site.btaПосолството на България в Дъблин се включи в Нощта на културата със събитие, посветено на българската маслодайна роза

Посолството на България в Дъблин се включи в Нощта на културата със събитие, посветено на българската маслодайна роза
Посолството на България в Дъблин се включи в Нощта на културата със събитие, посветено на българската маслодайна роза
Снимка: Посолство на България в Дъблин, Ирландия

Събитие, посветено на българската маслодайна роза, бе организирано на 19 септември 2025 г. в Посолството на България в Дъблин, Ирландия. Това анонсират от дипломатическото ни представителство в Ирландия чрез публикация в официалната си Фейсбук страница. 

„На събитието, организирано в рамките на Нощта на културата, много гости откриха за първи път националното съкровище на България – розата Дамасцена. През цялата вечер нашите посетители имаха възможност да изследват вековната традиция на българската розова долина, където перфектната хармония от климат, почва и всеотдайност дава живот на „течното злато на България“, разказват българските дипломати.

От екипа на Българското посолство посочват още, че в рамките на събитието на гостите е било презентирано защо България е световен лидер в производството на розово масло, колко трудоемко е добиването на всяка капка от него и как розата се е превърнала в символ на българската идентичност.

„Изказваме сърдечни благодарности към Татяна Минева – творческата сила зад концепцията и атмосферата на събитието. Дълбоката ни благодарност е и към участниците в културната програма, която по прекрасен начин обогати преживяванията чрез български песни, танци и обичаи. Специални благодарности към младата певица Габриела Иванова, танцьорите от Фолклорните формации „Чемшир“ и „Багри“, както и към 13-годишната Мария Караджова, която написа прекрасно стихотворение, посветено на българската роза“, допълват от българското дипломатическо представителство.

/ИКВ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 11:34 на 26.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация