site.btaНавършват се 66 години от потушаването на студентските вълнения в Мексико – „Погромът в Тлателолко

Навършват се 66 години от потушаването на студентските вълнения в Мексико – „Погромът в Тлателолко
Навършват се 66 години от потушаването на студентските вълнения в Мексико – „Погромът в Тлателолко
Мексико сити (2 октомври 2023) Жена с число 68, изрисувано на лицето й, участва в марш в памет на студентското клане в Тлателолко през 1968 г. в Мексико Сити. Снимка АП

На 2 октомври 1968 г. в Мексико Сити по време на студентска демонстрация състояла се от следобяда до ранните часове на нощта на „Площада на трите култури“ в квартал Тлателолко силите на реда откриват огън срещу протестиращите. Убити са повече от 300 души. Събитието става известно като „Погромът в Тлателолко“ или „Нощта на Тлателолко“.

През лятото на 1968 г. в Мексико се формира студентско движение, което настоява за по-голяма социална справедливост, по-достъпно образование и спазване на човешките права. Към студентите се присъединяват и недоволни граждани от политиката на управляващата Институционно-революционна партия.

След като правителството нарушава автономността на университета УНАМ, студентите и преподавателите официално създават през лятото на 1968 г. Националния стачников съвет. Този съвет организира всички следващи протести срещу правителството на Диас Ордас. Използвайки обстоятелствата, че вниманието на света е насочено към Мексико Сити за Олимпийските игри, лидерите на НСС се възползват от това, за да се постигне мирно разрешение на отколешните политически и социални искания.

Студентските вълнения в Мексико

Лондон, 21 септември 1968 /БТА/ Както съобщават осведомителните агенции от град Мексико, снощи в града станали нови ожесточени стълкновения между полицията и студентите, които организират от два дни непрекъснати протестни демонстрации. Студентите настояват да бъде освободена сградата на националния университет, която бе окупирана от армията преди два дни. От барикадите си около сградата на политехническия институт студентите хвърляли камъни и бутилки срещу полицейските части, които им отговорили с огън и сълзотворен газ. Има ранени, а според последните съобщения от Мексико, арестувани са повече от 1000 души. Сред арестуваните са и няколко професори от университета, както и ръководители на мексиканската комунистическа партия, за които властите твърдят, че били организатори на демонстрациите. Снощи дебатите в конгреса били прекратени сред крясъци и обиди, които си разменяли враждуващи конгресмени, във връзка със заемането на националния университет от армията. От Монтерей, Северно Мексико, съобщават, че студентите излезли на масови демонстрации в знак на солидарност с колегите си от столицата. Армията в града е поставена в пълна бойна готовност, около 2000 студенти организирали поход през град Пуебла, а колегите им в Мерида заявили, че ще организират нови демонстрации. Специални полицейски части са завзели сградата на университета Санта Крус в Халапа. Във всички големи градове, където има опасност да избухнат студентски вълнения, полицията и армията са поставени в пълна бойна готовност.

***

Университетът окупиран от войска. Истински сражения по улиците на гр. Мексико. Опасения за олимпиадата

Лондон, 23 септември 1968 г. /БТА/ Бронирани части от мексиканската армия се разгърнаха днес от района на университета към северните квартали на столицата, след нощ на подновени студентски демонстрации, в които един полицай бе убит и шест души бяха ранени, предава кореспондентът на агенция Ройтер Майкъл Хейз от гр. Мексико. […] През цялата нощ, почти до изгрев, в района на политехническия институт, полицията водила истински сражения със студентите. Според Ройтер специалните полицейски части за борба с демонстрации използвали в битките сълзотворни газове и на няколко пъти стреляли с пистолети. Студентите подпалили две полицейски патрулни коли, преобърнали и подпалили и един паркиран автобус. Много от тях заели позиции по покривите на сградите и оттам хвърляли по полицаите долу камъни и бутилки с бензин.[…] Около 30 студенти били арестувани през нощта, като по този начин броят на арестуваните в масовите демонстрации от четвъртък миналата седмица насам /когато университетът в южната част на град Мексико бе окупиран от войската/ е достигнал 680 души.

От тази сутрин войсковите части, блокирали студентското градче в столицата, били подсилени с бронирани коли. Около сградите на университета са разположени тежкокартечни гнезда. Тук е и басейнът, където трябва да станат състезанията по различните плувни дисциплини на олимпийските игри, чието откриване е насрочено за 12 октомври. Наблизо, на главния спортен стадион, днес се извършва генерална репетиция за откриването на Олимпиадата. Целият стадион е ограден с войска. Снощните демонстрации и сблъсквания - резултат от военната окупация на университета - пораждат опасения, че вълненията няма да спрат и по време на олимпийските игри, предава Хейз. […]

***

Улични сражения в град Мексико

Ню Йорк, 24 септември 1968 г. /БТА/ Студентските вълнения в Мексико, прераснали през последните шест дни в истински улични сражения с хвърлените полицейски и войскови части срещу демонстрантите от средните училища и университетите продължили и тази нощ с нестихваща сила. В столицата, където на 12 октомври трябва да се състои традиционната церемония по откриването на XIX-та Лятна Олимпиада, никой не знае точния брой на убитите и ранените. Като цитира съобщение на свой фоторепортер, специално изпратен в град Мексико, агенция Асошиейтед прес предава, че снощи след 22 часа в района на гимназията „Санто Томас“, намираща се в северозападната част на столицата, се чували непрекъснати изстрели.

„По покривите на частните къщи са се настанили студенти, които стрелят по всеки човек в униформа, зърнат на улицата - съобщава фоторепортерът. Отдолу, скрити във входовете, зад ъглите и прекатурените коли, полицаите и войниците отговарят на огъня и хвърлят сълзотворни бомби, видях четирима полицаи да лежат проснати на земята, но не можах да разбера убити ли са или само ранени. Изглежда ранените студенти се прибират от другарите им в сградата на гимназията.“ […]

„Узнава се, че около 5000 студенти ще се отправят днес към затвора в югоизточното предградие, за да освободят задържаните там, които се обвиняват от правителството в подривна дейност“ - предава Асошиейтед прес. Цитирайки осведомени източници, агенцията добавя, че снощи ректорът на университета в Мексико Хавиер Барос Сиера подал оставка в знак на протест срещу военната окупация на мексиканските учебни заведения. Световноизвестният художник Давид Сикейрос също призовал правителството да сложи край на въоръжената си кампания срещу студентите и да се вслуша в справедливите им искания – подобряване на образователната система и автономия на университетите.

***

Студентското движение в Латинска Америка - мощен лост в развитието напред

Хавана, 24 септември 1968 г. /БТА/ На 30 юли т.г. след като изпратените от правителството на Мексико парашутни части окупираха централния университет в столицата, студентите се събраха на масов митинг, на който ректорът Сиера заяви, че „университетската автономия в Мексико е мъртва“. […] През последните шест дни столицата на Мексико е арена на сражения, които все повече приемат формата на партизанска война в градски условия.

Какво всъщност лежи в основата на този „социален взрив“ не само в Мексико, но - както показват събитията през последно време - и във всички останали страни от Латинска Америка. Дали „борбата между поколенията“, „въстанието против социалния статут въобще“ и други подобни обяснения […]или за непримиримостта на латиноамериканската младеж трябва да се търсят по-дълбоки обективни корени, всеки компетентен анализ, целящ да намери правилния отговор на тези въпроси, неизбежно води до извода, че „бунтът на младежта“ в Латинска Америка се движи от материални и идеологически фактори.[…]

***

„Чужденецо, искаш ли да опознаеш Мексико? Посети затворите!“

Пред втори рунд от борбата на студентското движение в Мексико

Лондон, 28 септември 1968 /БТА/ След близо цяла седмица улични сражения между полицията и бунтуващите се студенти, положението в столицата на Мексико изглежда се успокоява. Но, както гласят съобщенията, в провинцията се наблюдава обратното - напрежението във висшите учебни заведения в Пуебла, Мерида, Чихуахиа и Тампико нараства.

В столицата, заелият отново поста си ректор на университета Хавиер Барос Сиера апелирал към правителството да изтегли войсковите части, окупирали университетските сгради, за да могат занятията да продължат, същевременно Сиера отправил призив и към студентите да прекратят засега демонстрациите.[…]

Що се отнася до засилването на студентските вълнения във вътрешността на Мексико, съобщенията гласят, че вчера 11 000 студенти манифестирали в Пуебла в подкрепа на колегите си от столицата. близо 3000 студенти организирали „мълчалив марш на протест“ в Мерида, а в Чихуахиа и Тампико студентите обявили „стачка на солидарност“.[…]

Снощи на площада в гр. Мексико, зад сградата на министерството на външните работи, където през последните дни станаха най-ожесточените сблъсквания с полицията, около 2000 студенти се събрали на митинг, който минал без инциденти, но както предава Хейз, ораторите на митинга произнесли „прочувствени, огнени речи“, призовавайки колегите си да продължат „политическата борба“.

Ето как описва кореспондентът на Ройтер митинга:

„Студентските лидери поискаха на ръководителите на младежкото движение да се признае правото на участие в управлението на страната. един от ораторите каза: „да продължим борбата, докато правителството не се заеме с разрешаването на нашите политически проблеми. Ние не можем да стоим със скръстени ръце, когато стотици наши колеги лежат ранени или са хвърлени в затворите“.

Хейз добавя по-нататък, че по време на митинга студентите разлепили плакати със следното съдържание: „чужденецо, искаш ли да опознаеш Мексико? Посети затворите!“ На митинга били издигнати искания да се уволни кметът на столицата, незабавно да се освободят арестуваните студенти и преподаватели, да се разтурят специалните полицейски части за борба с демонстрант.

Снощи край парламента се състояла и демонстрация на жени, майки на студенти, които минали мирно през центъра на града с плакати, протестиращи против полицейската бруталност. Те скандирали: „Стига кръвопролития!“[…]

***

Победа на мексиканските студенти

Войската се изтегля от националния университет

Лондон, 29 септември /БТА/ Войсковите части, окупирали националния университет на Мексико, започват да се изтеглят от днес и автономията на университета ще бъде възстановена. Това, както съобщават осведомителните агенции, е било заявено от генерал Хосе Ернандес Толедо, който преди една седмица, в апогея на студентските вълнения, завзе с около 1300 тежко въоръжени войници университета в столицата на Мексико. Кореспондентът на агенция Ройтер изтъква, че ген. Толедо е направил декларацията си след като студентските ръководители заявили, че няма да водят никакви преговори с правителството, докато войската не се изтегли от университета.

Непосредствено след декларацията на Толедо представител на 210—членния студентски комитет, който ръководи продължаващата повече от два месеца борба на студентите срещу правителството, е заявил, че веднага ще бъде организирано допитване сред студентите във връзка с техните бъдещи действия.[…]

Наблюдателите в мексиканската столица изтъкват като една от причините за проявената напоследък известна отстъпчивост от страна на правителството опасенията му, че недоволството и вълненията на студентите ще го злепоставят пред множеството чужденци, които се очакват в Мексико за олимпийските игри, започващи на 12 октомври, въпреки че, както изтъква Франс прес, националният стачен комитет на мексиканските студенти е потвърдил отново, че няма никакво намерение да бойкотира игрите.[…]

***

Успокояване, макар и временно. Войската се изтеглила от националния университет

Лондон, 1 октомври 1968 г. /БТА/ Студенти и работници организирали многолюдна демонстрация в столицата на Мексико, издигайки лозунги против правителството, докато войсковите части, окупирали националния университет, са се изтеглили днес от университетския район под натиска на непрекъснатите от 24 юли насам акции на студенти. Шестнадесет хиляди души участвали в студентската и работническата манифестация, предшествана от масов митинг, и сляла се по улиците в центъра на столицата с „марша на майките“ - протестна демонстрация на жени, майки на убити, ранени или хвърлени в затвора студенти.[…]

На стъпалата на парламента делегация на демонстрантите връчила петиция на представител на правителството. Както предават осведомителните агенции, в документа се искало властта да даде сигурни гаранции, че ще освободи всички политически затворници и ще приеме студентската програма от 6 точки, предвиждаща реформи във висшето образование. В програмата на студентите, освен непосредствените искания за автономия на университета, по-големи средства за образованието и пр., се настоява и за незабавно освобождаване на задържаните, за уволнението на кмета на гр. Мексико, разтуряне на специалните полицейски части за борба с демонстранти и започване на преговори между правителството и представители на студентите по всички назрели проблеми.[…]

Днес ректорът на националния университет съобщил специално, че занятията няма да бъдат веднага подновени, въпреки изтеглянето на войските. Университетът щял да остане затворен до края на олимпийските игри.

Понастоящем атлетите от участващите в игрите страни, в дисциплините „вдигане на тежести“, „водна топка, „волейбол“ и „фехтовка“, използват игрищата и спортните зали на университета за тренировки. а самият университет се намира на 1,6 км от олимпийското градче, където вече са настанени повече от 5000 атлети.[…]

***

„Площадът на трите култури“ в гр. Мексико окървавен отново

Войската открила огън по събраните на площада 15 000 демонстранти

Лондон, 3 октомври 1968 г. /БТА/ Снощи, въпреки привидните признаци през последните два-три дни за временно успокоение в столицата на Мексико, събитията неочаквано са взели друг обрат - на „Площада на трите култури“ в центъра на гр. Мексико и по околните улици разгърнати в боен ред пехотински части открили пушечен и картечен огън „на месо“ по студенти и работници. Според последните сведения досега са преброени труповете на 25 граждани, а над 100 души са приети на лечение в болниците от тежки огнестрелни рани. Съобщава се, че фактически истинският брой на убитите и ранените не ще може още дълго време да бъде точно установен, тъй като в този близо 7 милионен град, където на 12 т.м. трябва да се открият XIX-те летни олимпийски игри, цари пълен хаос. Снощните улични сражения, които се окачествяват като най-кръвопролитните от началото на бурните антиправителствени демонстрации на студентите /26 юли т.г./, осуетяват надеждите, че между революционно настроеното студентство, подкрепяно активно от по-младата генерация работници, и правителството на Ордас, може да се установи мир, поне докато трае олимпиадата.

Началото, както и друг път досега, бил масов митинг на студентите от националния мексикански университет, организиран на централния „площад на трите култури“, който е богато украсен с ценни паметници от епохата на ацтеките, испанското владичество и съвременно Мексико.

На трибуната се изкачвали един след друг оратори, които говорили за необходимостта от реформи в системата на образованието, за хвърлените в затвора свои колеги, призовавали да се продължи борбата за по-голямо участие на студентите и бедните слоеве в управлението на страната и изведнъж, както описва случая кореспондентът на Ройтер Майкъл Хейз, от всички улици, вливащи се в площада, се задали в гъст боен ред войскови части с натъкнати щикове на пушките и с насочени хоризонтално автомати и леки картечници. Командвал ги известният на студентите с жестокостта си генерал Хосе Хернандес Толедо. В същия момент над площада прелетял хеликоптер, който пуснал с парашут осветителна ракета.

Хейз предава, че това бил сигналът за войските да открият огън по множеството, което според официални данни наброявало 15 000 души. Настанала неописуема паника, когато беззащитните невъоръжени младежи се мъчели да се скрият във входовете на сградите. Преди стрелбата по тротоарите имало любопитни деца, които сега били повалени и смачкани под краката на бягащите хора.

Хейз, който е предавал информацията си за централата на Ройтерс в Лондон от една телефонна будка на самия площад, описва как видял около себе си да падат няколко мъже и две девойки, как един куршум отнесъл парче от телефонния автомат, докато той говорел. Почти веднага след това той видял, как от прозорците на високите здания около площада започнали да стрелят по войниците долу.

Онези студенти, които успели да се измъкнат невредими от площада, яростно налетели на всичко, което смятали за собственост на градската община. Според Хейз, само половин час по-късно из улиците в центъра на града горели автобуси, трамваи и тролейбуси.

В издаденото от министерството на отбраната комюнике с казва, че генерал Толедо бил сериозно ранен от снайперистки куршум, дошъл от прозореца на сградата, под която той бил застанал. Един войник бил убит, а други трима ранени.[…]

***

Положението в Мексико

Лондон, 5 октомври 1968 г. /БТА/ Както съобщават осведомителните агенции, вчера в мексиканската столица са убити при престрелка двама души. Същевременно студенти подпалили няколко тролейбуси близо до олимпийския стадион.

Снощи в столицата били разпръснати позиви на организацията „тайна освободителна армия“, в които се призовава към „големи военни операции“ против правителството. „Ние - се казва в позивите - не поемаме никаква отговорност, ако нещо се случи с онези, които ще пристигнат е една страна, която фактически се намира в състояние на истинска гражданска война“. Председателят на международния олимпийски комитет Ейвъри Бръндидж изразил безпокойство във връзка с тези позиви, но заявил, че не се отказва от вчерашните си думи: олимпийските игри ще бъдат открити на определената дата.

Междувременно мексиканското правителство е дало уверения на МОК, че всякаква опасност от изстъпления ще бъде предотвратена и ще бъде гарантирана сигурността както на 8-те хиляди спортисти, които ще вземат участие в игрите, тъй и на хилядите гости.

[…] Армията изселва наемателите на големия жилищен комплекс около площада на трите култури, за да предотврати използването му от снайперисти. Освен това войски са завзели сградите на националния политехнически институт и два техникума.

Този площад завчера беше свидетел на окървавената 15-хилядна демонстрация на революционно настроеното студентство и подкрепящите го млади работници и граждани, при която бяха убити 29 души и над 1500 души бяха арестувани. Съобщава се, че при тази демонстрация са загинали по-голямата част от членовете на „студентския стачен комитет“. Според някои наблюдатели, тази жестока разправа на полицията с демонстрантите е била предварително подготвена с цел да бъде разбит „студентския стачен комитет“.[…]

***

Мексико: Атмосфера на помирение

Лондон, 11 октомври 1968 г. /БТА/ Според съобщенията на информационните агенции, мексиканските студенти са решили да се въздържат, каквито и да било събрания или демонстрации по време на олимпийските игри, които се откриват утре. Това решение, за което са уведомени властите било взето снощи на заседание на студентския стачен комитет в мексиканската столица. по такъв начин - както изтъкват осведомителните агенции - студентите допринесли да се създаде атмосфера на помирение и разбирателство, която, както изглежда, се установява между техните представители в националния стачен комитет и представителите на правителството, след два и половина месечни борби. Както е известно, кулминационна точка на тези борби беше кървавото сблъскване на 2 октомври на площада „трите култури“ в столицата, при което паднаха убити 30 души.

Преговорите изглежда протичат благоприятно, а известни предварителни искания на студентите са на път да бъдат приети. Властите, както са поискали студентите, прекратили репресивните мерки, което означава, че на студентите ще бъде разрешено да организират събрания в сградите на университета в спокойна атмосфера.

Също така властите изразили готовност да изтеглят военните части от някои от окупираните сгради на университета. Що се отнася до искането на студентите за освобождаване от затвора на всички техни колеги, арестувани след избухването на кризата в края на юли т.г., то ще бъде удовлетворено по-трудно, но властите

могат да разгледат благосклонно някои случаи.

В продължение на десетилетия официалната правителствена версия за 2 октомври е, че студенти снайперисти са започнали да стрелят по военните части, армията е отвърнала на огъня и четирима студенти са били убити. Въпреки че окончателният брой на загиналите остава загадка, документи, открити през последните години, сочат, че военни снайперисти под прикритие са получили заповед да стрелят по собствените си войски, за да провокират разстрела на студентски демонстранти. Десет дни преди откриването на олимпиадата в Мексико Сити това е била стратегията на правителството да сложи край на студентското движение. Публикувани почти двадесет години по-късно кадри подкрепят теорията, че стрелбата е била провокация. В публикувани видеа се вижда как въоръжени мъже стрелят от жилищните сгради по войниците отдолу. Въоръжените мъже са държавни служители, облечени като цивилни. Наредено им е да стрелят по войниците, провокирайки ги да стрелят по студентите. Официален документ на мексиканското правителство, публикуван след като секретните архиви на разузнаването са отворени за обществен контрол през 2000 г. е използван като доказателство в подкрепа на теорията, че стрелбата е била провокация от страна на правителството. Първите правителствени документи, които помагат за разкриването на мистерията зад клането на 2 октомври, са разсекретени документи на САЩ (1998 г.). Тези документи обсъждат потенциални заплахи за Олимпийските игри, американски граждани с история на подривна дейност и анти-Кастро кубинци които се очакват да тормозят кубинските спортисти по време на игрите.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:22 на 02.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация