Кандидатски листи – водачи – Варна

site.btaКои са водачите на листи в Трети МИР – Варна

Кои са водачите на листи в Трети МИР – Варна
Кои са водачите на листи в Трети МИР – Варна
Снимка: БТА/Архив

Двадесет и осем партии и коалиции са регистрирани за участие в предстоящите на 27 октомври парламентарни избори в Трети Многомандатен избирателен район (МИР) – Варна, сочи данните от сайта на Районната избирателна комисия в крайморския град. Кандидатите за народни представители са общо 368, като те ще се борят за 16 места в 51-ото Народно събрание.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Водач на листата на партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност – ДОСТ“, която се състои от трима кандидати, е Тодор Иванов

2. Водач на листата на партия „Глас народен“, която се състои от 11 кандидати, е Веселин Белоконски. По информация на формацията той е роден на 28 януари 1974 година в София. По образование е машинен инженер. Работи като учител в град Провадия, Варненска област. Живее в село Осеново.

3. Водач на листата на партия „Социалистическа партия български път“, която се състои от двама кандидати, е Вилиян Кръстев

4. Водач на листата на партия „Величие“, която се състои от 21 кандидати, е Юлиана Матеева. Тя е родена във Варна. По думите ѝ завършва средното си образование в V-а гимназия “Йоан Екзарх” в родния си град, а след това учи “Право” в Юридическия факултет на Техническия университет. Заема длъжността “професор” по наказателно право в Юридическия факултет на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Преподава наказателно право и в Югозападния университет “Неофит Рилски”. Има повече от двадесетгодишен опит в сферата на висшето образование, включително два мандата на длъжност “ръководител катедра”. Практикува като адвокат от Адвокатска колегия - Варна.

5. Водач на листата на партия „Булгари“, която се състои от трима души, е Николай Колев. Той е роден на 7 септември 1972 година във Варна. Казва, че получава средното си образование в Техникума по индустриална химия. Завършва Техническия университет в родния си град, специалност „Автоматизирани системи за управление“, а след това е докторант във висшето училище, където и преподава около пет години. Работил е като технически директор във фирми от строителния сектор. През последните години се занимава с предприемачество, има собствена фирма за недвижими имоти.

6. Водач на листата на коалиция „Моя страна България“, която се състои само от един кандидат, е Ива Дражева.

7. Водач на листата на партия „Има такъв народ“, която се състои от 23 кандидати, е Тошко Йорданов. Той е роден на 2 май 1970 година в Ямбол, става ясно от информация на сайта на Народното събрание. Работи като сценарист, владее руски език. Бил е депутат в 45-ото, 46-ото, 47-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание. Председател на парламентарната група на „Има такъв народ“.

8. Водач на листата на коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“, която се състои от 31 кандидати, е Йордан Цонев. Той е роден на 5 октомври 1956 г. в село Карапелит, област Добрич, показва справка на отдел "Справочна" на БТА. Завършва „Икономика и организация на строителството“ в Икономическия университет във Варна. Зам.-председател на парламентарна група  на „Движение за права и свободи“ от 40-ото до 50-ото Народно събрание. В последния парламент Цонев е негов зам.-председател. 

9. Водач на листата на партия „Бригада“, която се състои само от един кандидат, е Петър Евтимов.

10. Водач на листата на партия „Партия на Зелените“, която се състои от шестима кандидати, е Валентин Сурталов.

11. Водач на листата на партия „Правото“, която се състои от двама души, е Стоян Стоянов. По думите му е роден във Варна, завършил е Техническия университет в родния си град, специалност „Изчислителна техника“. Магистър инженер и по специалността „Електроника и автоматика“. Консултант в сферата на отбраната. Работил е и в сферата на туризма и медиите.

12. Водач на листата на партия „Възраждане“, която се състои от 32 -ма кандидати, е Костадин Костадинов. По информация от формацията той е роден на 1 април 1979 година. Завършил е „Балканистика“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" през 2002 г. Пак там има и магистратура „Право“ през 2011 г. През 2017 г. защитава докторска дисертация в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей на Българската академия на науките. Народен представител от 47-ото, 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание.

13. Водач на листата на коалиция „Алианс за права и свободи“, която се състои от 24 кандидати, е Хюсни Адем. Той е роден на 31 декември 1974 г. в гр. Айтос. Има завършени магистратури в Шуменския университет „Епископ К. Преславски“, специалност „Математика и информатика“, в Икономическия университет във Варна, специалност „Мениджмънт и маркетинг“ и в Техническия университет в крайморския град, специалност „Инженерна екология“. Дълги години е общински съветник в Провадия, сочи справка на отдел "Справочна" на БТА. Депутат в 50-ото Народно събрание.

14. Водач на листата на партия „Български национален съюз „Нова демокрация“, която се състои от 15 кандидати, е Наум Наумов.

15. Водач на листата на партия „Български съюз за директна демокрация“, която се състои от петима кандидати, е Богдан Богданов

16. Водач на листата на коалиция „Синя България“, която се състои от 10 кандидати, е Петър Москов. Той е роден на 17 декември 1970 г. в София. Завършва Медицинския университет в София, специалност „Анестезиология и интензивно лечение“, показва справка на отдемл "Справочна" на БТА.  Специализира във Франция, Великобритания, Испания и САЩ. Москов е учредител на партия "Демократи за силна България" (ДСБ). Член е на Изпълнителния съвет на политическия съюз „Реформаторски блок“, основан през 2013 г. От 2019 г. е председател на партия „Консервативно обединение на десницата“. 

17. Водач на листата на партия „Морал единство чест“, която се състои от 16 кандидати, е проф. Николай Радулов. Той e роден през 1956 г. в София. Специалист е по национална сигурност. Завършва Академията на МВР, специалност „Управление на обществения ред и сигурност“. През 1992 г. защитава докторска дисертация във Военната академия „Г. С. Раковски“ на тема „Управленска култура“. Специализира в САЩ и във Великобритания. В периода 1995-1997 е експерт по сигурността към Народното събрание, а в периода 1997 – 1999 г. заема длъжността главен секретар на МВР. От 2005 до 2009 г. е съветник по сигурността на зам.-председателя на Народното събрание. Преподавател в Нов български университет. Депутат от 46-ото Народно събрание, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА.

18. Водач на листата на коалиция "ГЕРБ-СДС", която се състои от 32 кандидати, е Даниел Митов. По информация от формацията той е роден на 4 декември 1977 година. Завършва „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на Нов български университет. От 2006 г. е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“. През 2014 година Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство - второто на Бойко Борисов.

19. Водач на листата на партия „Атака“, която се състои от 15 кандидати, е Волен Сидеров. Той е роден на 19 април 1956 г. в гр. Ямбол. Завършва Техникума по полиграфия и фотография в София. Работи като фотограф в Националния музей за литература в София до 1989 г. Главен редактор е на в. „Демокрация“. Журналист във вестниците „168 часа“ и „Монитор“. Водещ на собствено политическо предаване. Председател на партия „Атака“ от учредяването ѝ през април 2005 г. Депутат е в 40-ото, 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание, сочи справка на отдел "Справочна" на БТА.

20. Водач на листата на партия „Народна партия истината и само истината“, която се състои от петима кандидати, е Дарина Тодорова.

21. Водач на листата на партия „Пряка демокрация“, която се състои от 12 кандидати, е Иван Казаков. По думите му той е роден през 1964 година във Варна. Средното му образование е по специалността „Корабостроене“. По-късно има три специализации в същата сфера в Англия. Последната му работа е като офицер на пасажерски кораб. В момента е пенсионер.

22. Водач на листата на коалиция „Свободни избиратели“, която се състои от 9 кандидати, е Радослав Кацаров. 

23. Водач на листата на партия „България на труда и разума“, която се състои от трима кандидати, е Валентина Пръвчева.

24. Водач на листата на партия „КОЙ – Компетентност, отговорност, истина“, която се състои от шестима кандидати, е Павел Миланов.

25. Водач на листата на коалиция „Русофили за България“, която се състои от осем кандидати, е Владимир Христов.

26. Водач на листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, която се състои от 32 кандидати, е Даниел Лорер. По информация на партия „Продължаваме промяната“ той е роден на 28 май 1976 година в София. След завършването на Първа английска езикова гимназия в столицата, завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Той е един от основателите на партията. Бил е министър на иновациите и растежа от декември 2021 до август 2022 година.

27. Водач на листата на партия „Български възход“, която се състои от 13 души, е Младен Станев. Той е роден през декември 1962 година в Балчик. Завършва електротехникума във Варна, а след това - Военното строително училище в София, специалност „Промишлено и гражданско строителство“. През 2000 година специализира в Австрийската стопанска камара. По думите му се занимава с частен бизнес, в сферата на хранителната промишленост и земеделието. Развива и активна обществена дейност с акцент върху контактите с българските общности зад граница.

28. Водач на листата на коалиция „БСП – Обединена левица“, която се състои от 27 кандидати, е Борислав Гуцанов. По информация от сайта на парламента той е роден на 17 юни 1967 години във Варна. По професия е инженер. Владее английски и руски език. Бил е депутат в 42-ото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са предоставили.

 

/МК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:32 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация