site.btaНовата картофена реколта е представена на Картоф Фест в Чепеларе

BOBSTH 14:09:31 28-10-2017
MM1409BO.025
Чепеларе - Картоф Фест

Новата картофена реколта е представена на Картоф Фест в Чепеларе


Смолян, 28 октомври /Христина Георгиева, БТА/
Годината беше благоприятна за картофопроизводителите, добивите са много добри във високите зони над 1200 метра надморска височина. Това заявиха фермери от района на Чепеларе на традиционния празник Картоф Фест в родопския град. Изложение на местни производители представи новата реколта, а ценителите на родопските картофи дегустираха специалитети, показани на кулинарна изложба. Празникът на картофа е част от популяризирането на Чепеларе като "Зеленото сърце на Родопите" и дестинация, която предлага екологично чисти храни, уточняват организаторите от Община Чепеларе.
Картофените добиви в региона достигнаха до 4 тона от декар, което е добър урожай за планинската област според Тинчо Маргаритов, производител. Около 100 тона от 22 декара са произвели Мая и Валери Странджалиеви, отглеждащи картофи в местността Асенец край Чепеларе. Картоф от техните ниви с тегло 1.740 кг е победител в конкурса за най-голям картоф. "Разчитаме предимно на редовни клиенти, които познават вкуса на истинските родопски картофи и ги търсят", обяснява Мая Странджалиева. Картофопроизводителите от Чепеларе заявиха, че залагат на директни контакти с клиентите си, пласирайки продукцията по ресторанти, хотели и дългогодишни клиенти из различни райони на страната. Фермерите предупреждават, че не е престанала практиката по пазарите вносни картофи да се продават като родопски.
Прословутият родопски пататник бе основен деликатес на кулинарната изложба на Картоф Фест. Специалитетите са осигурени от хотели и ресторанти в Чепеларе. Картофът е част от туристическия имидж на региона, картофените блюда от местни производители са предпочитани от туристите и са задължителен елемент от менюто на заведенията, твърдят хотелиери.

/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:18 на 16.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация