ПП „Правото“ – Прессъобщение

site.btaСигнал до прокуратурата срещу И.д. Главен прокурор Борислав Сарафов и бившия главен прокурор Иван Гешев, чрез Мария Колева - председател на Политическа партия „ПРАВОТО"

Сигнал до прокуратурата срещу И.д. Главен прокурор Борислав Сарафов и бившия главен прокурор Иван Гешев, чрез Мария Колева - председател на Политическа партия „ПРАВОТО"
Сигнал до прокуратурата срещу И.д. Главен прокурор Борислав Сарафов и бившия главен прокурор Иван Гешев, чрез Мария Колева - председател на Политическа партия „ПРАВОТО"

ДО ВСИЧКИ МЕДИИ

ОТНОСНО: СИГНАЛ до прокуратурата срещу И.д. Главен прокурор Борислав Сарафов  и бившия главен прокурор Иван Гешев, чрез Мария Колева- председател на Политическа партия „Права Реформи Алтернатива Възможности Отговорност Толерантност и Обединение“ /ПРАВОТО/

Уважаеми журналисти,

С входящ №17698 от 17.10.2024г. в деловодството на ВКС, политическа партия Права Реформи Алтернатива Възможности Отговорност Толерантност и Обединение /ПРАВОТО/ внесе пред прокуратурата сигнал срещу И.д. Главен прокурор Борислав Сарафов  и бившия главен прокурор Иван Гешев.

Сигнала е свързан за наличие на основанията по чл.129, ал.3, т.5 от Конституцията да започне разследване  срещу и.д. главен прокурор Борислав Сарафов и бившия главен прокурор Иван Гешев,  а именно:  за наличието на достатъчно данни за тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както бездействие и действия, които накърняват престижа на съдебната власт във връзка  неосъществен надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на  прокурорите на които са разпределени случаите посочени в жалбата – чл.126,ал.2 от Конституцията и по този начин е осуетено преследване с цел да избави другиго от наказание, а именно по  жалби  срещу длъжностни лица, като съдии, прокурори, нотариуси и други лица.

Политическа партия „ПРАВОТО“ през годините е подавала жалби/сигнали срещу съдии, прокурори, министри, кметове, нотариуси, шефове на НАП, ЧСИ-та и др. от по-високите етажи по които жалби има прокурорски преписки, подкрепени с официални документи представени пред съд и други институции, но същите стоят на „трупчета“.

Физическите лица, адвокати и Юридически лица са подложени на значителен корупционен натиск, над тях е упражнен натиск, отправени са заплахи, застрашаващи живота им,  преследване и тормоз, само защото са подали жалби да търсят правата си.

Криминалната и политическа намеса в съдебната система, най- вече на Инспектората към ВСС и ВСС, чиято намеса е под влиянието на политици и тези от по-високите етажи, парализира усилията ни за премахване на завладяването на държавата и за постигането на напредък в разследването на знакови дела, за борба с корупционните схеми по- високите етажи. 

Един от случаите в този сигнал е свързан с убития Мартин Божанов.

От 2017г. от ПП „ПРАВОТО“ сме единствените, които разполагат с доказателства представени пред съд, свързан със случая за даден подкуп на съдии от Софийски апелативен съд, в случая съдия Цветко Лазаров. 

Случаят е свързан с убитият Мартин Божанов, който в съдебно заседание по гр.д. №5459/2016г. по описа на САС, представи доказателства, че е дал подкуп на съдиите от САС по делото, в случая на съдия Цветко Лазаров, подкуп за решаване на делото в негова полза. Горното е протоколирано в СЪДЕБЕН ПРОТОКОЛ от 21.04.2017г. Съдиите в състава бяха Председател съдия Цветко Лазаров; членове Ася Събева и Нина Стойчева. В с.з. се представиха доказателства, с които се подкрепя дадения подкуп, като: Запис на заповед, договор за паричен заем и жалба до СДВР по този случай. Горните доказателства се представиха в съдебното заседание, адвокатите на Мартин Божанов. В протокола е посочена и председателката на САС, съдия Даниела Дончева. Управителят на фирмата на Мартин Божанов свидетелства, че състава за разглеждане на делото и вещите лица са избрани специално от председателката. Горното се съдържа в съдебния протокол, стр. 3,втори абзац ред 6 „… не случайно те са избрани като вещи лица за тази петорна експертиза и неслучайно делото е разпределено на състава, защото по апетитни дела се разпределяли така от някаква шефка там,  не й помня името как беше“.

В този протокол се съдържа и ФАЛШИВОТО ЕГН… на Мартин Божанов/ горното се съдържа в стр.6 от съдебния протокол/.

И до днес главният прокурор Сарафов бездейства и не е предприел каквито и да са действия да се направи проверка по сигнала, нито е извикал един от  свидетелите по делото, адвокат Мария Колева, тъй като същата е била адвокат по това дело на другата страна. Същата може да посочи достатъчно факти и имена на лица, които са замесени по този случай.

Особено по случая с Мартин Божанов, ако и.д. главен прокурор Сарафов беше предприел съответните действия може би убитият Божанов щеше да е все още жив. В случая и.д. гл. прокурор с бездействието си  е осуетил такова разследване, с цел да избави Божанов  и съдиите, като съдия Цветко Лазаров – съдия в САС, за които същият е представил доказателства за даден подкуп от наказание, което им се следва по закон. Най-малкото „даване на подкуп“ е престъпление, а за това престъпление управителят на Дружеството „СПРИНТ 2020” ЕООД, собственост на Мартин Божанов, сами представиха доказателства за даден подкуп и то пред съд в съдебно заседание.

По това дело е образувана пр. пр. за която знае адвокат Мария Колева, същата е с номер  пр.пр. №12 794 от 2017г. по описа на СРП. 

Вторият случай в сигнала  до прокуратурата е свързан с  бездействието, осуетяването и прикриване на извършено престъпление от: 1. Лорета Цветкова- нотариус с район на действие: РС-Видин, вписана в рег. на НК под №029 с адрес: гр.Видин, ул. Градинска № 16 и 

2. Димитър Неков Димитров, ЕГН 7411011787, с адрес: с.Новоселци, общ. Видин, ул. Първа 17А управител на „АДАН-Н” ЕООД, ЕИК 815157620, със седалище и адрес: гр.Видин, ул. Търговска №2, като е извършено престъпление при издаването на Констативен нотариален акт в полза на „АДАН-Н” ЕООД

Нотариус Лорета Цветкова  е ощетила пет семейства от Видинско от недвижимите им имоти, в които живеят в тях от над 70 години и до днес, там са родени децата им, внуците им, притежават нотариални актове, като с измама, поправка съдържанието на официален документ, издаден от кмета на Община Видин, е издала Констативен нотариален акт за недвижими имоти в полза  на „АДАН-Н” ЕООД.

От година и половина от И.д. главен прокурор – Сарафов нямаме отговор за извършена проверка на прокурора по този случай, както и на ръководителката на РП-Видин, която многократно е уведомяване за случая, който в рамките на две години и половина стои на трупчета, като през април – май 2024г. е незаконосъобразно СПРЯНО наказателното производство.

С бездействието си за неосъществен надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на прокурор Росица Маркова- прокурор при РП- Видин и ръководителката на РП-Видин Илияна Целова на които са разпределени случаите посочени в жалбата, И.д. гл. прокурор Борислав Сарафов е осуетил преследване с цел да избави другиго от наказание, а именно: нотариус Лорета Цветкова и Димитър Димитров.

По горната жалба има образувана пр.пр. № 01512/2022г. по описа на РП-Видин и ДП № ЗМ209/2022г. по описа на ОД МВР – Видин. След две години и половина, тъй като жалбата е подадена на 13.06.2022г, пр.пр. е на „трупчета“, като незаконосъобразно прокурор Росица Маркова СПИРА наказателното производство. Преписката е висяща и наказателното преследване е спряно.

В момента има  по жалба на потърпевшите от прокурорите от РП-Видин образувана  пр.пр. № 13531/2024 г. по описа на Софийска градска прокуратура срещу прокурор Росица Маркова- прокурор при РП- Видин и ръководителката на РП-Видин Илияна Целова, които в рамките на две години и половина ЗАБАВЯТ, ОСУЕТЯВАТ и  ПРИКРИВАТ извършеното престъпление от  посочените по-горе лица.

С жалбите до главния прокурор поискахме, да се направи и проверка как е станало  и разпределението на съдиите  по в.гр.д. №5459/2016г. по описа на Софийски апелативен съд. Това е отразено и в съдебният протокол от 21.04.2027г. В него управителят на фирмата посочва, че шефката лично е разпределила делото на този състав.

За намеса при „случайното” разпределение на съдии по конкретни дела от председателя на САС, има подадена към този момент и жалба и от съдия от  самият САС, мисля, че се казваше Милен Василев, съдия в търговската колегия.

Също имаме информация, че в САС делата се уговарят предварително и делата се разпределят при определени съдии/ състави/, свързани с председателката на съда, поне към този период.

По-късно и от адвокат Колева има жалба до прокуратурата, чрез главния прокурор за корупционни схеми в съда относно случайното разпределение на дела в Софийски окръжен съд, Софийски апелативен съд и Върховен касационен съд. Доказателствата се намират по образуваните дела в съда.

Четвъртият случай в жалбата срещу Сарафов е за извършено престъпление от всички прокурори от РП- Ботевград.

Този случай е много тревожен, тъй като ЦЯЛА Районна прокуратура НАБЕДЯВА адвокат Мария Колева в нещо, което не е извършила. Много е притеснително, когато прокуратурата НАБЕДЯВА, ПРЕСЛЕДВА, ЛЪЖЕ без да има доказателства за това и без да са присъствали на инцидента, посочен от тях. Утре може да сложат НАРКОТИЦИ в дома или колата на адвокати, граждани, както сложиха на прокурор Колев и да образуват производство срещу тях за извършено престъпление, да изпратят затворници или обвиняеми да осъществят ФИЗИЧЕСКО или ДРУГО НАСИЛИЕ над тях, както го правеха, тъй като на няколко пъти потърпевшата е нападана.  Същата в съучастие с магистратите е имала заплахи за саморазправа и посегателство над нейното движимо и недвижимо имущество.

Петият случай по който и.д. гл. Прокурор Сарафов е бездействал е  срещу шефовете на НАП, за съмнения за СЪУЧАСТИЕ по точно ОРГАНИЗИРАНЕ от шефовете на НАП в извършване на ДАНЪЧНИ ИЗМАМИ/ престъпления от Юридически и физически лица за милиони/  на шефката на НАП-София град, Илиана Христова и бившия шеф на НАП –Бойко  Атанасов. По тази жалба беше образувана пр.преписка №903 от 2017г. по описа на Специализирана прокуратура.

Горните жалби са входирани в деловодството на главната прокуратура, адресирани до Главния прокурор.

В горната прокурорска преписка има заведени жалби за шест случая. Въпреки наличието на официални доказателства, доказващи извършените нарушения, които могат да се квалифицират като престъпление, прокуратурата отказва образуването на досъдебно производство. 

Вместо търсене на отговорност на тези длъжностни лица от властта срещу адвокат Мария Колева се назначи ДАНЪЧНА ПРОВЕРКА, при положение, че няма никакви задължения към държавата и е изряден данъкоплатец. В нарушение на законодателството й се назначиха данъчна проверки от нейното раждане до 2018г., като в рамките на една година й бяха възложени ДВЕ проверки, като втората отново обхващаше данъчен период, за който вече беше извършена проверка, а именно: с първата: за период от нейното раждане до 2016 г., а втората от 01.01.2012г. до 31.12.2017г.,  само защото чрез нея са подавани жалби до главния прокурор, жалби подкрепени с официални документи представени пред съд.

Проверката от НАП завърши в полза на адвокат Мария Колева, като изряден данъкоплатец. Номера на протокола от проверката е: № ПФ- 22221418000383-073-001 от 17.12.2018г., издаден от НАП, ТД- София.

Разполагаме с информация и пр. преписки и за източване на бюджетни средства, ДДС, корупционни схеми за източване на европейски средства от лица от по- високите етажи.

Това са само една част от жалбите по които е уведомен и и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, който  е бездействал и не е осъществил надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на  прокурорите на които са разпределени случаите посочени в жалбата – чл.126,ал.2 от Конституцията.

ЗАБЕЛЕЖКА: По-горните случаи разполагаме с доказателствата и ако медиите имат интерес за разкриване на корупционните схеми, ще ви бъдат предоставени и ще ви кажем конкретни имена на замесени лица по тях, които са съдии, прокурори, шефове на НАП, политици и др.


Мария Колева- председател на ПП „ПРАВОТО“

/АЧМ/

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:26 на 18.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация