site.btaПреди 30 години жена оглавява първото в историята на България служебно правителство

Преди 30 години жена оглавява първото в историята на България служебно правителство
Преди 30 години жена оглавява първото в историята на България служебно правителство
София (17 октомври 1994) Първо заседание на служебното правителство с участие на старото. На снимката: Премиерът на служебното правителство Ренета Инджова и бившият премиер Любен Беров. Снимка: БТА, Руслан Донев/Архив

Жена оглавява първото в историята на България служебно правителство. На 17 октомври 1994 г. Ренета Инджова се заклева като служебен министър-председател на България.
Служебното правителство е назначено с Указ 210 от 17 октомври 1994 г. на президента Желю Желев (1 август 1990 – 22 януари 1997). То управлява до 25 януари 1995 г.
Ренета Инджова е родена на 6 юли 1953 г. в Нова Загора. Тя е икономически експерт на Съюза на демократичните сили в VII Велико Народно събрание (1990-1991). Председател на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация (17 август-28 септември 1993), изпълнителен директор на Агенцията за приватизация (28 септември 1993-18 октомври 1994). В периода 17 октомври 1994 – 25 януари 1995 г. тя е министър-председател. Ренета Инджова е първата и единствена до сега жена министър-председател на България. На 3 март 1997 г. учредява Движение за истински реформи /ДеЗИР/, на което става председател. Икономически директор на МБАЛ "Токуда Болница София" (2008-16 февруари 2011). Председател на Националния статистически институт (21 март 2012-25 април 2014).

Инджова е назначена за служебен министър-председател, след като на 2 септември 1994 г. редовното правителство на премиера проф. Любен Беров подава оставка. БТА съобщава за политическите промени в бюлетин “Вътрешна информация”:

Обръщение на премиера Любен Беров към нацията 

София, 2 септември 1994 г. /БТА/ Следва пълният текст на обръщението на премиера Любен Беров към нацията, предоставено на БТА. 
Драги съотечественици, 
Обръщам се отново към вас в един тревожен момент, когато изтича тримесечният мандат на ръководеното от мен правителство, а страната продължава да бъде разединена и изправена пред кръстопът. Изминаха почти две години, откакто Народното събрание избра това експертно непартийно правителство в един период на политическа и икономическа криза в България при условията на остра конфронтация между основните политически сили. Настоящото правителство обяви, че ще положи усилия, но не успя да намали тази конфронтация. Напоследък е налице опасно допълнително изостряне на политическата криза в парламента. 
Останаха някои недъзи на нашия обществен живот. Запази се политическата и моралната безогледност на редица помийни и други издания, чрез която те се опитват да поддържат своите тиражи. Огорчен съм и от антиобществената безогледност, с която част от нашите бизнесмени се опитват да реализират печалби в тази епоха на бързо начално забогатяване. Правителството не успя да внесе в нашето противоречиво ежедневие повече етика, повече благородство и чувство на обществен дълг. 
И все пак правителството успя да постигне някои важни за страната положителни резултати. (…) То успя за година и половина да изведе България от дъното на икономическата криза. (…) Започна изпълнението на най-важните икономически реформи - аграрната реформа и приватизацията, макар и може би в недостатъчни размери. Правителството успя да уреди въпроса за външния дълг на страната (…). 
На 26 май т.г. правителството получи от парламента вот на доверие в името на конкретна краткосрочна-програма до септември. Тази програма е в едри линии изпълнена или в ход, поне що се отнася до нейната преобладаваща част. (…)
В мотивите си за искането на вот на доверие през май т.г. аз пределно ясно констатирах, че нашата страна е изправена пред едно застрашително нарастване на противоречията както между основните политически сили, така и между различни институции, отрасли на икономиката, синдикати, професионални групи и т.н. По повечето от важните проблеми на нашата икономическа и социална политика съществуват диаметрално противоположни мнения. Трайното решаване на това сложно кълбо от противоречия според мен е възможно само чрез провеждането на предсрочни парламентарни избори. (…) Именно затова бе гласуван вот на доверие за един ограничен тримесечен период, в рамките на който трябваше да бъдат решени някои неотложни текущи проблеми (…) преди съставянето на служебно правителство за избори в края на октомври или началото на ноември 1994 година. (…)
Елементарната политическа етика изисква правителството да се оттегли през септември и да разчисти пътя на парламента да реши някак политическата криза в страната. (…) 
Ето защо на заседание на кабинета тази сутрин аз предложих правителството след съответен отчет да подаде оставка поради изчерпване на тримесечния мандат и това бе единодушно прието. (…)

***

Слово на президента Желю Желев 

София, 17 октомара 1994 г. /БТА/ След като парламентът и при третия мандат не можа да излъчи парламентарно правителство, както повелява Конституцията на Република България, аз издадох Указ N 210 за назначаването на служебно правителство и друг Указ под N 209 за разпускането на парламента и насрочването на парламентарните избори за 18 декември. С това 36-то обикновено НС престава да съществува. С добрите и може би не винаги най-добри дела, с направеното и ненаправеното 36-то обикновено Народно събрание отива в историята. 
Не съм аз, който ще си позволи да дава оценка на неговата работа, на неговата роля и място в историята. За това е нужна дистанцията на времето. (…) 
За мен като представител на другата държавна институция, която има генезис, еднакъв с този на парламента - прекият вот на народа, е важно да установим една демократична и културна практика, която, дай боже, един ден да се наложи и като традиция - в подобни случаи, когато преждевременно или поради изтичане на редовния мандат някоя от нашите институции си отива, да се разделяме като културни и разумни хора, като истински европейски политици. Нека изобщо да се научим да уважаваме институциите, независимо кои личности пребивават в тях. Личностите периодически се сменят, отиват си, институциите остават. И това е една от характерните особености на демокрацията. (…)

***

Правителството положи клетва и се срещна с президента

София, 17 октомври 1994 г. /БТА/ След като положи клетва да спазва Конституцията и законите на Република България, служебното правителство се срещна с президента Желю Желев. Това съобщи на БТА пресцентърът на президента. 
В разговора президентът отново подчертал голямата отговорност на правителството за подготовката и провеждането на парламентарните избори на 18 декември, както и необходимостта да бъдат продължени икономическите реформи през краткия период на съществуването на служебния кабинет.
Утре президентът започва предвидените в избирателния закон консултации с политическите сили за определяне на състава на новата Централна избирателна комисия, се казва в съобщението. 

***

Раната Инджова бе въведена в работата на МС

София, 17 октомври 1994 г. /БТА/ Запазването на социалния мир, необходим за произвеждането на демократични избори, продължаване на икономическите реформи, включително и процеса на приватизация и решаването на социалните проблеми на широките слоеве на населението, ще бъдат трите основни приоритета на служебния кабинет. Това заяви днес пред журналисти министър-председателят Ренета Инджова след продължилата близо два часа среща на четири очи в Министерския съвет с предишния премиер проф. Любен Беров. Г-жа Инджова обеща, че още на първото заседание на служебния кабинет приоритетите ще бъдат формулирани като задача за изпълнение в краткосрочен план.
Ренета Инджова благодари на проф. Любен Беров за начина, по който е била въведена в организацията на работа на предишното правителство.
Уверих приемника си, че България е цивилизована държава и направихме по европейски начин това, което в казармата се нарича сдаване на поста, заяви след срещата с г-жа Инджова проф. Любен Беров. (…) Запознах новия премиер с онези проблеми, по които той ще бъде атакуван още утре, добави проф. Беров. Ще правя всичко, каквото мога, за да бъда полезен в бъдеще на новия премиер, обеща проф. Любен Беров. (…)
Утре, след публикуването в Държавен вестник на указа на президента за служебното правителство, проф. Беров официално ще предаде на г-жа Инджова ключовете от премиерския кабинет. 

***

БТА показва и политическите реакции след обвяването на първия служебен кабинет: 

СДС що подкрепя действията на служебния кабинет срещу престъпността, корупцията и мафията, заяви Филип Димитров

София, 18 октомври 1994 г. /БТА/ СДС ще подкрепя действията на служебното правителство срещу престъпността, корупцията и мафията, заяви днес лидерът на коалицията Филип Димитров пред журналисти. След заседанието на НКС на СДС той посочи, че одобрява желанието на служебния кабинет, в който имало "много сериозни личности", да предприеме мерки срещу най-болните проблеми на страната. 
Ние не се съмняваме, че по-голямата част от министрите имат сериозни намерения, пожелаваме им успех и ще ги подкрепяме, ако се заемат със задачите, които си поставят, каза заместник-председателят на НКС на СДС Стефан Софиянски. (…)

***

БСП смята, че е достатъчно от служебния кабинет да се очаква конструктивност 

София, 18 октомври 1994 г. /БТА/ На днешното си заседание Изпълнителното бюро на БСП е обсъдило състава на служебния кабинет, както и критериите и механизмите за оценка и подбор на кандидатите за депутати на предсрочните парламентарни избори. Както съобщи на днешната редовна пресконференция заместник-председателят на партията Дончо Конакчиев, социалистите очакаат от новото правителство конструктивност и смятат, че то има достатъчно възможности за това. Според него, под конструктивност, социалистите разбират възстановяването на диалога със синдикатите, решаването на въпросите, свързани с бъдещата зима и с националната сигурност. (…)

***

Повечето софиянци одобряват служебното правителство  

София, 19 октомври 1994 г. /БТА/ Днес от 17.00 до 19.00 ч. в офиса на Българското сдружение за честни избори и граждански права 20 анкетьори чрез 20 преки телефонни линии направиха допитване с 470 пълнолетни софиянци, случайно избрани по усъвършенстваната методика на американския учен Лесли Киш. 
Зададен беше въпросът: "Какво е отношението ви към състава на служебното правителство на Ренета Инджова?" 
52 на сто от софиянци го одобряват. 
17 на сто - не. 
31 на сто се затрудняват да преценят. 
Мъжете в по-голяма степен изразяват положително отношение - 62 на сто, докато сред жените това мнение се споделя от 44 на сто. 
С нарастване на възрастта, расте и одобрението на състава на служебното правителство. 
Няма значими различия в преценките според политическата привързаност на анкетираните. (…)

***

Правителството прие програмните си приоритети 

София, 20 октомври 1994 г. /БТА/ На първото ни заседание приехме програмните приоритети на служебното правителство, заяви пред журналисти министър-председателят Ренета Инджова. Според нея решаването на програмните елементи на правителството, и то в спешен порядък, се дължи на факта, че кабинетът работи в необичайна обстановка без парламент. (…)

***

Първите решения на служебния кабинет са икономически – свързани с приватизацията, и военни:

Министерският съвет подмени четирима членове на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация 

София, 20 октомври 1994 г. /БТА/ Да освободи от днес четирима членове от квотата на Министерския съвет в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация - Феодор Димитров Горанков, Димитър Георгиев Христов, Лиляна Александрова Стоянова и Меглена Щилиянова Кунева, реши на заседанието си днес служебното правителство. На тяхно място се назначават Владимир Стратиев, Владимир Бояджиев, Свилен Първулов и Иван Армянов. 
В мотивите на премиера Ренета Инджова, предложила подмяната на надзорниците, се подчертава, че тя, като бивш изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, има преки впечатления от работата на Надзорния съвет на агенцията и смята, че следва да бъдат направени промени в членовете на надзорния съвет, избрани от Министерския съвет.

***

Решение на служебното правителство 

София, 20 октомври 1994 г. /БТА/ На заседанието си днес служебното правителство реши да предложи на президента на републиката Желю Желев да издаде указ, с който да освободи от досега заеманата длъжност заместник-началника на Щаба на сухопътните войски генерал-майор инж. Петко Иванов Драгоев и да го назначи за началник на управление "Военна полиция" в Генералния щаб на Българската народна армия.
Кабинетът одобри предложението на вицепремиера Ивайло Трифонов да се приемат документи, необходими за провеждане на изборите. Това е пакет от 19 документа, които ще бъдат предложени на президента Желев, който с указ да определи изборните книжа. 

***

Изявление на министър-председателя Ренета Инджова 

София, 20 октомври 1994 г. /БТА/ Министър-председателят Ренета Инджова направи тази вечер в Централната информационна емисия на Канал 1 на БНТ следното изявление: 
Драги съотечественици, 
След като оглавих първото в историята на България служебно правителство в един изключително тежък за страната момент, намирам за необходимо, дори задължително, да очертая пред Вас приоритетните задачи и цели, които то си е поставило. Съгласно Конституцията основните функции на служебния кабинет са свързани с подготовката и провеждането на парламентарните избори на 18 декември (1994 г. - бел. ред.). Министерският съвет ще положи максимални усилия за организационно-техническата им подготовка, която вече започна. Но за да може всеки гражданин на България да даде свободно вота си за ново демократично управление, е необходимо да се решат някои сериозни проблеми. 
Веднага искам да подчертая, че всеки един от тях е от първостепенно значение. 
Престъпността. Когато говорим за мафия, ние ясно съзнаваме, че става дума за проникване на организираната престъпност в държавните структури. Оздравяването на обществото трябва да се започне оттам, да премине последователно в низходящ ред всички етажи на корупцията, докато стигне до най-ниското и най-видимо стъпало - бруталния уличен рекет и посегателството върху човешкия живот. Всеки престъпил законите независимо от своите звания, рангове и обществено положение трябва да бъде наказан. Само тогава обикновеният гражданин ще получи онова, на което има законно и морално право - лична и имуществена неприкосновеност, спокойствие и сигурност. (…)
Приватизацията. Както не един път съм посочвала, досега липсваше политическа воля за провеждането ѝ. Такава воля трябва да се изгради и всички да се обединим около становището, че само бързата приватизация в настоящия труден момент може да осигури и нови работни места, и приходи в бюджета. (…)
Поземлената реформа. Земята час по-скоро трябва да се върне на своите законни собственици в реални граници. Когато това е невъзможно, необходимо е да се осигурят равностойни компенсации, да се стимулира създаването на сдружения за колективно участие в приватизацията и т.н. (…)
Мизерията. Няма защо да крием глава в пясъка – всички виждаме възрастни, немощни или сакати хора да ровят из кофи за смет с надеждата да открият не друго, а нещо годно да им осигури преживяването на още един ден. Нашето желание е тези гледки да изчезнат от всекидневието ни в рамките на дни. За да обезпечим изпълнението на тази задача, ще вземем незабавно мерки (…). 
Правителството, обаче, не е всесилно и в този смисъл се нуждае от обединените усилия и твърдата вяра на всеки добронамерен гражданин на Отечеството ни за решаване на проблемите. (…)

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:10 на 17.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация