Кандидатски листи – водачи – 25 МИР-София

site.btaКои са водачите на листи в 25 МИР-София

Кои са водачите на листи в 25 МИР-София
Кои са водачите на листи в 25 МИР-София
Снимка: Никола Узунов/БТА (архив)

Общо 27 партии и коалиции са се регистрирали за участие в предсрочните парламентарни избори в 25 МИР-София, показва справка на сайта на Районната избирателна комисия. Изборите ще се произведат на 27 октомври 2024 година.

Ето кои са водачите на листи за изборите за 51-о Народно събрание в 25 МИР-София, според жребия, изтеглен в Централната избирателна комисия, за номерата на партиите и коалициите в бюлетината:

1. Водач на листата на партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност – ДОСТ“ е Георги Петков. Листата е от един кандидат за народен представител. 

2. Водач на листата на партия "Глас народен", която е от трима кандидати, е Светослав Витков. Той е роден през 1971 г. в София, посочиха от партията. Завършил е Софийската математическа гимназия и специалност „Икономика“ в УНСС. Витков е автор на текстове, музика и аранжименти, собственик е на продуцентска и издателска компания. Автор е книгите „Благодарение”, „Благодарение на…”, „Карате: Поглед по пътя” и Bulgarno/ Истерията „Хиподил”. Витков има черен колан по кофукан карате-до, а от 1994 г. е карате-инструктор на деца и възрастни. В периода 2015-2019 г. Витков е общински съветник в София от „Глас народен“. 

3. Водач на листата на партия „Социалистическа партия „Български път", която е от един кандидат, е Ангел Димов, председател на партията. Димов е български политик и учен - професор, доктор на икономическите науки. Роден е през 1940 г. в с. Караджово, област Пловдив. Завършва земеделското училище в Садово, Аграрния университет в Пловдив и аспирантура в Института по международни икономически и политически изследвания в Москва, СССР,  според биографична справка на сайта на партията. След 1973 г. работи в Института по международни отношения и социалистическа интеграция (ИМОСИ) на БАН. През периода 1991-1997 г. е народен представител от БСП в 36-ото и 37-ото Народно събрание. Изготвя проекта на приетия през лятото на 1995 г. Закон за защита на земеделските производители, по силата на който е създаден държавният фонд „Земеделие“. След партийния конгрес през 2000 г. напуска БСП поради несъгласие с политиката на нейното ръководство и съучастието на нейни лидери в свалянето на правителството на Жан Виденов. Година по-късно основава Социалистическа партия „Български път“. Преподава в Аграрния университет в Пловдив и е автор на редица книги. 

4. Водач на листата на партия „Величие“ е Ивелин Михайлов, идеолог и основател на партията. Роден е през 1977 г. в Горна Оряховица, сочи справка в личния му сайт. Изучавал е стопанско управление в Икономическия университет във Варна. Като свое призвание Михайлов посочва работата си като застрахователен консултант, основен идеолог на “Тогедър България”, “300 ООД”, позната като Together Academy. Идеолог и главен изпълнителен директор на "Исторически парк" АД. Листата е от седем кандидати за депутати. 

5. Водач на листата на партия „Булгари“ е Станислав Бояджиев. Листата е от шестима кандидати за народни представители. Станислав Бояджиев е роден на 19 декември 1969 г. в Букурещ, Румъния, в семейство на дипломат, според биографична справка, предоставена на БТА от кандидат-депутата. Завършва средното си образование в Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Магистър по информатика от СУ "Климент Охридски". Занимава се с частен бизнес в сферата на ИТ технологиите и рекламата. От 2022 г. развива и туроператорска дейност. Член е на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата. Занимава се активно със спорт. 

6. Водач на листата на коалиция „Моя страна България“ е Ивайло Дражев Атанасов, председател на коалицията. Листата е от един кандидат-депутат. 

7. Водач на листата на партия "Има такъв народ" , която е от 13 кандидат-депутати, е Станислав Трифонов. Роден е на 18 октомври 1966 г., сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. Той е  музикант, телевизионен водещ и продуцент. Участвал е в телевизионните предавания "Ку-Ку" и "Каналето" на Българската национална телевизия (БНТ). От 1998 г. е продуцент и водещ на предаването "Хъшове", което има едно излъчване по БНТ (8 февруари 1998), а след това две години се излъчва в телевизия "7 дни" и други кабелни телевизии. Продуцент и водещ на "Шоуто на Слави" по телевизия "bTV" (27 ноември 2000-31 юли 2019). На 4 ноември 2019 г. създава телевизия "7/8".  От 16 февруари 2020 г. е председател на партия "Има такъв народ". Депутат в 45-ото Народно събрание (2021).

8. Водач на листата на КП „Движение за права и свободи – Ново начало“ е Искра Михайлова-Копарова. Листата е от 20 кандидат-депутати. Искра Михайлова е родена на 07.09.1957 г. в София. Завършва Ленинградския институт по култура (днешна Академия по култура, Санкт Петербург, Русия) като магистър по библиотечно и информационно обслужване. Има редица специализации в чужбина, се посочва в биографична справка, предоставена от политическата сила. Била е заместник-министър на регионалното развитие през 2005-2009 г. След това в периода 2009 - 2013 г. е народен представител от групата на ДПС от Пазарджишки избирателен район, председател на Комисията по околна среда и води в Народното събрание. Михайлова е министър на околната среда и водите 2013-2014 година. Член на Европейския парламент от 2014 до 2019 година в делегацията на ДПС, председател е на Комисията по регионално развитие на ЕП. През 2019 г. е избрана отново за член на Европейския парламент, заместник-председател на Групата „Обнови Европа“. Народен представител е и в 50-ото Народно събрание. 

9. Водач на листата на партия „Бригада“ е Димитър Василев. Листата е от един кандидат. 

10. Водач на листата на ПП "Партия на зелените", която е от осем кандидати за депутати, е Христо Дунчев. Той е роден в София. Завършил е различни специалности във Варненския свободен университет и Свободния университет в Берлин, Германия, посочва той в автобиографията си. Придобива магистърска степен в УНСС. Дунчев е дългогодишен състезател по хокей на лед. Началото на неговата кариера е в „Нафтекс секюрити“. Работил е в Германия като заместник-управител администрация и материална база в частна фирма. При завръщането си в България заема мениджърска позиция в частния сектор, а през периода 2009-2012 г. е на позицията на търговски представител. Към момента е част от айти индустрията. 

11. Водач на листата на партия „Правото“ е председателят на партията Мария Колева, по професия адвокат, според информация от политическата сила. Член е на Софийска адвокатска колегия. Листата на партията е от трима кандидати за народни представители. 

12. Водач на листата на ПП "Възраждане", която е от 14 кандидати, е лидерът на партията Костадин Костадинов. Той е начело на листата и във Варна. Костадинов е роден на 1 април 1979 г., според справка на политическата сила. Завършил е „Балканистика“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий" през 2002 г. Пак там има и магистратура „Право“ през 2011 г. През 2017 г. защитава докторска дисертация в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей на Българската академия на науките. Народен представител от 47-ото, 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание.

13. Водач на листата на коалиция „Алианс за права и свободи“ е Явор Хайтов. Листата е от 16 кандидати за народни представители. Явор Хайтов е юрист и политик. Роден е през 1969 г. в София. Бил е заместник-министър на вътрешните работи (1997-2001), според информация на отдел "Справочна" на БТА. Избран е за депутат в 43-ото Народно събрание от листата на коалиция "България без цензура". Бил е и заместник-председател на 43-ото НС (27 октомври 2014 - 26 януари 2017), показва справка на сайта на парламента.

14. Водач на листата на партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ е Боян Расате. Той е ръководител на формацията, както и член на Испанската фаланга и Национален представител на Европейска акция за България, показва информация публикувана на личния му сайт. Листата е от 14 кандидат-депутати.

15. Водач на листата на партия Партия "Български съюз за директна демокрация", която е от седем кандидати, е Николай Николов. Той е завършил Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” специалност „Право“, съобщиха от партията за БТА. Завършил е и специалностите „Теория на дипломацията” и „Социално управление”. Придобива магистърски степени по „Право на Европейския съюз” в Университетския център в Нанси, Франция и в СУ "Св.Климент Охридски", както и магистърска степен по „Международни отношения” в Софийския университет. Работил е в системата на прокуратурата, включително и на ръководни постове. Има издадени четири монографии. 

16. Водач на листата на коалиция "Синя България" е Никола Янков. Той е бил зам.-министър на икономиката (2001-2003) и на транспорта (2003-2005) при Николай Василев, според справка на пресцентъра на "Синя България". Завършил е в Университета Корнел. Работил на мениджърски позиции в международни компании. Никола Янков е председател на Комисията по етика към Българската асоциация на управляващите дружества, а понастоящем и на Комитетa на ползвателите при Централния депозитар. Дейността му в Центъра за изследване на демокрацията е съсредоточена в областта на незаконното финансиране и противодействието на изпирането на пари, както и върху антикорупционните реформи във финансовата сфера. Листата е от 28 кандидат-депутати.  

17. Водач на листата на партия "„Морал, единство и чест“ , която е от 14 кандидати за народни представители, е Радостин Василев. Той е роден на 1 януари 1985 г. в Плевен. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", сочи справка на отдел "Справочна" на БТА. Юрист с експертиза в областта на гражданското право и правната регулация на спорта. Депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание от партия "Има такъв народ" (ИТН). Избран за депутат и в 47-ото Народно събрание, но на 13 юни 2022 г. напуска ИТН и се присъединява към „Продължаваме промяната“. Избран e за депутат и в 48-ото и 49-ото Народно събрание от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Напуска коалицията през май 2023 г. 

18. Водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС е председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е начело и в 16 МИР - Пловдив град. Роден е на 13 юни 1959 г. в Банкя, според справка на официалната интернет страница на ГЕРБ. Министър-председател в три правителства. Завършил е Висшата школа на МВР, през 2001 г. е назначен за Главен секретар на вътрешното министерство. В периода 1985 – 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. През 1990 г. напуска системата на МВР. След проведените частични кметски избори Борисов спечелва като независим кандидат и през 2005 г. заема длъжността кмет на София. По негова инициатива на 3 декември 2006 г. е основана политическа партия ГЕРБ. Борисов е председател на Комисията по външна политика в 49-ото и 50-ото Народно събрание. Листата е от 28 кандидати за депутати.

19. Водач на листата на партия „Атака“ е лидерът на партията Волен Сидеров. Листата е от 15 кандидати за народни представители. Сидеров е журналист и политик. Роден е през 1956 г. в  Ямбол. Бил е главен редактор на в. "Демокрация" (октомври 1990 - февруари 1992 г.). Журналист във в. "168 часа" и във в. "Монитор", според информация на отдел "Справочна" на БТА. Бил е водещ на собствено политическо предаване "Атака" по телевизия СКАТ (2003-2009), а от 2012 г. по телевизия "Алфа", която е собственост на партия "Атака". Основател на всекидневника в. "Атака" (17 октомври 2005 - 5 януари 2012 г.), основател и главен редактор на седмичния вестник "Атака" (27 януари 2012 - април 2019 г.). Депутат е от 40-ото до 43-ото Народно събрание (2005-2017), както и в 44-ото Народно събрание (19 април 2017-27 октомври 2019). Общински съветник в Столичния общински съвет (27 октомври 2019 до юли 2021 г.). Автор е на книги. Носител на наградата на Съюза на българските журналисти за 2000 г.  

20. Водач на листата на „Народна партия истината и само истината“ е председателят на партията Венцислав Ангелов. Той е на 56 години, роден в Русе, според предоставената от него автобиография. Завършил е СМУ "Ф.Е.Дзержински" през 1988 година. До 1992 г. работи  в системата на МВР-сектор КАТ, град Русе. Баща е на седем деца. Занимава се с бизнес до 2007 година. В биографията си пише, че е изтърпял 3,6 години лишаване от свобода в затвора в град Белене.  

21. Водач на листата на партия „Пряка демокрация“ е Александър Тодоров. Листата е от двама кандидати за народни представители. 

22.  Коалиция „Свободни избиратели“ - не е регистрирана листа с кандидати, тъй като заявлението е подадено след изтичане на определения за това срок.  

23. Водач на листата на партия „България на труда и разума“ е Цветанка Цветкова. Листата е от четирима кандидати за народни представители. 

24. Водач на листата на партия „КОЙ – Компетентност, отговорност, истина“ е Павел Миланов. Листата е от шестима кандидати за народни представители. Павел Миланов е роден на 19 юни 1972 година. Магистър по икономика и организация на труда от Университета за национално и световно стопанство. Завършил е и магистратура „Регионално развитие и политика“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, според биографична справка, предоставена от кандидата. Бил е заместник-кмет на община Антоново и заместник-кмет на район „Аспарухово“ във Варна. В момента е председател на Асоциация за регулиране на отношенията в етажната собственост.

25. Водач на листата на коалиция „Русофили за България“ е Тодор Ангелов. Листата е от 16 кандидати за депутати. 

26. Водач на листата на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" е академик Николай Денков. Листата е от 26 кандидати за народни представители. Денков е роден е през 1962 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. е професор по физикохимия. От 2004 г. до 2008 г. е заместник-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 г.  е ръководител на Катедра "Инженерна химия". От 2017 г. е ръководител на лабораторията "Активни формулировки и материали" към факултета. Член е на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция. През 2018 г. Николай Денков става член-кореспондент на Българската академия на науките. На 26 октомври 2021 г. Събранието на академиците на БАН го избира за академик в областта на природоматематическите науки, направление "Химически науки". От 2019 г. акад. Николай Денков е член на европейската научна академия Academia Europеa. От 12 август 2014 г. до 5 април 2016 г. Денков е заместник-министър на образованието и науката. Той е служебен министър на образованието и науката от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков. Депутат в 48-ото Народно събрание (2022-2023) и в 49-ото Народно събрание (12 април-6 юни 2023). От 6 юни 2023 г. до 9 април 2024 г. е министър-председател, по информация на отдел "Справочна" на БТА.

27. Водач на листата на партия „Български възход“ е Емил Аврамов. Листата е от 15 кандидати за народни представители. Аврамов е роден през 1988 г. Завършва висшето си образование в Университет по библиотекознание и информационни технологии. Към момента е заместник-директор по административно-стопанската дейност в Професионална гимназия по транспорт. На предишните местни избори е бил е кандидат за кмет на район „Искър“ в София. 

28. Водач на листата на коалиция “БСП- Обединена левица“ от 28 кандидати за депутати е Атанас Зафиров. Той е роден на 29 септември 1971 г. в Бургас, сочи биографична справка на пресцентъра на БСП. Има три магистратури - по български език и история и по финанси от Великотърновския университет и по Национална сигурност от Военната академия в София. Специализирал е политология и политически мениджмънт в Школата за политически изследвания в Москва, в Българско училище за политика и в Нов български университет, предстои му защита на докторска дисертация по история. Депутат е в осем парламента, включително в 50-ото НС. 

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили. 

/ТНП/

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:15 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация