site.btaНай-важното за коронавируса от 8 до 14 януари

SK 08:03:01 14-01-2022
GG0759SK.005
Свят - коронавирус - обзор

Най-важното за коронавируса от
8 до 14
януари


София, 14 януари /Божидар Захариев от БТА/

ЕВРОПА
В събота във Виена бе организирана демонстрация срещу противоепидемичните мерки в АВСТРИЯ. Полицията съобщи, че в протеста срещу правителствените противоепидемични мерки са взели участие 40 хиляди души и че той е преминал общо взето спокойно, но се е стигнало и до полицейска намеса за обезвреждане на няколко нарушители на обществения ред. В първите редици на процесията, преминаваща по централен виенски булевард, полицейски служители са забелязали хора с опасни пиротехнически средства и са пожелали да ги проверят. При това действие някои от демонстрантите са преминали железните заграждения, разположени по пътя на протеста, и се е наложило полицията да използва лютив спрей, за да ги спре. Арестувани са били няколко нарушители на реда, малко по-късно демонстрантите са продължили своята процесия. Протестиращите са носели транспаранти с призиви за съпротива срещу принудителното ваксиниране.
Иначе от вторник в Австрия униформените и цивилните служители на реда следят вече за спазването на ограниченията срещу коронавируса в магазини, заведения за хранене и туристически забележителности. Вътрешният министър Герхард Карнер заяви в понеделник, че операцията е насочена срещу тези, които постоянно пренебрегват коронавирусните ограничения. Това се отнася до бизнеси, които не правят сериозни проверки, както и до неваксинирани хора, които имат право да влизат само в магазини за стоки от първа необходимост.
В събота демонстрации срещу коронавирусните мерки имаше и в ГЕРМАНИЯ. Протести имаше в различни германски градове и в тях взеха участие хиляди хора. Близо 16 000 души се включиха в демонстрация в Хамбург. Мотото на протеста беше: "Стига! Долу ръцете от нашите деца". Около 1600 души се събраха в Шверин. Участници в протестната проява носеха плакат, на който пишеше "Родителите, бабите и дядовците казват !!!НЕ!!! на ваксинирането на деца срещу КОВИД-19!". В Магдебург хиляди хора участваха в демонстрация, която доведе до спиране на трамваите и блокиране на улици на моменти. Десетки хора дойдоха с коли и велосипеди на протест срещу здравните мерки в Берлин. Полицията съобщи, че демонстрацията е преминала спокойно. Органите на реда са преброили над 100 автомобила, 70 велосипеда и около 200 човека на демонстрацията.
Германия регистрира в сряда (12 януари), за първи път от началото на пандемията, над 80 хиляди новозаразени с коронавируса за едно денонощие. Точният им брой беше 80 430, съобщи институтът за заразни болести "Роберт Кох". Това бе увеличение с над 21 500 случая в сравнение с предходната седмица.
Хиляди хора излязоха през уикенда в ЧЕХИЯ на протести срещу наложените от предишното правителство противовирусни мерки. В неделя около 4000 души протестираха срещу задължителната ваксинация срещу ковид. Те издигнаха плакати с надписи "Не сме опитни зайчета" и "Искаме диалог". В събота около 2000 души се събраха на демонстрация във втория по големина чешки град Бърно. Предишното правителство на мултимилиардера Андрей Бабиш реши да направи ваксинацията задължителна за всички хора над 60 години и за някои професионални общности. Мярката се очаква да влезе в сила през март. Новото правителство на сегашния премиер Петър Фиала все още не е решило дали ще се придържа към тази политика.
Най-интересното във връзка с коронавируса във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ през последните дни най-вероятно е извинението на премиера Борис Джонсън, че е присъствал на градинско парти по време на локдауна през 2020 г. Джонсън поднесе извинението си в сряда. Той се сблъсква с гнева на обществеността и политици заради това, че негови служители са пренебрегнали ограниченията заради коронавируса, като са се събрали на празненство, въпреки че това е било забранено. Някои членове на неговата Консервативна партия заявиха, че премиерът трябва да подаде оставка, ако не успее да потуши недоволството. Макар Джонсън да призна, че е присъствал през май 2020 г. на градинско парти в резиденцията си на "Даунинг стрийт", той увери, че е смятал това за "работна среща".
Властите на ШОТЛАНДИЯ обявиха във вторник, че ще започнат да облекчават коронавирусните ограничения, въведени в края на миналата година.
Властите на ДАНИЯ заявиха в сряда, че ще започнат да поставят четвърта доза от ваксина срещу ковид и че ще разхлабят коронавирусните ограничения. Решението бе продиктувано от рекордното увеличаване на броя на заразените с варианта Омикрон на коронавируса. В същото време датските депутати постигнаха съгласие за разхлабване на антиковидните мерки в края на тази седмица, след като броят на хоспитализираните и на смъртните случаи се стабилизира въпреки рязкото увеличаване на броя на заразените.
Властите на ШВЕЦИЯ обявиха в понеделник, че въвеждат по-строги ограничения срещу разпространението на коронавируса, като обосноваха решението си със засилващия се натиск върху здравната система. Новите мерки включват задължение за работа от вкъщи, когато това е възможно, и ограничение на максимално допустимия брой хора, които могат да се събират на обществени места. От сряда ресторантите да затварят в 23 ч., а посетителите им не могат да сядат на групи, включващи повече от 8 души.
Властите на ФРАНЦИЯ обявиха тази седмица, че облекчават правилата за тестване за коронавирус в училищата. Френските ученици вече ще могат сами да се самотестват, вместо да трябва да си правят Пи Си Ар тестове. Френският премиер Жан Кастекс заяви, че причината за това решение е, че увеличението на случаите на заразяване с КОВИД-19 е направило здравните мерки в образователния сектор прекалено тромави.
ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ обяви в понеделник, че отваря вратите си за пътници от седем южноафрикански държави. Така бе сложен край на временното преустановяване на пътуванията до и от тези страни, въведено от ЕС заради разпространението на варианта Омикрон на коронавируса, който за първи път бе регистриран в този регион. Тъй като вариантът Омикрон вече е регистриран във всички 27 страни членки на ЕС, бе взето решение за отмяна на ограниченията за пътуване и за подновяване на въздушния трафик със седемте засегнати страни - Ботсвана, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибия, Южна Африка, Зимбабве.

АМЕРИКА
САЩ регистрираха в понеделник стряскащ световен дневен рекорд от най-малко 1,13 милиона новозаразени с КОВИД-19 за денонощие. Това е абсолютен световен антирекорд в момент, в който разпространението на силно заразния вариант Омикрон на коронавируса не показва признаци на стихване. Предишният антирекорд, регистриран в Съединените щати, бе 1,03 милиона и бе регистриран на 3 януари. Средният дневен показател на новозаразените на седмична база се утрои за две седмици и достигна над 700 000 случая. Рекордът на новите случаи бе регистриран в същия ден, в който бе отчетен и рекорд на броя на хоспитализираните, който се удвои за три седмици.
Властите на САЩ отправиха тази седмица предупреждение към американците да не пътуват до Канада. Предупреждението се дължи на увеличаването на броя на заразяване с коронавирус в Канада.
Здравните власти на МЕКСИКО регистрираха в неделя (9 януари) нов дневен рекорд на заразените с коронавирус - над 30 хиляди за едно денонощие. Смъртните случаи, свързани с ковид, в Мексико надхвърлиха 300 хиляди. Мексиканските власти предполагат, че действителният брой на смъртните случаи от ковид е по-голям, но не е известен, защото в страната не се правят достатъчно тестове за коронавирус. Според мексиканското правителство е възможно смъртните случаи да са близо 460 хиляди.
В неделя в ПЕРУ бе регистриран рекорден брой случаи на заразяване с коронавирус за един ден - 16 135. Предполага се, че увеличаването на броя на заразените се дължи на разпространението на варианта Омикрон на коронавируса. Предишният рекорд на новозаразени на дневна база беше отчетен на 15 април с 13 326 случаи.

АЗИЯ
В Тянцзин в КИТАЙ в неделя (9 януари) започна тестване на всички жители за коронавирус, след като там бяха регистрирани случаи на заразяване с варианта Омикрон на коронавируса. Макар че броят на заразените с коронавирус в големия пристанищен град е все още малък, той може да се окаже първо огнище на Омикрон в Китай по-малко от 4 седмици преди откриването на Зимните олимпийски игри в намиращия се наблизо Пекин.
Във вторник трети град в Китай наложи локдаун заради разпространението на коронавируса. Става дума за град Анян, който е с население от около 5,5 милиона души. Локдаунът бе въведен, след като в понеделник в града бяха регистрирани два случая на заразяване с Омикрон. Освен Анян, двата други китайски града, в които е наложен локдаун, са Сиан, с население от около 13 милиона души, и Юйчжоу, с близо 1,1 милиона жители. Там се разпространява вариантът Делта, като в Сиан случаите са около 2000. В нито един от двата града обаче не са открити заразени с Омикрон.
Здравните власти на ФИЛИПИНИТЕ регистрираха в неделя рекорден брой случаи на заразяване за едно денонощие - 28 707.
Най-големият град в ПАКИСТАН Карачи, който е с 20-милионно население, регистрира в понеделник (10 януари) обезпокояващо нарастване на случаите на заразяване с коронавирус, след като страната се сблъска с огнище на варианта Омикрон. Процентът на положителните тестове в пристанищния град е достигнал 15,9 на сто, заявиха властите.
Здравните власти на САУДИТСКА АРАБИЯ регистрираха в сряда рекорден брой нови случаи на заразяване с коронавирус за едно денонощие - 5362. Новият рекорд на новозаразените е значително по-голям от досегашния, който бе регистриран през юни 2020 г. Тогава за един ден бяха регистрирани 4919 новозаразени. Откакто новият вариант Омикрон на коронавируса започна да се разпространява в началото на годината, случаите в Саудитска Арабия, която е с население от 35 милиона души, значително се увеличиха. Рязко повишаване на броя на заразените с коронавирус се наблюдава и в другите страни от Персийския залив, като този месец Кувейт и Катар също регистрираха нови рекордни стойности за новозаразени за едно денонощие.
АВСТРАЛИЯ
Най-гъсто населеният австралийски щат Нов Южен Уелс, в който живее една трета от 25-милионното население на страната регистрира в събота (8 януари) рекорден брой починали от ковид на дневна база - 30 062. Австралийските здравни власти отправиха призив към гражданите когато имат съмнения, че са се заразили с коронавируса, да не ходят в клиники за изследване, в които има големи струпвания на хора, а да си правят бързи антигенни тестове и ако резултатът е положителен, да известяват за това личния си лекар, който да въведе данните в здравната система. Вариантът на Омикрон върлува в Австралия в момент, в който страната се провежда откритото първенство на Австралия по тенис.

АФРИКА
Световната здравна организация обяви вчера, че вариантът Омикрон на коронавируса вече е доминиращият вариант на коронавируса в НИГЕРИЯ. Омикрон е регистриран вече в 30 африкански страни.

/ГГ/



news.modal.header

news.modal.text

Към 15:19 на 28.10.2024 Новините от днес

Община Добрич: Носители на Годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката за 2024 г. са Мария Славова – пианист, органист, преподавател и Музикална школа Акордеон при НЧ „Йордан Йовков – 1870 г.“ с ръководител Деян Дженков

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация