site.btaЗдравословните проблеми са най-честата причина хората да търсят помощ, за да спрат цигарите; утвърден метод в България няма, казват експерти

Здравословните проблеми са най-честата причина хората да търсят помощ, за да спрат цигарите; утвърден метод в България няма, казват експерти
Здравословните проблеми са най-честата причина хората да търсят помощ, за да спрат цигарите; утвърден метод в България няма, казват експерти
Снимка: ФЕНА

Здравословните проблеми са най-честата причина, поради която хората търсят помощ, за да спрат цигарите. За съжаление в България утвърден метод за отказване от цигарите няма. За това нещо се работи и говори твърде малко, смятат експерти. 

За пропушването, мотивацията за отказ от тютюнопушенето, както и за използваните методи за постигането на тази цел, разказаха в интервю за БТА Илия Тасев, директор на дирекцията „Опазване на общественото здраве и здравен контрол" към Министерството на здравеопазването, и д-р Гергана Гешанова, председател на неправителствената организация "Коалиция за живот без тютюнев дим". 

Възраст на пропушване и кога са най-активни пушачите 

Най-честото попушване става в ученическата възраст, посочи д-р Гешанова. По думите ѝ, за съжаление с годините възрастта на пропушване се измества все повече към малките класове. Човек няма да се изненада, ако срещне на улицата деца втори - трети клас, които са запалили цигара или "вейп". Това е тенденция по цял свят, отбелязва тя. 

В България възрастта, която регистрираме за пропушване, е по-ниска. Падаме под възрастта на пълнолетието. Тази тенденция не се е променила в последните 10-15 години, коментира Илия Тасев. 

Според Гергана Гешанова пушачите са най-пристрастени на възраст между 25-45 години, тъй като това е времето на най-активно пушене сред хората. С напредването на възрастта, най-вероятно заради появяващите се последици от пушенето, се усеща неговото бреме. За много хора това е причина да намалят и дори да откажат цигарите, смята тя. 

Общо 39,4% от възрастното население в страната употребява никотинови изделия, сочат резултатите от последното Национално проучване на факторите на риска за здравето, от 2020 г., на Националния център по обществено здраве и анализи, посочи Илия Тасев. Делът на мъжете е по-висок от този на жените - за мъжете 40,5%, а за жените - 38,7%. Всеки трети от анкетираните е дал отговор, че е всекидневен пушач. Най-висок е делът на такива пушачи сред мъжете – 49 % във възрастовата група 45-54 години. Най-високият процент за жени е 40,6%, но в по-ниската възрастова група 35 – 44 години, обясни той. Гергана Гешанова отбеляза, че спрямо предходното проучване от 2014 г. се е увеличил броят на пушачите. България в последните години излиза на първо място в Европейския съюз по данни на европейските изследвания, като постоянно се сменяме с гърците, каза тя. 

Възраст, на която хората са най-склонни да откажат цигарите 

Жените прибягват най-често до отказа от цигари, тютюневи изделия, в репродуктивна възраст, заяви Тасев. След 65-годишна възраст хората проявяват най-голяма, реална склонност да откажат цигарите, отбеляза Гешанова. Пушачите искат да се откажат и на по-ранна възраст, но като че ли нямат толкова поводи и мотиви да го направят, коментира още тя. Пропушил човек в рамките на месец или година ще бъде много по-лесно да се откаже от цигарите, отколкото човек, който 20-30 г. употребява никотинови изделия, смята Тасев. 

Мотиви за отказа от цигари

Най-честата причина, поради която хората търсят помощ и искат да спрат цигарите, са здравословните проблеми, посочи Гешанова. Вторият фактор е финансовото изражение, отбеляза тя, като добави, че „да пушиш е скъпо“. Според Тасев отказа от цигарите е индивидуално решение, което може да бъде породено от силна мотивация. Например настъпила промяна, включително в неговата близка среда, заболяване на близък, което го подтиква да преустанови пушенето, посочи той.

Най-често задаваните въпроси 

Най-често задаваните въпроси от хората, които търсят помощ, са "Възможно ли е наистина да спра цигарите? Страшно ли е? Няма ли цял живот да си мечтая за цигара? Ще напълнея ли?", посочи Гешанова. 

Методи за отказ от тютюнопушенето 

В България утвърден метод за отказване от цигарите няма, смятат експертите. Има кабинети за отказ от тютюнопушенето към Регионалните здравни инспекции (РЗИ), но не са много популярни и търсени, смята Гешанова. Според нея това не е най-лесният и достъпен начин, тъй като РЗИ има само в областните градове. Има частни инициативи и отделни кабинети, които работят в тази посока, но това едва ли може да задоволи нуждите на всички, които търсят помощ, коментира още тя.

Тасев обясни, че Националната линия за отказ от тютюнопушенето е автоматизирана линия, която пренасочва към съществуващите консултативни кабинети за отказ от тютюнопушенето в 28-те РЗИ. При обаждане посоченият телефон ви пренасочва към най-близката РЗИ. Свързва се служител, който записва час и място за консултация, обясни Тасев. Първо се узнават причините за пропушване, добави той. По думите му консултациите са по-скоро психологическа подкрепа за хората, които търсят помощ за отказване на тютюнопушенето. Дава се информация какви са основните методи и заместваща терапия, която може да бъде използвана първоначално за тази цел, както и ефективни методи, които са известни, за да се реши индивидуалният случай на човека, посочи Тасев. Консултанти предоставят информация по отношение на всички възможни налични методи за отказ, като при даден човек това може да бъде заместваща терапия с таблетки или никотинови лепенки, посочи той. По думите му се търси индивидуален подход за мотивация на човека, за да не се върне към тютюнопушенето.

„Табекс“ е лекарство, което съдържа вещество подобно по състав на никотина. Лепенките съдържат никотин, те са строго контролирани за това какво количество никотин отделят и ако имаш волята и наистина искаш да откажеш цигарите, те дават тази възможност, коментира Гешанова.

Според нея, ако човек няма вътрешното решение, няма нито лепенки, нито лекарства да му помогнат. Практиката показва, че човек може да се справи с тютюнопушенето, ако психологически и душевно реши, че повече не желае да приема тези отрови, посочи тя. 

Гешанова обясни, че съществува петдневна програма, която е на базата на групова терапия, на взаимопомощ. В продължение на пет дни седем-осем души се събираме и си помагаме по-лесно да се преодолее тази зависимост. Съветите, които им даваме, им помагат да преодолеят по-леко абстиненцията. От друга страна, присъствието на група поддържа човека и дава по-голяма мотивация и кураж, че ще успееш, коментира тя.

Влиянието на никотина върху здравето 

Никотинът има отношение към кръвното налягане, той свива кръвоносните съдове, намалява окислението. Първо спада кръвното налягане, това е и първото нещо, което започва да се нормализира след спирането на вещества, съдържащи никотин. След това започва възстановяването от възпалителните процеси, които съществуват хронично в горните и долните дихателни пътища. Започва да се възстановява функцията на ресничестия епител в белия дроб. Често пъти хората, когато спрат цигарите, започват да кашлят и да изхвърлят секрети. Това е така, защото се задействат очистващите функции. Тази кашлица изчиства белия дроб. Разширяват се бронхите след спирането на цигарите, човек може да диша по-леко и се подобрява тонусът на кожата, възстановява се обонянието и вкусът. Всичко това намалява и опасността от инфаркт и инсулт. Намалява и опасността от развитие на рак на белите дробове, обясни д-р Гергана Гешанова. 

Никотинът води до зависимост и организмът реагира при дефицит на никотин и човекът изпитва дискомфорт, посочи Тасев. По думите му спирането на тютюнопушенето води до намаляване на рисковия фактор от възникване на последици, ако то бъде продължено. Тасев обясни, че тютюнопушенето влияе върху хронични, незаразни болести, може да доведе до ранно настъпване на смърт или инвалидност. Оценили сме риска, че тютюнопушенето причинява здравословни проблеми, след като години наред хората са употребявали тютюневи изделия, и сме установили, че се стига до различни видове заболявания, посочи той. 

Алтернативи на конвенционалните цигари 

Иновативност на тютюневата индустрия са вейповете, посочи Гешанова. По думите ѝ хората по цял свят виждат, че цигарите вредят на здравето и постепенно се изгражда едно недоверие към обикновените цигари. За да може да попълни наборите от хора, употребяващи никотинови средства, бизнесът измисля нещо ново, което е много интересно, особено за младите хора, смята тя. Присъствах на една конференция, на която се казваше, че близо 20 000 вида аромати, цветове, вкусове са създадени за новите електронни цигари и „вейп“ устройства. Това не е насочено към старите пушачи, които не могат да се откажат от цигарите, те нямат нужда от хиляди аромати, за да премине към тях. Създава се едно грешно впечатление, че тези неща са по-малко вредни, което съвсем не е доказано, защото даже се откриват нови вещества, които ги няма в цигарите, и за които още не знаем как ще действат на човека, коментира тя. Наргилетата са друг хит, за тях също е грешно убеждението, че са безвредни. За тях е доказано, че дори и без наличие на тютюн – вредят, посочи Гешанова. Според нея всичко това са трикове на тютюневата индустрия, която иска да завладее младите хора. Тя отбеляза, че при възрастните пушачи се наблюдава друга тенденция – двойна употреба, която се изразява в употребата на стандартни и електронни цигари. Относно вейповете Илия Тасев посочи, че резултатите от тяхната употреба ще станат ясни най-рано след 20 - 30 години. Рискът е висок, дори при хора, които не са активни пушачи, допълни той. 

Мерки на държавата за превенция за отказване от цигарите 

Държавата трябва да си постави цел. Например до 2030 г. да има 5% пушачи, това правят и в други страни. Трябва да има воля, а при нас тази воля я няма, коментира Гешанова. По думите ѝ от 2012 г., когато е въведена забраната за пушене на закрити места, няма никаква промяна. Друг неиздържан метод е увеличаването на цигарите е с 10-20 ст., смята Гешанова, която допълни, че никой пушач няма да спре да пуши заради тези 10-20 стотинки повече. Разчитам, че новите ръководства ще се опитат да прокарат правила и закони, които по някакъв начин да стимулират отказването и незапочването на пушенето. Освен това е необходимо да има профилактични кампании, смята Гешанова. Още от най-ранна детска възраст децата да разбират, че това нещо е вредно. Тютюнопушенето също много замърсява околната среда. Замърсяване, което не може с десетилетие да се възстанови. Надявам се до 2030 г. да се създаде първото поколение европейски граждани без тютюнопушене. Това е една петиция, която е организирана на европейско ниво, посочи Гешанова. Със събирането на 1 млн. подписа ще накараме европейските институции да се задвижат и да дадат тласък на едно движение за ограничаване на тютюнопушенето, което се надявам, че България ще следва, коментира още тя. 

Илия Тасев обясни, че търсят механизми, с които да въведат забрани за употребата на никотинови продукти от лица до 18 години. Имаме данни, че се предлагат продукти като паучове и дъвки. По думите му употребата на подобни продукти е довела до това деца да постъпват за медицинско лечение. Трябва да се ограничи достъпът и разпространението на подобни продукти, смята той. Тасев отбеляза, че се надява през септември да се финализира забрана и да се ограничи достъпът и разпространението на подобни продукти.

Забраната в Закона за здравето в затворените пространства е обвързана само с тютюнопушенето, което се възприема само за употребяващите конвенционални тютюневи изделия като цигари или пури, каза още той. Има редица опити да се заобиколи забраната, включително с нагреваемите изделия, защото това не било процес на пушене, посочи Тасев. Той заяви, че трябва да се преразгледа този текст и обект на забраната да бъдат всички форми на пушене. 

/АБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:30 на 25.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация