site.btaБългаринът Асен Ибров е главният готвач в Посолството на България в Лондон
Шеф Асен Ибров е главен готвач на Посолството на България в Лондон, информира сайтът „БГ Войс“ (BG Voice).
„Наясно бях, че трябва да минеш през школата, да си осъзнат, да знаеш какво искаш да постигнеш и това да те крепи, да те държи буден и да останеш силен“, казва той. Постига мечтата си с много кураж и упорство, стискайки зъби, отбелязва изданието.
Асен Ибров е роден в Шумен. Като дете иска да стане полицай, затова тренира карате и кикбокс. „Спортът много ме дисциплинира и ми помогна да бъда това, което съм днес“, споделя Асен. Живее с брат си, майка му работи в чужбина.
В девети клас учи в Преслав за заварчик. Отличник е, но при първото посещение в Корабостроителния завод във Варна осъзнава, че не иска животът му да мине по такъв начин.
Пробва в Строителния техникум в Шумен за геодезист, но приемът е труден. Решава да стане готвач.
На приемните изпити в Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ изненадва учителите от изпитната комисия със знанията си на кулинарни теми. Взема изпитите с отличие.
Лятото започва да работи в ресторанти във Варна.
Кариерата му тръгва още от училище, когато на 16 години, през 2010 г., става „Най-добър млад готвач на България“. Наградата му е една седмица в Нидерландия, с посещения на ресторанти със звезди „Мишлен“.
След победата му в конкурса много хора започват да го канят да работи с тях. Той продължава да се явява на състезания и печели много отличия.
През 2012 г. е четвърти на националната селекция в „Bocuse d’Or, България“.
През 2015 г. е втори в категория „Най-добре приготвено ястие от сьомга“ в „Национална кулинарна купа на България“. Междувременно приятел го вика да работи в Стара Загора, в ресторанта „Музикато“, където свирят популярни рокгрупи. Там се влюбва в управителката Силвия Стойчева.
Тя заминава за Лондон да работи за верига ресторанти „Планета Холивуд“, чиито собственици са Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер и Брус Уилис.
Асен я последва и на 4 октомври 2015 г. се озовава в Лондон. „Тогава пред мен стояха два варианта: да се оженя за работата си, да пътувам да работя по света и да придобивам опит или да бъда с човека, когото обичам и да градя кариерата си. Избрах второто“, споделя Асен.
По време на пандемията участва в националното състезание „Готвач на годината на Англия“, класира се в топ 40 на готвачите на Острова. Оттогава всяка година го канят да участва.
По покана на посланик Марин Райков работи в Посолството ни повече от четири години. Отговорен е за ВИП менюто на гостите на Посолството. Готви по националните ни празници и когато идват на посещение наши и чуждестранни държавници.
Цялата история на Асен Ибров можете да прочетете тук.
/ИКВ/
news.modal.header
news.modal.text