Кандидатски листи – водачи – Добрич

site.btaКои са водачите на листи в 08 МИР Добрич

Кои са водачите на листи в 08 МИР Добрич
Кои са водачите на листи в 08 МИР Добрич
Снимка: Кореспондент на БТА в Добрич Павлина Живкова

В Районна избирателна комисия Добрич са регистрирани 27 листи със 159 кандидати за народни представители от Осми многомандатен изборен район (МИР). Това показват публикуваните на сайта на комисията кандидатски листи. 

Пълни листи са регистрирали партия „Величие“, партия „Има такъв народ“, коалиция „ДПС – Ново начало“, партия „Възраждане“, коалиция „Алианс за права и свободи“, партия “Морал, единство, чест“, коалиция ГЕРБ – СДС, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и коалиция „БСП – Обединена левица“. С по един кандидат са листите на коалиция „Моя страна България“ и партиите „Бригада“ и „Правото“. 

Област Добрич е с пет мандата за народни представители. 

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

2. Водач на листата на партия „Глас народен“, която се състои от петима кандидати, е Николай Диков. Той е от Добрич, с висше образование от Нов български университет – Франкофонска програма в Албена. Говори френски, английски, немски и руски език. С опит в ресторантьорския бизнес, посочват от регионалната структура на партията. 

3. Водач на листата на партия „Социалистическа партия български път“ е Валентин Събков. Кандидатите за депутати от Осми многомандатен изборен район са двама. 

4. Водач на листата на партия „Величие“ е Цветан Панайотов. Партията е регистрирала в Добрич десет кандидати за народни представители. 

5. Водач на листата на партия „Булгари“ за област Добрич е Орхан Тахсин. Той е от град Дулово, област Силистра. Работи в сферата на медицината. Обучава специалисти в България за работа с иновативни медицински техники. Работи в чужбина като специалист по лечение на гръбначния стълб. Листата се състои от двама кандидати за депутати. 

6. Водач на листата на коалиция „Моя страна България“ за Осми многомандатен изборен район е Златина Ковчазлиева. Тя е и единствения регистриран кандидат в листата им. 

7. Водач на листата на партия „Има такъв народ“ за област Добрич е Ивайло Костадинов. По данни на отдел „Справочна“ на БТА, той е роден на 30 август 1995 във Варна. Завършва средното си образование в Четвърта езикова „Фредерик Жолио Кюри“, Варна. Дипломира се във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Има три магистратури - по „Логистика“, „Публичен мениджмънт и административна власт“ и „Предприемачество“. Костадинов е развива два стартъпа, с които защитава последната си магистърската степен. Той е сред учредителите на ПП „Има такъв народ“. Депутат в 50-ото Народно събрание. Десет са кандидатите на партията за депутати от Добрич.

8. Водач на листата на коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“, която се състои от десет кандидати, е Ертен Анисова. По данни от местната структура на ДПС тя е завършила политология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и е магистър по право от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Ертен Анисова е народен представител от 48-ото и 49-ото Народни събрания, както и председател на парламентарната група на ДПС в последното народно събрание. 

9. Водач на листата на партия „Бригада“ е Петър Евтимов. Той каза за БТА, че е роден в София и учил в Руска гимназия 73 средно училище и Технически университет София. Работи като специалист „Предпечат“.

10. Водач на листата на партия „Партия на зелените“, която се състои от шестима кандидати, е Борислав Даскалов. Той е предприемач. Завършил е Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия и дълги години е работил на летището в Добрич. Владее английски и руски език. Той бе и кандидат за кмет на Добрич на изборите през 2023 година. 

11. Водач на листата на партия „Правото“ е Стоян Стоянов. За БТА той каза, че е роден във Варна, завършил е Техническия университет в родния си град. Магистър е по специалността „Изчислителна техника“. Стоянов е магистър – инженер и по специалността „електроника и автоматика“. Той притежава и професионална квалификация по програмни системи и технологии. Стоян Стоянов е консултант в сферата на отбраната. Работил е в туризма. Има над 10-годишен стаж в Българска национална телевизия и телевизионен център – Варна. 

12. Водач на листата на партия „Възраждане“, която се състои от десет кандидати, е Константина Петрова. Тя е родена в Добрич на 20 юни 1992 година. Това показват данни, публикувани на сайта на партията. Има бакалавърска степен в специалност „Икономика на строителството“ в Икономически университет Варна и магистърска степен специалност „Регионален бизнес и мениджмънт“ в Университет за национално и световно стопанство. Константина Петрова е била депутат в 48-ото, 49-ото и 50-ото Народни събрания, участвала е в парламентарната комисия (ПК) по туризъм, ПК по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и в ПК по образование и наука. Константина Петрова участва в редица законодателни инициативи, сред които Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, Законопроект за изменение  на Закона за устройство на  територията, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищно и училищно образование, Проект на решение за мораториум върху промяна на предназначението на земеделски земи, държавна и общинска собственост, за изграждане на фотоволтаични паркове.

13. Водач на листата на коалиция „Алианс за права и свободи“ е Нежля Амди – Ганева. Тя е родена на 26 ноември 1982 г. в град Добрич, според информация на местната структура на коалицията. Дипломира се като магистър-архитект във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Преди това придобива бакалавърска степен по специалност "Икономика" и магистратура "Управление на европейски публични проекти" в същия университет. Общински съветник е в Община Добрич от 2015 година. Архитект Амди-Ганева е омъжена, с две деца. Листата на коалицията се състои от десет кандидати за народни представители. 

14. Водач на листата на партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ е Детелин Кюркчиев. Кандидатите за област Добрич са шест. 

15. Водач на листата с кандидати за депутати от партия „Български съюз за директна демокрация“ е Албена Митева. Тя води листа от двама кандидати. 

16. Водач на листата на коалиция „Синя България“ е Петър Кирилов. Той каза за БТА, че е роден през 1983 година в Добрич, завършил Езикова гимназия „Гео Милев“ в родния си град. Завършил е в Техническият университет в Мюнхен, Германия, специалност информатика с втори профил „Психология“. Петър Кирилов е завършил и немска филология в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и е магистър по национална сигурност и отбрана от Военна академия „Георги Стойков Раковски“ – София. В момента следва „Право“ във Варненския свободен университет. Той е бил земеделски производител и управител на земеделска фирма, в момента е учител в професионална гимназия в Добрич. Листата се състои от петима кандидати. 

17. Водач на листата на партия „Морал единство чест“ е Никола Тодоров. Листата на партията за Добрич е от десет кандидати за народни представители. 

18.  Водач на листата на коалиция ГЕРБ – СДС, която се състои от десет кандидати, е Деница Сачева. От ГЕРБ посочиха, че Деница Сачева е областен координатор на ГЕРБ за Добрич. Член е на изпълнителната комисия на партията. Била е депутат в предходните пет парламента.  Завършила е езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич. Има магистърска степен по връзки с обществеността от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Завършила е магистратура по здравен мениджмънт в Университет „Проф. Асен Златаров“ в Бургас. Бакалавърската й степен е по социална педагогика от Югозападния университет в Благоевград. 

19. Водач на листата на партия „Атака“ е Георги Йорданов. Кандидатската листа на формацията за област Добрич се състои от трима души. 

20.  Водач на листата на партия „Народна партия „Истината и само истината“, която се състои от четирима кандидати, е Димитричка Мирчева. За БТА тя каза, че е родена във Варна. Средното си образование завършва в професионална гимназия по хотелиерство и ресторантьорство "Цар Симеон" в Провадия. Работила е в Холдинг Алианс. В момента е председател на неправителствената организация „Прегръдка“, която се занимава със социално подпомагане на семейства в неравностойно положение.

21. Водач на листата на партия „Пряка демокрация“, която се състои от четирима кандидати, е Иван Казаков. По думите му той е роден през 1964 година във Варна. Средното му образование е по специалността „Корабостроене“. По-късно има три специализации в същата сфера в Англия. Последната му работа е като офицер на пасажерски кораб. В момента е пенсионер.

22. Водач на листата на коалиция „Свободни избиратели“ е Стефан Софиянски. По данни на отдел „Справочна“ на БТА, той е роден на 7 ноември 1951 г. в София. През 1969 г. завършва Първа мъжка гимназия, а през 1973 г. – специалност „Статистика“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (дн. Университет за национално и световно стопанство (УНСС) в София. През 1978 – 1981 г. получава следдипломна квалификация – специалност „Изследване на операциите“. Председател на Комитета по пощи и далекосъобщения (1991 – 18 март 1993). Софиянски е бил председател на Обединен християндемократически център в Съюза на демократичните сили (СДС) (17 май 1993 – март 1996), член на Националния координационен съвет на СДС (1993 – 1995) и негов заместник-председател (декември 1993 – декември 1994). Бил е също служебен министър-председател (12 февруари – 21 май 1997) и кмет на София в три последователни мандата (12 ноември 1995 – 16 октомври 1999; 16 октомври 1999 – 2 ноември 2003; 2 ноември 2003 – 30 юни 2005). Той е бил и депутат в 37-ото Народно събрание (12 януари 1995 – 19 февруари 1997), председател на партия „Съюз на свободните демократи“ (9 декември 2001 – 7 юли 2007, 12 април 2008 – 6 октомври 2013). Стефан Софиянски е бил депутат в 40-ото Народно събрание (2005 – 2009), като от 26 септември 2005 г. до 31 декември 2006 г. е и наблюдател в Европейския парламент. Той е член на Европейския парламент (1 януари 2007 – 6 юни 2007). През 2011 г. се кандидатира за кмет на София. Листата се състои от петима кандидати. 

23. Водач на листата на партия „България на труда и разума“ е Веселина Кубадинска. Според регистрацията в Районната избирателна комисия, листата на партията е от трима кандидати. 

24. Водач на листата на партия „КОЙ – Компетентност, отговорност, истина“, която се състои от трима кандидати, е Христо Лафчиев. Пред БТА той каза, че работи в сферата на науката. По образование е инженер-физик. Работи като, старши инженер във фирма за електроника. Също така е и физик в БАН, като се занимава с теорията на атомното ядро.   

25. Водач на листата на коалиция „Русофили за България“ е Владимир Христов. Тя се състои от девет кандидати за народни представители. 

26. Водач на листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, която се състои от десет кандидати, е Свилен Трифонов. По информация на сайта на „Да, България“, той е юрист със солиден опит в гражданското и търговското право, в областта на енергетиката, както и в управлението на процеси и екипи в частния сектор. Притежава и над 17-годишен процесуален опит. След успешно изкаран курс, в края на 2022 г. е вписан като медиатор в Регистъра на медиаторите към Министерство на правосъдието.Свилен Трифонов е бил заместник-председател на Общинския съвет в град Плевен, както и председател на постоянната комисия по „Законност и контрол по изпълнение на решенията“ към местния парламент. Учредител е и председател на местната организация на движение „Да, България“. Свилен Трифонов има магистърска степен по право и по икономика със специалност „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия“. Роден е в Плевен, където живее, работи и участва активно в политическия живот.

27. Водачът на листата на партия „Български възход“ е доктор Юлиян Петков. Той е неврохирург в Многопрофилна болница за активно лечение в Добрич, показва справка на сайта на лечебното заведение. Листата се състои от петима кандидати. 

28. Водач на листата на коалиция „БСП – Обединена левица“, която се състои от десет кандидати е Мая Димитрова. За БТА тя каза, че е адвокат по професия и е била народен представител в 45-ото, 47-ото, 48-ото, 49 -ото и 50-ото Народни събрания. 

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

/РЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:23 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация