Кандидатски листи - водачи - Шумен

site.btaКои са водачите на листи в 30 МИР - Шумен

Кои са водачите на листи в 30 МИР - Шумен
Кои са водачите на листи в 30 МИР - Шумен
Снимка: Община Шумен

Общо 28 партии и коалиции регистрираха 165 кандидати за народни представители за предстоящите парламентарни избори в 30-ти Многомандатен избирателен район (МИР) в Шумен, от който ще бъдат избрани шестима депутати, съобщиха за БТА от Районната избирателна комисия (РИК). 

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Водач на листата на Партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност – ДОСТ“, която се състои от трима кандидати, е Бейзат Мехмед. Той е роден в с. Подайва, община Исперих през 1968 г. Основното си образование е завършил с отличие в родното си село, а средно специално - в Лозница. Завършил е и Ислямския институт в София. В Кралство Йордания е завършил бакалавърска и магистърска степен, семестриално. Той е бил имам в Страсбург. От 2009 до 2013 г е бил проповедник към областно мюфтийство в Силистра. Сега има личен бизнес, съобщи Мехмед за БТА. 

2. Водач на листата на Партия „Глас народен“, която се състои от пет кандидати, е Борислав Маринов. „Живея и работя в Шумен. Завършил съм бакалавърска степен „Стопанско управление“, магистърската степен „Финанси и банково дело“ в град Пловдив, придобил съм педагогическа квалификация и правоспособност като учител по икономика“, съобщи на БТА Маринов, при предходните парламентарните избори.

3. Водач на листата на Партия „Социалистическа партия „Български път“, която се състои от един кандидат, е Владимир Христов

4. Водач на листата на Партия „Величие“, която се състои от осем кандидати, е Даниел Янчев. Той е завършил Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов. Работил е в частния сектор, като стартира в търговията с телефони и аксесоари. Притежавал е магазин и няколко склада. След това е притежавал дистирибуторска мрежа за телекомуникационни услуги. В момента работи в строителството и управлява инвестиционни проекти към строителни и инвестиционни компании на национално ниво. Притежава и фирми, които имат имоти, логистични бази и организирана дейност в страната. Управлявал е и множество екипи за успешното постигане целите на компаниите, като е развивал мениджърски, организационни и комуникативни умения, съобщиха за него от партията. 

5. Водач на листата на Партия „Булгари“, която се състои от двама кандидати, е Светлана Филипова. Тя е родена в Молдова, в българско семейство. Пристига в България през 1997 г. Завършва висше образование през 1982 г. По професия е педагог. Придобива и второ висше юридическо образование, завършено в град Тираспол. Работи като преводач от румънски и руски език, съобщи за БТА Филипова. 

6. Водач на листата на Коалиция „Моя страна България“, която се състои от един кандидат, е Румен Кузманов

7. Водач на листата на Партия „Има такъв народ“, която се състои от осем кандидати, е Анета Вълкова. Тя има богат опит от над двадесет години в сферата на администрацията, маркетинга и телекомуникациите, съобщиха от партията. Завършила е езикова гимназия. Владее английски, френски и руски език. От 2023 г. работи като главен специалист при Парламентарната група на „Има такъв народ“. Координатор е на партията за чужбина. През годините е участвала в различни корпоративни проекти, включително в оперативното и финансово преструктуриране на най-големия доставчик на платена телевизия в България. 

8. Водач на листата на Коалиция „ДПС – Ново начало“, която се състои от 12 кандидати, е Хамид Хамид. Той е на 51 години, семеен, с две деца, юрист по образование, дългогодишен депутат, заместник - председател на Либералния интернационал, съобщиха за БТА от коалицията. Той е и заместник- председател на Парламентарната група на ДПС. 

9. Водач на листата на Партия „Бригада“, която се състои от един кандидат, е Анатолий Атанасов.

10. Водач на листата на „Партия на Зелените“, която се състои от двама кандидати, е Христо Дунчев

11. Водач на листата на Партия „Правото“, която се състои от двама кандидати, е Снежанка Димитрова. Тя е завършила специалност „Физика и математика" в Софийския университет "Климент Охридски", както и специалност "Информационни технологии" в Техническия университет в Габрово. Има 38 години трудов стаж като учител в Плевен, Гоце Делчев и Рудозем. В момента е пенсионер, съобщи за БТА Димитрова. За себе си тя каза още, че е и природозащитник.

12. Водач на листата на Партия „Възраждане“, която се състои от 12 кандидати, е Веселин Вешев. Той е на 54 години, роден в Бяла Слатина. Завършил е селскостопански техникум. Дълги години се е занимавал със спорт като треньор, състезател и съдия. Многократен шампион и рекордьор по вдигане от лег и силов трибой. Състезатели, които е тренирал, са постигали високи постижения и са част от спортния елит на България. Няколко години се е занимавал със селско стопанство. Познава добре проблемите и перспективите пред агросектора. Бил е общински съветник от групата на "Възраждане" в Общинския съвет във Варна. Народен представител в 49-ото и 50-ото Народно събрание, избран от 30-ти МИР-Шумен, съобщи той на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен. 

13. Водач на листата на Коалиция „Алианс за права и свободи“, която се състои от 12 кандидати, е Джейхан Ибрямов.

14. Водач на листата на Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“, която се състои от шестима кандидати, е Вельо Иванов.

15. Водач на листата на Партия „Български съюз за директна демокрация“, която се състои от двама кандидати, е Богдан Богданов.

16. Водач на листата на Коалиция „Синя България“, която се състои от трима кандидати, е Борислав Борисов. Той е роден във Велико Търново на 8 декември 1961 г. Завършил е в Първа гимназия "Кирил и Методий". Служил е в Българската армия като граничар от 1979 до 1981 г. Завършил е ВМЕИ - Варна като машинен инженер. От 1986 до 1994 г. работи като машинен инженер във военни заводи. От 1994 г. до днес живее във Варна и се занимава с частен бизнес в областта на недвижимите имоти и земеделието. От 2012 г. има земеделски бизнес в с. Сушина, област Шумен, съобщи за БТА Борисов и през май, когато отново бе водач на листата на коалицията в Шуменския избирателен район за тогавашните парламентарни избори.  

17. Водач на листата на Партия „Морал, единство, чест“, която се състои от осем кандидати, е Георги Няголов

18. Водач на листата на Коалиция "ГЕРБ – СДС", която се състои от 12 кандидати, е Любомир Христов. Той е областен координатор на ГЕРБ в Шумен. Завършил е Висшето военно училище в Шумен. Преминал е обучения във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност в София, в школата на ФБР в Будапеща и в полицейската академия в Ню Мексико, САЩ. Бил е кмет на община Шумен от 2015 до 2023 година, депутат от ГЕРБ в 42-ото, 43-ото и 50-ото Народно събрание. Работил е в системата на Министерството на вътрешните работи повече от 20 години. Близо 10 години е ръководител на различни сектори в РДВР- Шумен. В периода 2010-2013 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Шумен, съобщиха за БТА от пресцентъра на ГЕРБ в Шумен. 

19. Водач на листата на Партия „Атака“, която се състои от шестима кандидати, е Георги Белитов. Той е родом от Козлодуй, учил е в техникум по ядрена топлоенергетика. Живял и работил е в чужбина.  Живее в Шумен от десет години, работи в сферата на ВиК. Член е на партия „Атака“ от 2008 година, съобщиха за БТА от партията. Оттам съобщават още, че Белитов "се занимава с будителска дейност и краеведство, член е на Национално дружество „Традиция“ и е построил параклис „Свети Георги“ в шуменския квартал „Дивдядово“. 

20. Водач на листата на Партия „Народна партия „Истината и само истината", която се състои от четирима кандидати, е Радка Душева.

21. Водач на листата на Партия „Пряка демокрация“, която се състои от петима кандидати, е Стоян Стойков

22. Водач на листата на Коалиция „Свободни избиратели“, която се състои от шестима кандидати, е Тамер Хасан.

23. Водач на листата на Партия „България на труда и разума“, която се състои от двама кандидати, е Валентин Илиев. Той е на 71 години, от Шумен. Завършил е Техникум по електротехника в Русе. Работил е в КТА "Мадара" и в Химически завод "Панайот Волов" в града. Работил е и като главен енергетик в "Шуменско пиво", както и като началник на цех "Бутилиране" в пивоварния завод. От 2004 до 2008 г. е координатор към КНСБ, а до 2017 г. работи в „Алкомет“, след което се пенсионира. Основател е и на Синдиката "Бира храни и напитки" към КНСБ, съобщи за БТА Илиев. 

24. Водач на листата на Партия „КОЙ – компетентност, отговорност и истина“, която се състои от трима кандидати, е Атанас Стефанов.

25. Водач на листата на Коалиция „Русофили за България“, която се състои от седем кандидати, е Петър Синджирлиев

26. Водач на листата на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, която се състои от 12 кандидати, е акад. Николай Денков. Той е роден през 1962 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. е професор по физикохимия. От 2004 г. до 2008 г. е заместник-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 г.  е ръководител на Катедра "Инженерна химия". От 2017 г. е ръководител на лабораторията "Активни формулировки и материали" към факултета. Член е на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция. През 2018 г. Николай Денков става член-кореспондент на Българската академия на науките. На 26 октомври 2021 г. Събранието на академиците на БАН го избира за академик в областта на природоматематическите науки, направление "Химически науки". От 2019 г. акад. Николай Денков е член на европейската научна академия Academia Europеa. От 12 август 2014 г. до 5 април 2016 г. Денков е заместник-министър на образованието и науката. Той е служебен министър на образованието и науката от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков. От 6 юни 2023 г. до 9 април 2024 г. е министър-председател. Депутат е в 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание, по информация на отдел "Справочна" на БТА. От местната структура коалицията допълниха за БТА, че Николай Денков е председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 50-ото Народно събрание. 

27. Водач на листата на Партия „Български възход“, която се състои от осем кандидати, е Небат Кадиров.

28. Водач на листата на Коалиция „БСП – Обединена левица“, която се състои от 12 кандидати, е Борислав Гуцанов. По информация от сайта на парламента Гуцанов е роден на 17 юни 1967 г. във Варна и е дългогодишен депутат. 

С решение на РИК - Шумен е заличена регистрацията на Александър Трендафилов като кандидат за народен представител от листата на Коалиция „Русофили за България“. 

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

 

/БИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:26 на 27.09.2024 Новините от днес

Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, Георги Глушков – служебен министър на младежта и спорта на република България и Весела Лечева – министър на младежта и спорта за периода август 2022 – юни 2023 г. прерязаха лентата на възобновения спортен комплекс в Чепеларе

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация