site.bta Преди 10 години се произвежда референдум за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство

 Преди 10 години се произвежда референдум за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство
 Преди 10 години се произвежда референдум за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство
Микробус на кампанията "За" отделянето на Шотландия минава покрай сградата на шотландския парламент в Единбург. Снимка: AP Photo/Scott Heppell

На 18 септември 2014 г. в Шотландия се произвежда референдум, на който жителите на региона трябва да решат дали той да остане част от Обединеното кралство. Гласуването започва в 07:00 часа сутринта (06:00 часа по Гринуич) и приключва в 22:00 часа (21:00 часа по Гринуич). Право да гласуват имат около 5,3 милиона шотландци, които са около 8,3 на сто от общото население на Великобритания. Техният вот е решаващ за съдбата на 307-годишния съюз между Шотландия и Англия, предава тогава Франс прес.

Общо 55,3 на сто от гласувалите в референдума подкрепят оставането на Шотландия в Обединеното кралство, а 44,7 на сто се обявяват за независимост. Това са резултатите след окончателното преброяване на гласовете във всичките 32 избирателни окръга, съобщава Франс прес. Активността е била рекордна – 84,6 на сто. 

БТА информира: 

*****

Шотландците започнаха да гласуват  на референдума за независимост  

Единбург, 18 септември 2014 г. /БТА/  Над 2600 секции посрещнаха тази сутрин в 7:00 ч. (06:00 по Гринуич) шотландските гласоподаватели, решили да участват в референдума за независимост. Те ще бъдат отворени до 22:00 ч. (21:00 ч. по Гринуич), предаде Асошиейтед прес. Очаква се висока активност на избирателите, като над 4,2 милиона души са се регистрирали да гласуват – 97 процента от имащите право на глас, отбелязва  агенцията. Една пета от заявилите участие в референдума – близо 790 хил. души, вече са гласували по пощата, предаде ИТАР-ТАСС. 

Единбург започна да гласува в трудни метеорологични условия - шотландската политическа и културна столица е обвита в гъста мъгла, идеща откъм морето и наричана от местните жители "хаар". Според местните медии мъглата по своеобразен начин сочи колко неясен остава възможният резултат от вота в региона. Последните анкети сочат минимални разлики в броя на поддръжниците и противниците на шотландския суверенитет, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Въпросът е формулиран по следния начин: "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?". Окончателният резултат от волеизявлението ще бъде обявен от щаба по преброяването в петък сутринта в изложбения център "Роял Хайланд" в Инглистоун, западно от Единбург.

В референдума могат да участват лицата с постоянно жителство в Шотландия, навършили 16 години, включително почти половин милион преселници от Англия, Северна Ирландия и Уелс, припомня ИТАР-ТАСС.  

Ако шотландците гласуват за независимост, тя ще бъде обявена най-рано на 24 март 2016 г. Дотогава Единбург и Лондон ще трябва да договорят условията за разтрогване на съюза, формиран през 1707 година с Акта за уния между Англия и Шотландия, обединил двете тогавашни кралства в обща държава.

Шотландската полиция е приведена в повишена готовност. Органите на реда обещаха засилено присъствие на патрули по улиците и след затварянето на изборните секции поради опасност от сблъсъци между политически противници, обявили се за или против отцепването на Шотландия от Обединеното кралство. 

****

Привържениците на оставането на Шотландия във Великобритания са 53 процента, сочи допитване

Лондон, 18 септември 2014 г. /БТА/Привържениците на оставането на Шотландия в състава на Великобритания водят с 6 процентни пункта пред желаещите независимостта й, сочи последното допитване по въпроса. То бе разпространено докато тече днешният референдум в Шотландия по въпроса дали тя да разтрогне 307-годишния си съюз с Обединеното кралство, предаде Ройтерс.
Допитването на института Ипсос Мори за в. "Лондон ивнинг стандарт" показва, че 53 от запитаните искат Шотландия да остане във Великобритания, а привържениците на отделянето й са 47 процента. 
Четири процента от шотландците, които смятат да гласуват на референдума, още се колебаят каква позиция да заемат.

Гласуването на референдума в Шотландия приключва в 22:00 ч. българско време, а резултатите ще се обявят утре сутринта.

*****

Първите резултати от референдума в Шотландия показват превес на противниците на независимостта 

Единбург, 19 септември 2014 г. /БТА/ Първите резултати от референдума в Шотландия - в четири малки избирателни окръга - показват превес на противниците на независимостта и високо участие във вота, съобщиха световните агенции. В Клакмананшър, централна Шотландия, 46 от избирателите са гласували за независимост, а 54 процента - против, при избирателна активност от 88, 6 процента, предаде ДПА.

На островите Оркни противниците на независимостта са спечелили с 67 процента срещу 33, при избирателна активност от 83,7 процента.

Шетландските острови гласуваха за оставане в Обединеното кралство с 64 срещу 36 процента. 

 Неочаквано за мнозина избирателният окръг Външни Хебридски острови, където националистите имат силни позиции, отхвърли идеята за независима Шотландия, отбелязва ИТАР-ТАСС. 53,4 процента от участвалите в референдума на този архипелаг в северозападната част на страната гласуваха против отделянето от Великобритания, за независимост се обявиха 46,5 процента. Избирателната активност там достигна 86 процента.

Тези четири избирателни окръга представляват заедно едва 2,3 процента от шотландския електорат, отбелязва Ройтерс.   

*****

Най-големият град в Шотландия - Глазгоу, гласува за независимост

Единбург, 19 септември 2014 г. /БТА/ Най-големият град на Шотландия - Глазгоу, гласува за излизане от състава на Великобритания, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. 53 процента от фигуриращите в списъците 486 хиляди избиратели са подкрепили независимостта при активност 75 процента. След преброяването на гласовете в повече от половината от 32-ата избирателни окръга обаче резултатите показват, че водят юнионистите. Само в два от тях - Денди и Западен Дъмбартън - печелят привържениците на независимостта, съответно 57 и 54 процента.

*****

Шотландците избраха да останат в състава на Обединеното кралство

Единбург, 19 септември 2014 г. /БТА/ Шотландските избиратели отхвърлиха независимостта и гласуваха за оставане в Обединеното кралство, показват частичните резултати от предброяването на повече от 60 на сто от подадените на вчерашния референдум гласове, предаде Ройтерс. 54 на сто от избирателите са гласували против отделяне от Великобритания, а 46 на сто са гласували с "да". От 23 избирателни окръга, където гласовете вече са преброени, 20 са гласували против независимост. Изключение правят град Глазгоу, Дънди, Западен Дъмбартън, и Северен Ланакшър.Избирателната активност е била впечатляваща - 84 на сто.   

*****

Шотландия отхвърли независимостта и очаква нови правомощия от Лондон

Единбург, 19 септември 2014 г. /БТА/ Шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство на исторически референдум, който разтърси Великобритания из основи, обобщават днес информационните агенции Асошиейтед прес и Ройтерс. Решението предотврати разпадане на 307-годишния съюз с Англия и донесе сериозно облекчение за британската политическа върхушка.

Мнозинството от избирателите не подкрепиха пламенния призив на шотландския първи министър Алекс Салмънд за създаване на нова държава и вместо това избраха сигурността, която им предлага оставането в Обединеното кралство.

Резултатите от референдума след преброяване на всички гласове показват, че "за" независимост са гласували 1 617 989 души (44,7 процента), а "против" - 2 100 926 души (55,3 процента). Избирателната активност е била 84,51 процента, посочва ИТАР-ТАСС.

Поддръжниците на оставането в Обединеното кралство спечелиха в шотландската столица Единбург и в родния град на Салмънд Абърдийн. Привържениците на независимостта постигнаха победа в най-големия шотландски град Глазгоу, но това не беше достатъчно, отбелязва Асошиейтед прес. "Избрахме единството пред разделението", каза водачът на кампанията срещу независимостта Алистър Дарлинг. "Днес е паметен ден за Шотландия и Обединеното кралство като цяло", заяви той.

Салмънд призна поражението и призова шотландците да приемат резултатите от референдума. "Шотландия реши с мнозинство да не става независима страна на този етап. Приемам това решение на хората и призовавам всички шотландци да направят същото, като признаят демократичното решение на народа на Шотландия", заяви той. "Това е триумф за демократичния процес и за участието в политиката", каза Салмънд, като настоя, че от политиците в Лондон сега се очаква да изпълнят обещанията си за предоставяне на повече правомощия на Шотландия.

Гласуването против независимостта предпазва Обединеното кралство от това да загуби съществена част от своята територия и петролни запаси. То също така означава, че на Великобритания няма да й се налага да търси ново място за ядрения си арсенал, който сега е разположен в Шотландия. Освен това Великобритания беше изправена пред възможността да загуби влияние в международните институции, включително в Европейския съюз и ООН. Решението също така означава, че Великобритания може да избегне продължителен период на финансова несигурност, който беше предсказван от някои, ако Шотландия се отцепи, изтъква Асошиейтед прес.

Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви след референдума, че въпросът за независимостта на Шотландия е уреден за поколение напред, посочва Ройтерс. "Не може да има спорове, повторения. Ние чухме установената воля на шотландците", каза премиерът. По-късно днес се очаква и изявление на кралица Елизабет Втора, която в момента е в шотландския си замък "Балморал".

Според анализатори Великобритания, изглежда, навлиза в нов етап от своята история. По същество при сегашната ситуация става въпрос за федерализация на страната, отбелязва ИТАР-ТАСС. Става дума за план за "пренастройка на баланса" на правомощията на всеки от четирите района на Обединеното кралство - не само Шотландия, а също Англия, Уелс и Северна Ирландия. Това може да повдигне и въпроса за механизма за избор на министър-председател. Предполага се, че подобни промени може да бъдат разгледани от специален конституционен конвент, посочва ИТАР-ТАСС.

*****

Британската кралица изрази увереност, че шотландците ще са отново единни след разделенията си по повод референдума за независимост

Лондон, 19 септември 2014 г.  /БТА/  Британската кралица Елизабет Втора изрази увереност, че шотландците отново ще се обединят в дух на взаимно уважение след разделенията си около референдума си за независимост, предадоха Ройтерс и Франс прес. "За мнозина в Шотландия и другаде днес ще има силни настроения и контрастиращи емоции сред семейства, приятели и съседи. Това, разбира се, е естеството на силната демократична традиция, на която се радваме в тази страна. Нямам обаче съмнение, че тези емоции ще бъдат смекчени от разбирането на чувствата на другите", се казва в рядко изявление на британската кралица, която не зае официална позиция по референдума.

Противниците на независимостта на Шотландия спечелиха с 55 процента референдума, в който сепаратистите събраха 45 процента след кампания, която предизвика бурни страсти и в двата лагера.

"Сега като продължаваме напред, трябва да помним, че въпреки различните изказани възгледи, ние споделяме трайна любов към Шотландия и това е едно от нещата, които ни помагат да останем единни. Познавайки народа на Шотландия нямам съмнение, че шотландците, като други из Обединеното кралство, са способни да изразяват силни мнения преди да се обединят отново в дух на взаимно уважение и подкрепа, за да работят конструктивно за бъдещето на Шотландия и всички части на тази страна. Моето семейство и аз ще направим всичко по силите си да ви помагаме и подкрепяме в тази важна задача", заяви 88-годишната кралица от лятната си резиденция в Балморал, Североизточна Шотландия, откъдето проследи хода на референдума.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:12 на 18.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация