Кандидатски листи - водачи - Хасково

site.btaКои са водачите на листи в 29 МИР - Хасково

Кои са водачите на листи в 29 МИР - Хасково
Кои са водачите на листи в 29 МИР - Хасково
Снимка: БТА/архив

Листите на 28 партии и коалиции бяха регистрирани от Районната избирателна комисия (РИК) – Хасково за участие в изборите за народни представители на 27 октомври. Това показва обобщена информация от решенията за вписване, които са публикувани на сайта на изборната администрация. Общо 179 са кандидатите, които ще се борят за осемте ;мандата, определени за 29 Многомандатен избирателен район (МИР) – Хасково. Претендентите са с 48 по-малко в сравнение с последните избори на 9 юни т. г. Тогава листите бяха 31, а кандидатите 227. Във вота на 2 април 2023 г., в 29 МИР - Хасково участваха 173 кандидати от 21 партии и коалиции. 

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Водач на листата на Партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност – ДОСТ“ е Севгин Шабанов Сюлейманов. Листата се състои от двама кандидати, втора е Нермин Хасакн Местан.

2. Листата на Партия "Глас народен" се води от Веселин Дочев Белевски. Той е на 72 години с висше образование. Възпитаник на Киевски архитектурен институт. По професия е архитект, каза той за БТА. Водач е на листата и в Кърджали.  Освен работата си като архитект, е музикант и лютиер. Списъкът се допълва от Пламен Родев Цанев.

3. Партия „Социалистическа партия български път“ регистрира листа само с един кандидат. Това е Кольо Костадинов Крушев.

4. Партия "Величие" ще разполага с осем претенденти за 51-я парламент. Начело на листата е Красимира Петкова Нинова-Катинчарова. Тя е е родена на 7-ми октомври 1967 г. Журналист, преводач, с дългогодишен опит в рекламата, с интереси в екологията, литературата, философията и универсалното знание, председател на екосдружението „Човек-Природа-Живот“, съобщиха от щаба на политическата сила в Хасково. Завършва немска езикова гимназия, след това се дипломира с висше икономическо образование към тогавашния Висш икономически институт (днешен УНСС) в София. Специализира английски език в American Language Academy (ALA) в Бъркли, Калифорния. Журналист в радио „Витоша“ по времето на Кеворк Кеворкян.

5. РИК вписа в регистрите за участие във вота и Партия "Булгари". Водач на листата е Емил Петров Георгиев. Листата се състои от трима кандидати.

6. Коалиция "Моя страна България" ще участва в изборите с двама кандидати. Водач на листата е Ива Ивайлова Дражева, втори е Любомир Георгиев Базъков.

7. Водач на листата на Партия "Има такъв народ" е Силви Кирилов. Той е роден през 1950 година в село Славотин. Лекар, народен представител в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 50-ото Народно събрание (НС), се посочва на сайта на Народното събрание. От „Има такъв народ“ в Хасково допълниха, че той е с повече от 46 години стаж в областта медицината с преподавателски, управленски и административен опит, бил е директор на много лечебни заведения и е оглавявал Изпълнителната агенция по трансплантациите. Като най-възрастен депутат той откри първото заседание на 50-я парламент.

8. Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ се води от Делян Славчев Пеевски, който е роден на 27 юли 1980 г., сочи справка на сайта на Народното събрание. По данни на отдел „Справочна“ на БТА, Пеевски е висшист, юрист от Югозападния университет „Неофит Рилски“. Бил е в ръководството на борда на „Пристанище Варна" ЕАД, юристконсулт в частна фирма, след което адвокат при Благоевградската и Софийската адвокатска колегия. През май 2005г.е назначен за следовател в Стопанския отдел на Столичната следствена служба. Пет месеца по-късно става заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев, където отговаря за Държавния резерв, сочи информация от отдел "Справочна". Депутат в 41-ото, 42-ото, 43-ото, 44-ото, 47-ото, 48-ото, 49-ото  и 50-ото Народно събрание.                

9. Само един кандидат регистрира за вота Партия "Бригада". В надпреварата ще участва Христо Василев Петров.

10. Партия "Партия на зелените" е с водач Теодора Валентинова Симова. Освен нея кандидат е още Владимир Милчев Апостолов.

11. РИК - Хасково допусна до вота и Партия "Правото". В нея водач и единствен кандидат е Красимир Борисов Криводолски.

12. Партия "Възраждане" вписа "пълна" листа с 16 кандидати за народни представители. Водач е и досегашният досегашният депутат от региона Георги Георгиев. Георги Георгиев е роден на 13 юли 1979 година в Хасково. Завършва Химикотехнологичния и металургичен университет в София. Дългогодишен инженер – химик в цех за амоняк. Народен представител е в 47-ото, 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание. Това се съобщава в официалния сайт на „Възраждане“.  

13. Коалиция „Алианс за права и свободи“ има за водач Мюмюн Мюмюн, който е роден на 20 ноември 1983 година, според сайта на Народното събрание. Завършил е бакалавърска степен в Университета за национално и световно стопанство, специалност „Икономика“ и магистърска степен, специалност „Маркетинг“. Завършил е и втора магистратура във Великотърновския университет, специалност „Психология“. Депутат в 47-то и 50-то Народно събрание.

14. Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ ще бъде представлявана през избирателите в Хасковска област от водача си Даниел Койчев Стамов и още седем кандидати за народни представители.

15. С дама претенденти за място в парламента ще се яви Партия „Български съюз за директна демокрация“. Водач на листата е Дафин Гълъбов Цанков.

16. Водач на листата на Коалиция "Синя България" е Цвета Кирилова. Тя представи лично на БТА биографични данни, спорде които е родена в София през 1978 г. Завършила е магистратура „Национална, международна сигурност и Отбрана във Военна академия „Г.С.Раковски“ и магистратура „Управление на масовите комуникации“ в Нов български университет. Автор на редица научни разработки, журналист и предприемач, общественик, основател и председател на “Сдружение Азбукари”, с реализирани повече от 300 инициативи в областта на образованието, културата, спорта и социалната политика според информация, предоставена от нея на БТА. Владее английски език. Водач на листата на Коалиция „Синя България“ на изборите за Европейски парламент тази година. Листата включва шестима кандидати.

17. Партия "Морал, единство, чест" получи регистрация с водач Венцислав Иванов Петков. В автобиография, предоставена от него на БТА, се посочва, че той е роден е през 1985 г. в Плевен. Средното си образование с хуманитарен профил завършва в родния си град, а инженерната специалност придобива в Лесотехническия университет през 2008 година. Занимава се с успешни предприемачески дейности, като навлиза в строителната сфера като мениджър на строителни проекти. През 2021 г. Венцислав Петков се заклева като народен представител в 47-ото Народно събрание от "Има такъв народ". 

18. Коалиция ГЕРБ - СДС ще бъде водена от Делян Александров Добрев. Според информация, предоставена от щаба му на миналия вот, Добрев е роден на 14 май 1978 година в Хасково, съобщиха от предизборния му щаб. Бакалавър по икономика в Уеслиенския университет в Мидълтаун, Кънектикът, САЩ и магистър в Университета за национално и световно стопанство. Специализира в Лондон. Депутат е от 2009 година. Зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма през 2011 година и министър на икономиката, енергетиката и туризма 2012 – 2013 година. Председател на Комисията по енергетика в парламента. Листата е "пълна", в нея са вписани общо 16 кандидати.

19. Начело на Партия "Атака", в листата на която са вписани осем кандидати за депутати, е Павел Димитров Шопов. Той е роден на 13 септември 1955 г. в гр. Пловдив. Работи като стажант-съдия в Окръжен съд – Пловдив (1981 – 1983), като районен съдия в Районен съд – Пловдив (1983 – 1990). След 1989 г. е адвокат на свободна практика. Депутат е в 36-ото, 37-ото, 40-ото, 41-ото, 42-ото и 44-ото Народно събрание, заместник-председател на 41-ото Народно събрание (14 юли 2019-14 март 2013). Информацията е от отдел „Справочна“ в БТА. Листата на "Атака" е от осем кандидати.

20. Антон Желязков е водач на листата на Партия "Народна партия истината и само истината“. Преди миналия парламентарен вот, когато също бе водач на листата на политическата сила, той каза пред БТА, че е роден на 28 юли 1990 година в Хасково. Завършил е Техникум по селско стопанство в родния си град. Работи като служител в частна фирма.

21. Партия „Пряка демокрация“ издига за водач на листата си в 29 МИР - Хасково само един кандидат. Районната избирателна комисия регистрира за вота Маргарит Йорданов Карабуров. Той бе водач на листата на политическата сила и на миналия парламентарен вот на девети юни т. г. и отново бе единствен кандидат.

22. С шестима кандидати се явява на вота Коалиция "Свободни избиратели". Водач на листата на за 29 МИР-Хасково е Славейко Иванов. Родом съм от Димитровград, на 49 години, каза кандидатът пред БТА. Завършил е магистратура „Местно самоуправление“ в Университета по национално и световно стопанство. От 15 години е управител на собствен бизнес. Бил е общински съветник в Димитровград през мандата 2016 – 2019 година, както и кандидат на парламентарни избори от „Републиканци за България“. Листата се състои от шестима кандидати.

23. Партия „България на труда и разума“ ще разчита като водач на листата на Стоян Петров Маринов. Роден съм във Велинград през 1968 година, каза за БТА Маринов. Той е завършил средно специално образование в СПТУ по индустриално строителство в София. По професия е шлосер – механик. Не е заемал изборни длъжности. Това е негово трето участие като кандидат за народен предствител. Двама души са в листата.

24. Трима кандидати намират място в листата на Партия "КОЙ - Компетентност, отговорност, истина“. Водач е Искрен Валериев Дилов.

25. Водач на листата на Коалиция „Русофили за България“ е Марко Христев Петров. Роден съм на 16 октомври 1954 година в Първомай, съобщи за БТА кандидатът. Той е завършил последователно висшето военно училище във Велико Търново, Военна академия и Генералщабна академия. Работил е като командир на много военни подразделения, както и две години е бил директор на Регистрационно-приемателния център за мигранти в Харманли преди пенсионирането си. Бил е и кандидат на политическата сила на парламентарни избори от 16-ти и 17-ти МИР – Пловдив. Листата се състои от осем кандидати.

26. Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" за пореден път е водена от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Васков Василев. Той, според официалния сайт на политическата сила, е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Завършва езиковата гимназия в родния си град със специално отличие „Златаревска награда“. След гимназията е приет и завършва „Икономика“ в Харвард. Специализира “Бизнес администрация и право” в Harvard Business School и Harvard Law School. Бил е и министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков от март до май 2013 г., министър на финансите е в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021, вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в редовното правителство на Кирил Петков и министър на финансите в правителството на Николай Денков. Народен представител в 50-то Народно събрание. Листата на ПП-ДБ е запълнена с максималния брой от 16 кандидати.

27. В листата на Партия "Български възход" също както и на минали вотове, водач е Тихомир Недев Георгиев, който има петима подгласника. Тихомир Георгиев е роден в Хасково, на 54 години е, според информацията от политическата сила. Той е с висше образование в  специалностите „Геодезия“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия и „Стопанско управление и администрация“ в Университета за национално и световно стопанство. Собственик е на частна фирма. Депутат от коалиция „Български възход“ в 48- ото Народно събрание. Той е и областен координатор на политическата формация за региона на Хасково.

28. Десетима кандидати за народни представители регистрира Коалиция "БСП - обединена левица". Водачът на листата на формацията за 29 МИР-Хасково е Владимир Маринов Маринов. Той е роден в Пловдив, на 43-годишна възраст, казаха от щаба му пред БТА. Висшето си образование е завършил в Московския държавен институт по международен мениджмънт в специалност „Мениджмънт“. От 2010 година се занимава с частен бизнес в сферата на селското стопанство. Бивш общински съветник в община "Родопи" от БСП. В периода 2015 – 2016 година е бил заместник-областен управител на Пловдив. От 2019 до 2021 година е били заместник – кмет на община "Родопи". Депутат  в 46-о и 47-о Народно събрание от МИР – Хасково. От 2023 година е председател на Общински съвет "Родопи".

Водачите на листи, техните щабове и пълномощници при регистрациите им в РИК-Хасково бяха потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

      

 

 

 

 

 

/РЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:21 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация