site.btaЕкипът на вестник „БГ БЕН“: Очаквайте на 19 септември новия ни брой, посветен на 117 години независима България

Екипът на вестник „БГ БЕН“: Очаквайте на 19 септември новия ни брой, посветен на 117 години независима България
Екипът на вестник „БГ БЕН“: Очаквайте на 19 септември новия ни брой, посветен на 117 години независима България
Снимка: вестник „БГ БЕН“

Очаквайте на 19 септември новия ни брой, който е посветен на 117 години независима България, съобщават във Фейсбук от екипа на вестник „БГ БЕН“ във Великобритания.

В брой 9 за 2025 г. може да бъде прочетено интервю с проф. Петко Ст. Петков, който посочва, че са „много и различни факторите и обстоятелствата, които водят до обявяване на независимостта на България“.

От вестника представят и част от другите теми в броя:

„Във Великобритания дават нова възможност за доброволно връщане на неправомерно получени суми за CОVID-19“; „Европейският фестивал на културното наследство в Питърбъро представи богатството на народните традиции“; „Георги Господинов представя новата си книга в Българския културен институт в Лондон“.

„Не пропускайте да си вземете вестник „БГ БЕН“, напълно безплатно за българската общност на Острова“, е посочено още в публикацията.

Както БТА писа, първият брой на вестник „БГ БЕН“ излиза на 30 март 2004 година. Негови създатели са трима българи – Веселин Атанасов и Боян Георгиев, които живеят в Англия, и Стефан Августинов от България. Свързващото звено между тях е град Варна. Затова и първият брой е отпечатан там, като за известен период броевете са се пренасяли до Лондон чрез автобус. Вестникът в началото прилича по-скоро на брошура във формат А4 с осем страници и седмична периодичност. Днес „БГ БЕН“ излиза в тираж 6000 броя на 32 цветни страници и се разпространява безплатно.

Главни редактори на медията през годините са били Боян Георгиев, Евгени Кайдъмов и Антония Попова, която заема тази позиция от 2019 година до момента.

/АГ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:44 на 27.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация