Пресконференция по повод на Международната седмица на малнутрицията

Малнутрицията е недостатъчен прием на въглехидрати, мазнини, протеини и витамини, нужни на организма за осигуряване на растежа и функционирането му. Най-често тя е резултат от различни заболявания като онкологични, стомашно-чревни, хирургични интервенции, глад или напреднало стареене. Малнутрицията (недохранването) се свързва с по-висок процент на усложнения и риск от инфекции, по-дълъг болничен престой и повишена смъртност.

Седмицата на информираността за малнутрицията се провежда по целия свят от 11 до 15 ноември. 

Темите, които ще бъдат представени на събитието са:

Кои са най-рисковите групи, застрашени от малнутриция?
Статистически данни за малнутрицията в Европа;
До какво води малнутрицията?
Защо около 20-30% от смъртните случаи на онкологични пациенти са следствие на недохранване, а не на основното заболяване?
Как може да бъде решен проблемът?
Участници: 

проф. чл.-кор. Георги Момеков, д.ф., фармаколог, катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” при Фармацевтичен факултет на МУ, София;
доц. д-р Зорница Горчева, гастроентеролог, УМБАЛ, „Св. Марина“, Плевен;
д-р Красен Иванов, гастроентеролог, УМБАЛ, „Токуда“ София;
д-р Цветан Татаров, медицински онколог, МБАЛ „Унихоспитал“, Панагюрище.

Към 13:58 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация