site.btaВ неделното училище „Българска светлица“ в Измаил беше организирана работилница по повод празника Трифон Зарезан

В неделното училище „Българска светлица“ в Измаил беше организирана работилница по повод празника Трифон Зарезан
В неделното училище „Българска светлица“ в Измаил беше организирана работилница по повод празника Трифон Зарезан
Снимка: Измаилско неделно училище „Българска светлица“ / Фейсбук

Творческа работилница под надслов „Трифон Зарезан“ се състоя в Българското неделно училище „Българска светлица“ в град Измаил, Украйна. Това съобщиха от учебното заведение във Фейсбук страницата си.

По повод българския празник Трифон Зарезан учениците се включиха в творческа работилница, където ръчно изработиха поздравителни картички, украсени с рисунки на грозде. Освен това те се запознаха с историята на празника в игрална форма.

Измаилското неделно училище „Българска светлица”, разположено в сградата на Измаилския държавен хуманитарен университет и част от Измаилската българска община „Света София”, подготвя кандидат-студенти за български и украински университети от 2017 година. 

Както БТА писа, Денят на лозаря (Трифон Зарезан) се отбелязва в България съгласно Постановление 20 на Министерския съвет от 1962 г. като празник на лозарите в деня на св. мъченик Трифон, който тогава се отбелязва от Българската православна църква на 14 февруари. С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. денят на св. мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари по стар стил, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

/ЙК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:36 на 03.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация