site.btaВ София се провежда форум "Криза и зелена сделка: време за бързи решения в земеделието"

ZB 12:16:31 10-12-2021
MH1214ZB.018
земеделие и зелен преход - форум

В София се провежда форум "Криза и зелена сделка: време за бързи решения в земеделието"


София, 10 декември /Людмила Спасова, БТА/
Като представител на Комисията по земеделие и развитие на селските райони няма как да не отбележа, че най-голямата реформа след 90-те години в ОСП вече е факт, тя е приета и предстои да стигне до земеделците, до преработвателния бранш и всички, които могат да се възползват от възможностите. Това каза евродепутатът Атидже Вели при откриването на форума "Криза и зелена сделка: време за бързи решения в земеделието", която се провежда днес в София.
По думите на евродепутата в Европейския парламент и групата "Обнови Европа" е постигнато много - защитена е модерна структура на ОСП, която много добре балансира трите аспекта на зелената сделка - икономически, социален и екологичен. Постигната е освен това гъвкавост и по-голяма свобода за отделните държави, което от гледна точка на България е особено важно. Все по-ясна е разликата в стартовите нива на държавите и от тази гледна точка е важно сами да определяме мерките, които ще прилагаме и от които браншът има нужда, за да навакса закъснението, посочи Вали.
Новата ОСП е и за големите и за малките производители. Беше важно малките да имат гарантиран бюджет, който ще бъде в размер на 10 процента или над 1 млрд. лева. Младите земеделци да имат своя писта и чрез гарантиран бюджет от близо 400 млн. лева за българските млади фермери. По-големи са и възможностите за развитие на биологичното производство, подчерта Атидже Вели.
В приветствието си към форума Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделието, поздрави неговите организатори, като подчерта, че в условията на пандемията от Ковид 19 хранителните вериги в Европейския съюз са се оказали устойчиви, благодарение на Планът за устойчиво развитие. Стратегията "От фермата до вилицата" и "Зелената сделка" са в подкрепа на малките и средните предприятия и гарантират, че ресурсите ще отидат там, където има най-голяма нужда от тях, посочи еврокомисарят.
Според Януш Войчеховски България разполага с добре развит земеделски сектор. За съжаление непреработените продукти с ниска добавена стойност все още доминират, отбеляза той. Сред другите проблеми в българското земеделие той очерта липсата на достатъчно иновации, ниското ниво на обучение.
Страната ни е с положително търговско салдо на селскостопанска продукция в ЕС. Огромно е значението на етеречно-маслените култури, но е важно да се засили производството на български вина, да се увеличи маркетинга на храните с доказан географски произход, като луканката, филето "Елена" и т. н.
Организатори на събитието са медия "Стандарт", PR компания M3 Communications Group, Inc. и евродепутатът Атидже Вели.
Събитието има за цел да запознае присъстващите с най-важните политики по отношение на агросектора в България и ще акцентира върху бъдещето на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост през призмата на Зелената европейска сделка. Във форума участват още Ива Митева, зам.-председател на Народното събрание, видни фигури от европейските браншови институции, националните министерства, ключови представители на заинтересованите страни от земеделието и храните, представители на бизнеса, международни експерти в аграрния сектор, дипломати, посланици и медии.
Събитието ще се осъществи под егидата на най-голямата национална кампания в защита на българското селско стопанство "Да! На българската храна", чиято цел е да подпомага земеделските производители, преработватели и търговци на храни у нас.
председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски, призова за национална стратегия за промотиране на българското вино, "за да го върнем на световните пазари, там, където му е мястото"
/МХ/



news.modal.header

news.modal.text

Към 10:00 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация