В Международния ден на бирата:

site.btaБирата е питие, което трябва да събира хората и да се консумира с удоволствие и мярка, каза Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите

Бирата е питие, което трябва да събира хората и да се консумира с удоволствие и мярка, каза Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите
Бирата е питие, което трябва да събира хората и да се консумира с удоволствие и мярка, каза Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите
Снимка: Владимир Шоков/БТА, архив

Бирата е питие, което трябва да събира хората и да се консумира с удоволствие и мярка, каза за БТА Ивана Радомирова от управителния съвет на Съюза на пивоварите в България (СПБ) по случай Международния ден на бирата - 4 август.

Повече от 200 града по света празнуват днес Международният ден на бирата. Празникът се отбелязва от 2008 г. в първия петък на август по инициатива на Джеси Авшаломов - собственик на местен бар в Санта Круз, щата Калифорния, САЩ, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА.

Популяризиране на бирата в България

През последните 10-15 години в България започна да се произвежда и предлага широка гама от различни стилове и видове бира, каза Радомирова. По думите ѝ преди десет години портфолиото не е било толкова динамично и в страната се произвеждаха не повече от 60-70 марки бира, с днешна дата листата е динамична и се произвеждат около 180 марки и видове на годишна база. Днес биреният любител е много по-различен. Това са млади хора, които водят активен начин на живот, те са любопитни да експериментират с различни вкусове пиво, посочи Радомирова.

Какво показват проучванията

Според изследвания на СПБ бирата е най-консумираната напитка за летните месеци след бутилираните води. Това е трайна тенденция през последните шест - седем години. 65% от българите казват, че месечно пият поне веднъж бира, а всеки втори – един път седмично. Средната консумация на месец през лятото е 12 пъти, посочи Радомирова.

Последните проучвания показват, че днес почитателите на пенливата напитка се интересуват от многообразието на вкусове, аромати, различните стилове и асортименти, а не толкова от цената, обясни тя. Според нея е много важно как се сервира напитката - в каква чаша, каква трябва да бъде пяната. Тя допълни, че има различни чаши за различните видове бира. Има все повече колекционери на сувенири, свързани с бирената култура. Класиката в жанра остава светлото лагер пиво тип Pils, което е най-популярно в страната и около 95% от пазара, разказа още Радомирова.

Празникът на бирата в България

За международния ден на бирата по морето се правят фестивали и празници, но за българските пивовари най-важният празник е Професионалният ден на пивоварите, който е на 20 юли – Илинден. Има години, в които Международният ден на бирата съвпада със старата дата на Илинден – 2 август. Пивото се свързва с лятото, със слънцето, с хубавото време и с ваканционното настроение, коментира Радомирова.

Производство на бира през последните години

През 2022 г. страните от ЕС са произвели почти 34,3 милиарда литра бира, съдържаща алкохол, и 1,6 милиарда литра бира, която съдържа по-малко от 0,5% или изобщо не съдържа алкохол, съобщи европейската статистическа агенция Евростат. В сравнение с 2021 г. производството на алкохолна бира в ЕС се е увеличило със 7%, връщайки се на нива, близки до предпандемичната 2019 г., когато производството е било 34,7 милиарда литра. Що се отнася до безалкохолната бира, няма промяна в сравнение с 2021 г. Общото производство на бира (с и без алкохол) в ЕС през 2022 г. е еквивалентно на почти 80 литра на човек. Общото производство на бира (с и без алкохол) в ЕС през 2022 г. е еквивалентно на почти 80 литра на човек.

По материала работи стажант-репортерът Мария Вълева с ментор Николай Трифонов.

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:33 на 26.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация