Кандидатски листи - водачи - София област

site.btaКои са водачите на листи в 26-и МИР – София област

Кои са водачите на листи в 26-и МИР – София област
Кои са водачите на листи в 26-и МИР – София област
Снимка: Владимир Шоков/БТА (архив)

Общо 202-ма са кандидатите за народни представители от 26-и Многомандатен избирателен район (МИР) – София област на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. Те са представители на общо 26 партии и коалиции, сочи справка на сайта на Районната избирателна комисия (РИК). 

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

2. Водач на листата ПП „Глас народен“ е Владимир Табаков. Той е роден през 1974 година, съобщиха от пресцентъра на партията. Завършил е Техническия университет със специалност Ядрена енергетика. До 2013 година работи във фирма за производство на медицински изделия и апарати за хирургия, а от 2015 година във фирма за производство на високочестотни апарати и усилватели.

4. Водачът на листата на ПП „Величие“ е Петър Кацарски. Според справка на отдел „Справочна“ към БТА той започва работа през 2017 година в Together Bulgaria. 

5. Водачът на листата на партия „Булгари“ е Марин Наков. Той е на 39 години, магистър национална и регионална сигурност и отбрана във Военна академия „Г. Стойков Раковски“, каза той за БТА. Бил е държавен служител, а от 2022 г. работи в частна фирма. Вдач е и на листата в 9-и МИР – Кърджали. 

6. Водач на листата на Коалиция „Моя страна България“ е Красимира Маринова. 

7. Водачът на листата на партия „Има такъв народ“ е Венцислав Асенов. Той е роден през 1985 година и е от Елин Пелин. Той е народен представител в 50-ото Народно събрание, според справка на сайта на Народното събрание. 

8. Водачът на листата на коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ е Калин Стоянов. Той е роден на 28 април 1981 година. През 2008 г. придобива магистърска степен по специалност „Право“ в Бургаския свободен университет. Работа в Министерството на вътрешните работи започва през 2003 г. след добиване на бакалавърска степен от Академията на МВР, според справка на отдел „Справочна“ към БТА. Преминал е през специализирани обучения за борба с тероризма, противодействие на нелегалната миграция, трафик на хора, незаконна търговия с оръжия, фалшификации и други. Завършил е курсове за ръководни служители, включително към Международната правоприлагаща академия – ILEA, Будапеща, Унгария, посочват от МВР. На 6 юни 2023 г. е назначен за министър на вътрешните работи. От 31 май 2021 г. до 5 юни 2023 г. е директор на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) - МВР. В периода 2018 г. - 31 май 2021 г. – началник на отдел „Специални операции“ – ГДБОП. От 2016 до 2018 г. - началник на РУП – Приморско при ОДМВР - Бургас, от 2011 до 2016 г. – служител в отдел „Специални операции“ – ГДБОП - МВР, като в периода 2013 – 2015 г. отделът е в ДАНС. От 2009 до 2011 г. – служител в ТЗБОП – Бургас, в този период е и член на Регионалната комисия за борба с трафика на хора. В периода 2003 – 2009 г. – служител в сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Бургас. От 6 юни 2023 г. е министър на вътрешните работи в кабинета "Денков", а след това и служебен министър в кабинета „Главчев“. 

9. Водачът на листата на партия „Бригада“ е Александър Ефремов. 

10.  Водачът на листата на ПП „Партия на зелените“ за 26-и МИР е Васко Йотов. Той е роден през 1962 г. в село Своде, община Правец, сочи информация в сайта на БТА. От 1972 г. живее в село Трудовец, община Ботевград. Завършил е висше образование в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Следдипломна квалификация получава в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" - Свищов. Васко Йотов е експерт в туризма и в момента работи в тази сфера. 

11. Водачът на партия „Правото“ е Веселина Петрова. 

12. Водачът на листата на партия „Възраждане“ е Ангел Славчев. Той е роден е на 4 февруари 1982 година. Славчев има три висши образования – бакалавър по маркетинг и мениджмънт от Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг, магистър по „Бизнес икономика“ от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ от факултета по „Икономически и социални науки“ и магистър в специалността „Киберсигурност“ на Военната академия „Георги С. Раковски“ към факултета по „Национална сигурност“. По професия е предприемач – има собствена ИТ фирма в сферата сигурността. Избран е за народен представител в 50-ото Народно събрание от 26-и Многомандатен избирателен район София – област, сочи информация на отдел „Справочна“ към БТА. 

13. Водачът на коалиция „Алианс за права и свободи“ е Кристина Александрова. 

14. Водачът на листата на партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ е Светослав Панайотов. 

15. Водачът на партия „Български съюз за директна демокрация“ е Евгени Христов. 

16. Водачът на коалиция „Синя България“ е Цветанка Йотина. Тя е родена през 1956 година в Кюстендил. По образование е икономист. Йотина е кмет на община Мирково, София област. От 1983 година до 2001 година работи във фирма „Елаците - Мед“ АД като административен секретар на изпълнителния директор. Преди да бъде кмет на общината тя е общински съветник. Имала е свой собствен бизнес. Миналата година тя бе избрана за пети пореден мандат като кмет, сочи справка на сайта на Община Мирково. 

17. Водачът на листата на партия „Морал, единство, чест“ е Виолета Комитова. Тя е Виолета Комитова е родена в град Айтос. Завършва магистратура по архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Специализира в Университета Де Монтфорт в Лестър, Великобритания, в Университета на Източен Лондон и в Училището по архитектура в Дъблин, Ирландия. Работи в областите на строителството, инвестиционните проекти, урбанизма и градоустройството, европейски проекти по програмите ФАР, Темпус, Еразъм-Сократ, ПРСР. Член е на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, Международния съвет за изследвания и иновации в сгради и строителство, работни комисии W63 (Affordable Housing) и W96 (Architectural Management). Преподавател е в Архитектурния факултет на УАСГ. В периода 12 май 2021 – 13 декември 2021 г. е министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство на Стефан Янев. Тя е един от учредителите на политическа партия „Български възход“. На местните избори през октомври 2023 г. е кандидат за кмет на София от „Български възход“. Депутат в 48-ото Народно събрание. Това сочи справка на отдел „Справочна“ към БТА. 

18. Водачът на коалиция „ГЕРБ-СДС“ е Младен Маринов. Той е роден през 1973 година, владее английски език, сочи справка в сайта на политическата формация. През 2004 година завършва първия етап на обучение в международната академия по правоприлагане lLEA в Будапеща, а през 2006г. завършва втория етап на обучение в САЩ. Дипломира се по специалност „Право" в Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград. Получава магистърска степен от Академията на МВР. На работа в МВР е от 1991 г. От юни 2013 г. заема длъжността заместник-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), а година по-късно става неин директор. С указ на президента на Република България от 9 май 2017 г. е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи. На 20 септември 2018 г. е избран за министър на вътрешните работи и заема длъжността до лятото на 2020 година.

19. Водачът на листата на партия „Атака“ е Димитър Димитров. 

20. Водачът на листата на партия „Народна партия „Истината и само истината“ е Недялко Танев. 

21. Водачът на партия „Пряка демокрация“ е лидерът ѝ Петър Клисаров. Той е Роден през 1968 година в София, посочват на сайта на политическата формация. Учил е Философия и реторика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1990 г. емигрира в Торонто, Канада. Там учи бизнес мениджмънт. Редовно пътува до България във връзка с бизнес проекти. През 2005 г. основава партия "Реформа", която през 2014 г. преобразува в партия "Пряка демокрация". На местните избори през 2023 г. Петър Клисаров е кандидат за кмет на София.  

22. Водачът на листата на коалиция от партии „Свободни избиратели“ е Лъчезар Заркин. Миналата година той бе кандидат за общински съветник в Самоков, припомня БТА. 

23. Водачът на листата на партия „България на труда и разума“ е Наталия Салимова. Тя е родена в град Харков, Украйна. Завършва средно специално образование с профил фортепиано. Работи в текстилно-кожухарския бранш, сочи справка на отдел „Справочна“ към БТА. 

24. Водачът на листата на партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и  истина“ е Нако Стефанов. Той е роден Нако през 1954 година. Стефанов е професор, доктор на философските науки и доктор по история, преподавател в катедра „Езици и култури на Източна Азия“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Японист и изследовател на страните от Източна Азия, сочи справка на отдел "Справочна" на БТА. 

25. Водачът на листата на коалиция „Русофили за България“ е Радко Хандиев. Той води и листата на предходните предсрочни парламентарни избори на 9 юни на коалиция „Неутрална България“. 

26. Водачът на листата на коалиция от партии „Продължаваме Промяната – Демократична България“ е Атанас Славов.  Поред справка на отдел „Справочна“ на БЪА доц. д-р Атанас Славов е роден през 1979 година. Професионалният път на доц. Славов е свързан с конституционното право и гражданското участие. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“, сочи информация на сайта на Министерския съвет. Защитил е докторат по конституционно право в СУ (2009 г.) и докторат по право в Университета на Глазгоу (2016 г.). От 2005 г. преподава публичноправни науки в същия университет като последователно е бил хоноруван преподавател, главен асистент и доцент (от 2018 г. в катедра „Публична администрация”). През 2014-2015 г. е съветник по конституционни въпроси в екипа на министъра на правосъдието Христо Иванов, където участва в подготовката на промените в Конституцията през 2015 г., в изготвянето на Актуализираната стратегия за съдебната реформа, както и в подготовката на десетки законопроекти. През 2016 г. е съветник по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи. От 2017 г. до началото на 2021 г. е водещ правен съветник в екипа на Антикорупционния фонд. Адвокат в Софийска адвокатска колегия от 2018 г. Той е народен представител в пет поредни парламента (от 45-ото до 49-ото Народно събрание). От октомври 2022 г. до февруари 2023 г. е председател на парламентарната Комисия по конституционни въпроси, а в 47-ото Народно събрание е зам.-председател на Комисията по конституционни и правни въпроси. Бил е член на Комисията по отбрана и на Комисията по правата на човека и вероизповеданията.  От юни 2023 г. Атанас Славов бе министър на правосъдието в кабинета на Николай Денков.

27. Водачът на листата на партия „Български възход“ е Даниела Дашева. По данни на отдел „Справочна“ на БТА Даниела Дашева е родена през 1961 година.  През 1983 г. завършва Учителският факултет на Висшия институт за физическа култура „Г. Димитров“ (днес Национална спортна академия „Васил Левски“) г. с втора специалност треньор по баскетбол. Има магистърска степен по спортна психология към Католическия университет в Льовен, Белгия. От 1991 г. до 1994 г. работи като преподавател във Висшето училище по физическо възпитание и спорт в Мостаганем, Алжир. От 2006 г. е професор по „Теория и методика на спортната тренировка“. В периода 2008-2012 г. Даниела Дашева е заместник-ректор по Международна дейност и европейска интеграция на НСА, а от 2012 г. е заместник- ректор по научната, международната и проектна дейност на НСА. Дашева е министър на младежта и спорта в правителството на Огнян Герджиков през 2017 г. и заместник-министър на младежта и спорта в правителството на Николай Денков през 2023-2024 г. Била е депутат в 48-то Народно събрание и заместник-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Автор на 20 книги и над 150 научни публикации. Владее френски, испански, английски и руски език.

28. Водачът на листата на коалиция „БСП – Обединена левица“ е Владимир Георгиев. Той е роден през 1973 година в Самоков, съобщи той за БТА. Завършва основното и средното образование в града. Георгиев завършва и специалност „Право“. През 2007 година е избран за общински съветник в Общински съвет – Самоков, като оглавява комисията по „Законност, обществен ред и разпореждане с общинска собственост“. В периода 2011 – 2023 година е избран за кмет на Община Самоков. Бил е председател на Комисията по местно самоуправление в Националното сдружение на общините в Република България. Георгиев е бил Управителния съвет на Асоциацията на общинските гори и в този на Асоциацията на Българските градове. Той е докторант към Университета за национално и световно стопанство със специалност „Икономика и управление“. Към момента отново е част от Общински съвет – Самоков. 

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

/РЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:29 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация