site.btaСлободан Милошевич се оттегля от президентския пост в Съюзна република Югославия на 6 октомври 2000 г. след избори и бурни протести

Слободан Милошевич се оттегля от президентския пост в Съюзна република Югославия на 6 октомври 2000 г. след избори и бурни протести
Слободан Милошевич се оттегля от президентския пост в Съюзна република Югославия на 6 октомври 2000 г. след избори и бурни протести
Белград (3 октомври 2000) Студенти разкъсват билборд с лика на югославския президент Слободан Милошевич в центъра на Белград. След масови протести и стачки в Югославия, няколко дни по-късно – на 6 октомври 2000 г., Милошевич признава резултатите от президентските избори и победата на Воислав Кощуница. (AP Photo/Darko Vojinovic)

На 6 октомври 2000 г. Слободан Милошевич обявява, че се оттегля от властта след като Конституционният съд на Съюзна република Югославия потвърждава победата на Воислав Кощуница в президентските избори, произведени на 24 септември 2000 г.

В дните от 24 септември до 6 октомври напрежението в Югославия нараства, а на 5 октомври 2000 г.  в столицата Белград е най-големият общонационален митинг, в подкрепа на Воислав Кощуница и с искания досегашният президент Слободан Милошевич да признае поражението си на изборите. 

Слободан Милошевич е югославски и сръбски политик, чийто политически път е белязан от позиции като председател на Председателството на централния комитет на Съюза на комунистите в Сърбия, член на Председателството на ЦК на Съюза на комунистите в Югославия, член на председателството на Социалистическа република Сърбия и лидер на Сръбската социалистическа партия от създаването ѝ. От 1989 г. до 1997 г. той е президент на Сърбия, а от 1997 г. до 5 октомври 2000 г. е президент на Съюзна република Югославия.
Докато Милошевич е президент на Сърбия се водят войните в Хърватия (1991-1995) и Босна и Херцеговина (1992-1995). А докато е президент на СР Югославия – войната в Косово (1998-2000).

В емисиите "Международна информация" и “Балкани” на БТА четем за поредицата от събития, довели до падането на Милошевич от власт:

Белград предупреждава за план на опозицията да обяви победа на изборите

Белград, 23 септември 2000 г. /БТА/ Югославското външно министерство информира днес дипломати за, както се изразява, подривен план на опозицията да обяви фалшива победа на изборите в неделя и да учреди правителство в Черна гора, предаде Ройтерс.
Бих желал да ви информирам, че разполагаме с достоверна информация за това как опозицията - в лицето предимно на нейните лидери, възнамерява да обяви в неделя вечерта "победа" преди да са излезли официалните резултати (…).
Накрая в съобщението се изтъква, че диверсионният план е координиран и осъществяван с подкрепата на някои международни фактори. 

***

Югославската избирателна комисия осъди "плана за саботаж" на президентските избори

Белград, 23 септември 2000 г. /БТА/ Югославската Съюзна избирателна комисия /СИК/ осъди наличието на "чуждестранен план за саботаж" на утрешните избори и реши да постави под особен контрол бюлетините за президентските избори, се казва в съобщение на официалната агенция ТАНЮГ, цитирано от АФП.
Според "плана" Западът е подготвил определен брой бюлетини за президентските избори, които възнамерява да пусне в урните чрез посредничеството на своите "лакеи". (…)

***

САЩ отричат югославските твърдения, че чужди сили ще саботират изборите

Вашингтон, 24 септември 2000 г. /БТА/ Американският държавен департамент опроверга снощи твърденията на властите в Белград, че се готвел чуждестранен заговор с цел да се саботират днешните избори с СР Югославия, предаде АФП. Говорителят Джеймс Баучър окачестви тези твърдения като безсмислени.
"Хвърляйки безпочвени обвинения и разполагайки войници при изборните секции, режимът доказва на целия свят и на народа на СРЮ, че се чувства слаб и се страхува в навечерието на изборите", подчерта Баучър. (…)

***

Изборният ден в СРЮ приключи

Белград, 24 септември 2000 г. /БТА/ Точно в 20 часа местно време /21 ч. наше/ в СР Югославия приключи гласуването за съюзните президентски и парламентарни избори, както и за местните в Сърбия и регионалните във Войводина.
До 17 часа местно време 64 на сто от гласоподавателите в Сърбия бяха упражнили правото си на глас, като този процент включва Косово, но не и Черна гора, съобщи Чедомир Йованович, представител на Демократичната опозиция на Сърбия /ДОС/, цитиран от Ройтерс. По данни на осведомителните агенции надвечер пред редица избирателни секции в Сърбия е имало опашки.
Не такъв е бил случаят с Черна гора, където по агенционна информация не повече от една трета са участвали в изборите, бойкотирани от прозападното ръководство на републиката и от неговите привърженици. (…) Гласувалите днес са предимно поддръжници на черногорската опозиция, лоялна на официален Белград.
В Косово международните представители са изброили 44 167 души да влизат в избирателните секции. Те са били основно сърби, а албанците масово са бойкотирали вота. (…)
Първите данни, разпространени от агенция Танюг, са тъкмо от Косово и гласят, че в една от избирателните секции там бюлетините вече са преброени - 121 от общо 137 били за Милошевич, предаде АП.  В Косово избирателният ден приключи по-рано - в 16 часа местно време.  

***

Според ОССЕ Кощуница има ясна преднина пред Милошевич

Виена, 25 септември 2000 г. /БТА/ Председателстващият Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ австрийски външен министър г-жа Бенита Фереро-Валднер заяви днес, че цялата налична информация сочи ясна преднина за опозиционния кандидат Воислав Кощуница пред югославския президент Слободан Милошевич, предаде Ройтерс.
Твърденията за победа на проуправляващите сили не са правдоподобни, изтъкна Валднер в декларация.
Тези избори бяха далеч от демократичните, но въпреки съобщенията за измами и сплашвания в широки размери, волята на народа за промяна бе подавляваща, се посочва в документа. (…)
Ройтерс припомня, че ОССЕ не получи разрешение от властите в Белград да изпрати наблюдатели за изборите. 

***

Милошевич води пред Кощуница, твърди СПС

Белград, 25 септември 2000 г. /БТА/ Югославският президент Слободан Милошевич води с 45 процента срещу 40 на сто, гласували за кандидата за президент на опозицията Воислав Кощуница, на базата на преброени три милиона от подадените бюлетини, съобщи днес управляващата в Белград Социалистическа партия на Сърбия /СПС/, предаде АФП.
Надяваме се нашият кандидат да победи още на първия тур на президентските избори, заяви на пресконференция генералният секретар на СПС Горица Гаевич. (…)

***

Сръбската опозиция заяви, че Воислав Кощуница е спечелил на първия тур на президентските избори в Югославия

Белград, 26 септември 2000 г. /БТА/ Сръбската опозиция заяви днес, че при почти изцяло преброени гласове, нейният кандидат за президент Воислав Кощуница е спечелил на първия тур на произведените в неделя президентски избори в Югославия, предаде агенция Ройтерс.
Въз основа на резултатите от 97,5 процента от преброените бюлетини, Воислав Кощуница е събрал 54,66 процента от гласовете, а Слободан Милошевич - съответно 35,01 процента, заяви Чедомир Йованович, говорител на сръбския опозиционен блок Демократична опозиция на Сърбия /ДОС/. (…)
За пръв път, откакто в тази страна се произвеждат избори, СИК не съобщава никакви резултати 40 часа след края на изборния ден, каза още говорителят на ДОС на пресконференция. От СИК заявиха по-рано днес, че според закона резултатите ще бъдат оповестени в четвъртък вечерта. (…)

***

Федералната избирателна комисия обяви втори тур на президентските избори в Югославия

Белград, 26 септември 2000 г. /БТА/ Федералната избирателна комисия обяви в Белград, че ще има втори тур на президентските избори в Югославия между кандидата на опозицията Воислав Кощуница и президента Слободан Милошевич, съобщи тази вечер Сръбската държавна телевизия, като цитира комюнике на ФИК.
Комисията обяви и резултатите от гласуването в първия тур. Кощуница е получил 48,2 процента от гласовете, а Милошевич - 40,2 на сто.
В гласуването са участвали 64,16 процента от регистрираните в избирателните листи, се казва в комюникето на комисията, като се уточнява, че това са първите частични официални резултати.

***

Сръбският патриарх Павле поиска от режима в Белград да признае победата на опозицията

Белград, 26 септември 2000 г. /БТА/ Главата на Сръбската православна църква патриарх Павле призова режима в Белград да признае вероятната изборна победа на опозицията, предаде ДПА.  Управляващите партии трябва да зачетат волята на народа, се казва в декларация на патриаршеската канцелария, огласена днес в Белград. (…)
Патриархът призова също армията и полицията да пазят интересите на народа и държавата, а не интересите на "една отделна личност".

***

Кандидатът на сръбската опозиция за президент Воислав Кощуница отхвърли официалните резултати

Белград, 27 септември 2000 г. /БТА/ Кандидатът на сръбската опозиция за президент Воислав Кощуница отхвърли обявените от Федералната избирателна комисия частични изборни резултати, според които той трябва да се яви на балотаж със сегашния президент на СРЮ Слободан Милошевич, предадоха осведомителните агенции.  Кощуница настоя, че е спечелил югославските избори за президент още на първия тур. (…)

***

Празненствата на опозицията се превърнаха в протестни митинги

Белград, 27 септември 2000 г. /БТА/ Свиканите от опозицията митинги, които трябваше да отпразнуват победата на Воислав Кощуница на президентските избори в Югославия, се превърнаха в протестни демонстрации, след като Федералната избирателна комисия оповести първите частични официални резултати, предаде Ройтерс.  Според резултатите кандидатът на опозицията Кощуница не е спечелил президентските избори на първия тур и ще трябва да се яви на балотаж със сегашния президент Слободан Милошевич. (…) 

***

Най-мащабните протести в столицата Белград са на 5 октомври. Събирането на хората започва още в ранните часове на деня:

Стотици коли се движат към Белград за участие в протести

Белград, 5 октомври 2000 г. /БТА/ Хиляди хора се запътиха към Белград за участие в масовата демонстрация на опозицията, съобщиха осведомителните агенции.
Над 20 автобуса и 200 леки коли с привърженици на сръбската опозиция от градовете Ужице, Кралево, Чачак се движат към Белград, преминавайки на места през полицейски блокади на пътищата без възникването на сериозни инциденти, съобщава радио Б2-92. (…)
Представителите на Демократичната опозиция на Сърбия /ДОС/ призоваха по-рано "цяла Сърбия" да се събере пред сградата на югославския парламент. (…)
Жалба бе подадена от опозицията в Конституционния съд, който снощи неочаквано се произнесе за "анулиране на части от избирателния процес", касаеща "гласуването, преброяването на гласовете и тяхното обнародване".
Засега всички гадаят какво се крие зад решението на Конституционния съд, отбелязва ИТАР-ТАСС. (…)
Пред частното радио Ер Те Ел той изтъкна, че трябва да се изчака да бъде оповестен точният текст на приетото снощи от съда решение.
Днес в 15 ч. /16ч. наше/ изтича ултиматумът на опозицията към Милошевич да подаде оставка. За този час е насрочен и големият митинг в Белград.  

***

Югославският парламент гори, демонстранти влязоха в сградата

Белград, 5 октомври 2000 г. /БТА/ Югославската Скупщина е в пламъци, демонстранти са влезли в сградата и хвърлят камъни по портретите на югославския президент Слободан Милошевич, съобщава агенция Франс прес.
Тежки сблъсъци има в момента пред сградата на парламента между силите на реда и разгневени демонстранти. На мястото бяха изпратени линейки. Демонстрантите преобърнаха най-малко четири полицейски коли.
Кордон от около сто полицаи е разположен пред стълбището на парламента, но демонстрантите успели да преминат през него. Малко преди това полицията използва сълзотворен газ срещу събралото се множество. (…)

***

В напрегнатата обстановка в Белград витаят въпросите къде е югославският президент и какво подготвя:

Милошевич избягал от резиденцията си, в ДОС не знаят къде е

Белград, 5 октомври /БТА/ Югославският президент Слободан Милошевич е избягал от белградската си резиденция в "Дедине", съобщи тази вечер лидерът на опозицията Воислав Кощуница в кратката си реч пред няколкостотин хиляди демонстранти в Белград.
"Няма да ходим в "Дедине", Милошевич не е там. Той избяга, ние ще останем тук, където са държавните институции", каза Кощуница. (…)

***

Милошевич е още в Белград според Пентагона, според Мадлин Олбрайт не е там

Вашингтон, 5 октомври 2000 г. /БТА/ Държавният секретар Мадлин Олбрайт заяви, че очевидно югославският президент Слободан Милошевич не е в Белград, предаде агенция Франс прес. Хората смятат, че той е напуснал Белград, добави тя.
Според Пентагона, обаче, Милошевич още е в Белград, въпреки слуховете, че е избягал със съпругата си. Това съобщи тази вечер говорителят на Пентагона Кенет Бейкън, предадоха информационните агенции. Бейкън добави, че няма никаква информация Милошевич да е отпътувал. 

***

Черна гора се бои Милошевич да не удари през нощта

Подгорица, 6 октомври 2000 г. /БТА/ Черна гора следи развоя на кризата в съседна Сърбия и не може да повярва, че югославският президент Слободан Милошевич ще отстъпи властта без кръвопролитие, пише Ройтерс.
"Прилича като да е краят след толкова много години. Но да не забравяме все пак, че той все още има твърде много лоялни сили, а ние още не сме ги видели да излизат  на улицата", заяви пред Ройтерс заместник министър-председателят на Черна гора Драгиша Бурзан. "Все още не е изключено той да се опита да удари през нощта или като настъпи денят. Изключено е да предвидим какво ще бъде последното му действие."  (…)
В Черна гора, за разлика от Сърбия, е много спокойно и хората се наслаждават на топлата есен, отбелязва Ройтерс. (…)

***

Милошевич бил в град Бор. Готвел контранастъпление, каза Джинджич. Според други бил в бункер, охраняван от войска

Белград, 6 октомври 2000 г. /БТА/ Слободан Милошевич се намира в град Бор в източна Сърбия, близо до границите с Румъния и България, заедно с най-близките си сподвижници и може би готви контранастъпление, предупреди тази нощ опозиционният лидер Зоран Джинджич по телевизията.
Социалистическата партия на Милошевич е в пълен безпорядък след бурните протести вчера, каза Джинджич и предупреди народа, че положението продължава да е опасно.
Според други източници на опозицията, цитирани от Ройтерс, Милошевич се намира в бункер край село Беяница на около 40 км западно от град Бор. Бункерът се охранявал от 92-ра пехотна бригада и от други военни части. (…)
 
***

Над 100 000 души участвали в снощния митинг в Белград

Белград, 6 октомври 2000 г. /БТА/ Над 100 000 души са участвали в снощния митинг пред кметството в Белград, според изчисленията на кореспондента на АФП. Югославският Червен кръст е раздал близо 40 000 пакета храна и безалкохолни напитки на участниците в протестите, съобщава АФП.
От трибуната на митинга бе обявено, че вече си отиде и последният комунистически диктатор, а с него и комунизмът изобщо. (…) 

***

Югославският Конституционен съд потвърди победата на Воислав Кощуница на президентските избори

Белград, 6 октомври 2000 г. /БТА/ Югославският Конституционен съд потвърди тази вечер победата на Воислав Кощуница на президентските избори, съобщи агенция Бета.
Конституционният съд предаде на Демократичната опозиция на Сърбия /ДОС/ документ, в който потвърждава категоричната победа на Воислав Кощуница на първия тур на президентските избори, заяви юридическият експерт към ДОС Божо Прелевич. (…)
Конституционният съд постанови, че Воислав Кощуница е победител на изборите на 24 септември.  Анулирани са резултатите от изборите за югославски президент в Косово, заявил още Прелевич пред агенция Бета.

***

Милошевич признава поражението си по телевизията, поздравява Кощуница

Белград, 7 октомври 2000 г. /БТА/ Слободан Милошевич в обръщение към нацията по телевизията късно снощи призна поражението си на президентските избори и поздрави съперника си Воислав Кощуница.
"Поздравявам г-н Кощуница за изборната му победа и пожелавам успех на всички граждани на Югославия успех през следващия мандат", заяви Милошевич в кратко предварително записано обръщение, излъчено по телевизия Ю-Инфо.
"Току-що получих официална информация, че Воислав Кощуница е спечелил президентските избори", каза Милошевич, цитиран от Ройтерс. (…)
Речта му предизвика огромно ликуване на улиците на Белград. Революцията прерасна в празничен карнавал, според израза на Ройтерс.

***

Десетки хиляди празнуваха до зори победата над Милошевич

Белград, 7 октомври 2000 г. /БТА/ Повечето от десетките хиляди демонстранти, които празнуваха цяла нощ падането от власт на Слободан Милошевич, се разотидоха призори около 4:00 ч. местно време, съобщи АФП. (…)
Победата на демократичната опозиция бе отпразнувана подобаващо и в провинцията. (…)

***

Воислав Кощуница положи клетва като президент на Югославия

Белград, 7 октомври 2000 г. /БТА/ Воислав Кощуница положи тази вечер клетва като новия президент на Югославия пред двете камари на федералната Скупщина, съобщиха осведомителните агенции. Той тържествено обеща пред депутатите да зачита и спазва конституцията на СРЮ и федералните закони.
Новият държавен глава заяви също, че ще пази суверенитета, независимостта и интегритета на СР Югославия.
Началото на заседанието бе забавено заради разногласия във връзка с мандатите от Косово, казаха опозиционни източници.
Патриархът на Сръбската православна църква Павле, множество дипломати и повече от 400 журналисти присъстваха на церемонията.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:30 на 06.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация