БТА е домакин на 30-ата Генерална асамблея на балканските новинарски агенции "Заедно за ИСТИНСКИТЕ новини" в Бургас

Генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев откри днес 30-ата Генерална асамблея на неформалната Асоциация на балканските новинарски агенции - Югоизточна Европа (АБНА-ЮЕ), която се провежда в Бургас. БТА е домакин на събитието.

Кирил Вълчев благодари на кмета на Бургас за гостоприемството. Започнахме нашите разговори още преди три дни в Поморие, каза той. И сподели, че е станал свидетел на бурята в Бургаско. По думите на Вълчев природното бедствие е напомнило една поговорка, която всички народи на Балканите имат: „Човек предполага, Господ разполага“. Тази обща мъдрост трябва да ни помогне да разчетем знака на бурята в Поморие, каза той.

Според него бурята в Поморие би станала новина в световните агенции, ако е имало жертви. Тя обаче е новина за балканските новини, каза той. И подчерта, че е важно съседските държави на Балканите да си разменят новини от своите емисии директно помежду си, защото не можем да ги намерим в глобалните новинарски емисии.

Съгласете се, че е нелепо да научаваме за резултатите от изборите в нашите страни не от нашите новинарски емисии, а чрез агенции през морета и океани. Националните новинарски агенции на Балканите носим огромна отговорност хората от нашите страни да се познават по-добре, а това познание идва чрез размяната на новини едни за други всеки ден, заяви още Вълчев.

Това сътрудничество трябва да помогне да представяме по-видимо нашия собствен разказ за живота ни на Балканите, подчерта също той. Вълчев е убеден, че новинарските агенции на Балканите спазват световни стандарти – за предаване само на факти, без оценки, с ясни източници. „Което гарантира, че нашият разказ за Балканите е честен“, обясни той.

Честният разказ за Балканите е, че това е едно от най-добрите места за живеене на света, каза също генералният директор на БТА. Той каза, че страните от Балканите срещат и изпитания.

Ние от новинарските агенции най-добре знаем, че новините не са положителни или отрицателни, защото ние не използваме такива определения. Истинските новини са такива, каквито са фактите. Нашата задача сега е да намерим пътя как да продължим да работим по-добре заедно за истинските новини, каза Вълчев.

Той информира, че на конференцията ще бъде обсъдена регистрацията на Асоциацията като пълноправна в юридическо отношение организация.

БТА предлага гостоприемството на България като страна член на Европейския съюз, което ще създаде улеснение в създаването на общите ни проекти, посочи генералният директор на медията. Вълчев обясни, че в Проекта за устав е предвидено бъдещата регистрирана Асоциация на балканските новинарски агенции – Югоизточна Европа да използва най-доброто от общия европейски опит, като условията за членство да са като в Европейската асоциация на новинарските агенции, а управлението като това на Европейския съюз – със съвет, който включва миналия, настоящия и бъдещия председател, съответно те да бъдат домакини на общото събрание, както и да има секретариат.

Генералният директор каза също, че БТА вече има успешен опит с работата си с агенциите. На базата на споразумение БТА споделя по една новина на ден с агенцията на Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Италия, Косово, Румъния, Република Северна Македония и Черна гора. Днес ще подпишем споразумение с Кипър, водим разговори с Турция и Хърватия, посочи той.

Важна цел е да започнем и съвместни обучения, добави Вълчев. Той сподели, че вече има предложение с организацията на обученията да се заемат колегите от Гърция. Колегите от Анадолската агенция на Турция предлагат да работят по технологичните АБНА.

В края на изказването си Кирил Вълчев отново се върна към бурята в Поморие. Онези от вас, които прекараха известно време там, видяха, че новина в Поморие са и басейнът със солена вода, уникалните кални бани, медицинските услуги, каза той. Вълчев обърна внимание и на културните събития, които се случват в страните от Балканите.

Посланието на тази среща в този град на поезия и музика е, че Балканите са любов. Тази любов ние трябва да превърнем в съществуване едни с други и затова носим огромна отговорност, каза Вълчев.

„Оценявам високо ключовите цели, които сте си поставили и може да разчитате на служебния кабинет и институциите в България за тяхното постигане. На първо място това е да повдигнете темата за важността на проверената, достоверната информация и значимостта на международното и регионално сътрудничество, за да бъде тя разпространявана и показвана“, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов в словото си при откриването на 30-ата Генерална асамблея на балканските новинарски агенции "Заедно за ИСТИНСКИТЕ новини" в Бургас.И на второ място да извървите следващите стъпки по пътя на асоциацията на балканските новинарски агенции за това тя да се превърне от неформално обединение в юридическо лице, със седалище в България, надявам се, каза още вицепремиерът. 

"В днешните много сложни времена в световен мащаб създаването и разпространението на истински новини е ключова задача пред всички организации и хора, които държат каналите за информация. Тази задача е голяма отговорност пред вас. Известно е клишето, че медиите са четвъртата власт, но клишетата затова са клишета, защото отчасти са верни. Важните и национални приоритети не могат да бъдат постигани независимо от медиите, напротив – няма здраво общество, в което има болна медийна среда", посочи Атанас Пеканов. 

Според него медиите трябва да показват съпротивление срещу фалшивите новини, за да имаме силно общество, което е добре информирано, трябва да разчитаме на истинска проверена информация, основана на данни, представена достатъчно критично, но и балансирано. Доверието в традиционните медии не е на достатъчно високо ниво и на този фон много врагове и недоброжелатели могат да използват и подлъгват с користни цели обществото, смята вицепремиерът. 

"Безспорният стожер на истинските новини в България, който успява да поддържа висок стандарт в новинарското съдържание, без да прави компромиси, това е БТА. Това е напълно споделена оценка в българското общество", заяви Атанас Пеканов. 

"В 21-и век много от задачите и предизвикателствата могат да се решават само на международно ниво. С оглед на всички турбуленции, ние трябва да разберем, че Балканите имат много повече, което ги обединява, отколкото ги разделя. Заедно можем да бъдем много по-силни на международно ниво, отколкото всеки сам за себе си", каза още вицепремиерът. 

„Живеем в интересен свят, в който все повече се прокарват разделителни линии и все повече имаме нужда от лидери и достъп до истинска, достоверна и точна информация“ заяви служебният министър на туризма Илин Димитров, който участва в откриването на 30-ата Генерална асамблея на неформалната Асоциация на балканските новинарски агенции - Югоизточна Европа. Той поздрави участниците в конференцията, като припомни надписа от фасадата на Народното събрание на България: "Съединението прави силата". Той каза, че решението да се съберат всички министри от Югоизточна Европа в Бали, Индонезия е добро. По думите му там те ще обсъждат т.нар. "преосмисляне на туризма". 

Мисля, че е време да преосмислим как ние предаваме информацията, по какъв начин. Действията са ключови, посочи още Димитров. Той каза, че смята за стъпка в правилната посока намерението за официално обединение на информационните агенции, участници във форума днес.

„Новините за култура и спорт в балканските държави и градове трябва да имат по-широко и мащабно отразяване. Нека колкото се може по-малко да присъства думичката криза или война“, това каза кметът на Бургас Димитър Николов в рамките на отриването на форума. Той посочи, че журналистическата дейност е уникална и много важна.

"Бъдете по-активни в информационния поток, отразявайки реалността и събитията, свързани с природните феномени и катаклизми", заяви кметът. Той изрази съжаление пред участниците в срещата за неудобството, причинено от кратката, но силна ураганна буря в района на Бургас. "Може би е добре да има по-силен натиск към метеорологичните служби - по-ранно и своевременно да ни предупреждават, за да може местните власти да се подготвят при такива аномалии и да намалее стреса към населението", коментира кметът. Той допълни, че е важно да се намери място в Плана за възстановяване и развитие за по-широко мащабна информационна система, която със SMS или по-друг начин да информира населението за предстоящи природни явления, за да подготви хората.

Много важна е 30-ата юбилейна Генерална асамблея на неформалната Асоциация на балканските новинарски агенции - Югоизточна Европа, каза в словото си по време на откриването на форума Скендер Красничи, собственик на КосоваПрес и досегашен президент на АБНА. Той благодари за гостоприемството и отличната организация, извършена от екипа на БТА за организацията на проявата. 

Той припомни, че последната 29-а Генерална асамблея на балканските новинарски агенции се състоя през септември 2021 г. в косовската столица Прищина.За нас като КосоваПрес бе удоволствие да ви приемем в Прищина, посочи Красничи. На тази среща бе взето решение България да бъде домакин на тазгодишната 30-а Генерална асамблея на АБНА, а генералният директор на БТА Кирил Вълчев предложи създаването на "Balkan News Room" като общо място за новини от балканските страни.

Красничи посочи днес още, че срещите, които се провеждат от много години, допринасят за взаимно сътрудничество в много сфери. Той добави, че косовските представители са помолили за засилване на сътрудничеството в сферата на туризма.

Изминаха почти 30 години, откакто нашата асоциация АБНА бе учредена. Тази юбилейна 30-а среща е много важна, посочи Красничи. Той добави, че е настъпил денят, в който ще бъдат подписани документи за учредяване на АБНА като официална организация.

По време на откриването на  Асоциацията на балканските новинарски агенции (АБНА)- Югоизточна Европа (ЮЕ) бяха прочетени поздравителни адреси към участниците от президента на Република България Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев, служебния министър на културата проф. Велислав Минеков и областния управител на област Бургас проф. д.н. Мария Нейкова.

Оператори – Любен Младенов, Красимир Михайлов

Монтаж – Теодора Хиндалова-Стоянова

Към 07:37 на 19.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация