Темата беше посветена на академик Анастас Иширков

site.btaПроф. Димитър Симеонов изнесе открита лекция в Никозия

Проф. Димитър Симеонов изнесе открита лекция в Никозия
Проф. Димитър Симеонов изнесе открита лекция в Никозия
Снимка: „БГ Фактор“

Открита лекция на тема „Прозренията на академик Анастас Иширков за българската национална идентичност и приносът му към световното културно развитие“ изнесе проф. Димитър Симеонов в Никозия, Кипър. Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ на БТА Живка Милова, главен редактор на електронното издание за българите в Кипър „БГ Фактор“.

Събитието, организирано от Българското училище „Никола Вапцаров” – Никозия, към Съюза на българите в Кипър, се проведе в сградата на учебното заведение.

Лекцията чете проф. Димитър Симеонов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Със събитието бе отдадена почит на наследството на академик Анастас Иширков - проф. Симеонов запозна аудиторията с приноса му към разбирането на нашата културна идентичност и мястото ѝ в световния контекст.

Публичната лекция е част от проекта по Националната програма „Неразказаните истории на българите” на Министерството на образованието и науката в България, който училище “Никола Вапцаров” спечели това лято. По този проект се очаква да излезе книга на български и на гръцки език, както и да бъде направена аудиокнига.

В лекцията си проф. Симеонов се спря на личността, живота и научната дейност на акад. Анастас Иширков, очертавайки широк кръг от теми, разработки и прозрения на големия български учен, които го нареждат сред най-значимите академични личности в света за неговото време. 

Едновременно с това беше изтъкната и необходимостта от възраждане на паметта за академик Иширков, потъпкана от комунистическия режим и пренебрегвана и неглижирана от нас днес.

На лекцията присъстваха учители, ученици от Българското училище „Никола Вапцаров”, както и граждани, проявяващи интерес към темата.

/ИКВ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:31 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация