Кандидатски листи – водачи – Пловдив област

site.btaКои са водачите на листи в 17-и МИР Пловдив област

Кои са водачите на листи в 17-и МИР Пловдив област
Кои са водачите на листи в 17-и МИР Пловдив област
Снимка: Кореспондент на БТА в Пловдив Боян Ботев, архив

Общо 28 партии и коалиции са се регистрирали в 17 многомандатен избирателен район (МИР) Пловдив област за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Във вота ще участват 266 кандидати за народни представители, съобщи председателят на Районна избирателна комисия в Пловдив област Янко Радунчев. 

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност – ДОСТ" регистрира листа с петима кандидати. Водач на листата е Танер Алимолла. Той е роден в Пловдив на 19 октомври 1992 г. Живее в Асеновград, съобщи той за БТА. Има бакалавърска степен в пловдивския университет „Паисий Хилендарски" по специалност „Макроикономика", а магистърската си степен по  „Счетоводство и контрол" придобива в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). От 2016-та година работи в частния сектор. Има опит в производството, логистика и транспорт и към настоящия момент е във финансово-счетоводния отдел на фирма, която се занимава с онлайн търговия в 13 страни от Европейския съюз.

2. Листа с петима кандидати за народни представители е регистрирала партия „Глас народен“. Водач на листата е Стоян Кръстанов. Той е на 39 години, казаха за БТА от щаба на партията. Има бакалавърска степен със специалност „Бизнес и информационни технологии“ в Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“ и магистърска степен със специалност „Информационни технологии в съдебната и изпълнителната власт“ от Великотърновския университет Св.св. "Кирил и Методий:. Собственик е на компания в айти сектора. Не е заемал политически длъжности.

3. Листата на партия „Социалистическа партия „Български път“ се състои от един кандидат. Това е Ангел Димов. Той е роден на 9 декември 1940 година в село Караджово. Димов е професор, работил като научен сътрудник в Института за международни отношение и социалистическа интеграция, в Икономическия институт на Българската академия на науките (БАН) и Аграрния университет в Пловдив, съобщи той за БТА. Бил е народен представител в 36-ото и 37-ото Народно събрание. Автор е на десетки книги.

4. Тринадесет са кандидатите на партия „Величие“, регистрирани за предстоящия вот. Водач на листата е Димитър Баберков. 

5. Листата на партия „Булгари“ е съставена от петима кандидати. Водач е Петър Станчев. Той е на 62 години. Завършил е „Агромениджмънт“ в Аграрен университет - Пловдив. В момента е мениджър на фирма за производство на хранителни добавки, съобщи той за БТА.

6. Коалиция „Моя страна България“ е регистрирала листа с двама кандидати за депутати. Водач е Марияна Янева.

7. Партия „Има такъв народ“ има 17 кандидати за народни представители. Водач е Станислав Балабанов. Той е роден през 1988 година в Пловдив, става ясно от официалния сайт на партията. Има бакалавърска степен по българска филология и магистърска степен по журналистика. Народен представител е в няколко парламента – 45-и, 46-и, 47-и, 49-и, 50-ти.

8.  Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ е регистрирала листа от 15 кандидати за народни представители, а водач е Байрам Байрам. Той е роден през 1986 година в Кърджали, става ясно от официалния сайт на Народното събрание на Република България. По професия е икономист. Бил е народен представител в 45-ото, 46-ото и 50-ото Народно събрание.

9.  Партия „Бригада“ има един кандидат за народен представител. Това е Стела Стоянова. Тя е първи член на партията, става ясно от официалния ѝ сайт. Стоянова е водач на листата на „Бригада“ и в Бургас. 

10.  Партия „Партия на зелените“ е регистрирала листа с шестима кандидат-депутати. Водач на листата е Михаил Груев. Той е роден на 14 ноември 1997 г, се посочва в информация от партията. Има завършена бакалавърска степен по „Публична администрация“ в УНСС. От 2016 г. набира опит като митнически агент в частна фирма, работеща на Летище София.

11.  Партия „Правото“ е регистрирала листа с един кандидат-депутат. Това е Илияна Даскалова. Тя е член на Изпълнителния съвет на партията, сочи справка в официалния ѝ интернет сайт.

12.  Партия „Възраждане“ се явява на предстоящите избори с листа от 13 кандидати за народни представители. Водач на листата е Кръстьо Врачев. Роден е на 2 декември 1980 г. в Хисаря, се посочва в официалния сайт на Народното събрание. По професия е инженер. Депутат е в 49-ото и 50-ото Народно събрание.

13.  Коалиция „Алианс за права и свободи“ е регистрирала листа със 17 кандидати за народни представители. Водач на листата е Рамадан Аталай. Той е роден на 12 април 1957 г. в разградското село Мъдрево, се съобщава на официалния сайт на Народното събрание. Депутат е от 38-ото до 50-ото Народно събрание (1997-2024). От 19 юни 2024 г. е независим народен представител в 50-ото Народно събрание. Аталай е водач и на листата с кандидати в 19-и МИР Русе.

14.  Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ е регистрирала листа от 11 кандидати за депутати. Водач е Георги Бонев. Той е на 50 години. Живее е Пловдив, но е родом от Асеновград, каза той за БТА. Завършил е Търговската гимназия в Пловдив и работи в сферата на логистиката. Член е на партията от 18 години.

15.  Партия „Български съюз за директна демокрация“ регистрира листа от четирима кандидат-депутати, а водач е Вилина Дишева. Тя e на 26 години от село Ягодово, община Родопи, казаха за БТА от партията. Студентка последна година със специалност „Български език и история“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Работи в сферата на търговията от няколко години.

16.  Коалиция „Синя България“ се явява на предстящите избори с листа от 15 кандидати за Пловдив - област. Водач на листата е Борис Ячев. Ячев е роден през 1965 година, съобщи за БТА той. Икономист по образование, завършил е „Българска филология“ и „Международни икономически отношения“, бил е народен представител в 40-то, 43-ото и 44-ото Народно събрание. Председател е на партия „Консервативна България". Бил е председател на антикорупционната комисия в 44-ото Народно събрание .

17.  Партия „Морал, единство, чест“ е регистрирала листа с 13 кандидат-депутати. Водач на листата е Красимир Дончев. Той е на 46 години. Занимава се с частен бизнес. В момента има агенция за недвижими имоти, каза за БТА кандидатът. Има и бизнес, свързан с фотоволтаици. Официален представител е на университети и колежи в Англия, има и офис в Лондон. 

18. Коалиция ГЕРБ-СДС е регистрирала листа с 22-ма кандидати за народни представители. Водач на листата е Цвета Караянчева. Караянчева води листата и в 09 МИР Кърджали. На 56 години е, машинен инженер от Техническия университет в София. Работила е като инженер-технолог, главен конструктор и директор на завод за инструментална екипировка. Народен представител е в шест парламента, последно в 50-ото. В 45-ото Народно събрание е и негов председател. Тя е областен координатор на ГЕРБ в Кърджали, посочиха за БТА от партията.

19.  Партия „Атака“ има 11 кандидати за народни представители от Пловдив - област. Водач на листата е Димитър Керин. Роден е в Пловдив, на 51 г. Дипломиран машинен инженер от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Бил е общински съветник в община Пловдив. Керин е бивш заместник областен управител на Пловдив в периода 2017 – 2021 г. Председател е на „Атака“ в Пловдив. Работи като инженер-конструктор. Керин е водач на листата на „Атака“ и в Смолян.

20. Партия „Народна партия „Истината и само истината“ е регистрирала листа с двама кандидати за народни представители. Водач е Атанас Танев. Той е от община Родопи, от години работи извън страната, казаха за БТА от партията. Водач и на листата в 16-и МИР Пловдив - град.

21.  Партия „Пряка демокрация“ е регистрирала листа с шестима кандидат-депутати. Водач е Атанас Василев

22.  Коалиция „Свободни избиратели“ е регистрирала листа с 22-ма кандидати за народни представители, а водач е Цветан Цветанов. Цветанов е роден в София на 8 април 1965 г. По информация на отдел „Справочна“ на БТА, Цветан Цветанов е завършил Националната спортна академия в София с педагогически и треньорски профил. От 1987 г. работи в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР). От 2005 до 2006 г. е заместник-кмет на София по „Координация, контрол, обществен ред и сигурност“. Цветан Цветанов е един от учредителите на партия ГЕРБ и председател на партията от 2006 до 2010 г., а от 2010 до 2019 г. е неин заместник-председател. В периода 2009 – 2013 г. е заместник министър-председател и министър на вътрешните работи. Депутат е в 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание. През 2019 г. подава оставка като председател на Парламентарната група на партия ГЕРБ и напуска Народното събрание. Инициатор и учредител на партия „Републиканци за България“, избран за неин председател на учредителната конференция на 27 септември 2020 г. Цветанов е водач и на листата в 01 МИР Благоевград. 

23.  Партия „България на труда и разума“ е регистрирала листа с трима кандидат-депутати. Водач на листата е Калоян Паскалев. Той е водач и на листата в 16-и МИР Пловдив - град.

24.  Партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“ има трима кандидати за депутати от Пловдив - област. Водач на листата е Атанас Стефанов. 

25.  Коалиция „Русофили за България“ е регистрирала листа с 14 кандидат-депутати. Водач на листата е Марко Петров. Роден е на 16 октомври 1954 г. Завършил е Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов и Военна академия “ Г.С. Раковски“ – Генерал-щабна. Това става ясно от сайта на политическа партия "Русофили за възраждане на отечеството". Бил е директор на бежански център в Харманли.

26.  Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ е регистрирала листа с 16 кандидати за депутати. Водач на листата е Йордан Иванов. Той е роден през 1986 година в Пловдив, става ясно от официалния сайт на Народното събрание. По професия е юрист. 

27.  Партия „Български възход“ регистрира листа с 11 кандидати за депутати. Водач на листата е Яни Иванов. Както БТА съобщи, Иванов беше кандидатът за кмет на партията на местните избори през 2023 година. Той е на 38 години, роден в Пловдив. Неговата специалност е компютърни системи и технологии. След завършването на Технически колеж „Джон Атанасов“ в Пловдив продължава образованието си в Техническия университет – филиал Пловдив. След дипломирането си развива частен бизнес в областта на транспорта и застраховането. Два пъти е бил републикански шампион по бодибилдинг.  

28.  Коалиция „БСП – Обединена левица“ има 13 кандидати за депутати от Пловдив - област. Водач на листата е Манол Генов. Той е роден през 1960 година в Асеновград, сочи справка в сайта на Народното събрание на Република България. По професия е икономист и преподавател. 

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

/РЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:18 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация