Определяното в Италия като "делото на века" приключва с оправдателна присъда девет години по-късно

site.btaСъдебен процес срещу бившия министър-председател на Италия Джулио Андреоти по обвинение във връзки с мафията започва на 26 септември 1995 г.

Съдебен процес срещу бившия министър-председател на Италия Джулио Андреоти по обвинение във връзки с мафията започва на 26 септември 1995 г.
Съдебен процес срещу бившия министър-председател на Италия Джулио Андреоти по обвинение във връзки с мафията започва на 26 септември 1995 г.
Палермо, Италия (26 септември 1995) Бившият премиер на Италия Джулио Андреоти, в центъра, жестикулира по време на пресконференция в съдебната зала на Палермо в края на първото заседание на процеса. Срещу него беше повдигнато обвинение във връзки с мафията. (AP Photo/Massimo Sambucetti)

Съдебен процес срещу бившия министър-председател на Италия Джулио Андреоти по обвинение във връзки с мафията започва на 26 септември 1995 г. Палермо, според информацията на отдел “Справочна” на БТА. 
Той е обвинен, че през 70-те години е влязъл във връзка със сицилианската мафия "Коза ностра". Според обвинението мафията обещала подкрепа за неговото движение в Християндемократическата партия, а в замяна на това Андреоти трябвало да защищава икономическите ѝ интереси и да се намеси в нейна полза в съдебните процеси срещу мафиотски босове в края на 80-те години. Делото продължава до 2004 г. и приключва с оправдателна присъда. 
Джулио Андреоти седем пъти заема поста министър-председател на Италия (17 февруари 1972 - 7 юли 1973; 5 юли 1976 - 2 април 1979; 22 юли 1989 - 24 април 1992) и 21 пъти е министър в различни правителства. От 1991 г. е пожизнен сенатор. Той умира на 94-годишна възраст на 6 май 2013 г. в Рим. 

БТА съобщава в своя бюлетин “Международна информация” за развитието на процеса през годините:

Палермо, 26 септември 1995 г. /БТА/ В Палермо, Сицилия, днес за италианците започва съдебният процес на века. Джулио Андреоти - човекът, заемал седем пъти премиерското кресло, ще бъде изправен пред съда по обвинения за връзки с мафията. 
Ройтер съобщава, че делото ще бъде открито сутринта в модерна зала със специални укрепени бункери в затвора “Учардоне”. Очаква се днешното заседание да бъде посветено на процедурни въпроси и делото да бъде отложено до октомври. Прогнозите са, че то ще продължи над две години. Максималната присъда, ако прочутият италиански политик бъде признат за виновен, е 20 години затвор. 
Прокуратурата разполага с над 100 000 страници обвинителни материали срещу Андреоти. Той е обвинен, че тайно се е срещал с босове на организираната престъпност, опитвал се е да влияе на съдии, за да снемат обвиненията си срещу мафиоти, и дори, че негласно е одобрил няколко убийства. В замяна мафията е помагала на изборните победи на Християндемократическата партия. 
Джулио Андреоти отхвърля всички обвинения и твърди, че те са резултат от заговор срещу него на мафиоти и политически мотивирани съдии. 

***

Палермо, 26 септември 1995 г. /БТА/ В Палермо тази сутрин започна процесът срещу Джулио Андреоти, обвинен във връзки с мафията, съобщи Ройтер. Охраната на комплекса на затвора в Палермо, в който ще се гледа делото, е засилена. Взети се допълнителни мерки за сигурността на всички участници в процеса, който ще се отразява пряко от стотина журналисти. 
76-годишният политик, оглавявал в продължение на седем години италианското правителство, упорито отхвърля обвиненията, че е бил "политическият кръстник" на сицилианската мафия. Вчера пред италианската обществена телевизия Андреоти, който е ревностен католик, заяви: "Господ много добре знае, че нямам нищо общо с мафията."

***

Среща между Андреоти и Риина потвърдена от разкаял се мафиот

Рим, 12 декември 1996 г. /БТА/ Бивш шофьор на боса на сицилианската мафия Тото Риина потвърди днес пред съда, че бившият италиански премиер Джулио Андреоти и шефът му се разцелували по традиционния мафиотски начин по време на среща през 1987 г., съобщи АФП. Балдасаре Ди Маджо, заедно с друг разкаял се мафиот, Франческо Марино Маноя, е главният свидетел на обвинението срещу Андреоти. Двамата твърдят, че били свидетели на среща между шефа на Коза Ностра и най-изтъкнатия политик през последните 50 години, който седем пъти бе премиер и 21 пъти - министър. Пожизненият сенатор християндемократ, 77-годишният Андреоти, когото съдят в Палермо за съучастничество с мафията, днес бе преместен в Рим от съображения за сигурност.
Пред трибунала в Палермо Ди Маджо разказал подробно за срещата между Андреоти и Риина. Свидетелят на обвинението заявил, че взел Тото Риина от дома му и го закарал до къщата на сицилианския бизнесмен Иняцо Салво, който тогава бил под домашен арест за връзките си с мафията. Риина и Ди Маджо били въведени в салон, където се намирали Джулио Андреоти и Салво Лима, ръководителя на Християндемократическата партия в Сицилия. "Двамата политици станаха и Тото Риина ги разцелува по двете бузи. Бях представен, после ме отпратиха в кухнята", твърдял шофьорът, според когото срещата продължила два-три часа.  

***

"Опасните връзки" между политика и мафия

Рим, 30 юли 1997 г. /Ален Жан-Робер от АФП/ Бившият мафиотски бос Джовани Бруска изреди пред съда в Рим дълъг списък от "опасни връзки" между италианския политически свят и сицилианската мафия - от купуването на гласове на депутати със заплахи, до политически убийства.
Главен свидетел на процеса срещу бившия италиански премиер Джулио Андреоти, който от 1995 г. е подсъден за предполагаеми връзки с мафията, 40-годишният Джовани Бруска разказа подробно за връзките между Коза Ностра и бившата управляваща партия в Италия - Християндемократическата /ХДП/.
До началото на 90-те години мафията в Сицилия подкрепяла политическото течение на Джулио Андреоти, заяви Бруска, като спомена за убийството през 1979 г. на бившия лидер на ХДП Микеле Реина, противник на Андреоти. Някогашният кръстник не уточни дали бившият италиански премиер е поръчал това убийство или дали поне е бил информиран за него.
"Купуването на гласове нямаше да е достатъчно, за да бъде избрано течението на Андреоти. Ние трябваше да сплашим неговите противници с насилие", каза Джовани Бруска, който свидетелства за десети пореден ден пред съда в Ребибия в околностите на Рим.
Бившият кръстник говори за "задкулисните маневри", управлявали целия политически живот на Сицилия. "Кметовете на Сан Джузепе Ято /периметъра на фамилията Бруска в Сицилия/ и на Алтофонте /владението на мафиотския бос Андреа Ди Карло/ получаваха заповеди пряко от Тото Риина", бивш върховен шеф на Коза Ностра, арестуван през януари 1993 г.
Джовани Бруска разказа също как Риина подбирал сам кандидатите за местните избори от средите на християндемократите, близки на Андреоти, смятайки, че те ще служат на интересите на "октопода".
А когато мафията преценяла, че интересите й са предадени, тя убивала. През март 1992 г. евродепутатът Салвио Лима, представляващ политическото течение на Андреоти в Сицилия, е ликвидиран, защото вече не бил полезен на Коза Ностра. "Трябваше да бъде даден урок на Андреоти", обясни Бруска, който е един от убийците на съдията антимафиот Джовани Фалконе.
"В миналото Коза Ностра убиваше политици, за да направи услуга на хората на Андреоти. С убийството на Лима ние показахме, че сме в състояние също да унищожим християндемократите в Сицилия, ако те не отговарят повече на очакванията ни", каза бившият мафиот. Според него Риина искал да "прегради пътя на Андреоти към президентския пост". (…)
"Искахме да приключим с връзките си с ХДП с надеждата да си създадем контакти с други политически формации", сред които Италианската социалистическа партия, продължава Бруска.
78-годишният Андреоти, силният човек на бившата Християндемократическа партия, 21 пъти министър и 7 пъти министър-председател, не реагира на тежките обвинения на Бруска.
Малко след като беше арестуван през май 1996 г., бившият мафиотски бос заяви първо, че не знае нищо за връзките между бившия премиер и Коза Ностра. "Това беше стратегия за спасяването на Андреоти", каза в понеделник Бруска.
Пак в понеделник, пред същия съд, братът на Джовани Бруска - Енцо посочи, че преди 1987 г. имало "среща между Тото Риина и Джулио Андреоти". Бившият министър-председател заяви, че е "разстроен" от тези твърдения. 

***

Убити роднини на проговорил мафиотски бос

Рим, 9 януари 1998 г. /БТА/ В сицилианския град Трапани бяха убити чичото и синът на бившия мафиотски бос Балдасаре Ди Маджио. Ди Маджио даде показания в редица съдебни процеси срещу мафията, включително и в този срещу бившия премиер на Италия Джулио Андреоти, който е обвинен в сътрудничество с мафиотски групировки.

***

Прокуратурата иска 15 години затвор за Джулио Андреоти

Рим, 8 април 1999 г. /БТА/ Прокуратурата в град Палермо поиска 15 години затвор и доживотна забрана да заема държавна служба за бившия италиански премиер Джулио Андреоти, обвинен във връзки с мафията, предадоха осведомителните агенции. (…)
"Прокурорът напълно пренебрегна свидетелствата и документите, говорещи в моя защита", посочи днес Андреоти в декларация. Още от началото на процеса бившият премиер отрича обвиненията и твърди, че те са плод на заговор.
В обвинителната си реч прокурорът Роберто Скарпинато заяви, че движението на Андреоти в Християндемократическата партия се е превърнало в структура, обслужваща мафията. Тази структура е позволила на Коза Ностра да преследва цели, които не би могла да постигне сама, отбеляза прокурорът. (…)

***

В Палермо завърши "процесът на века" срещу Андреоти, на който пожизненият сенатор бе оправдан

Палермо, 23 октомври 1999 г. /БТА/ Бившият италиански премиер и пожизнен сенатор Джулио Андреоти, обвинен в сътрудничество с мафията, бе оправдан днес от съда в Палермо поради "липса на доказателства или наличието на недостатъчни доказателства", съобщи съдебен източник. (…)
"Очевидно съм доволен. Това, че трябваше да чакам всичките тези години беше много по-малко очевидно. За мен приключи един етап", заяви пред журналисти Андреоти. (…)
Според наблюдатели процесът срещу един от най-видните политици на съвременна Италия поставя под съмнение използуването на признания на разкаяли се мафиоти в съдебните дела. Основните обвинения срещу Джулио Андреоти бяха повдигнати на основата на признания, направени от бивши членове на мафията.

***

Италианската прокуратура обжалва оправдателната присъда на бившия премиер Джулио Андреоти

Рим, 15 юли 2000 г. /БТА/ Прокуратурата в Палермо обжалва оправдателната присъда на бившия италиански премиер Джулио Андреоти, издадена през октомври от местен съд, предаде АФП. (…)
Според прокурора съдът не взел под внимание доводите на обвинението в тяхното единство, а ги разгледал разпокъсано и така ги обезценил. (…)

***

Апелативен съд в Сицилия оневини експремиера Джулио Андреоти за връзки с мафията

Палермо, Италия, 2 май 2003 г. /БТА/ Апелативен съд в Сицилия потвърди днес решение на по-долна съдебна инстанция, което снема обвиненията срещу бившия италиански премиер Джулио Андреоти за връзки с мафията, предаде Ройтерс.
Съдията Салваторе Скадути заяви в съдебната зала, че прокурорите не са успели да представят достатъчни доказателства за вината на подсъдимия. (…)
Осемдесет и четири годишният Джулио Андреоти, който е бил седем пъти премиер на Италия и в момента е пожизнен сенатор, винаги е отхвърлял обвиненията за връзки с мафията, припомня Ройтерс. По думите му, мафиотите свидетелствали срещу него, за да му отмъстят за ударите на неговите правителства по организираната престъпност. 

***

Андреоти е поддържал връзки с мафията до 1980 г., смятат съдиите от Палермо

Рим, 26 юли 2003 г. /БТА/ Бившият министър-председател на Италия Джулио Андреоти, 84-годишен, е поддържал връзки с мафията до 1980 г., пише в заключителната част на решението на Апелативния съд в Палермо, цитирано от агенция АНСА. 
Съдиите отхвърлиха възможността след 1980 г. пожизненият сенатор да е извършвал конкретни действия в подкрепа на криминални организации. Следователно, по това обвинение Андреоти е оправдан. Съдът обаче счете за основателни голяма част от твърденията на обвинението, отнасящи се до връзките на Андреоти с мафиотски босове преди 1980 г.
В този период той е имал две пътувания до Сицилия и две срещи с мафиотски босове, пише в. “Република”. По-късно, когато мафията е започнала да разчиства сметките си с оръжие, Андреоти се е отдръпнал и е започнал борба с престъпните организации. 
В един процес най-важен е крайният резултат, а той е положителен. Останалото, няма значение, заяви Андреоти за в. “Република”.
Мотивите на съдиите обаче не са напълно в полза на Андреоти, тъй като те могат да повлияят върху изхода на друг процес срещу бившия правителствен ръководител. През ноември 2002 г. Андреоти бе осъден на 24 години затвор на втора инстанция, след като бе признат за виновен в съучастие в убийството на италианския журналист Кармине Пекорела. Журналистът бе екзекутиран от мафията през март 1979 г. Присъдата се обжалва на касационна инстанция. Ако бъде потвърдена, тя ще стане окончателна. Поради напредналата възраст на Андреоти е малко вероятно той да бъде изпратен в затвора, но ще бъде поставен под домашен арест.
Андреоти се надява второто дело по обвинение във връзки с мафията да не стигне до касация.
През октомври 1999 г. Андреоти беше оправдан на първа инстанция. Прокуратурата в Палермо протестира присъдата, която беше потвърдена на 2 май. Все още е налице възможност за обжалване на касационна инстанция.

***

Касационният съд в Рим частично оневини бившия италиански премиер Джулио Андреоти

Рим, 15 октомври 2004 г. /БТА/ Касационният съд в Рим потвърди днес решението на апелативния съд, който частично оневини бившия италиански премиер Джулио Андреоти, обвинен във връзки с мафията, съобщи Франс прес.
Съдът отхвърли жалбите на прокуратурата и на защитата и потвърди присъдата, произнесена на 2 май 2003 г. от апелативния съд в Палермо. 
Според изложените от съда в Палермо съображения в живота на Андреоти имало два периода и той бил предразположен към приятелски отношения с ръководителите на сицилианската мафия до 6 юни 1980 г. Тази предразположеност обаче не се е изразила в конкретни действия. След убийството на председателя на регионалния правителствен съвет на Сицилия Пиерсанти Матарела на 6 юни 1980 г. Андреоти коренно променил отношението си към мафията и лично се ангажирал с приемането на закони за борба с нея.   
Бившият министър-председател обжалва решението на съда в Палермо, тъй като искаше пълно оправдаване. 

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:05 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация