ОБЗОР

site.btaИзборните сътресения в Пакистан и изненадващите за мнозина резултати оставят страната със слаба и непопулярна управляваща коалиция

Изборните сътресения в Пакистан и изненадващите за мнозина резултати оставят страната със слаба и непопулярна управляваща коалиция
Изборните сътресения в Пакистан и изненадващите за мнозина резултати оставят страната със слаба и непопулярна управляваща коалиция
Поддръжници на бившия министър-председател Имран Хан протестират срещу забавянето на резултатите от изборите, Карачи, 11 февруари. Снимка: АП/ Fareed Khan

В следобедните часове на изборния ден в Пакистан, на 8 февруари, според източници, военното разузнаване разбира, че нещата не вървят по план. Мобилните услуги, включително достъпът до интернет, веднага са спрени в цялата страна под претекст, че мярката е свързана със сигурността. Запознати с процеса на вземане на решения обаче твърдят, че истинската причина е била поддържането на ниска избирателна активност, което да улесни "управлението" на изборните резултати от страна на пакистански военни и, най-важното, да държи поддръжниците на бившия министър-председател Имран Хан далеч от урните, пише британското издание „Гардиън“. 

Стратегията обаче претъпява провал. Въпреки че Хан бе оставен зад решетките, след като миналата седмица получи три отделни присъди, възлизащи на над 10 години лишаване от свобода, симпатиите към него в изборния ден бяха в най-високите си стойности. Гневът към пакистанските военни и все по-безсрамните според мнозина опити да решат изхода от вота, преди изобщо да хората да излязат до урните, също бе голям.  

В крайна сметка партията на Хан - "Движение за справедливост" („Пакистан Техрик и инсаф“) - се противопостави на шансовете и спечели най-голям брой места на произвелите се миналата седмица избори за състава на Националното събрание (долната камара на пакистанския парламент).

Полицията бе забранила на неговата партия "Движение за справедливост" (ДзС) да провежда политически кампании на място, затова тя се обърна - изключително ефективно – към социалните мрежи като „Фейсбук“, „ТикТок“, „ЮТюб“ и „Инстаграм“, за да набира поддръжници. ДзС също така предприе действия в дните преди спирането на интернет достъпа, като предостави инструменти и информация, така че хората да знаят точно кой е техният кандидат и къде да намерят избирателната си секция. 

Когато гласуването започна в четвъртък (8 февруари) сутринта, десетки милиони поддръжници на ДзС, включително голяма част от 24-те милиона избиратели, които гласуваха за първи път, излязоха от домовете си с цел да гласуват за Хан - и срещу военните. 

Същото не може да се каже за електората на Наваз Шариф, ръководител на партията Пакистанска мюсюлманска лига-Наваз (ПМЛ-Н). Трикратен бивш министър-председател, свалян всеки път след сблъсък с военната власт, неговото завръщане в Пакистан след три години изгнание се счита за резултат от задкулисна сделка с военните, които доскоро той толкова остро критикуваше. Твърди се, че след като са се обърнали срещу Хан, тяхното бивше протеже, военните лидери са уверили Шариф, че ще го направят следващия министър-председател на Пакистан. 

Реакцията на обществеността към Шариф бе хладна. Той нямаше какво да каже, за да привлече избирателите, и почти не се появяваше по време на предизборната кампания. Нарастваше и недоволството от близкото обвързване на ПЛМ-Н с военните и от факта, че Шариф сякаш приемаше изборната си победа за даденост. Необходимостта поддръжниците на ПМЛ-Н да гласуват в деня на вота съответно като че ли се усещаше, че не е от толкова голямо значение, отбелязва вестникът.

Когато първите резултати започнаха да излизат, стана ясно, че Пакистан става свидетел на победата на ДзС, която малцина са смятаха за възможна. И едва тогава, твърдят източници, висшето военно ръководство напълно осъзна с какво точно си има работа. 

Пакистанската избирателна комисия отхвърли твърденията, че в този момент е бил направен опит за фалшифициране на вота, ако е било така, то не е било достатъчно, за да се справи с мащаба на подкрепата за ДзС, особено в Пенджаб - провинция, която някога е била крепост за Шариф. Самият той бе принуден да отмени предварително написаната победна реч и се оттегли в семейния си дом в град Лахор, припомня "Гардиън".

След продължително забавяне, по време на което външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън изрази безпокойство относно "значителните забавяния при съобщаването на резултатите и твърденията за нередности в процеса на преброяване на гласовете", късно в петък стана ясно, че кандидатите, подкрепени от партията на Хан (решение на избирателната комисия принуди кандидатите на ДзС да се кандидатират като независими), са успели да се противопоставят на статуквото и са спечелили най-много места в долната камара на парламента. 

Поддръжниците на Хан се кандидатираха като независими, тъй като избирателната комисия не допусна партията му до участие в изборите заради неспазване на изборните закони.  

Независимите кандидати, подкрепени от партията на Хан, зашеметиха изборните наблюдатели, спечелвайки 93 места в Националното събрание. Това обаче е далеч от обикновеното мнозинство от 169 депутати, необходимо за съставяне на самостоятелно правителство, отбелязва Би Би Си. 

ПМЛ-Н на Шариф остана втора със 75 места, въпреки че де факто е най-многобройната партия в долната камара на парламента. ПНП зае третото място, получавайки 54 места. 

Според пакистанската конституцията политическите партии трябва да съставят правителство до 29 февруари или три седмици след деня на изборите, отбелязва Би Би Си. 

Националното събрание разполага с общо 336 места, от които 266 се определят чрез преки избори, а 70 са запазени - 60 за жени и 10 за немюсюлмани (малцинствени групи) - и се разпределят според подкрепата за партии след окончателните резултати. 

Един от проблемите обаче, с които ще се сблъскат независимите депутати на Хан в опитите си да намерят подкрепа, е свързан с това, че те нямат право да получат нито едно от 70-те запазени места в Националното събрание, които се разпределят само между парламентарно представените партии, отбелязва Ройтерс. 

Въпреки че резултатът изглеждаше шокиращ, той не бе изненада за хората на място. Подобно на повечето популисти, Хан процъфтява най-добре в опозиция, а свалянето му от власт през 2022 г. след разрив с военните му позволи да се дистанцира от провалите на своето правителство и да прокара антисистемен наратив в момент, когато пакистанците страдат от катастрофална икономическа криза, пише „Гардиън“. 

Колкото по-силно военните се противопоставят на Хан, толкова повече той може да представя себе си като политически мъченик. Когато му бе забранено да провежда митинги, той започна да изнася речи в „ЮТюб“, в които критикуваше военния и династичния политически елит, и по този начин популярността му нарасна. Арестът му през август по обвинения, които мнозина смятат за скалъпени, за да му попречат да участва в изборите, само увеличи съчувствието на хората към него. Фактът, че издигането му на власт бе станало възможно благодарение на военното покровителство, отдавна обаче бе забравен. 

И все пак вчера вечерта бе потвърдено, че ПМЛ-Н на Шариф ще състави правителство, макар и в слаба коалиция, която се оказа трудна за организиране. Шехбаз Шариф, неговият по-малък брат, който е в близки отношения с военните, ще бъде единствената кандидатура за министър-председател. 

"Някои политически лидери винаги ще бъдат готови да се присъединят към установеното статукво и да се радват на властта", заяви пакистанския политически анализатор Хасан Аскари Ризви пред "Вашингтон пост". "Този изборен резултат е сериозен неуспех за статуквото, но в крайна сметка той ще надделее, както е правил в миналото" добави той.

В коалицията ще участва и Пакистанската народна партия (ПНП). Председателят на ПНП Билавал Бхуто Зардари - син на Беназир Бхуто, бившата министър-председателка, която бе хвърлена в затвора заради противопоставянето си на военните и  убита през 2007 г., и бившия президент Асиф Али Зардари - се противопоставяше на присъединяването към ПМЛ-Н, опасявайки се да не се окаже, че ще пренебрегне избора на народа и ще дискредитира шансовете на партията си в бъдещи избори. Но в крайна сметка военните се оказаха на правилния път. ПНП се съгласи да подкрепи правителство на ПМЛ-Н с министър-председател Шехбаз Шариф, а съпредседателят на ПНП Асиф Али Зардари ще заеме президентския пост, отбелязва "Гардиън".

Асиф Али Зардари заяви на пресконференция, че въпреки че партията му и ПМЛ-Н са се изправили на изборите една срещу друга, те са се обединили в името на нацията. „Не е необходимо да се борим вечно“, заяви той. В последвало изявление на ПМЛ-Н се казва, че двете партии са се договорили да си сътрудничат в интерес на политическата стабилност, отбелязва Би Би Си. 

Като се има предвид еуфорията, с която бе посрещната победата на ДзС, и широко разпространеният гняв към братята Шариф и двама лидери на ПНП – Билавал Бхуто Зардари и неговият баща Асиф Али Зардари, коалицията между ПМЛ-Н и ПНП едва ли ще намери голяма подкрепа или усещане за легитимност сред избирателите. За мнозина този удобен брак между две династични партии, който надделява над избора на народа, е точно обратното на това, за което са гласували, и доказва колко нелегитимна е пакистанската демокрация, предвид контрола на военните, пише „Гардиън“. 

Слабото коалиционно правителство без обществена подкрепа ще бъде изправено пред голямото предизвикателство да осъществи строгите реформи, които са необходими, за да може Пакистан да излезе от икономическата криза, да избегне банкрута и да намали неимоверно високата инфлация.

"Слабото коалиционно правителство не е добра новина за пакистанската икономика, която все още е в интензивното отделение", заяви пред "Вашингтон пост" Малиха Лодхи, бивш посланик на Пакистан в САЩ. 

Междувременно ДзС вероятно ще формира опозиция - в крайна сметка, според някои, с освободен Хан начело: със сигурност, колкото по-дълго го държат в затвора, толкова по-популярен ще става той. С огромната си дейност в социалните мрежи ДзС вероятно ще продължи да разпалва антивоенни настроения, отбелязва "Гардиън". Всичко това допринася за продължаващата политическа и икономическа нестабилност в Пакистан в момент, когато страната се нуждае точно от обратното. За да се влоши още повече ситуацията за новото управление, въоръжените нападения на ислямистите по границата с Афганистан отново започват да се увеличават.

"Пакистан се намира в низходяща спирала", казва Аасим Саджад Ахтар, доцент по политическа икономия в университета Куаид-и-Азам в Исламабад. "Това ще бъде едно непопулярно правителство, което ще бъде възпрепятствано от съвсем основателни обвинения, че е било избрано (от статуквото), а не избрано (от народа), и без никаква стратегия как да се справи с икономическите и структурните проблеми, пред които е изправена страната. Съмнявам се, че то ще издържи дълго“, заяви той, цитиран от британския вестник. 

"Ако военните се бяха отдръпнали и не се бяха намесили, когато стана ясно, че независимите кандидати, подкрепени от "Движението за справедливост" , се справят добре, мисля, че това щеше да е голям успех за армията" в очите на пакистанския народ, заяви пред "Вашингтон пост" Майкъл Кугелман, анализатор в международния център "Удроу Уилсън". "Но мнението на много хора в Пакистан е, че армията е понесла голям удар", добави той.

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:32 на 07.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация