Форум "БГ Туризъм - Лято 2023", организиран от БТА, се проведе в Бургас (I част)

Посланията, които туристическия сектор трябва да излъчи за летния сезон през тази година, са "Стойност, сигурност и стабилност". Около това се обединиха близо 120 представители на туристическия сектор, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ Туризъм – Лято 2023", който се проведе в Бургас по инициатива на Българската телеграфна агенция (БТА). 

Генералният директор на Агенцията Кирил Вълчев, който откри форума, заяви: "В свят, в който всичко става страшно скъпо или, за да се запази цената, вложението в него силно се намалява, България запазва стойността на същата цена. От казаното на форума, той обобщи: Повече добри, обезопасени, почистени, организирани плажове, включително с признанието "Син флаг"; Обновена инфраструктура с по-добър достъп и конкретни вложения; По-добро медицинско обслужване, в смисъла, че гостите няма да се разболеят тук, но и да стане нещо, бързо ще оздравеят; Повече гаранции срещу измами; Спокойствие, ред, честна конкуренция. Тук е и интересно - има културни и исторически забележителности. Повече здраве, повече живот – всичко това носи идеята за повече стойност, която България предлага във време, в което всички гледат да пестят и увеличават цените".

"Като ключово понятие от днешната среща се налага думата стойност. Предлагаме повече стойност, без да повишаваме цените. Другото ключово послание е сигурност - както по отношение на обществения ред, така и в осигуряването на лоялна конкуренция. Най-важното обаче ми се струва стабилността. Туристическият бранш успя да оцелее след много тежки удари - първо ковида, после войната. Понесохте удара от липсата на руски туристи, затваряне на заведения, на несигурността какво ще се случи на следващия ден и въпреки това усещам, че повечето хора гледат с оптимизъм към бъдещия сезон", каза генералният директор и председател на УС на Българското национално ради Милен Митев.

Очакванията са през летния сезон да посрещнем 4,6 милиона туристи

Очакванията ни са да стигнем поне до 4,6 милиона посещения на туристи през летния сезон на 2023 г., което очакваме да бъде поне 5 процента над летния сезон на предпандемичната 2019 година, заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. "Имаме всички основания да се гордеем и да стъпим на реални постижения през изминалата година с новина, че зимният сезон 2022-2023 е най-успешният досега. Посрещнали сме над 1,9 млн. туристи, което означава 25 процента повече спрямо миналия зимен туристически сезон 2020-2021 година и 23 процента над предпандемичния зимен сезон от декември 2019 до март 2020 година", каза Ирена Георгиева. Бургас е пример за обединяване на усилията, когато трябва да търсим градивни решения, каза днес областният управител проф. Мария Нейкова. Тя изказа благодарност на БТА, че за трети пореден път организира този форум в търсене на решения, които ще подобрят условията за туризъм в Югоизточния планов район и в Бургаска област в частност. Според нея тези срещи са необходими, за да може бизнесът да постави своите въпроси.

Българските плажове са изключително добре обезопасени и сигурността на летовниците е гарантирана, каза от своя страна Николай Димитров, председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове. Той посочи, че други държави, които също са популярни дестинации, не предлагат толкова спокойствие за гостите, тъй като не навсякъде има линейки и реанимационни пунктове, както у нас. Освен това концесионерите през това лято правят всичко възможно да задържат цените, за да не отблъснат туристите, каза още Димитров.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева посочи, че се водят разговори с Министерството на околната среда, за да се намери оптимално решение за начина на стопанисване на плажове и използването на техника за поддръжката им. По думите й се работи активно и за промяна на наредбата за водно-спасителната дейност. С проблема е ангажирано министерството на здравеопазването и е създадена работна група, която би могла да излезе с решения до края на настоящата година.

Бургас подготвя проект за летен археологически кампус

Община Бургас подготвя проект за летен археологически кампус на територията на минералните бани. Това съобщи кметът на Община Бургас Димитър Николов. Той уточни, че за този проект местната администрация вече има подкрепата на четири водещи университета в Европа за съвместни лагери с техни студенти и научни ръководители. Николов подчерта, че базата може да се ползва целогодишно и ще използват и качествата на минералната вода.  

Той благодари на БТА за инициирането на форума, който според него се провежда навреме и събира всички, ангажирани в сектора на туризма в началото на лятото. Николов посочи, че общината е инфраструктурно подготвена за предстоящия сезон. Той припомни, че в експлоатация е влязла северната обходна дъга на града, която ще улесни трафика към летището и Слънчев бряг, и ще даде алтернативни маршрути в посока Созопол. Николов изрази надежда браншът да успее да се справи с най-голямото предизвикателство на Лято 2023 - набирането на персонал.

Странджа планина разполага с огромен потенциал за развитие на климатолечение. Най-големият природен парк и крайбрежните територии могат да се превърнат в център за подобен вид здравен туризъм в страната, но е нужно да се направи още за изграждането на цялостна концепция в тази връзка. Това коментира Яница Динева, представител на Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм (БАКЗТ) и СТТА "Обединение Бъдеще за Туризма", по време на форума "БГ Туризъм - Лято 2023". Динева отчете като положителна стъпка за "изсветляване" на туроператорския сектор започналите междуинституционални проверки срещу нелицензирани превозвачи и оператори. 

“Важно е, че има диалог между институциите и работата срещу сивия сектор започна. Това ще донесе сигурност и за работещи, и за туристи. Спокойствието на пазара ни позволява да увеличим заплатите, с което се задържат и качествените служители", каза тя. Яница Динева отчете като правилна стъпка и започналите преговори с чуждестранни авиокомпании и неизползваният от няколко години местен фонд за подпомагане на полетите, в който се включиха всички морски общини в област Бургас.

Туристическият бизнес не трябва да разчита само на държавата и на общините за рекламата на бранша, каза Димитър Бойчев от неправителствената организация "НАПРЕД-Несебър". Той посочи, че организацията вече е стартирала собствена инициатива и е направила клипове, популяризиращи всяко от населените места на територията на Община Несебър. По думите на Бойчев те се разпространяват чрез социалните мрежи. Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева припомни, че през тази година са направени няколко работни пътувания в Полша, Чехия, Израел, където българските бизнесмени са имали възможност да контактуват директно със свои потенциални партньори от тези държави. По думите й са били планирани такива бизнес посещения и в три града във Великобритания, но не са реализирани. Най-вероятно те ще се бъдат осъществени през септември или началото на октомври, допълни Георгиева. От своя страна генералният директор на БТА Кирил Вълчев призова бизнеса да се възползва от възможностите, които предлага агенцията, както и БНР с подкаста си за туризъм. БТА няма проблем да разпространява информация с имена на фирми и хотели, когато те предлагат нови продукти и нови възможности, обясни Вълчев.

Част от украинските бежанци у нас вече работят в туристическия бранш

Чест от бежанците от Украйна, които са настанени в Община Приморско, вече работят в туристическия бранш. Това съобщи днес кметът на общината Димитър Германов. През последните три години, две от които в пандемия и една на война и постковид, се справихме - имахме летен сезон в криза, но работихме съвместно с държавни институции, местна власт и частен бизнес, каза още кметът. Според него благодарение на тази обща политика са постигнати резултати, които не са никак лоши. Реално погледнато 2020 и 2021 година бяха със сравнително добри резултати, най-вече благодарение на българския турист, каза Германов. 

Кметът повдигна въпроса за информацията за времето в националните медии. В отговор, Кирил Вълчев каза, че в Агенцията вече се публикува информация за времето за 19 града. Според генералния директор на БТА прогнозата за времето трябва да е по-подробна по време на туристическите сезони.

МВР командирова служители от вътрешността на страната край морето

Командироване на над 350 служители на Министерството на вътрешните работи (МВР) от вътрешността на страната в черноморските курорти, отваряне на трафика от юг към Бургас, както и осигуряване на преводачи за някои от черноморските общини. Това са част от действията, които местните органи на реда предприемат с оглед осигуряването на сигурността и спокойствието на гражданите и гостите през сезона. Те бяха представени от Калоян Калоянов, директор на Областна дирекция на МВР Бургас. 

"За целия сезон те ще са общо 355 човека, като стартираме от 19 юни с Община Несебър. Малко по-късно и в останалите общини също ще има командировани служители", заяви той. За поредна година ще има и съвместни патрули с полицейски служители от Румъния на територията на Слънчев бряг и от Чехия - на територията на Приморско. Водят се преговори и за евентуални съвместни дейности през летния сезон със служители на полицията от Германия, както и от Великобритания.

Осигурени са и преводачи, като за Община Несебър те са пет на брой, а езиците, които владеят са английски, немски и руски. В останалите общините служителите на МВР водят разговори с представители на туроператорски фирми и различни сдружения, за да ползват техните услуги, когато се наложи, допълни Калоян Калоянов.

Регионалната здравна инспекция в Бургас ще направи всичко възможно за гладкото протичане на летните месеци в морските ни курорти по Южното Черноморие. Подписаното споразумение с УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" за допълнително командироване на спешни лекари в новоизградените центрове за Спешна помощ в Царево, Созопол и Приморско ни дава надежди, че ще се справим много добре. Това коментира директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров. Той обяви, че през целия летен сезон инспекцията ще извършва проверки за чистотата на морската вода. "КОВИД-19 свърши и ние трябва да използваме всички следващи хубави дни, които ни предстоят по Южното Черноморие. "Имаме най-чистите плажове и това се вижда. Два пъти всеки месец изследваме водите. И това лято ще бъде така", каза още д-р Паздеров.

Съвременният турист търси нещо повече, не просто плаж, а преживявания, култура, посещения на фестивали, каза днес Алберта Алкалай, председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф“. Тя призова хотелиерите да не се държат просто като крайни потребители, а да се включват активно в осигуряването на алтернативни маршрути и спомени за гостите си. Алкалай коментира, че в други държави има добри примери за маршрути по стъпките на писатели и поети – нещо, което може да бъде прилагано и у нас. Тя сподели още, че при организирането на журналистически турове из страната, би следвало да бъдат канени и български медии, тъй като те също ще популяризират по-неизвестни места.

Събитието в Бургас бе третото издание от инициативата на БТА за форуми, които се провеждат два пъти всяка година - в началото на летния и зимния туристически сезон. Една от основните цели е да бъдат обсъдени посланията при представянето на България зад граница през предстоящия сезон. Първата подобна дискусия беше организирана през юни миналата година във Варна преди откриването на летния туристически сезон, втората в Банско през ноември преди зимния сезон. Форумът "БГ Туризъм - Лято 2023" беше открит от генералния директор на БТА Кирил Вълчев в Конферентния център на хотел "България".

Оператор - Любен Младенов

 

Към 14:29 на 06.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация