site.btaНа 20 септември 2002 г. се откъсва парче от ледника Колка в Северна Осетия и отнема живота на 125 души

На 20 септември 2002 г. се откъсва парче от ледника Колка в Северна Осетия и отнема живота на 125 души
На 20 септември 2002 г. се откъсва парче от ледника Колка в Северна Осетия и отнема живота на 125 души
Северна Осетия (23 септември 2002) Общ изглед на масата от лед, скали и други отломки, които се спускат надолу по планината в дефилето Кармадон в руската република Северна Осетия, на около 1200 км южно от Москва със селата Горная Саниба вляво и Кани вдясно. Повече от 100 души са в неизвестност след опустошителна лавина в Южна Русия. (AP Photo/Ivan Sekretarev)

На 20 септември 2002 г. се откъсва парче от ледника Колка в Северна Осетия, което се спуска по поречието на река Геналдон и предизвиква лавина и кални потоци, затрупали няколко села и отнели живота на най-малко 125 души. Природното бедствие отнема живота и на снимачния екип на филма „Связной“ и актьора и режисьор Сергей Бодров-младши. Масата на отчупилото се парче от ледника е около 3 милиона тона и покрива около 7-8 километра от Кобанското дефиле, като отломки и късове лед покриват общо около 18 км. На места ледникът пропада в земята на дълбочина 90 метра.

В спасителните акции на 21 септември се включват представители на руското Министерство на извънредните ситуации, на Министерството на вътрешните работи, пътните служби, горското стопанство, както и военнослужещи. По време на издирвателно-спасителните операции са открити телата на 19 загинали и десетки части от тела, като са идентифицирани 14 мъже и три жени. Около 120 души са обявени за изчезнали. Само двама са приети за лечение в болница. Спасителната операция продължава повече от година и половина. 

Близките на изчезналите таят надежди, че е възможно да има оцелели, скрили се в тунел, затрупан от лавината. Спасителите изкопават 20 прохода до тунела, докато успеят да стигнат до него. Установяват, четунелът е пълен с вода и е невъзможно някой да се е спасил. На 7 май 2004 г. е взето решение за прекратяване на издирването.

Руското Министерство на извънредните ситуации отпуска около 6 милиона рубли (около 115 000 лева) за отстраняване на последствията от срутването на ледника.

Няма единна версия за причините за ледниковата катастрофа, като има три хипотези – за сеизмични, вулканични и метеорологични причини. Някои учени смятат, че и трите механизма имат участие в причините за срутването на Колка. Изследователи, работещи през 2008 г. в долината на р. Геналдон, са склонни да припишат причините за бедствието на сравнително малко известен тип многоетапна ледникова катастрофа.

Геолози смятат, че ледникът Колка ще се стопи почти напълно до 2031 година. Въпреки това няма да бъде възможно откриването на телата на изчезналите, тъй като камъните и калта образуват бронирано покритие, под което тече канализация, отмиваща всичко, което може да е останало от мъртвите.

БТА следи развитието на природното бедствие в реално време, ето какво четем в емисия „Международна информация“ по темата:

Повече от сто души вероятно са загинали от лавината в Северна Осетия; Путин: катастрофата е огромна 

Москва, 21 септември 2002 г. /БТА/ Повече от сто души може да се окажат жертвите в планините на Северна Осетия, където няколко села бяха затрупани от откъснало се парче от ледник и кални потоци, съобщават световните агенции.

Според премиера на руската република Северна Осетия Михаил Шаталов едно от селата, Нижний Кармадон, е изцяло затрупано от дебел няколко метра слой от лед, откъснал се тази нощ от ледника Майли в Кобанското дефиле. В селото е имало около 12 къщи и трийсетина жители, които най-вероятно са загинали. Напълно откъснати от калните потоци са селата Кобан и Нижняя Саниба.

"Трагедията в Северна Осетия е много голяма. Това е огромна катастрофа", каза днес пред журналисти руският президент Владимир Путин и подчерта, че в момента основната задача е да се намерят затрупаните хора и да се възстановят условията за живот в района на бедствието, предаде Ройтерс.

Засега обаче не може да се установи колко хора са се намирали в дефилето, където се е спуснала лавината. Предполага се, че освен постоянните жители са пострадали и много хора, които са били в Северна Осетия на почивка, както и неорганизирани туристи.

Масата на отчупилото се от ледника парче е около 3 милиона тона, съобщи премиерът на републиката, цитиран от ИТАР-ТАСС. Ледът е покрил около 7-8 километра от дефилето, като на места дълбочината му е 90 метра.

***

Екипи от съседни републики се включват в спасителните работи в Северна Осетия

Москва, 22 септември 2002 г. /БТА/ Тази сутрин беше възобновена работата по ликвидиране на последствията от лавината, затрупала няколко села в руската република Северна Осетия, предаде ИТАР-ТАСС.

По предварителни данни са загинали 18 души. Около 100 души се смятат за изчезнали. На мястото на трагедията вече второ денонощие работят над 500 спасители, но шансовете някой да бъде спасен жив не са големи.

В една от почивните станции в бедствения район бяха намерени 26 души, останали живи като по чудо. Спасителите вече ги евакуират. Все още обаче няма никакъв сигнал от група алпинисти, които тренирали в района, както и от снимачния екип от 27 души, начело с режисьора Сергей Бодров-младши, който се отправил към района на бедствието в Кобанското дефиле 20 минути преди да се откъсне част от ледника.

Тази сутрин от центъра Антистихия в Москва към Северна Осетия отпътува екип учени, които ще се опитат да установят причината за огромната лавина. Към спасителните работи пък се присъединиха екипи от републиките Ингушетия, Кабардино-Балкария и Карачаево-Черкезия и от Ставрополския край.

Министърът на вътрешните работи във федералното правителство Борис Гризлов увери, че неговото ведомство ще окаже максимална помощ на властите в Северна Осетия. Той изказа "най-дълбоки съболезнования" на близките на пострадалите.

Част от ледника Колка, разположен на височина 2500 метра, се откъсна през нощта срещу събота и се свлече по Кобанското /Кармадонско/ дефиле. Потоците лед и кал с ширина 200 метра, дължина 5 километра и дебелина от 10 до 100 метра пометоха всичко по пътя си. Напълно е затрупано селото Нижний Кармадон, където са живеели около 30 човека. Разрушени са санаториум и почивни бази на Северноосетинския университет и републиканското министерство на правосъдието.

Тонове ледени отломъци са блокирали коритото на река Геналдон. На някои места вече са започнали да се образуват езера, които всеки момент може да прелеят. Жителите на село Гизел, разположено на 5 киломеетра надолу по течението на реката, се готвят за евакуация.

***

Намериха оцелял от лавината в Северна Осетия

Владикавказ, 23 септември 2002 г. /БТА/ В Кобанското дефиле в Северна Осетия, затрупано преди два дни от огромна лавина, беше открит човек, по чудо спасил се от бедствието, съобщи ИТАР-ТАСС. 

66-годишният Батърбек Цебоев е работил като охрана на кариера за мрамор. В момента, когато върху кариерата връхлетял мощният поток от лед и кал, пазачът се скрил в тунел и прекарал там два дни преди спасителите да го намерят. Здравословното му състояние е добро.

***

106 са изчезналите в Северна Осетия, по най-нови данни

Москва, 23 септември 2002 г. /БТА/ По най-нови данни, 106 души се смятат за изчезнали при лавината, която затрупа няколко селища в руската република Северна Осетия, предаде ИТАР-ТАСС.

Досега се смяташе, че изчезналите са 94, но през последната нощ към властите са се обърнали още 8 души, близки и роднини на хора, които се намирали в района в деня на бедствието.

Засега са намерени телата на 22 човека. Установена е самоличността на 5 от тях. Единият е депутат в парламента на Северна Осетия. Заедно със свои колеги в злополучната нощ той отбелязвал рождения ден на един от приятелите си в почивна база на Северноосетинския университет. Съдбата на останалите още не е известна. Няма информация и за екипа на режисьора Сергей Бодров-младши.

***

Президентът на Северна Осетия обяви 26 септември за ден на траур заради стихийното бедствие

Владикавказ, 24 септември 2002 г. /БТА/ С указ на президента на Северна Осетия 26 септември е обявен за ден на траур за жертвите на стихийното бедствие в републиката, предаде ИТАР-ТАСС. 

Агенцията припомня, че в петък в Гизелдонското дефиле в Северна Осетия се срути ледник, който, придвижвайки се на 33 км, причини големи жертви и материални щети. По данни до тази сутрин спасителните екипи са успели да намерят девет тела на загинали, а 27 пострадали са изведени от района на бедствието. Деветдесет и пет души се смятат за безследно изчезнали.

***

Ден на траур в Северна Осетия в памет на жертвите от лавината

Владикавказ, 26 септември 2002 г. /БТА/ С указ на президента на Северна Осетия Александър Дзасохов днешният ден е обявен за ден на траур в памет на жертвите на лавината, затрупала няколко селища в Кобанското дефиле на 20 септември, предаде ИТАР-ТАСС.

Държавните знамена ще бъдат спуснати, а всички развлекателни мероприятия са отменени. За 11:30 ч. местно време е запланувано траурно събрание с участието на представители на президента, правителството и парламента на републиката. В 12 ч. в цяла Севера Осетия ще бъде обявена минута мълчание. 

По данни на републиканското министерство на извънредните ситуации досега са открити телата на 12 загинали, а 117 души, намирали се в района по време на стихийното бедствие, се смятат за безследно изчезнали.

***

Нови данни за броя на изчезналите под срутилия се ледник в Северна Осетия

Москва, 28 септември 2002 г. /БТА/ Броят на безследно изчезналите под срутилия се на 20 септември ледник в Северна Осетия възлиза на 136, предаде Франс прес.

Агенцията цитира републиканския министър на извънредните ситуации Борис Дзагоев. До момента са извадени телата на 13 загинали.

Досегашните официални данни за жертвите на стихийното бедствие в руската република бяха 117 изчезнали и 13 убити.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:47 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация