Кандидатски листи – водачи – Пловдив – град

site.btaКои са водачите на листи в 16 МИР Пловдив – град

Кои са водачите на листи в 16 МИР Пловдив – град
Кои са водачите на листи в 16 МИР Пловдив – град
Снимка: кореспондент на БТА в Пловдив Ирина Шопова

Общо 28 партии и коалиции са се регистрирали в 16 многомандатен избирателен район (МИР) Пловдив – град за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Във вота ще участват 283 кандидати за народни представители, съобщи председателят на Районна избирателна комисия 16 – Пловдив-град Калоян Сухоруков. 

1. Трима са регистрираните кандидати от партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност – ДОСТ“. Водач на листата е Петър Георгиев

2.  Партия „Глас народен“ е регистрирала листа със седем кандидати. Водач е Красимир Куцаров. Той е на 48 години. Завършил е  Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“ и е археолог и историк по образование, съобщи той за БТА. В момента е мениджър продажби в системи за сигурност. 

3. Партия „Социалистическа партия „Български път“ е регистрирала листа с един кандидат – Младен Стефанов. Роден е през 1983 г. в Пазарджик, живее в Пловдив. Завършил е „Публична администрация“ и „Право“ в ПУ „Паисий Хилендарски.  Работил е като управител в петролни фирми, сега се занимава със собствен бизнес, който е в сферата на производството. 

4. Общо 12 са кандидатите на партия „Величие“, регистрирани за предстоящия вот. Водач на листата е Мария Илиева

5. Шестима кандидати за народни представители е регистрирала партия „Булгари“. Водач на листата е Петър Станчев. Той е на 62 години. Завършил е „Агромениджмънт“ в Аграрен университет - Пловдив. В момента е мениджър на фирма за производство на хранителни добавки, съобщи той за БТА.

6. Коалиция „Моя страна България“ регистрира листа с един кандидат. Това е Ивайло Атанасов, председател на коалицията.

7 . Водач на листата от 17 кандидати на партия „Има такъв народ“ е Станислав Балабанов. ой е на 36 години, родом от Пловдив, става ясно от официалния сайт на политическата структура. Има две висши образования – българска филология и журналистика. Бил е народен представител в 45-то, 46-то, 47-то, 49-то и 50-то Народното събрание.

8. Листа с 19 кандидати е регистрирала коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“. Водач е Станислав Анастасов. Той е на 41 години, родом от Хасково, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“, бакалавър по „Стопанско управление“ и магистър по „Политически мениджмънт и публични политика“. От 2020 г. е зам.-председател на „Движението за права и свободи“. Народен представител е от ДПС в 43-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание. 

9. Партия „Бригада“ е регистрирала листа с един кандидат - Арбен Хавальов. Той е на 53 години. По образование е икономист. Развива собствен бизнес в областта на строителството, съобщи той за БТА.

10. Водач на листата от шестима кандидати на партия „Партия на Зелените“ е Валентин Симов. Симов е роден в София през 1953 година. Бил народен представител в 38-ото Народно събрание. Това се посочва в биография, изпратена до БТА. От 2011 г. е член на Управителния съвет и главен секретар на Българската федерация по риболовни спортове. Симов е един от учредителите на “Партия на зелените“ през 2001 г. Магистър е по Публична администрация и бакалавър по Политическа социология. В периода 2008 - 2013 г. е член на Комитета по наблюдение по ОПОС – от ГС ”Зелен алианс”. Той е съпредседател на гражданско сдружение „Зелен път“.

11. Листата на партия „Правото“ се състои от един кандидат. Това е Павел Денков

12. Водач на листата от 13 кандидати на партия „Възраждане“ е Ангел Георгиев. Той е на 36 години, родом от Видин. Завършил е „Право“ във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий“, става известно от официалния сайт на партията. През 2014 г. става един от учредителите на “Възраждане” и член на Организационния съвет, както и областен координатор на “Възраждане” за областите Пловдив и Смолян. Работи за редица големи компании, в аутсорсинг сферата, комуникационните системи и управлението на човешки ресурси и големи групи от хора. Георгиев е бил народен представител от парламентарната група на “Възраждане” в 47-то, 48-то, 49-то и 50-то Народно събрание.

13. Коалиция „Алианс за права и свободи“ регистрира листа с 24 кандидати. Водач е Николай Цонев. Той е роден на 9 юни 1956 г. в Перник, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) – Шумен, специалност „Радиоелектроника“. Учи във ВА ПВО СВ „Василевски“ – Киев, командно-щабен профил. Завършва „Счетоводство и контрол“ в Университет за национално и световно стопанство (УНСС), и философия в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Николай Цонев е преподавател по Стратегическо планиране в Института за публична администрация и европейска интеграция и в УНСС. От 2006 г. е доктор по маркетинг. От 1978 до 1992 г. Йордан  Цонев е офицер в Българската армия. От 1999 до 2000 г. е директор на дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. На 24 април 2008 г. е избран за министър на отбраната в правителството на Сергей Станишев и остава на поста до август 2009 г.

14. Партия "Български Национален съюз "Нова Демокрация" ще се яви на предстоящите избори с 11 кандидати за народни представители от Пловдив – град. Водач на листата е Илия Гюров. Той посочи за БТА, че е на 22 години. Роден е в Стара Загора, но живее в Пловдив. Завършил е средното си образование в училище „Христо Данов“ в Пловдив, в момента е студент в трети курс по Политически науки в Пловдивски университет „Св. Паисий Хилендарски“. Занимава се с организационна и политическа дейност още от младежките си години, когато вече е проявявал интерес към обществени дейности. От 2021 година е член на „Български национален съюз“ и на „Кубратова младеж“ и непрестанно изявява своите политически виждания.

15. Листа от четирима кандидати регистрира партия „Български съюз за директна демокрация“. Водач е Вилина Дишева. Тя e на 26 години от село Ягодово, община „Родопи“, каза за БТА. Студентка последна година е в специалност“ Български език и история“ в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Работи в сферата на търговията от няколко години.

16. Коалиция „Синя България“ е регистрирала лист с 13 кандидати. Водач на листата е Борислав Инчев.  Той е на 44 години, родом от Пловдив. Инчев е бакалавър по туризъм и магистър по държавни и общински финанси, съобщиха за БТА от коалицията. В мандат 2007-2011 г. е главен секретар на Община Пловдив, от 2015-а до 2019 г. е кмет на район “Южен" – Пловдив, от юли 2020 г. до юни 2023 г. е заместник- кмет община „Родопи“ с ресор "Образование, социални дейности, здравеопазване, култура, спорт и туризъм“. В момента е общински съветник в Пловдив.

17. Със 17 кандидати от Пловдив – град се явява на парламентарните избори партия „Морал, единство, чест“ (МЕЧ). Вода на листата е лидерът й Радостин Василев.  Той е роден на 1 януари 1985 г. в Плевен. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", сочи справка на отдел "Справочна" на БТА. Юрист с експертиза в областта на гражданското право и правната регулация на спорта. Депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание от партия "Има такъв народ" (ИТН). Избран за депутат и в 47-ото Народно събрание, но на 13 юни 2022 г. напуска ИТН и се присъединява към „Продължаваме промяната“. Избран e за депутат и в 48-ото и 49-ото Народно събрание от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Напуска коалицията през май 2023 г. 

18. Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира лист с 24 кандидата. Водач на листата е Бойко Борисов. Роден е на 13 юни 1959 г. в Банкя, според справка на официалната интернет страница на ГЕРБ. Министър-председател в три правителства. Завършил е Висшата школа на МВР, през 2001 г. е назначен за Главен секретар на вътрешното министерство. В периода 1985 – 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. През 1990 г. напуска системата на МВР. След проведените частични кметски избори Борисов спечелва като независим кандидат и през 2005 г. заема длъжността кмет на София. По негова инициатива на 3 декември 2006 г. е основана политическа партия ГЕРБ. Борисов е председател на Комисията по външна политика в 49-ото и 50-ото Народно събрание. 

19. Партия „Атака“ регистрира листа с 12 кандидати за народни представители, чийто водач е Павел Шопов. Той е на 69 години, родом от Пловдив, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. По професия е юрист. Работи като стажант-съдия в Окръжен съд – Пловдив (1981 – 1983), като районен съдия в Районен съд – Пловдив (1983 – 1990). След 1989 г. е адвокат на свободна практика. Депутат е в 36-ото, 37-ото, 40-ото, 41-ото, 42-ото и 44-ото Народно събрание, заместник-председател на 41-ото Народно събрание (14 юли 2019-14 март 2013).

20. Партия "Народна партия истината и само истината" е регистрирала двама кандидати за народни представители. Водач на листата е Атанас Танев. Той е от община „Родопи“, от години работи извън страната, казаха за БТА от партията. Водач е и на листата на партията в 17 МИР Пловдив - град.  

21. Партия „Пряка демокрация“ е регистрирала листа с шест кандидати, чийто водач е Живко Стоев. Той е на 38 години, родом от Пловдив. Завършил е Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов", а след това Художествената академия за изящни изкуства в Мюнстер, Германия, със специалност "Скулптура". Това каза за БТА кандидатът по време на предизборната кампания на местните избори през 2023 година. Работил е в Архивен фонд към Мюнстер, археология и артефакти. Има преподавателска дейност в НХГ "Цанко Лавренов" – Пловдив между 2014 и 2016 г. От 2021 г. започва собствен логистичен бизнес в сферата на услугите в Швейцария. В периода 2019 - 2023 г. развива консултантска и посредническа дейност при колекциониране на изящно изкуство и предмети от особено културно значение и наследство.

22. Коалиция „Свободни избиратели“ регистрира листа с 12 кандидати за народни представители. Водач е Живко Тодоров. 

23. Партия „България на труда и разума“ е регистрирала трима кандидати, като водач е Калоян Паскалев. 

24. Водачът на листата от трима кандидати на партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“ е Нако Стефанов. Той е роден през 1954 г. Професор, доктор на философските науки и доктор по история и университетски преподавател, японист и изследовател на страните от Източна Азия. Автор е на над 60 монографии, учебници и брошури. Творчеството му е насочено към въпросите на управлението, икономиката, политиката, иноватиката и глобалистиката, се посочва на сайта на Нов български университет.

25. Коалиция „Русофили за България“ регистрира листа с 18 кандидати. Водач е Николай Малинов. Той е роден на 12 септември 1968 г. в София. Информацията е от официалния сайт на партия „Русофили за възраждане на отечеството“, на която той е почетен председател. По професия е икономист. Владее руски език. Депутат от 40-ото и 42-ото Народно събрание от „Коалиция за България“. В периода 2009-2015 г. е член на Националния съвет на БСП. През юни 2015 г. напуска БСП. От 2009 г. е председател на Национално движение „Русофили“. Избран е за председател на „Русофили за възраждане на Отечеството“ на 5.09.2020 г. На конгреса на 27.05.2023 г.  по негово желание е освободен от поста председател и е избран за почетен председател на формацията.

26. Листата с кандидати за народни представители на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ е от 24 кандидати. Водач е Асен Василев. Той, според официалния сайт на политическата сила, е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Завършва езиковата гимназия в родния си град със специално отличие „Златаревска награда“. След гимназията е приет и завършва „Икономика“ в Харвард. Специализира “Бизнес администрация и право” в Harvard Business School и Harvard Law School. Бил е и министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков от март до май 2013 г., министър на финансите е в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021, вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в редовното правителство на Кирил Петков и министър на финансите в правителството на Николай Денков.

27. Партия „Български възход“ регистрира лист с девет кандидати. Водач е Стефан Янев. Той е роден на 1 март 1960 г. Военен деец и политик, според информация на отдел „Справочна“. Експерт в дирекция "Международно сътрудничество" на Министерството на отбраната (1996-1998). Офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия (1998-2000). Бил е старши помощник-началник в отдел "Стратегии и доктрини" в Управление "Планиране на отбраната и въоръжените сили". Бил е аташе по отбраната в Посолството на България във Вашингтон, САЩ. Заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната (27 януари-4 май 2017). Секретар на президента Румен Радев по сигурност и отбрана (10 май 2017-11 май 2021). Служебен министър-председател в две последователни служебни правителства (12 май 2021-13 декември 2021). Министър на отбраната (13 декември 2021-1 март 2022). Депутат в 48-ото Народно събрание (2022-2023). Основател и председател на партия „Български възход“ от 19 юни 2022 г.

28. Коалиция „БСП – Обединена левица“ е регистрирала листа с 16 кандидати. Водач на листата е Иван Петков. Той е икономист, народен представител от коалиция „БСП за България“ в пет парламента, съобщиха от коалицията. В периода 2015-2019 г. е общински съветник в община Пловдив. През 2010 г. е избран за председател на Младежката организация на БСП – Пловдив, а през 2022 г. оглави градската структура на партията.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До тоза час някои от тях не са ги предоставили.  

/ТНП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:20 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация