site.bta11 септември 2001 г. - Денят на терора, който промени света

11 септември 2001 г. - Денят на терора, който промени света
11 септември 2001 г. - Денят на терора, който промени света
Ню Йорк, САЩ (11 септември 2001). Дим се издига от една от кулите на Световния търговски център, докато пламъци и отломки избухват във втората кула, след като два самолета се врязаха в сградите. (AP Photo/Chao Soi Cheong)

Датата 11 септември 2001 г. оставя неизличима следа в съвременната история на света. В ранните часове на деня в САЩ - в Ню Йорк, Вашингтон и край град Шанксвил в щата Пенсилвания, са извършени четири координирани терористични атаки, осъществени от последователи на международната терористична организация "Ал Каида", ръководена от саудитския милиардер Осама бин Ладен, отбелязва редакция “Справочна информация” на БТА. 
Терористи камикадзета отвличат четири пътнически самолета на авиокомпаниите "Американ еърлайнс" и "Юнайтед еърлайнс", като два от тях се врязват в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк, третият - в сградата на Пентагона във Вашингтон, а четвъртият се разбива край град Шанксвил в щата Пенсилвания. 
Първият самолет на авиокомпанията "Американ еърлайнс", изпълняващ полет 11 от Бостън до Лос Анджелис, се врязва в Северната кула на Световния търговски център в 8:46 ч. местно време. Северната кула, обхваната от пожар, причинен от сблъсъка със самолета, рухва в 10:28 ч. местно време. 
Вторият самолет на авиокомпанията "Юнайтед еърлайнс", изпълняващ полет 175 от Бостън за Лос Анджелис, се врязва в Южната кула на Световния търговски център в 9:03 ч. местно време, която рухва в 9:59 ч. местно време. В 9:37 ч. местно време самолет на "Американ еърлайнс", изпълняващ полет 77 от Вашингтон до Лос Анджелис, се врязва в сградата на Пентагона във Вашингтон, при което загиват всичките 64 души на борда и 126 души, намиращи се в сградата. 
В 10:03 ч. местно време самолет на "Юнайтед еърлайнс", изпълняващ полет 93 от Нюарк до Сан Франциско, се разбива край Шанксвил в щата Пенсилвания, след като пътниците се разбунтуват срещу похитилите го терористи и осуетяват намеренията им. 

В деня на атаките, както и в следващите дни, агенцията предава хиляди информации, защото атентатите засегнаха всички сфери на живота. В емисиите виждаме разкази за различни човешки съдби, белязани от атентатите, сполетели САЩ и света на 11 септември преди 23 години.

Първото съобщение е излъчено в емисия “Международна информация” малко след 16:00 ч.:

Два самолета са се блъснали в сградата на Световния търговски център в Ню Йорк

Ню Йорк, 11 септември 2001 г. /БТА/ Два самолета в интервал от 18 минути се блъснаха в двукорпусната сграда на Световния търговски център в Ню Йорк тази сутрин малко преди 9.00 ч. местно време /16,00 ч българско време/, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от световните агенции. Според очевидци два големи отвора зеят в горната част на 110-етажната сграда и от тях излиза черен дим. Засега няма сведения за пострадали. 

***

Следва информация за атаката във Вашингтон:

Самолет се разбива край Пентагона. Западното крило на Белия дом е евакуирано поради заплаха от тероризъм 

Вашингтон, 11 септември 2001 г. /БТА/ Самолет се е разбил край сградата на Пентагона във Вашингтон и Западното крило на Белия дом е евакуирано поради заплаха от тероризъм, съобщи АП. 

***

Малко след ударите срещу двете кули на Световния търговски център започва срутването им, същата е и съдбата на част от сградата на Пентагона:

Срутва се едната кула на Световния търговски център в Ню Йорк, всички самолети на територията на САЩ приземени 

Ню Йорк, 11 септември 2001 г. /БТА/ Едната кула на Световния търговски център в Ню Йорк се срути, предадоха световните агенции, цитирайки Си Ен Ен, която показа събитието на живо. Федералното управление за авиация на САЩ нареди на всички граждански самолети да не излитат, а тези, които са вече във въздуха, да се приземят в най-близкото летище, предаде АП. 

***

Част от Пентагона рухна след разбиването на самолет в сградата

Вашингтон, 11 септември 2001 г. /БТА/ След разбиването на самолет в министерството на отбраната на САЩ част от сградата рухна, предадоха световните агенции. Малко преди това Федералното бюро за разследване бе съобщило, че неидентифиран самолет се насочва срещу Пентагона. (…)

***

Още един самолет се разби в Пенсилвания, САЩ

Питсбърг, САЩ, 11 септември 2001 г. /БТА/ Още един самолет се разби в щата Пенсилвания, край летището “Самърсет Каунти” на около 130 км. от Питсбърг, предаде АП. По всяка вероятност самолетът е бил Боинг 747, който рухнал от около 12 000 м. височина. Засега не се съобщава по какъв маршрут е летял Боингът и най-вече дали катастрофата му е свързана с терористичните нападения в Ню Йорк и Вашингтон. (…)

***

САЩ станаха жертва на най-тежкото терористично нападение в света

Ню Йорк, 11 септември 2001 г. /БТА/ САЩ станаха днес жертва на най-тежкото терористично  нападение в света.  Според кмета на Ню Йорк, цитиран от Си Ен  Ен, очаква се броят на загиналите да бъде ужасяващо голям като процент от населението на най-големия американски град. (…)
Инцидентите предизвикаха паника във Вашингтон. Стотици хора се втурнаха към входовете на метрото, а други се лутаха объркани. Движението във Вашингтон и Ню Йорк фактически е парализирано.
"Днес ни сполетя национална трагедия, предизвикана от вероятно терористично нападение срещу нашата страна", каза президентът Джордж Буш, който прекъсна обиколката си из страната и се завръща във Вашингтон. (…)

***

Пътник от разбилия се край Питсбърг самолет предупредил наземните служби няколко минути преди катастрофата

Вашингтон, 11 септември 2001 г. /БТА/ Пътник в един от разбилите се в САЩ самолети на авиокомпанията “Юнайтед Еърлайнз” предупредил няколко минути преди катастрофата наземните служби, че самолетът е отвлечен от терористи, предадоха ИТАР-ТАСС и АП. Той успял да се обади по мобилния си телефон.
Въпросният самолет “Боинг 757”, летял от Нюарк /щата Ню Джърси/ за Сан Франсиско /Калифорния/. В него имало 45 души, включително екипажът. Самолетът се разби край Питсбърг, в западната част на щата Пенсилвания.
Според съобщенията на властите един от пътниците се свързал по мобилния си телефон с диспечерите от службата за бърза помощ в окръг Уестморленд и казал, че самолетът е отвлечен. По-късно той съобщил, че самолетът започва да се снижава. След една минута диспечерът чул взрив, след което връзката била прекъсната.
(…) Според конгресмен от Вирджиния, цитиран от АП, самолетът най-вероятно е бил насочен към президентската резиденция в Мериленд Кемп Дейвид. (…)

***

Хора, намиращи се под развалините, звънят по мобилните си телефони на близките си

Ню Йорк, 12 септември 2001 г. /БТА/ Хора, погребани под развалините на разрушения при терористичните актове вчера в Ню Йорк сгради на Световния търговски център, се обаждат по мобилните си телефони на своите семейства, съобщи представител на нюйоркската полиция. (…)

***

Ню Йорк през първата нощ след атентатите

Ню Йорк, 12 септември 2001 г. /БТА/ Почти пусти улици, затворени театри и ресторанти, полицейски ограждения около обществените сгради - Ню Йорк се превърна в призрачен град през първата нощ след атентатите, пише АФП.
По улиците, в които почти непрекъснато има задръствания от хиляди автомобили, тази нощ се виждаха само отделни минувачи. Линейките сноват из града и пронизителният им вой напомня за вчерашната трагедия. На ж.п. гарите, откъдето всяка вечер десетки хиляди хора се прибират в домовете си в предградията, сега се виждат самотни пътници, чакащи влакове, които може и да не пристигнат. От електронни табла Червеният кръст призовава за даряване на кръв. Блесналите неонови реклами по “Таймс Скуеър” напомнят за обичайния нощен живот на Ню Йорк, но самия живот го няма.
На входа на Нюйоркската борса набързо надраскана бележка съобщава, че служителите са получили разрешение да се приберат по домовете си. Около будка за пощенски картички няколко туристи спорят кой да вземе тези с небостъргачите на Световния търговски център, които вече не съществуват.
На вратата на Палас Тиътър, където трябваше да се играе "Аида", пише :"Представление няма да има".   

***

Астронавти видели експлозията в Световния търговския център в Ню Йорк от космоса

Лондон, 12 септември 2001 г. /БТА/ Астронавти на борда на Международната космическа станция /МКС/ видели дима и облаците прах, причинени от експлозията в Световния търговски център в Ню Йорк пише “Спейс флайт нау”.
МКС прелетяла отгоре малко след атаките в Ню Йорк и Вашингтон. Командирът на станцията Франк Кълбъртсън докладвал на наземните диспечери, че членовете на екипажа му ясно видели как от Манхатън се надигат тъмни облаци прах и дим, причинени от отломките на експлозията.
"Докато летяхме над щата Мейн, виждахме Ню Йорк сити и облаците дим, причинени от експлозията. Всичките ни мисли и молби в този момент бяха отправени към хората, които се намираха долу", каза Кълбъртсън. "Надявам се, че отговорните за терористичната атака лица ще бъдат заловени и ще им бъдат предявени  обвинения възможно най-скоро", добави още той. (…)

***

Херцогинята на Йорк Сара Фъргюсън е била на косъм от смъртта

Лондон, 12 септември 2001 г. /БТА/ Сара Фъргюсън се е разминала на косъм от смъртта, след като таксито й попаднало в задръстване на път към Световния търговски център в Ню Йорк /САЩ/, съобщиха британските вестници Сън и Мирър. 
Шокираната Сара позвънила на бившия си съпруг принц Андрю, за да му съобщи: В безопасност съм. Предай на момичетата, че съм добре. (…)
Херцогинята и нейната сътрудничка Кейт Уодингтън са пътували с такси към Световния търговски център, когато първият самолет се е разбил в единия от небостъргачите, пише “Сън”. Колата, с която са пътували двете жени, е попаднала в задръстването, предизвикано от последвалия хаос из улиците в близост до двете сгради. Малко по-късно друг самолет се разбива във втория небостъргач. (…)

***

Бившата съпруга на актьора Антъни Пъркинс е загинала в единия от самолетите, ударили Световния търговски център

Лос Анджелис, 12 септември 2001 г. /БТА/ Бери Беренсон, бившата съпруга на актьора Антъни Пъркинс, се е намирала на борда на единия от самолетите, ударили Световния търговски център, пише "Лос Анджелис таймс".
Актрисата и фотограф Бери Беренсон е позната на зрителите от филма "Помни името ми" от 1978 г., където партнира на съпруга си Антъни Пъркинс. Актьорът почина от СПИН на 12 септември 1992 г., припомня изданието.
53-годишната Беренсон се е връщала в Холивуд от почивка в Кейп Код с полет 11. (…)

***

Югославска гражданка се спасила по чудо при атентата в Световния търговски център

Белград, 12 септември 2001 г. /БТА/ Югославската гражданка Лиляна Живкович, служителка в банка, която се помещавала в една от кулите на Световния търговски център, успяла да се спаси при вчерашния атентат, като слязла пеша от 80-ия етаж на сградата, предаде АФП.
Щом чухме експлозията в съседния небостъргач, аз тръгнах по стълбите. Като стигнах на 30-ия етаж, чух взрива, поразил небостъргача, в който се намирах, но аз успях да се изляза, разказала Живкович в обаждане по телефона в югославската частна телевизия БК.
Аз оцелях от бомбардировките срещу Югославия, вчера мислех само за това да се спася, казала Живкович. Тя добавила, че много от нейните колеги, включително президентът на банката, са останали в сграда на Световния търговски център.

***

Диспечер е чул разговор между пилота на един от отвлечените самолети и въздушните пирати

Бостън, 12 септември 2001 г. /БТА/ "Имаме още самолети, имаме други самолети" и "Не правете нищо, няма да бъдете ранени", викали въздушните пирати на пилота на един от отклонените от маршрута им боинги. Минути по-късно самолетът се разбил в Ню Йорк, съобщава диспечер на въздушния транспорт, цитиран от АФП.
Разказът на диспечера, който е чул разговорите в пилотската кабина, е пуснат днес в уеб страницата на в. “Крисчън сайънс монитър”, издавана в Бостън /щата Масачузетс/, откъдето е излетял самолетът.
Един от пилотите бе включил микрофона си така, че можеха да се чуват разговорите между него и жената в кабината - разказва диспечерът, чието име се пази в тайна. Тя говореше английски и каза нещо от рода на: "Не правете глупости, няма да бъдете ранени".
Боингът на Американ ейърлайнс е трябвало да лети от Бостън за Лос Анджелис. Впоследствие пилотът на самолета или един от въздушните пирати поиска въздушен коридор за летище Кенеди в Ню Йорк - добавя диспечерът. Когато самолетът се насочи към Ню Йорк, импулсният повторител /т.е. транспондерът/ бе изключен - казва още диспечерът. Това устройство приема радарни сигнали и позволяват  да се идентифицира компанията, номерът на полета, скоростта и височината на летене. (…)

***

Пътниците на борда на разбилия се край Питсбърг самолет направили "героичен опит" да окажат съпротива на терористите

Шанксвил, Пенсилвания, 13 септември 2001 г. /БТА/ Малко преди отвлеченият във вторник самолет на “Юнайтед Еърлайнз” да се разбие край Питсбърг, пътниците на борда научили за нападенията срещу Световния търговски център и вероятно са се опитали да окажат съпротива на терористите и да предотвратят поразяването на друга цел, предаде Асошиейтед прес.
Властите все още не са разкрили дали е имало борба на борда и не е ясно коя е причината самолетът да се разбие. Но някои от жертвите са успели да телефонират на близките си и да кажат, че са се опитали да възвърнат контрола над самолета. 
31-годишният Джеръми Глик се обадил на жена си Лиз. Тя го свързала със службите за спешна помощ, които му казали за атаките в Ню Йорк. Джеръми и останалите разбрали какво става и решили, че ако са обречени да умрат, по-добре е да се бият, споделил чичото на Глик, Том Краули.
Си Ен Ен съобщи, че е получила частични записи на разговор от самолета, засечен от наземни диспечери. Те чули как някой крещи в пилотската кабина: "Махайте се оттук!" Това било повторено, а по-късно глас казал на развален английски: "Има бомба на борда. Говори капитанът. Останете по местата си. Има бомба на борда. Запазете спокойствие. Ще изпълним исканията им. Връщаме се на летището." (…)
Сигурен съм, че планът не е бил самолетът да падне някъде в  Пенсилвания. Целта е бил Вашингтон, заяви сенатор Джон Мърта. Но някой на борда е направил героичен опит да отклони самолета от населените райони. (…)

***

Най-малко 100 британци са загинали при атентатите в САЩ; най-малко 50 са и загиналите бангладешци

Лондон/Дака, 13 септември 2001 г. /БТА/ Най-малко 100 британци са загинали при терористичните атаки в САЩ във вторник, но жертвите може да се окажат и няколко пъти повече, заяви британският министър на външните работи Джак Стро. (…) Загиналите британци били идентифицирани от Скотланд Ярд, откъдето се свързали със семействата им.
Според министър-председателя на Бангладеш при атентатите смъртта си са намерили най-малко 50 души от тази страна, предаде  АФП. (…)

***

“Бекстрийт бойс” в траур заради техен мениджър, станал жертва на терористичната атака в САЩ

Лондон, 14 септември 2001 г. /БТА/ Членовете на групата “Бекстрийт бойс” са в траур заради техен мениджър, загинал при терористичните атаки в САЩ, съобщи Прес асосиейшън.
Даниъл Лий бил в самолета, който се разби в южната кула на Световния търговски център на 11 септември. (…)

***

Президентът Буш повдига духа на спасителните екипи в Манхатън

Ню Йорк, 15 септември 2001 г. /БТА/ Президентът на САЩ Джордж Буш повдигна духа на спасителите, които продължават да търсят оцелели хора под руините на Световния търговски център в Ню Йорк, като се изправи върху куп отломки, грабна мегафон и е се закани, че Америка ще отмъсти на атентаторите, предаде ДПА. 
Появата му предизвика първите усмивки по лицата на пожарникарите, полицаите и доброволците от цялата страна, които от вторник в почти пълно мълчание се трудят в каньоните на смъртта, в които се е превърнал някогашният Световен търговски център. Те пазят тишина, за да могат да чуят и на-слабия звук от затрупаните хора. Някои от тях дори не спряха работа, когато пристигна президентът, погълнати от надпреварата с изтичащото време. Но когато Буш се изкачи на импровизирания подиум, започнаха да скандират: "Ю Ес Ей, Ю Ес Ей!" и дори се разсмяха, когато един от колегите им прекъсна Буш, като изкрещя: "Не ви чуваме!" 
"Но аз ви чувам", отговори Буш. "И аз, и целият свят ви чува. И хората, които сринаха тези сгради, тепърва ще ни чуят", закани се той.
Думите му бяха посрещнати с аплодисменти. Президентът развя националното знаме, завършвайки с думите: "Благодаря ви за усилния труд, благодаря ви, задето накарахте нацията да се гордее с вас и бог да пази Америка!". 

***

Сватба в Лос Анджелис се състоя въпреки трагедията; момиченце се роди два дни след гибелта на баща си

Лос Анджелис, 16 септември 2001 г. /БТА/ На 15 септември в Лос Анджелис се е състояла отдавна планирана сватба, въпреки че преди няколко дни майката на младоженката изгубила съпруга си в терористичните атаки в САЩ, предаде АП. 
59-годишният ветеран от ВВС на САЩ Луис Нийл Мариани е загинал на борда на самолета на Юнайтед еърлайнс, извършващ полет номер 175, който на 11 септември удари южната кула на Световния търговски център. Въпреки трагедията съпругата му Елън от Дери, Ню Хемпшир, е настояла дъщеря й Джина Коркоран /25-годишна/ да не отлага сватбата си с 22-годишния Кристофър Бронли. 
На роклята си Елън забола две малки жълти рози - една за себе си и една за загиналия си съпруг.
Семейство Мариани се качили на различни самолети на международното летище Лоуган в Бостън, за да присъстват на сватбата на дъщерята на Елън Мариани. "Няма да се даваме на врага - казва храбрата жена. - Ако му се дадеш, значи е постигнал целта си. Животът продължава." 
Жена роди момиченце два дни след като съпругът й загина в самолет на Америкън ейърлайнс, извършващ полет номер 11 от Бостън, предаде ПА.
Кийли Лий била в Лос Анджелис и чакала мъжа си да пристигне от Бостън. Съпругът й Даниъл работел като дърводелец на театрални декори за групата “Бекстрийт бойс” и бил помолил за 10 дни отпуск, за да присъства на раждането на второто си дете, което двамата чакали на 13 септември. (…) Семейство Лий имат и двегодишна дъщеричка Аманда, която повтаряла: "Татко ще си дойде след пет минутки".  

***

Редица знаменитости се включиха в спасителни акции след терористичните атентати в САЩ

Лондон, 19 септември 2001 г. /БТА/ И в най-мрачните часове на Америка има блестящи звезди, пише сп. “Стар”, описвайки по този начин редицата знаменитости, които се включиха в спасителните акции след терористичните атентати в САЩ.
Загрижен за съдбата на стотиците пострадали, 49-годишният комик Робин Уилямс се нареди на опашка в Сан Франциско, за да дари кръв. В Санта Барбара /Калифорния/, същото направи 37-годишният Роб Лоу, познат на зрителите от сериала "Западното крило".
40-годишният актьор Джеймс Гандолфини, който живее в Ню Йорк в непосредствена близост до Световния търговски център, предложи помощта си на изтощените спасители. 44-годишният носител на Оскар Дениъл Дей-Луис помагаше на работещите в болницата Сейнт Винсънт, като пренасяше контейнери с лед за съхранение на дарена кръв.
Лекарите и сестрите от същата болница, прекарали часове наред в борба за живота на пострадалите след атентатите, бяха подпомогнати от 47-годишната актриса Катлийн Търнър, която им изпрати храна и напитки.
43-годишният Стив Бушеми, роден в Бронкс и познат на зрителите от "Армагедон", бе забелязан да помага на бившите си колеги - пожарникари от Ню Йорк. Родената в Бруклин 31-годишна Дженифър Лопес изпрати 25 000 щатски долара на Червения кръст от приходите от концерта си в Пуерто Рико. Същата сума предостави и актрисата Виктория Принсипъл, позната на зрителите от сериала "Далас".
44-годишният комик Денис Лиъри откри фонд за подпомагане на нюйоркските пожарникари, като пръв дари средства. 

***

Липсващ сценарий спасил живота на майстора на бойните изкуства Джеки Чан

Лондон, 19 септември 2001 г. /БТА/ Лисващ сценарий спасил живота на майстора на бойни изкуства Джеки Чан, който по време на атентатите срещу Световния търговски център трябвало да се намира на върха на единия от небостъргачите на Световния търговски център, предаде ПА.
Сутринта на 11 септември актьорът трябвало да изпълнява ролята на чистач на прозорци. Кадрите трябвало да бъдат заснети на покрива на единия от небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк. Късметът на Джеки Чан обаче проработил, защото сценаристът на филма се забавил и снимките били отложени. (…)
Снимките бяха насрочени за 7 часа сутринта във вторник, 11 септември, и аз трябваше да се намирам на върха на единия от небостъргачите, разказва Джеки Чан. Ако нещата се бяха развили според този план, вероятно щях да загина. Изглежда времето ми още не е дошло, добавя майсторът на бойни изкуства.
Джеки Чан признава, че плакал неудържимо, когато в хотелската си стая гледал по телевизията кадрите от терористичните атентати. 

***

Последните мигове в полет 11 на Боинг 767, който се вряза в една от кулите близнаци в Ню Йорк

Лос Анджелиз, 20 септември 2001 г. /БТА/ В. “Лос Анджелис Таймс” днес публикува извадки от телефонния разговор на стюардеса от един от двата самолета, които се врязаха в кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, съобщи АФП.
"Самолетът е отвлечен", съобщила стюардесата Мадлин Суийни от полет 11 на “Америкън Еърлайнз”, която успяла да се свърже по телефона с един от началниците си в Бостън, Майкъл Удуърд. Стюардесата посочила, че двама членове на екипажа са намушкани с нож, а един от пиратите прерязал гърлото на пътник от бизнес-класата.
Стюардесата запазила самообладание и съобщила номерата на местата на някои от терористите, твърди Лос Анджелис Таймс. Вестникът се позовава на документи на Федералното бюро за разследване и посочва, че телефонният разговор, който е възстановен само частично, ще предостави важни сведения на следователите.
Мадлин Суийни позвънила, когато терористите се опитвали да поемат контрола върху управлението на самолета. "Успяха да влязат в пилотската кабина", съобщила тя. А на въпроса на Удуърд къде летят, последните й думи били: "Виждам вода и сгради. О, Боже! О, Боже!"

Общо при четирите атентата загиват 2966 души и над 6000 са ранени. Атентатите имат всеобхватно значение за света. Те промениха разбиранията за намесата на тероризма в обикновения живот на хората, за борбата с него и за мерките за безопасност, които се вземат в целия свят.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:23 на 11.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация