site.btaНиколай Тодоров – Ник класира България в топ 12 на Световното първенство по приготвяне на паеля във Валенсия

Николай Тодоров – Ник класира България в топ 12 на Световното първенство по приготвяне на паеля във Валенсия
Николай Тодоров – Ник класира България в топ 12 на Световното първенство по приготвяне на паеля във Валенсия
Снимка: Елена Георгиева/Николай Тодоров – Ник

България се класира в топ 12 на Световното първенство по приготвяне на паеля (World Paella Day CUP) във Валенсия, Испания. Страната ни бе представена от Николай Тодоров – Ник, който впечатли журито с Черноморска паеля, приготвена по негова идея, споделиха за рубриката „БГ Свят“ на БТА от неговия екип.

„На 20 септември на пристанището в третия по големина град в Испания, известен като първоизточника на най-популярното испанско ястие, топ готвачи от цял свят премериха сили, за да излъчат победителя за 2024 година. Това е шеф Джо Падила от Пуерто Рико. Той е опитвал 3 пъти да достигне до финалите, като едва през тази година опитите му са дали резултат“, разказаха от екипа на българина.

Сред условията на първенството бе изискването участниците да представят авторска рецепта за испанското ястие, като продуктите за участието на Николай Тодоров-Ник са изцяло от Черно море и региона. 

„Доставката до Валенсия на пресни морски продукти беше сложна, но с доста перипетии успяхме. Журито и медиите, които опитаха моята паеля, останаха приятно изненадани и впечатлени. Рапанът беше сред основните ми продукти, а сушеният ватос една от пазените тайни“, сподели той след завръщането си в България.

Николай Тодоров - Ник посочи още, че четири седмици е бил в компанията на „уникални готвачи от четири континента“. 

„Програмата ни беше впечатляваща и включваше мастър класове, демонстрации, посещения на емблематични места за испанската кулинария, срещи с атрактивни личности. За мен и асистента ми това участие се оказа много повече от приключение. За България успехът е огромен. Нашата страна вече е на картата на това кулинарно състезание и български представители ще могат да се включват и занапред“, сподели участникът.

Представителите на страните финалисти бяха във Валенсия от 17 до 22 септември. Прекарвайки заедно времето си, те участваха в различни задачи, като демонстрираха различни умения и възможности, уточниха от екипа на Тодоров. 

Финалното готвене се състоя на 20 септември – Световния ден на паелята. Всички участници приготвиха своите рецепти едновременно. В журито участваха предходни победители, кулинарни експерти и емблематични готвачи.

В челната тройка се класираха представителите на Колумбия и Япония, останалите финалисти бяха от Мексико, Перу, Франция, ОАЕ, Италия, Китай, Ирландия и Румъния. Представители на Испания не участват в състезанието, а само като жури.

„Надпреварата датира от 2017 година, а организаторите споделиха, че с всяка изминала година интересът от страна на участници, спонсори и публика се увеличава. Освен реклама на града и страната, конкурсът обединява хора от цял свят, говорейки на международния език „Paella“, разказаха още българските участници.

/ЙК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:31 на 19.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация