Кандидатски листи – водачи – Кюстендил

site.btaКои са водачите на листи в 10-и МИР Кюстендил

Кои са водачите на листи в 10-и МИР Кюстендил
Кои са водачите на листи в 10-и МИР Кюстендил
Изглед към Кюстендил. Снимка: БТА (архив)

Общо 125 са кандидатите за депутати от област Кюстендил за предстоящите избори за Народно събрание, насрочени за 27 октомври 2024 година. В сравнение с предходните избори за парламент те са по-малко, а броят им през юни е бил 157, съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК) в Кюстендил.

За предстоящия парламентарен вот в Кюстендилска област са регистрирани 26 кандидатски листи. От тях 17 са партийни, а девет са коалиционни.  Те ще се борят за четири мандата в 10-и многомандатен избирателен район (МИР) - Кюстендил. Мъже са 75 от кандидатите за народни представители, а останалите 50 са жени. Най-младият желаещ да стане депутат е на 21 години, а най-възрастният - на 88 години, казаха още от РИК.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

2. Двама са кандидатите на партия „Глас народен“ в Кюстендилски 10-и МИР. Водач е Галя Кърнева. Кърнева е от Свищов, но живее в София. Завършила е стопанската академия в Свищов, специалност „Маркетинг и реклама“. Работи като ръководител „Човешки ресурси“ в холдинг „Пластик“ София, казаха от партията.

4. Листата на партия „Величие“ се води от Росица Калинова. Тя е родена е в с. Бъзовец, област Русе. Завършила е право и философска школа към Атинския университет за изучаване на нов гръцки език. Предприемач е в сферата на търговията с дрехи, платове и конфекция. Депутат в 50-ото Народно събрание (НС). Преди да бъде избрана за депутат, Калинова разказа пред БТА, че половината от времето си прекарва в Кюстендил, а другата – в Гърция, където е бизнесът ѝ.  Кандидатите в листата на партия „Величие“ в Кюстендил са четирима.

5 - Борислав Кьосев е водачът на листата на партия „Булгари“. Листата е от един кандидат, след като РИК заличи втория в листата. Борислав Кьосев е роден в с. Баланово, община Дупница. Заместник-председател е на Българското национално обединение. Той е член на федерацията по волейбол, разказа той. В момента се занимава и с частен бизнес. Кьосев оглави наскоро и общинският волейболен клуб в Дупница. На предишните парламентарни избори той водеше листата на партия „Българско национално обединение“.

6. Водачът на листата на коалиция „Моя страна България“ е Младен Ризов. Листата включва четирима кандидати. Ризов е от Кюстендил, завършил е висшето си образование в Русия. Бивш общински съветник е в Кюстендил, посочи той.

7. Водач на листата на партия „Има такъв народ“ е Снежанка Траянска, а в листата са осем кандидати. Траянска  е на 51 г., народен представител в 47-ото НС, икономист по образование, областен координатор на партията. Занимава се със собствен бизнес в областта на данъчните и счетоводни консултации, разказа пред БТА Траянска.

8. Листата на коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ води Николай Златарски. Той е от Дупница. Областен председател и на ДПС – Кюстендил. Завършил е право, занимавал се е с местен бизнес. Златарски е депутат в 50-ото НС, казаха от партията. Листата на коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ е от осем кандидати.

9. Христо Петров е единственият кандидат, вписан в кандидатската листа на партия „Бригада“

10. Четирима са кандидатите, включени в листата на партия „Партия на Зелените“. Води я Йонко Гергов. Той е юрист, работи като адвокат, общински съветник в  Дупница, казаха от партията. Председател на "Партия на Зелените" в града и на местното читалище "Зора".

11. Ваня Георгиева е единственият кандидат в листата на партия „Правото“. Тя е от София, родена е през 1958 година. В момента е пенсионер. Работила е  като медицинска сестра в Медицинска академия и в Александровска болница, посочиха от партията.

12. Димчо Димчев отново е водач на листата на партия „Възраждане“, в която има общо осем кандидати. Димчев е на 47 години, народен представител в 49-ото и 50-ото НС. От Добрич е, живял е дълги години във Великобритания. Завършил е ВИНС във Варна, специализирал е и в чужбина, разказа той.

13. Явор Хайтов е водачът на листата на коалиция „Алианс за права и свободи“. Кандидатите в листата са седем. Хайтов е 54 годишен, адвокат. Родом е от Мездра, но живее в София, завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Роден е през 1969 г., бивш заместник е на вътрешния министър Емануил Йорданов във втория кабинет "Костов" от квотата на БЗНС-Народен съюз, казаха от партията.  

14. Александър Новаков е водачът на листата на партия „Български национален съюз „Нова Демокрация“. Партията е регистрирала в РИК- Кюстендил листа с четирима кандидати. Той е роден в София, има средно техническо образование. Занимава се с бизнес в сферата на зелената енергия, екологията и соларните панели, разказа той. Новаков водеше листата и на предишните парламентарни избори.

15. Катя Николова е водач в листата на партия „Български съюз за директна демокрация“. Листата е от четирима души. Николова беше кандидат за кмет на община Кюстендил на последните местни избори, както и кандидат за депутат на предишните парламентарни избори, казаха от партията.

16. Костадин Костадинов води листата на коалиция „Синя България“. Кандидатите за народни представители в нея са седем. Костадинов е председател на Общинския съвет в Дупница и беше кандидат за кмет на общината. Роден е 1973 г., магистър е по финанси, инженер по подземно строителство, бивш координатор на СДС за Югозападна България, разказа той. 

17. Росен Иванов е начело на листа с шестима кандидат – депутати, издигнати от политическа партия „Морал, единство, чест“. Иванов е родом от гр. Плевен. Възпитаник е на УНСС, където придобива бакалавърска степен по Икономическа социология, а магистърската си степен по Финансов мениджмънт - от Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов (2009г.). Първоначално работи в областта на фирменото кредитиране като кредитен инспектор в Райфайзенбанк. Впоследствие отговаря за част от проблемния корпоративен портфейл на банката. През 2016 г. се прехвърля в едно от дъщерните дружества - Райфайзен Лизинг към отдел Управление на риска, където отговаря за цялостното управление на корпоративния проблемен портфейл на лизинговата структура. През периода февруари-септември 2022 г. участва в управлението на Български спортен тотализатор като член на Управителния съвет, посочиха от партията.

18. Христо Терзийски отново води листата на коалиция ГЕРБ-СДС, а кандидатите в листата са осем. Терзийски е на 56 години, народен представител  в 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото и 50-ото НС и бивш министър на вътрешните работи (24 юли 2020 до 12 май 2021 г.). Завършил е висше образование в Технически университет – София. Преминал през специализирани курсове в Будапеща и Съединените щати, казаха от партията.

19. Елица Бишкова е водач на листата на партия „Атака“ в Кюстендил. Листата е с четирима кандидати.

20. Димитър Недялков е водачът на листата на партия „Народна партия "Истината и само истината“. Кандидатите за народни представители в нея са трима. Димитър Недялков е от София, завършил е СПТУ по транспорт, занимава се с разнопосочен частен бизнес, разказа той.

21. Йордан Лазаров е водачът на листата с петима кандидати на партия „Пряка демокрация“. Лазаров е роден в Кюстендил, машинен инженер, завършил е и икономика – управление на стопанската дейност. Работил е в редица големи предприятия, занимавал се е и с частна дейност. От няколко години живее в Кюстендил и се занимава със земеделие, разказа той. Беше кандидат и на предишните парламентарни избори.

22. Мариана Стоева води листата на коалиция „Свободни избиратели“. Листата е със шестима кандидати. Мариана Стоева е на 57 години. Има магистърска степен в областта на геоекологията. Работи в IT-сектора, управлявала е регионални и национални проекти в областта на информационните технологии. През последните десет години работи в сферата на образованието. Има реализирани европейски и социални проекти с международни партньори, каза Стоева.

23. Антон Александров води листата на политическа партия „България на труда и разума“. Листата е от двама кандидати. Водачът на листата Антон Александров е бивш служител на мините в Бобов дол, в момента пенсионер, разказа той. На изборите през 2022 г. също беше кандидат за народен представител. 

24. Николина Чакърова-Вълкова е водачът на листата на политическа партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“. Листата включва трима кандидати. На предишните парламентарни избори тя беше водачът в листата на Коалиция „Ние гражданите“. Вълкова е родена в Бобошево, но живее и работи в София. Магистър е по право от СУ „Св. Климент Охридски“, се посочва на сайта на Националния институт за помирение и арбитраж. Заемала е длъжности и е работила като юрисконсулт в ПСП „Металснаб“ (1981-1986), главен юрисконсулт на ПСП „Химснаб“ (1986-1990), главен експерт-юрист на Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ (1990-1991), главен юрисконсулт на „Химснаб“ АД (1992-1998). Адвокат от Софийска адвокатска колегия, казаха от партията.

25. Водач в листата на коалиция „Русофили за България“е Румен Георгиев. Листата е съставена от шестима кандидати. 

26. Георги Стамов отново води листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Кюстендил. Той е народен представител в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Роден и израснал в град Кюстендил. Завършил е УНСС със специалност магистър по „Финансов контрол“. Преди работата си в НС работи  в една от водещите компании на глобално ниво в информационните технологии и цифрови трансформации, като в българското подразделение на фирмата е ръководител на екип от SAP консултанти в сферата на отчети и анализи, разказа той. Листата е съставена от осем кандидати.

27.  Росен Димитров води листата на партия „Български възход“. В нея кандидатите са двама. Димитров е на 58 години. Има завършени средно и висше военни училища. Завършил е и инженерна специалност „Двигатели с вътрешно горене“. Димитров е бивш директор на ДАИ – Кюстендил, бивш общински председател на БСП в Кюстендил, бивш общински съветник. В момента е областен председател на партия „Български възход“, каза водачът на листата.

28. Листата на коалиция „БСП – Обединена левица“ води Иван Ибришимов. Листата включва осем кандидати. Иван Ибришимов е на 47 години, участвал в състава на 42-то, 43-ото и 44-то НС, стоматолог е по професия. Общински съветник в два мандата на ОбС Дупница, казаха от партията.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

/АБ/

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:22 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация