site.btaНавършват се 20 години от първата неформална среща в Румъния между министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

Навършват се 20 години от първата неформална среща в Румъния между министрите на отбраната на страните-членки на НАТО
Навършват се 20 години от първата неформална среща в Румъния между министрите на отбраната на страните-членки на НАТО
Пояна Брашов, Румъния (13 октомври 2004) Министрите на отбраната след края на първото работно заседание по време на неформалната среща на НАТО. Снимка: Стоян Витанов, БТА/архив

Неформалната среща между министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се провежда на 13 и 14 октомври 2004 г. в Пояна Брашов, Румъния. Неформалните срещи традиционно нямат фиксиран дневен ред и на тях не се вземат официални решения. Те позволяват на министрите да обсъждат свободно въпроси от дневния ред на НАТО. Форумът се организира за първи път в Румъния, която заедно с България, Естония, Латвия, Литва и Словакия се присъединява официално към Алианса през 2004 г. На срещата участват министри на отбраната, началници на генерални щабове на армиите на държавите-членки на НАТО, висши представители от Международния секретариат и от Международния военен секретариат на НАТО. По време на срещата се обсъждат ключови отбранителни въпроси, най-вече по промени в операциите на Организация на Северноатлантическия договор. Изготвят се различни насоки и планове за бъдещата работа на Организацията. В рамките на срещата се състои и неформално заседание на Съвета НАТО-Русия. България е представлявана от Николай Свинаров, министър на отбраната в периода 2001-2005 и от тогавашния началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев.

Ето как БТА представя срещата в своите емисии:

Започна неформалната среща на министрите на отбраната на НАТО

Пояна Брашов, 13 октомври 2004 г. /спец кор. на БТА Стоян Витанов/ Неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО беше открита от генералния секретар на Алианса Яп Де Хоп Схефер в хотел Пиатра Маре в румънския планински курорт Пояна Брашов в Карпатите.

В своето приветствие към участниците във форума генералният секретар на НАТО каза, че е необходимо силите на алианса да бъдат по-гъвкави, по-оперативни и стабилни. По думите му срещата, която се организира в една от новоприетите страни - Румъния, е знак за успешната трансформация на Алианса с неговото разширяване.

По думите му очертаните приоритети на неформалната среща на министрите на отбраната на НАТО през миналия октомври в Колорадо Спрингс – САЩ се изпълняват. Знак за това е ключовата роля, която Алиансът играе в Босна, Афганистан и като цяло на Балканите.

Министърът на националната отбрана на страната домакин Румъния Йоан Мирча Пашку също приветства участниците в неформалната среща.

В момента Североатлантическият алианс ни дава най- голямата сигурност от своето създаване до сега. Ролята на НАТО в Афганистан и Ирак беше разширена, за да покрие новите изисквания по отношение на сигурността, допълни Пашку. Според него НАТО върши забележителна роля на Балканите и сега съюзът се готви и за новата си роля в Босна след поемането на отговорността за сигурността от ЕС. НАТО има нужда от нови по-добри сили и по-гъвкав механизъм за планиране, отбеляза румънският министър на отбраната.

Неформалната среща на министрите на отбраната преминава при засилени мерки за сигурност. Районът на курортния център Пояна Брашов се охранява по въздух от хеликоптери. Включени са и отряди от специалните части на армията.

Очаква се Вашингтон да поиска НАТО да поеме изцяло военните операции в Афганистан, които в момента се контролират от американските сили и Алианса. Това каза американският посланик в НАТО Никълъс Бърнс преди срещата. Според него това може да стане най-рано в началото на следващата година. По думите на посланик Бърнс по време на неформалната среща американските представители ще поискат от европейските си съюзници да засилят участието си  в мироопазващата мисия в Афганистан и по-специално в западната част на страната.

Германският министър на отбраната Петер Щрук каза, че страната му няма да подкрепи искането за обединяване на международните миротворчески сили за Афганистан ИСАФ и антитерористичната мисия „Трайна свобода“. По думите му германското правителство смята че миротворческите сили са ангажирани предимно с гарантиране на сигурността, а не с борба срещу международния тероризъм. (…)

Около 350 журналисти от цял свят са акредитирани за отразяване на форума.

Очаква се министърът на отбраната Николай Свинаров  да има днес двустранни срещи с министрите на отбраната на Русия и Белгия Сергей Иванов и Андре Флао.

***

Схефер: Силите за отговор на НАТО постигнаха първоначална оперативна готовност

Пояна Брашов, 13 октомври 2004 г. /Спец кор. на БТА Стоян Витанов/ Силите за отговор на НАТО вече са постигнали своята първоначална оперативна готовност. Това каза при откриването на неформалната среща на министрите на отбраната на НАТО генералният секретар на Алианса Яп Де Хоп Схефер. (…)

 Пълната оперативна готовност на силите се очаква да бъде достигната през 2006 година,  допълни Схефер. По думите му в момента са мобилизирани около 17 хиляди войници от трите рода войски-  сухопътни, морски и въздушни.

Идеята за създаване на сили за отговор на НАТО беше лансирана на срещата на върха в Прага на 21 ноември 2000 година. Тогава беше обсъдена възможността за създаване на сили, които да бъдат гъвкави, мобилни и разполагащи с високо технологично оръжие.
Очаква се тези сили да посрещнат предизвикателствата в борбата с тероризма, смятат висши представители от НАТО. През октомври 2003 година беше сформиран прототип на тези сили с комбинирани войски с численост около 4 хиляди души. През юни 2004 година, според данни от пресофиса на НАТО в Брюксел, тези войски са били с численост 18 хиляди души.

Плановете за създаване на сили за бързо реагиране на НАТО бяха ускорени преди две години в контекста на трансформацията на алианса с оглед неговото разширяване и терористичната заплаха в света след атентатите от 11 септември 2001 година.

След нашата последна неформална среща, която се състоя през февруари, ние станахме свидетели на етническо насилие в Косово, на ужасяващ терористичен акт в Мадрид и Беслан и на много места по света, каза още в своето експозе генералният секретар на НАТО.  От февруари до сега обстоятелствата се промениха с началото на мисията на НАТО за обучение на иракските сили и с президентските избори в Афганистан. Тези предизвикателства са многообразни и изискващи отговор, допълни Яп Де Хоп Схефер.

По думите му операциите на алианса на Балканите и в Афганистан са тест за днешния и утрешен ден пред НАТО.

Очаква се генералният секретар на  Северноатлантическия пакт да направи изявление за медиите, в което да маркира основните теми от разговорите до момента в рамките на първия ден от неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО в Пояна Брашов в Румъния.

***

Позиция на българския министър на отбраната Николай Свинаров разпространена на срещата в Пояна Брашов

София, 13 октомври 2004г. /БТА/ Българският министър на отбраната Николай Свинаров подкрепя изцяло преразглеждането на принципите на финансиране на операциите на НАТО, утвърдени от Североатлантическия съвет, както и разширяването на дейностите, които подлежат на общо финансиране, свързани с разполагане,  логистика, медицинско осигуряване и други аспекти на военните мисии.

Това становище се съдържа в разпространена днес  позиция на министъра по въпросите на общото финансиране на операции на НАТО и общите политически указания в отговор на писмото на генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер относно темите, които се обсъждат на неформалната среща на министрите на отбраната на НАТО в Пояна Брашов.  Позицията бе предоставена на БТА от пресцентъра на министерството на отбраната. (…)

***

Днес е вторият, заключителен ден от неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО в Пояна Брашов

Пояна Брашов, 14 октомври 2004 г. /Спец. кор. на БТА Стоян Витанов/ Днес е вторият, заключителен ден от неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО, която се провежда в планинския курортен център Пояна Брашов, Трансилвания.

В програмата за деня е включена сесия на съвета НАТО-Русия, като от руска страна участие ще вземе министърът на отбраната Сергей Иванов.

Предвидена е заключителна пресконференция на генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, както и изявления за медиите на министрите, участници в срещата.

***

Генералният секретар на НАТО откри неформалната сесия на Съвета НАТО – Русия

Пояна Брашов, 14 октомври 2004 г. /спец. кор. на БТА Стоян Витанов/ Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер откри неформалната сесия на Съвета НАТО - Русия, която се провежда в рамките на неофициалната среща на министрите на отбраната на държавите от алианса. (…)

При откриването на сесията на съвета НАТО - Русия Яп де Хоп Схефер отбеляза, че основен акцент на форума ще бъде сътрудничеството с Русия в борбата срещу тероризма. По думите му са необходими колективни усилия, за да не се повтаря случилото се неотдавна в Беслан, Северна Осетия.

По време на срещата, в която участва руският министър на отбраната Сергей Иванов ще бъде обсъдено сътрудничеството в борбата с организираната престъпност нелегалния трафик на наркотици и хора, както и възможността за провеждане на съвместни учения на  натовски и руски военни части. Ключов момент при обсъжданията ще бъде възможността за провеждане на съвместни операции на военни кораби от Русия и страните от алианса в Средиземно море. Целта е да бъде упражнен контрол върху корабите, заподозрени в транспортиране на компоненти за оръжие за масово поразяване.

***

Завърши двудневната неформална среща на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО

Пояна Брашов, 14 октомври 2004 г. /Спец. кор. на БТА Стоян Витанов/ Завърши двудневната неформална среща на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО, която се проведе в румънския курортен комплекс Пояна Брашов, в Карпатите-Трансилвания.

В последния ден от срещата министрите постигнаха съгласие, че трябва да се ускори изпращането на тренировъчни екипи в Ирак за подготовка на местните сили за сигурност. 300 инструктори трябва да заминат за страната до края на годината, те ще се отговорни за обучението на иракските военни, които трябва да подготвят предстоящите през януари 2005 година парламентарни избори да преминат в спокойна обстановка.
Първите представители на групите от инструктори трябва да пристигнат в тренировъчната академия в Югоизточен Багдад най-рано в края на ноември. Те могат да бъдат от САЩ, Великобритания, Дания и Норвегия, коментираха министрите. Представителите на държавите от НАТО обсъдиха и начините за подпомагане на правителството на Ирак при екипировката на армията и силите за сигурност. Американското искане операциите в Афганистан да преминат изцяло под командването на Алианса не беше обсъдено по време на срещата. Генералният секретар Яп де Хоп Схефер каза, че това е въпрос, който ще бъде дискутиран на следващата неформална среща в Ница през февруари 2005 година.

Германският министър на отбраната Петер Щрук се противопостави на това искане на американската страна, като заяви, че международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан  ИСАФ са ангажирани основно с гарантиране на сигурността и оказване на помощ, а не с борбата с международния тероризъм.

Френският министър на отбраната Мишел Алио-Мари подкрепи тази позиция. Двете страни изразиха мнение, че НАТО ще продължи да подкрепя възстановяването на Афганистан, но засега въпросът за обединяване на командванията на "Трайна свобода" с ИСАФ не е актуален. Силите за отговор на НАТО вече са постигнали своята първоначална оперативна готовност. Това стана ясно по време на срещата на министрите. Пълната оперативна готовност се очаква да бъде достигната през 2006 година, каза генералният секретар на алианса Яп де Хоп Схефер. По думите му в момента са мобилизирани около 17 хиляди войници от трите рода войски- сухопътни, морски и въздушни. Идеята за създаване на сили за отговор на НАТО беше лансирана на срещата на върха в Прага на 21 ноември 2002 година. Тогава беше обсъдена възможността за създаване на сили, които да бъдат гъвкави, мобилни и разполагащи с високо технологично оръжие.(…)

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:17 на 13.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация