Два дни преди атаките срещу Световния търговски център и Пентагона в САЩ

site.btaАхмад Шах Масуд последният сериозен противник на талибаните в Афганистан, губи живота си след атентат, извършен на 9 септември 2001 г.

Ахмад Шах Масуд последният сериозен противник на талибаните в Афганистан, губи живота си след атентат, извършен на 9 септември 2001 г.
Ахмад Шах Масуд последният сериозен противник на талибаните в Афганистан, губи живота си след атентат, извършен на 9 септември 2001 г.
Афганистанският партизански лидер Ахмад Шах Масуд, в центъра, е заобиколен от муджахидински командири на среща на бунтовниците в долината Панджшир в североизточен Афганистан през 1984 г. Под ръководството на Масуд бойците в долината Панджшир удържаха съветските войски през 80-те години на миналия век и талибаните десетилетие по-късно. (AP Photo/Jean-Luc Bremont)

На 9 септември 2001 г. лидерът на опозиционния Северен съюз в Афганистан генерал Ахмад Шах Масуд е ранен при атентат. Нападението срещу командира на опозицията срещу талибаните Масуд е извършено по време на интервю, взето от мъже, представящи се за журналисти. В следващите дни в информационните агенции се появяват множество разнопосочни съобщения за състоянието на генерал Масуд. Той е обявяван от ранен, но бързо възстановяващ се, до мъртъв. На 15 септември 2001 г., се потвърждава смъртта на Масуд, отбелязват от “Международна информация” на БТА през 2001 г.

Ахмад Шах Масуд е главнокомандващ и вицепрезидент на официално признатото от международната общност и ООН ръководство на Афганистан начело с президента Бурханудин Рабани. По времето, когато е извършен атентатът срещу него обаче, той се намира в северните части на страната, а по-голямата част на Афганистан е под контрола на талибаните. Правителството на президента Рабани преминава в опозиция на 27 септември 1996 година, след като талибаните превземат столицата Кабул.

Месеци преди убийството му, Ахмед Шах Масуд прави първото си посещение в Европа в опит да събере подкрепа срещу режима на талибаните и намесата на Пакистан във вътрешните работи на страната си:

Ахмад Шах Масуд призова Запада да прекрати намесата на Пакистан в работите на Афганистан

Париж, 4 април 2001 г. /БТА/ Военният лидер на афганистанската опозиция, бореща се срещу режима на талибаните, Ахмад Шах Масуд призова днес в Париж да бъде оказан силен натиск върху Пакистан, за да бъде прекратена намесата му в Афганистан и да се възстанови мирът в страната, предаде АФП. Пакистан е главният поддръжник на режима на талибаните в Афганистан.
Посещението на Ахмад Шах Масуд, който разговаря един час в Париж с френския външен министър Юбер Ведрин, е първата му визита в европейска страна. Масуд бе приет във френското външно министерство в качеството си на вицепрезидент на ислямската държава Афганистан. ООН не признава управляваващия в Кабул режим на талибаните, който неотдавна възмути света с унищожаването на древни будистки статуи в провинция Бамиян.
Шах Масуд посочи на пресконференция, че е готов да приеме помощ отвсякъде, за да бъде прекратена пакистанската намеса. Той призова американския президент Джордж Буш да използва влиянието на САЩ върху Пакистан, за да бъде сложен край на войната в Афганистан, така както бе прекратен конфликтът в Кашмир.
Афганистанският ръководител отговори уклончиво на въпроса каква помощ очаква от Запада - военна, хуманитарна или политическа. Той отбеляза само, че за да защити независимостта на родината си, е готов да приеме помощ отвсякъде. (…)


***

Срещи на афганистанския опозиционен лидер в Европейския парламент

Страсбург, 5 април 2001 г. /БТА/ Афганистанският опозиционен лидер Ахмад Шах Масуд пристигна днес в Страсбург, където ще използва първото си посещение на Запад, за да разясни борбата, която води срещу талибанските милиции, контролиращи 95 на сто от страната, предаде агенция Асошиейтед прес.
Поканата на Европейския парламент към Масуд е знак за растящото раздразнение сред западните държави във връзка с режима на талибаните, който миналия месец бе обект на яростни критики от страна на международната общност във връзка с унищожаването на античните статуи на Буда, посочва агенцията. (…)

***

Хавиер Солана се срещна с Ахмад Шах Масуд

Брюксел, 7 април 2001 г. /БТА/ Върховният дипломат на ЕС Хавиер Солана отправи призив за политически диалог за бъдещето на Афганистан, след като вчера разговаря в Брюксел с командващия силите на афганистанската съпротива Ахмад Шах Масуд, предаде Ройтерс.
Силите на Масуд контролират около 10 на сто от територията на Афганистан. Посещението му във Франция и в Белгия разгневи управляващите талибани. Ахмад Шах Масуд води разговори в Париж и в Страсбург, където произнесе реч пред Европейския парламент. (…)
Пред френски и европейски представители Масуд заяви, че ако се върне на власт, ще даде избирателни права на жените, ще зачита човешките права и ще пресече търговията с наркотици, посочва Ройтерс. 

Месеци по-късно, в началото на септември, Масуд губи живота си при атентат, извършен на 9 септември 2001 г. по време на интервю. Първото съобщение за атентата в емисията на БТА е от 10 септември. В следващите дни в информационните емисии на световните агенции има неяснота относно състоянието на Шах Масуд:

Лидерът на афганистанската опозиция Ахмад Шах Масуд леко ранени при атентат

Душанбе, 10 септември 2001 г. /БТА/ Лидерът на въоръжената афганистанска опозиция Ахмад Шах Масуд е бил ранен леко вчера при експлозия, съобщават осведомителните агенции, като се позовават на опозиционни източници. Докато лидерът на Северния алианс давал интервю за група журналисти от арабски страни в кабинета на резиденцията си, една от телевизионните камери се взривила. Предполага се, че в нея е било заложено взривно устройство. Загинал е един от приближените съветници на Масуд. 
Агенция Франс прес е научила по телефона от негов сътрудник, че журналистите, които са присъствали на интервюто, са арестувани. Повече подробности не се съобщават. (…)   

***

Афганистан: Шах Масуд е получил много рани, но опасност за живота му няма. При взрива атентаторите са загинали 

Париж, 10 септември 2001 г. /БТА/ Ръководителят на афганистанската опозиционна групировка Северна коалиция Ахмад Шах Масуд, срещу когото вчера бе извършено покушение, има много рани по цялото тяло и сега се намира в болница, предаде ИТАР-ТАСС. По-рано бе съобщено, че той е получил само леко нараняване в крака. Според говорител на Масуд опасност за живота му няма, раните не са сериозни, по-тежко е засегнат само единият му крак. (…)

***

Ахмад Шах Масуд починал от раните си

Москва, 10 септември 2001 г. /БТА/ Лидерът на афганистанстката опозиционна групировка Северна коалиция Ахмад Шах Масуд е починал през нощта от раните си, получени при извършеното срещу него покушение, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията се позова на добре осведомени източници в Душанбе, според които тежкораненият Масуд е починал по време на транспортирането му до болницата.
Нападението срещу него бе извършено от двама души, представили се за арабски журналисти. По данни на агенция Ройтерс, която се позовава на говорител на Масуд, пожелал анонимност, единият от тях е прикачил към тялото си експлозиви, при чието взривяване са загинали един от приближените на опозиционния лидер, както и самият атентатор. Неговият съучастник е бил застрелян от охраната
Преди това говорителят съобщи, че Масуд е получил само леки наранявания, че е на лечение в Таджикистан и "няма защо да се тревожим за състоянието му".
Четирийсет и осем годишният Ахмад Шах Масуд бе главното препятствие пред стремежа на талибаните да контролират цял Афганистан, посочва Ройтерс. 
Междувременно говорител на афганистанската опозиция, цитиран от Франс прес, заяви от Иран, че лидерът на терористите Осама бин Ладен е замесен в атентата срещу Масуд. Това е един огромен заговор, в който влизат талибаните, Бин Ладен и някои други, изтъкна той, без да даде повече уточнения. 

***

Източници от Северната коалиция опровергаха информациите за смъртта на Ахмад Шах Масуд

Пешавар, 10 септември 2001 г. /БТА/ Лидерът на афганистанската опозиционна групировка Северна коалиция Ахмад Шах Масуд е бил само леко ранен при атентата срещу него и се възстановява, заяви говорител на афганистанското посолство в Таджикистан, което е под контрола на Северната коалиция.
Той опроверга информацията на руската агенция ИТАР-ТАСС, че Масуд е починал през нощта от раните си на път за болницата. Масуд е в съзнание и продължава да издава заповеди, заяви дипломатът, цитиран от ДПА.
Афганистанските посолства в Лондон и Виена също потвърдиха, че опозиционният лидер е бил само леко ранен. Представителството на Северната коалиция в австрийската столица съобщи, че  ИТАР-ТАСС очевидно е получила информацията за смъртта на Масуд от източници, близки до пакистанските тайни служби или от кръговете около лидера на терористите Осама бин Ладен.
Талибаните от своя страна отрекоха да са замесени в покушението. Техен говорител заяви, че ако наистина те са стояли зад атентата, биха признали с гордост това. (…)

***

Масуд е жив и свързва талибаните с атентатите в САЩ

Душанбе, 13 септември 2001 г. /БТА/ Лидерът на афганистанстката опозиционна групировка Северен съюз Ахмад Шах Масуд е жив и свързва талибаните, Осама бин Ладен и пакистанските специални служби с терористичните атентати в САЩ, съобщава АФП като се позовава на информация на приближен на Масуд, който твърди, че двамата са се срещнали вчера в Афганистан.
Военният аташе на афганистанското правителство в изгнание в Русия Мухамедсалех Регистани заяви, че се е срещнал с Масуд, който беше ранен при атентат в неделя. 
Според Регистани, Масуд е заявил, че проблемът с международния тероризъм е проблем номер едно за света. Той е добавил, че опозицията в Афганистан счита, че светът я разбира по-добре в този момент, тъй като страната се е превърнала в зона на международния тероризъм. (…)

***

Легендарният лидер на антиталибанския Северен съюз Ахмед Шах Масуд почина от раните си

Душанбе, 15 септември 2001 г. /БТА/ Легендарният военен лидер на антиталибанския Северен съюз  Ахмед Шах Масуд почина от раните си вследствие на покушение, извършено преди седмица, обяви днес афганистанската опозиция. 
Шах Масуд починал снощи в болница на територията на Афганистан. Той беше тежко ранен при покушение, извършено на 9 септември от двама араби, представили се за журналисти. Шах Масуд давал интервю пред журналистите, когато в ръцете на единия се взривила камерата, натъпкана с експлозиви. При атентата загинаха на място телохранителят на Шах Масуд и двамата терористи. (...)
Смъртта на последния сериозен противник на талибаните беше потвърдена от говорител на афганистанското правителство в изгнание. (...)

***

Ахмад Шах Масуд - последният сериозен противник на талибаните

Кабул, 15 сепрември 2001 г. /АФП/ Четиресет и девет годишният Ахмад Шах Масуд, чиято смърт бе потвърдена днес от афганистанската опозиция, от 1994 г. се бореше срещу талибаните в Афганистан, а преди това бе символът на съпротивата срещу съветската окупация в страната. 
Военният ръководител на опозицията, бореща се срещу управляващите в Афганстан талибани, се оттегля в долината Панджшир през 1996 г., когато "изучаващите теология" завземат столицата Кабул.
Силите, които според експертите са единствените, способни да попречат на цялостната победа на интегристите от пуштунската етническа група, сега са последния бастион на въоръжената афганистанска опозиция.   
Масуд или "Лъвът на Панджшир", който е легендарен герой от съпротивата по време на нахлуването на съветските войски в Афганистан, влиза в Кабул на 29 април 1992 г. и на 8 май става министър на отбраната под временното президентство на Моджадеди.
През май 1993 г. той подава оставка, за да се съобрази с мирния договор между ръководителите на деветте основни фракции на муджахидините.
Националист и революционер Масуд е чел трудовете на Мао Цзедун, Че Гевара и Режи Дебри. От 1975 г. "Лъвът на Панджшир" събира своя собствена униформена армия. 
Представител на таджикската етническа група, Масуд е син на полковник от афганистанската армия и взима участие в един от първите ислямски бунтове, който е потушен от войската.
Стратегът Масуд получава престиж благодарение на военните си успехи като успява да се противопостави на съветските войски по време на цялата война в Афганистан /1979-1989/, при която загиват повече от един милион души.
Според аналитиците той разполагал с около 15 000 калени войни, поддържани от няколко хиляди панджширски "войници-селяни", които имат превъзходство в партизанската война в планините.
В сърцето на планинската верига Хиндукуш се намира долината Панджшир, където живее семейството на Масуд. Той е женен и има три момичета и едно момче, за които не говори често.
Тази дълбока, притисната между скалите долина, е крепостта на Масуд. Това е мястото, където той намира последно убежище, когато късметът му на военен го предаде.
Самотникът Масуд не се стреми към почестите на западните столици. Той не реагира, когато след изтеглянето на съветските армии през 1989 г., нетърпеливото ЦРУ иска военната победа на неговия съперник Гулбудин Хекматиар.
С остър поглед, издължен профил, рядка брадичка, Масуд, който се възхищава на генерал Де Гол, говореше с нисък глас, понякога на френски. След като завършва обучението си в Кабул, той се включва в ислямиските движения през 70 години по време на управлението на крал Мухамад Захир Шах.
Масуд изучава всекидневно Корана с мюсюлманските свещеници от най-ранните си детски години и в очите на Запада изглежда като умерен фундаменталист. Според неговите близки, той е изоставял бойците си насред битката и отивал да се моли и да медитира, преди да даде нови заповеди.
По време на първото си посещение в Европа през април 2001 г., Ахмад Шах Масуд призна в Париж, че без военната и икономическа помощ на Пакистан, талибаните не могат да удържат властта.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:16 на 09.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация