Пресконференция по повод на Международната седмица на малнутрицията
Малнутрицията е недостатъчен прием на въглехидрати, мазнини, протеини и витамини, нужни на организма за осигуряване на растежа и функционирането му. Най-често тя е резултат от различни заболявания като онкологични, стомашно-чревни, хирургични интервенции, глад или напреднало стареене. Малнутрицията (недохранването) се свързва с по-висок процент на усложнения и риск от инфекции, по-дълъг болничен престой и повишена смъртност.
Седмицата на информираността за малнутрицията се провежда по целия свят от 11 до 15 ноември.
Темите, които ще бъдат представени на събитието са:
Кои са най-рисковите групи, застрашени от малнутриция?
Статистически данни за малнутрицията в Европа;
До какво води малнутрицията?
Защо около 20-30% от смъртните случаи на онкологични пациенти са следствие на недохранване, а не на основното заболяване?
Как може да бъде решен проблемът?
Участници:
проф. чл.-кор. Георги Момеков, д.ф., фармаколог, катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” при Фармацевтичен факултет на МУ, София;
доц. д-р Зорница Горчева, гастроентеролог, УМБАЛ, „Св. Марина“, Плевен;
д-р Красен Иванов, гастроентеролог, УМБАЛ, „Токуда“ София;
д-р Цветан Татаров, медицински онколог, МБАЛ „Унихоспитал“, Панагюрище.