, а от друга през 2016 г. влязоха в сила законови текстове, които допълнително ни помогнаха в тази област. Става дума за изискването на закона при заплащане на текущи задължения да бъдат заплатени първо задълженията за предходни години. През 2015 г. се свързахме с информационната система на КАТ, така че това също дава изключително положителни резултати, защото собствениците на автомобили не могат умишлено да пропуснат да си платят годишния данък МПС.

Въпрос: Смятате ли, че средствата за зимно почистване на града са достатъчни, така че зимното поддържане в столицата да е на ниво? Какви източници на финансиране могат да се търсят, така че занапред да се закупи повече техника /подходяща за почистването на вътрешноквартални улици, тротоари, площади и т.н., и/или да се ангажира повече работна сила за почистване на тротоари, площади и т.н./?
Отговор: Зимните оперативни планове за 2017 г. бяха разписани в края на 2016 година. Средствата, които са предвидени във вече одобрената план-сметка за 2017 г. са 20 млн. лв. Надяваме се да бъдат достатъчни, но винаги имаме готовност и ако се наложи ще се търси допълнително финансиране. Тази зима е една от най-снежните, но имаме необходимата ресурсна готовност да реагираме при нужда.

Въпрос: През 2017 г. предвиждате ли да увеличите броя на онлайн услугите на общината? Припомнете какво беше направено в тази сфера през изминалата година?
Отговор: В големите детски градини плащането на таксите може да става през ПОС устройства, а до три месеца такива устройства ще бъдат инсталирани и във всички детски ясли.
Въведохме онлайн справки. Осигурихме връзка на Столичната община с НАП, което дава възможност и през приходната агенция да се проверяват задълженията към общината. От няколко години могат да се правят онлайн плащания, а ПОС устройства има във всички данъчни отдели.
През тази година предвиждаме да дадем възможност на хората, които имат карти, издадени от банки в ЕС, също да могат да плащат онлайн, тъй като сега може да се плаща само с карти, издадени от български банки.
Предвижда се и изработването на здравен портал на Столичната община, който да обхване широк кръг възможности за потребителите и търсещите здравни услуги на територията на Столична община, която е собственик на 29 заведения за извънболнична помощ и 15 - за болнична помощ. В момента голяма част от тях разполагат със собствени интернет сайтове, които съдържат информация за лечебното заведение - местоположение и обезпеченост със специалисти и апаратура, но никой не предлага автоматизирани функции за търсене по специалност, име на лекар или мобилна версия. На малка част от сайтовете има възможност за проверка на резултати от лабораторни изследвания.
Намеренията ни са новият здравен портал на Столичната община да предоставя комплексна информация за лекарите специалисти по лечебни заведения и техните работни графици, да може да се търси по специалности, местоположение, работно време и предоставяни услуги. В мобилната версия на сайта ще се разработи функционалност за бързо набиране на телефон за контакти, както и GPS навигация до съответното лечебно заведения. Като допълнителни опции са предвидени функционалности за дистанционна резервация на час при специалист и проверка на резултатите от лабораторни изследвания - от конкретното лечебно заведение.

Въпрос: Привърженик ли сте на идеята за децентрализация на административните райони на столицата, на възможността те да разполагат със собствен финансов ресурс, който да използват според конкретните си потребности?
Отговор: Въпросът с децентрализацията е изключително важен, но изисква внимателен анализ. В момента също има децентрализация, въпреки че районите нямат отделни бюджети, но в административното си качество имат свобода в своята дейност. Ако ще се върви към по-голяма децентрализация, трябва да се помисли за по-добро разпределение на правата и отговорностите между районите и централната администрация. Сега придобие ли една грешка в районните администрации финансов измерител, тя на практика се плаща от бюджета на Столичната община, а не от бюджета на района.
Трябва да се търси добрия баланс и да се има предвид, че в общия случай инвестициите в даден район не са пряко свързани с приходите от данъци и такси в съответния район. По-скоро се взимат под внимание нуждите в района и приоритетите в развитието на града. Би могло в една година инвестициите в един район да са по-големи, а в следващата - в друг. Трябва да се намери баланс, защото столицата е един град и проблемите, които имаме до голяма степен са общи.

Въпрос: Каква оценка ще дадете на изминалата 2016 г. по отношение на финансите на Столичната община - изпълнихте ли целите си, какво пропуснахте да направите? Финансово как общината завърши годината?
Отговор: Изминалата 2016 г. по отношение на финансите е много добра. 97 процента е изпълнението на приходната част на бюджета, приходите от данъци са изпълнени на 100 процента, от такси - 94 процента. Това ни даде увереност да увеличим очакваните приходи за 2017 г. - с 22,2 млн. лв. при данъчните и с почти 4 млн. лв. при неданъчните приходи. Очакванията са само на база по-добра събираемост, защото за поредна година не са увеличавани данъци и такса "смет" за столичани.
За първи път тази година беше въведен нов данък върху таксиметровите превози. Очакваме събираемостта при него да е близка до 100 процента. Създали сме необходимата организация, така че преди издаване на разрешение за таксиметрова дейност да бъде платен и дължимият към общината патентен данък. Но винаги можем да направим повече и неслучайно тази година сме предвидили да продължим усилията за улесняване на гражданите за заплащане и подобряване контрола. Непрекъснато следим процесите и реагираме на исканията на хората и на развитието на новите технологии, които се стремим да прилагаме веднага.

Въпрос: Съвместявате функцията и на зам.-кмет по здравеопазването. Какви ще бъдат основните приоритети в тази сфера през годината? Какви ремонти на лечебни заведения предвиждате, планирате ли закриване, преструктуриране на лечебни заведения, на кои и поради какви причини?
Отговор: Сред приоритетите в общинското здравеопазване е поетапната модернизация на диагностично-консултативните /ДКЦ/ и медицинските центрове /МЦ/. Предвижда се обновяване на сградния фонд /ремонт, изграждане на асансьори, укрепване и др./, закупуване на съвременна медицинска апаратура. Ще продължим практиката за финансиране на лечебните заведения за болнична помощ за дейности извън обхвата на задължителното здравноосигуряване.
Към момента в процедури по обществени поръчки са възложени строително-монтажни дейности и доставки на медицинска апаратура за общо 975 000 лева с ДДС. Те предстои да бъдат изпълнени през 2017 година. Допълнително към днешна дата са осигурени и около 120 000 лв. за купуване на нови абонатни станции на два ДКЦ /а именно 14 и 28/, както и за неотложни ремонти на Отделение по образна диагностика, ТЕЛК и Помещение за предварително съхранение на опасни отпадъци във Втора МБАЛ.
Внесените доклади с предложения за финансиране на неотложни ремонти и за нова апаратура на общински здравни заведения са на обща стойност 2,3 млн. лв. Създадена е работна група за разработване на стратегия за развитието на Столичното общинско здравеопазване. В нея са включени представители на Столичния общински съвет /от всички политически групи/, ръководители на лечебни заведения, доказани външни експерти в областта на здравеопазването, както и експерти от администрацията на Столичната община. /София Господинова/
/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:27 на 01.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация