site.btaНационална среща шествие на готвачи и ученици от професионални училища се състоя във Велико Търново
BOBSTH 12:41:31 21-10-2017
MH1240BO.009
Велико Търново - готвачи - шествие
Национална среща шествие на готвачи и ученици от професионални училища се състоя във Велико Търново
Велико Търново, 21 октомври /Марина Петрова, БТА/
Национална среща шествие на готвачи и ученици от професионални гимназии по обществено хранене се състоя във Велико Търново. Организатор е Българската асоциация на професионалните готвачи /БАПГ/.
Поводът е Международния ден на готвача, 20 октомври, който членовете на Световната асоциация на готварските общества / WACS/, отбелязват всяка година.
Тази година членовете на БАПГ посрещнаха празника в съботния ден с водосвет пред катедралния храм "Рождество Богородично", и с шествие по главната улица, водено от военния духов оркестър на НВУ"Васил Левски", а след това поднесоха цветя пред паметника "Майка България".
Интерес към професията на готвача има, но кадри няма, коментира пред журналисти Андрей Стоилов, председател на БАПГ.
Според него професията не е лека, защото изисква себераздаване, а готвачите работят, когато другите хора почиват.
С развитието на икономиката и увеличаването на туристическите дестинации, търсенето на квалифицирани готвачи нараства, което води до увеличение на заплатите в бранша, каза Стоилов.
Той смята, че младите готвачи, които излизат от професионалните училища са конкурентноспособни и с добра подготовка, но професията изисква учене през целия живот, за да отговаря на изискванията на гостите.
Готвачът отбеляза, че през последните години все повече се налагат системите за готвене във вакуум, което дава възможност, с контрол на температурата за да се постигне ефектът на старата технология " бавно готвене, на слаб огън".
Здравословното меню и ползването на био продукти в професионалните кухни вече е почти задължително условие за всеки добър ресторант в страната, отбеляза Стоилов.
Празникът продължи с демонстрации и дегустации.
/МХ/
news.modal.header
news.modal.text