site.btaСтаропланински кулинарни тайни от двете страни на българо-сръбската граница разкрива трансграничен проект
Чудите се какво да сготвите за вечеря или пък искате да посрещнете гости с кулинарна изненада? За вдъхновение може да ви послужи видео готварска книга, представяща 50 традиционни рецепти от старопланинските гранични райони в България и Сърбия.
Гастрономията на Стара планина се характеризира преди всичко с използването на малък брой съставки, за да се създаде едно вкусно ястие, което събужда всички сетива, отбелязват създателите на кулинарния сборник на сайта на трансграничния проект “Вкусът на Стара планина”, изпълнен по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ България-Сърбия с подкрепата на ЕС.
По проекта усилия обединяват асоциация "Манифесто" от Княжевец, Сърбия, и сдружение "Регионални партньорства за устойчиво развитие – Видин". Целите са да се популяризира кухнята на двата гранични района, да се даде тласък на местната гастрономия като водещ продукт при развитието на устойчив туризъм в пограничните райони и да се насърчи общата кулинарна традиция чрез трансгранични събития.
Бюджетът за реализиране на проекта на водещия партньор “Манифесто” е бил 74 497 евро, а на "Регионални партньорства за устойчиво развитие – Видин" – 70 388 евро, уточниха в края на миналата седмица за БТА от Съвместния секретариат, отговарящ за ИНТЕРРЕГ България-Сърбия, към българското Министерство на регионалното развитие.
Двадесет и петте сръбски и също толкова български рецепти, включени в проекта, са избрани след гласуване в социалните мрежи.
Те са обединени в готварска книга "Гастрономия на Стара планина", както и във видео разкази на кулинарния гид "Вкусът на Стара планина" със субтитри съответно на сръбски, български и английски. Издадена е и печатна кулинарна книга "Вкусът на Стара планина" в общо 2000 екземпляра — 1000 на сръбски и 1000 на български, които са предназначени за доставчици на храни и напитки, участници в проекта, туристически центрове и културни институции, за да се популяризира кухнята на Стара планина.
Проведено е изследване за ролята на гастрономията в иновативния туризъм. В рамките на проекта са организирани четири двудневни работилници, по две във всяка държава. В тях се включват 30 участници от бизнес, граждански и публични сектори с интерес към традиционната кухня.
Големият финал на проекта, осъществен в периода (2019-2020 година), са кулинарни шоута "Вкусът на Стара планина," проведени в Сърбия и в България.
Тези събития отпразнуваха кулинарното наследство на региона с работилници, кулинарни демонстрации и подписване на меморандум за сътрудничество, отбелязват от Съвместния секретариат, ръководещ програмата ИНТЕРРЕГ България-Сърбия.
/СГ/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text