ОБЗОР

site.btaВъншната министърка на Канада посети изненадващо Китай с мисия за "топене на ледовете"

Външната министърка на Канада посети изненадващо Китай с мисия за "топене на ледовете"
Външната министърка на Канада посети изненадващо Китай с мисия за "топене на ледовете"
Външната министърка на Канада Мелани Жоли. Снимка: АП/Petros Karadjias

Китай и Канада трябва да популяризират нормализирането на своите връзки по пътя към трайното установяване на стратегически взаимоотношения, каза китайският външен министър Ван И на канадската си колежка Мелани Жоли на срещата им в китайската столица Пекин в петък, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на изявление на Министерството на външните работи на Китай.

Канадската държавна телевизия Си Би Си (Канейдиън Броудкастинг Корпорейшън, CBC) нарече започналата на 19 юли тридневна визита на Жоли „изненадваща“ мисия за "топене на ледовете“, като имаше предвид изострените двустранни отношения. Жоли е първият канадски външен министър от седем години насам, който посещава Китай, отбеляза Ройтерс.

Министерството на външните работи на Канада (което е в структурата на Международните отношения на Канада, Global Affairs Canada, в правителството на страната) обяви посещението на Жоли в Пекин предния ден, когато тя имаше визита в южнокорейската столица Сеул. Там, според официалното прессъобщение на министерството ѝ, тя е приключила четвъртия етап от Договора за всеобхватно стратегическо партньорство между Канада и Южна Корея от септември 2022 г.

Спирка "Сеул"

Жоли се срещна в Сеул в четвъртък, 18 юли, с външния министър на Южна Корея - Чо Те-джун, като двамата обсъдиха стартирането на плана за действие по споразумението за стратегическо партньорство. Той бе договорен между канадския министър-председател Джъстин Трюдо и южнокорейския президент Юн Сук-йол през май миналата година.

Планът за действие по споразумението със Сеул е основен елемент от Индо-тихоокеанската стратегия на Канада и представлява подробна рамка за пълното приложение на зададените цели на Договора за стратегическо партньорство в пет основополагащи сфери – човешките права и ценности, отбраната и сигурността, безопасния икономически растеж, устойчивостта на климатичните промени, както и здравеопазването и културата.

Жоли и Чо подчертаха и важността на настоящата и следващата година като Години на културен обмен между Канада и Южна Корея. Министрите потвърдиха решимостта си да работят съвместно по регионални и глобални въпроси, включително и в рамките на планираните диалози на високо ниво за икономическата сигурност, външната и отбранителната политика.

Мелани Жоли и Чо Те-джун обсъдиха и предизвикателства от местен и международен характер, най-вече във връзка с военното сътрудничество между Русия и Северна Корея и руската инвазия в Украйна. Външните министри разгледаха възможности и за взаимопомощ по време на председателството догодина съответно на Г-7 – на Канада, и на организацията на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕК) – на Южна Корея. Първите дипломати на двете държави вече се бяха срещали тази година – през февруари в кулоарите на срещата на външните министри на Г-20, за да дадат началото на Двустранния диалог на високо равнище по въпросите на външната и отбранителната политика.

При сегашната си визита в Сеул Жоли посети и централата на Международния институт по имунизация (МИИ) – организация с нестопанска цел, чиято мисия е да открива, развива и прилага безопасни, ефективни и достъпни ваксини за нуждите на глобалното здравеопазване. Външната министърка на Канада обяви намерението на страната си да стане членка на МИИ.

"Договорът за всеобхватно стратегическо партньорство постави на ново ниво крепките и дълготрайни взаимоотношения, които Канада и Република Корея изграждат десетилетия наред. Амбициозният план за действие, който ние обявихме днес, извежда на преден план конкретни стъпки и инициативи, които ще гарантират, че Канада може да извлече ползи от огромния потенциал на нашите взаимоотношения с един стратегически партньор в Индо-тихоокеанския регион – сега и за десетилетия напред“, обяви Жоли в Сеул.

След прессъобщението за визитата в Сеул външното министерство на Канада публикува и изявление на Жоли от четвъртък, в което тя обявява, че следващия ден – петък, 19 юли 2024 година, ще посети Пекин по покана на китайския министър на външните работи Ван И. Беше съобщено, че наред с двустранните отношения двамата ще обсъдят комплексни теми от местно и глобално естество. Планирана е обмяна на възгледи за "конкретни начини за укрепване на вече задълбочилите се връзки между народите на Канада и Китай", се казва в изявлението.

"Тъй като светът е изправен пред все по-сложни и взаимозависими глобални предизвикателства, Канада се ангажира да си сътрудничи прагматично с широк кръг държави, за да следва националните си интереси и да отстоява ценностите си. Както е описано в Индо-тихоокеанската стратегия на Канада, ние трябва да поддържаме отворени линии за комуникация и да използваме дипломация, за да се справим с изпитанията там, където трябва, като същевременно търсим сътрудничество в области, които са най-важни за канадците. Очаквам една продуктивна среща“, бяха думите на Жоли, цитирани от външното министерство на Канада в четвъртък.

Тогава Си Би Си отбеляза, че отношенията между Китай и Канада са „на точката на замръзване“ в контекста на десетилетия на взаимно недоверие между двете страни.

Предисторията на Отава и Пекин

Двустранните отношения между Канада и Китай, установени през 1970 г., се "вледениха" през 2018 г., след като главната финансова директорка на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" Мън Ванчжоу бе арестувана в Канада, отбелязва Ройтерс. Мън, дъщеря на основателя на "Хуавей", беше задържана във Ванкувър, след като САЩ издадоха заповед за ареста ѝ, обвинявайки я в прикриване на опити на фирми, свързани с компанията ѝ, да продават оборудване на Иран, нарушавайки американските санкции.

Вашингтон се мотивира със защитата на национална сигурност, а "Хуавей" отрече да я подлага на опасност, посочи Ройтерс. Отговорът на Пекин, който предупреди Канада, че ще има последствия, ако Мън не бъде освободена, бе арестът на канадските граждани Майкъл Спейвър и Майкъл Ковриг по обвинения в шпионаж..

Мън беше освободена през 2021 г. след сключване на сделка с американската прокуратура за прекратяване на делото срещу нея за банкова измама и се върна в Китай. Двамата канадци също бяха пуснати на свобода след близо три години в ареста.

Освен това Канада обяви, че има китайска намеса в политиката ѝ. Миналата година Отава започна разследване на тайни операции на китайската полиция на своята територия, докато Пекин многократно отричаше, че се намесва във вътрешните дела на Канада. През април канадското разузнаване стигна до заключението, че Китай се е намесил в изборите в страната през 2019 и 2021 година, което накара министър-председателя Трюдо да създаде комисия за разследване на чуждестранна намеса.

Отношенията между Канада и Китай се обтегнаха и по линия на Г-7. Само ден преди Жоли да обяви визитата си в Пекин, министрите на търговията от групата на седемте водещи икономически сили в света, сред които е и Канада, се договориха за засилено сътрудничество с цел справяне с непазарните практики и свръхкапацитета на среща в град Реджо Калабрия, в Южна Италия.

Между страните членки на Г-7 и Китай отдавна съществува конфликт заради използваните от Пекин нелоялни търговски практики. Европейският съюз и САЩ смятат, че държавните субсидии на Китай водят до свръхкапацитет на вътрешния пазар, като свръхпроизводството се предлага в дъмпингови условия на външните пазари.

Срещата в Китай

"Отношенията между Китай и Канада претърпяха трудности и обрати през годините, което не е нещо, което Китай би искал да види“, каза при сегашното посещение на Жоли колегата ѝ Ван в Пекин в петък, в първия ден на тридневната ѝ визита. Китайският външен министър заяви, че тази ситуация "изисква сериозен размисъл от страна на Канада", посочи Синхуа.

Последният път, когато китайски и канадски лидери се срещнаха, беше в Индонезия през 2022 г. Тогава китайският президент Си Дзинпин разкритикува премиера Трюдо заради предполагаеми изтичания на информация за среща при закрити врата. Си порица Трюдо пред камери по време на срещата на върха на Г-20 – необичайна публична проява на раздразнение от негова страна, която усложни и без това обтегнатите двустранни отношения, посочи тогава Ройтерс.

"Няма фундаментален конфликт на интереси между Китай и Канада" каза сега Ван на Жоли, добавяйки, че поддържането и развитието на двустранните отношения е в интерес на двете страни и народи. Той подчерта, че въпросите, свързани с Тайван, Тибет, Синдзян и Хонконг се отнасят до вътрешната политика на Китай и че Канада не трябва да се намесва.

Двете страни трябва да гледат една на друга в обективна и рационална светлина, да се отнасят една към друга с взаимно уважение, да се справят с различията в духа на търсене на допирни точки, като същевременно преодоляват разминаванията, и да укрепват сътрудничеството на принципите на равенство и взаимна изгода, подчерта още Ван И, цитиран от Синхуа.

Отбелязвайки, че догодина се навършват 20 г. от установяването на китайско-канадското стратегическо партньорство, външният министър на Китай каза, че двете страни трябва "да се върнат към първоначалните си намерения, да извлекат поуки от историята, искрено да спазват своя ангажимент за установяване на дипломатически връзки и да дадат импулс на нормализиране на двустранните отношения". Китай и Канада трябва да продължат да играят важната си роля на двигатели на икономическото и търговското сътрудничество и да проучват възможности за диалог и партньорство в различни области, добави Ван.

Жоли на свой ред заяви, че Канада ще се придържа към Политиката на "един Китай" и е готова активно да развива двустранните отношения, и да засили сътрудничеството в области като търговията и икономиката, туризма, борбата с климатичните изменения и контрола върху наркотиците. Ван и Жоли обмениха и мнения относно войната в Украйна и израелско-палестинския конфликт.

Тя говори за дългата история на приятелството между канадския и китайския народ, като каза, че Канада е готова активно и прагматично да подобрява и развива отношенията с Китай и да поддържа контакт и диалог, посочи Синхуа.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:34 на 27.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация