За и против разрешените Е-та в храните. Влиянието на някои от тях върху човешката ДНК /резултати от наскоро приключило научно изследване на БАН/.
Бързо разрастващото се човешко население и необходимостта да бъде изхранвано наложи нови норми в производството на храните. Известно е, че вече повече от 50 години към храните, които консумираме, се добавят овкусители, подсладители, оцветители, ароматизатори и консерванти. Целта им е да направят храната ни по-цветна, с по-дълъг срок на годност и по-привлекателна. Но дали е само това?!
Тези добавки обикновено са химически съединения, които според регламентите на Европейския съюз носят буквата „Е“, последвана от номер за всяка една добавка. Какви са допустимите концентрации на тези Е-та в храните и безопасни ли са те за нашето здраве?
Участници: доц. д-р Георги Милошев – ръководител на лабораторията, гл. ас. д-р Милена Георгиева и гл. ас. д-р Десислава Станева – сътрудници в лабораторията.