site.btaНавършват се 20 години от края на заложническата криза в училище в Беслан

Навършват се 20 години от края на заложническата криза в училище в Беслан
Навършват се 20 години от края на заложническата криза в училище в Беслан
Беслан, Северна Осетия, (1 септември 2019) Жена държи свещ пред снимките на жертвите от заложническата криза в гимнастическия салон на училището по повод 15-та годишнина от трагедията в Беслан, Северна Осетия, Русия. (AP Photo/Musa Sadulayev)

На 3 септември 2024 г. се навършват 20 години от заложническата криза в училище № 1 в град Беслан, Северна Осетия.  До тези събития се стига след като на 1 септември в Беслан по време на тържество по повод първия учебен ден е извършено терористично нападение.

Група от 32-ма терористи, основно чеченци, взима за заложници около 1100 души – ученици, учители и родители. На 3 септември терористите взривяват бомби, поставени сред заложниците. По време на операцията за освобождаването им с участието на бойци от 58-а армия руските сили за сигурност успяват да превземат сградата на училището. Ликвидирани са 31 терористи, един е заловен жив. Загиват над 330 души, от които 186 деца.

На 17 септември 2004 г.чеченският бунтовнически лидер Шамил Басаев поема отговорността за атентата. Басаев е убит при експлозия на 10 юли 2006 г. в Ингушетия – република, граничеща с Чечня. Ликвидиран е при секретна операция на руската служба за сигурност ФСБ).

За събитията от 3 септември 2004 г. четем в емисия „Международна информация“ на БТА:

 Освободени заложници твърдят, че терористите в училището в Северна Осетия  държат най-малко 1500 души

Москва, 3 септември 2004 г./БТА/ Терористите, които завзеха в сряда училище в град Беслан, Северна Осетия, държат най-малко 1500 заложници, а не около 350, както твърдят руските власти. Това казват пред руските вестници Комерсант и Известия някои от 26-те заложници, освободени вчера от похитителите, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Терористите затворили заложниците в гимнастическия салон, разказва една от освободените жени. Хората трябвало да лежат един върху друг. В претъпканото помещение не можело да се диша, въпреки че прозорците били счупени. "Терористите казват, че са чеченци. Те искат руските войски да се изтеглят от Чечения. Казаха ни, че руснаците са убили техните деца и нямат какво да губят", добави Залина Дзандаровая.

Азамат Кадиков, депутат в парламента на Северна Осетия, заяви пред събралите се роднини и близки на заложници, че похитителите държат около 1000 души. (…)

Известният руски педиатър Леонид Рошал, който посредничи при контактите с терористите, заяви, че окончателният списък с имената на заложниците не е готов. Рошал заяви, че сред заложниците има 16 деца в предучилищна възраст, предаде ИТАР-ТАСС. Според Рошал през днешния ден преговорите трябва да бъдат съсредоточени върху освобождаването на тези деца. Той предложи на роднините на заложници, които не са вписали техните имена в списъка, да го направят.

***

Събитията в Северна Осетия и поетите от премиера ангажименти пред синдикатите за икономическата политика на кабинета сред темите на печата в Атина днес

Атина, 3 септември 2004 г. /БТА/ Преподавател по гимнастика от гръцки произход, на име Йоанис Канидис, 74 г., е сред заложниците в училището в Северна Осетия, съобщават гръцките вестници. (…)

"Ескалира агонията около децата в Русия", Путин в безизходица", пише в. Катимерини. Изданието сигнализира, че рускинята Анна Тодорова, която се намира в Гърция, е поискала от гръцкото вътрешно министерство да й бъде оказана необходимото съдействие, за да отпътува за Беслан, където като заложничка е 11-годишната й дъщеря Марина.

Отбелязва се, че Анна Тодорова, която от 11 години работи в Гърция няма необходимите документи, за да пътува в чужбина. Гръцкият външен министър заяви, че неговото ведомство е задвижило всички механизми, за да може Анна Тодорова да замине. (…)

***

Вашингтон, Европа и ислямските страни осъдиха тероризма в Русия

Вашингтон/Рим/Варшава, 3 септември 2004 г. /БТА/ Държавният департамент на САЩ остро осъди взимането на заложници в град Беслан в Северна Осетия, което определи като "акт на международния тероризъм", предадоха ИТАР-ТАСС и РИА Новости. (…)

Италианският премиер Силвио Берлускони също осъди действията на терористите в Северна Осетия и заяви, че взимането на деца за заложници е "отвъд всички граници на приемливото", предаде АФП. (…)

Взимането на заложници в Северна Осетия е престъпление, което "противоречи на принципите на исляма и може сериозно да навреди на добрите отношения между страните-членки на Организацията Ислямска конференция и Русия". Това се посочва в изявление на генералния секретар на ОИК Абделуахед Белкезиз, цитирано от ИТАР-ТАСС.

***

Руските специални сили  контролират училището в Беслан. Съобщава се за десетки убити и ранени

Беслан, 3 септември 2004 г. /БТА/ От съобщенията на осведомителните агенции може да се заключи, че развръзката на кризата със заложниците в северноосетинския град Беслан е започнала, когато похитителите разрешили от сградата да бъдат изнесени телата на убити заложници. Няколко сътрудници на министерството на извънредните ситуации успели да изнесат само две тела, когато в отдалечени помещения на училището се чули две експлозии.

Вероятно от експлозиите е рухнала част от покрива. При изнасянето на телата няколко от сътрудниците на МИС пострадали, но не се уточнява дали са убити или ранени

От сградата започнали да бягат групи заложници, по които похитителите открили безредна стрелба.

След това от училището започнали да бягат и похитители. Специалните сили се опитали да пресекат пътя им за отстъпление към жилищните квартали на града.

По-късно ИТАР-ТАСС съобщи, че стрелбата е започнала да затихва, а специалните сили вече ликвидирали последните огнища на съпротива от страна на похитителите.

Съобщава се също, че част от терористите са се преоблекли в опит да избягат, а жените-камикадзе сваляли челните си одежди и обличали обикновени дрехи, взети от заложниците, за да не бъдат разпознати[…].

***

Полски журналист бе ранен при престрелка пред училището в Беслан, където терористи взеха деца за заложници

 Варшава/ Беслан, 3 септември 2004 г./БТА/ Полски телевизионен журналист бе принуден да прекъсне прякото си включване от училището в Беслан, след като бе ранен в ръката при завързалата се престрелка за освобождаване на заложниците, съобщи полската телевизия ТВН 24, цитирана от ДПА.

Московският кореспондент на ТВН 24 Виктор Батер получи медицинска помощ и се очаква да се възстанови.

***

Руските специални сили преследват терористи, успели да избягат от училището в Беслан. След кратка тенденция на затихване стрелбата е подновена

Беслан, 3 септември 2004 г. /БТА/ След кратка тенденция към затихване стрелбата е подновена  около училището в Беслан, където терористи държаха неколкоститин  заложници. Чуват се и експлозии. Руските специални сили преследват терористи, успели да избягат от училището. Войниците  извършиха контролиран взрив с малка мощност и проправиха проход в стената на училището в Беслан, за да помогнат за извеждането на заложниците. Според Интерфакс в  сградата вече няма заложници. От там са изнесени телата на десетина убити. Преследването на бандитите обаче, както и изнасянето на ранени към болниците, се усложнява от струпването на цивилни, военни и автомобили на мястото на събитията. Някои от отстъпващите бандити са се насочили към южната част на града, където се има железопътни линии. Една от терористките-камикадзе, преоблечена, може би е успяла да се  скрие от преследвачите, но суматохата по улиците усложнява действията на специалните сили[…].

По данни на министерството на вътрешните работи на Северна Осетия около 13 екстремисти са успели да избягат от училището, съобщава ИТАР-ТАСС.

***

Операцията на руските сили в Беслан е приключила

Беслан, Северна Осетия, 3 септември 2004 г. /БТА/ Операцията на руските сили в Беслан е приключила, заяви тази вечер по руската телевизия НТВ генерал Виктор Соболев, командващ 58-а армия, участвала в операцията, предаде АФП.

Представителят на президента на северна Осетия Лев Дзугаев съобщи на журналистите, че има информация за задържани трима терористи. Соболев също съобщи за задържането на "няколко терористи". При унищожаването на терористите в Беслан бяха използвани танкове, добави той. "Наложи се да стреляме с танкове. Отделни бандити  все още се укриваха, но едва ли някой от тях се е измъкнал", заяви генералът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

***

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин  президентът Георги Първанов е изразил съболезнованията на българския народ във връзка с трагичните събития в град Беслан


София, 4 септември 2004 г. /БТА/ В телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин президентът Георги Първанов е изразил своите лични съболезнования и съболезнованията на целия български народ във връзка с трагичните събития в град Беслан, съобщиха на БТА от прессекретариата на държавния глава. (…)

Владимир Путин е оценил високо дейността на българската страна като председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ в търсенето на мирни решения и установяването на политически диалог в конфликтните райони на Кавказ, съобщават от прессекретариата на държавния глава. Президентът Георги Първанов е уверил Владимир Путин, че България и занапред ще допринася за формиране на ясни и обективни позиции на организацията по ситуацията в региона.

Двамата президенти са споделили разбирането за необходимостта от повишаване на активността и ролята на ОССЕ в регулирането на кризи и борбата срещу тероризма и другите глобални заплахи и предизвикателства, се посочва в съобщението. /Теодора Димитрова/

 Реакции в международния печат след края на заложническата криза, предадени от БТА:

 Кризата в Беслан е завършила според най-лошия възможен сценарий, според руския печат

Москва, 4 септември 2004 г. /БТА/ Освобождаването на заложниците в училището в Беслан се е развило според възможно най-лошия сценарий. Това е общото мнение на руските вестници, цитирани от АФП. На страниците си те описват ужасни сцени и критикуват хаотичното водене на операциите  от властите. (…)

От своя страна Советская Росия критикува "хаоса в страната от Дубровка до Беслан", имайки предвид масовото вземане на заложници в театър Дубровка в Москва през 2002 г., от което властите очевидно не са си взели поука. Властите не са в състояние да планират и организират каквото и да е било. Или може би не желаят, пише вестникът. Вестниците обвиняват властите, че са попречили на журналистите да си вършат работата, а журналистите  - че са пренебрегнали интересите на обществото, за да им угодят. (…)

Турският печат е "ужасен" от развръзката на кризата със заложниците в Северна Осетия, критикува аматьорството на руските сили за сигурност

Анкара, 4 септември 2004 г. /БТА/ Турският печат днес единодушно изразява "ужас" от кървавия начин, по който приключи кризата със заложниците в училището в северноосетинския град Беслан. Турските вестници виждат вината за "клането" в аматьорството на руските сили за сигурност, пише Франс прес.

[…] Либералният вестник Миллиет също осъжда допускането на огромен брой жертви сред заложниците, критикувайки ниския професионализъм на руските специални части, неспособни да се справят с подобно вземане на заложници. "Това не беше анти-терористична операция, а дуел с похитителите", цитира АФП публикацията на вестник Миллиет[…].

***

Гръцкият печат: Хладнокръвно убиваха деца. Международен гняв предизвика руският 11 септември

Атина, 4 септември 2004 г. /БТА/ Ужас и покруса изразяват челните заглавия на гръцките вестници днес, реагирайки на кървавата развръзка на кризата със заложниците в Северна Осетия.

"Хладнокръвно убиваха деца. Международен гняв предизвика руският 11 септември" , пише на челната си страница вестник Врадини.

[…]"Международно възмущение от намесата на спецчастите АЛФА, за която платиха невинни деца", пише вестник Елефтери ора. "Международната общност е потресена", допълва вестник Логос.

"Светът настръхна", "Планетата се вцепени", оценяват в заглавия вестниците Етнос и Елефтерос типос, "Каква параноя, Господи!", допълва вестник Адезмефтос типос. "Политиката на Путин спрямо кризата в Чечения е в безизходица", оценява вестник Авги.

***

Европейската преса оплаква жертвите в Беслан и критикува провеждането на операцията по освобождаването

Париж, 4 септември 2004 г. /БТА/ Връх на жестокостта, ужасно клане, кървава развръзка, хаос, объркване - това са определенията с които френската вестници  описват днес края на кризата със заложниците в Беслан, цитирани от АФП.

"Северна Осетия: нападението се превръща в клане"  е заглавието на в. Фигаро, който обръща внимание на царящото объркване на мястото на драмата, където президентът Путин пристигна рано днес. Всекидневникът отбелязва традиционното за Русия прилагане на силови методи и изтъква, че в близкото минало на страната всяка криза на вземане на заложници  е завършила с цената на десетки цивилни жертви.

"Клане" е заглавието на първа страница на в. Либерасион. В уводната статия на вестника се казва, че президентът Путин се е поставил в неразрешима ситуация, използвайки единствено група сила за разрешаване на чеченския въпрос. Така той само радикализира противниците си и отваря пътя на ислямския тероризъм.

Всекидневникът Паризиен пише за все още неясните обстоятелства около освобождаването на заложниците в Беслан, наричайки ужасен изхода от "този връх на жестокостта".

[…]Днешната британска преса единодушно оплаква смъртта на заложниците в училището в Беслан, но предупреждава Москва за възможността от отмъщение на чеченците.

"Агонията на майка Русия" е голямото заглавие на в. Таймс, който се спира на ужаса на събитието и заключава, че невъобразимото се е случило.

Президентът Путин дойде на власт като силен човек, в състояние да се справи с проблема в Чечения, напомня в. Дейли телеграф. След една война и серия терористични атаки той изглежда възможно най-далеч от целта си, се казва в уводната статия.

Според в. Индипендънт най-лошият отговор би бил наказателна акция срещу Чечения, такава, каквато в миналото президентът Путин често е провеждал. Политика, основана на отмъщението само ще усили фанатизма на терористите, се казва в статията.

[…]Германската преса е критично настроена към провеждането на акцията по освобождаване на заложниците в Беслан, съобщава АФП. Очевидно руските властни не се съобразяват с нищо и изглежда нямат контрол върху събитията, пише в. Ди Велт. Това е класически руски подход - феноменът е налице, но по въпросите защо и как няма яснота. Путин, който навремето издаде заповед за голямата офанзива в Грозни, спуска завесата пред войната в Чечения. Цялата истина за събитията в петък по освобождаване на заложниците може би никога няма да стане известна.

***

Американският печат осъжда поведението на руските власти в чеченския конфликт

Вашингтон, 4 септември 2004 г. /БТА/ Големите американски всекидневници изтъкват днес, че кризата със заложниците в училището в Беслан, Северна Осетия, е завършила в пълен хаос. Отвъд съчувствието към жертвите американският печат остро критикува поведението на руските власти в чеченския конфликт, предаде Франс прес.

"Всеки родител изживя тревогата на родителите в Беслан", пише Вашингтон пост. Според него обаче, както и според Ню Йорк таймс, Москва носи част от отговорността в тази драма и трябва да преговаря с чеченските лидери[…].

САЩ трябва да изразят съчувствие към руснаците и да помогнат в преследването на авторите на нападението, за което "не може да има никакво извинение, никакво оправдание, никаква разумна аргументация", добавя Вашингтон пост. Вестникът обаче смята, че Русия трябва да потърси "по-задълбочено и дълготрайно помирение" чрез преговори с умерените чеченци и създаване на истински представително чеченско правителство, стига да не е вече късно.

Ню Йорк таймс упреква руския президент Владимир Путин за политиката му към чеченския конфликт и предупреждава, че той може да излезе извън границите на Русия. "Тероризмът в 21-ви век прекосява националните граници. Това е само въпрос на време", пише вестникът[…].

Владимир Путин трябва да "започне сериозни преговори с легитимните чеченски лидери извън подкрепяното от Москва марионетно правителство, в противен случай нещата могат само да се влошат и тогава Русия няма да е единствената страна, която ще заплати за това", добавя Ню Йорк таймс.  

Генералният директор на БТА Максим Минчев (2003-2020) с призив да се помогне на пострадалите деца:

Журналисти призовават: Да помогнем на децата на Беслан!

 София, 5 септември 2004 г. /БТА/  Журналисти от централни медии призовават да се помогне на децата, пострадали при терористичния акт в Беслан.

Нека ги приемем за възстановяване в нашите курорти, под грижите на наши лекари, призоват Андрей Апостолов, Уляна Пръмова, Максим Минчев, Венелина Гочева, Юлий Москов, Петьо Блъсков, като отбелязват, че към инициативата може да  се присъедини всеки, който желае.

Това не е инициатива за събиране на средства. Това е призив към всеки, който желае, да помогне с нещо за организирането на тази кампания, отбелязват авторите на текста.

"Ние, журналистите, си вадим хляба с това, което става у нас и зад граница. Не винаги приятно и красиво. Все по-често мръсно и миришещо на смърт. Трагедията в Беслан обаче надхвърли всичко, с което сме се сблъсквали в професията си, защото никой не би могъл да опише мъката и ужаса на хилядите хора  в този малък руски град", пише в призива, предоставен на БТА.

Не можем да върнем убитите деца на техните родители, нито загиналите бащи и майки - на децата им. Ние обаче може да помогнем на живите да преодолеят шока от кървавата драма. Човешката солидарност е част от силата на нормалните хора, изправени пред безумието на терористите, пишат българските журналисти.

Български курорти вече откликнаха положително на идеята,  български лекари са готови да помогнат безвъзмездно за рехабилитацията на децата, български фирми - да организират транспорта, български граждани - да отделят от собствените си средства, се посочва в призива.

***

Просветното министерство предоставя почивните си бази за децата, пострадали при терористичния акт в Беслан; журналисти излязоха с призив за помощ

София, 5 септември 2004 г.  /БТА/ Българското министерство на образованието предложи почивните бази на министерството на пострадалите деца при терористичния акт в Беслан, Северна Осетия.

Министерството предоставя на децата и близките им близо 2000 легла в  морските и планинските си бази. Поканата вече е отправена по дипломатически път, отбелязват от пресцентъра на министерството на образованието.

Междувременно български журналисти излязоха с призив "Да помогнем на децата на Беслан!"

Равносметка и последици публикувани в емисията "Международна информация“:

 ФСС обяви за приключила операцията по освобождаване на заложниците и унищожаване на терористите

Беслан, 4 септември 2004 г./БТА/ Операцията по освобождаване на заложниците в Беслан и унищожаване на терористите приключи. Това обяви днес началникът на регионалното управление на Федералната служба за сигурност за Северна Осетия Валерий Андреев, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

Вече уверено може да се каже, че бандитите бяха над 30, сред тях имаше руснаци и граждани на други държави, посочил Валерий Андреев, който е ръководител на оперативния щаб за освобождаването на заложниците.

Той отбелязал, че подготовката на терористите за превземането на училището била извършена предварително. "Те бяха професионално подготвени и жертвите можеха да бъдат много повече", добавил Валерий Андреев.

Източник от оперативния щаб съобщил пред ИТАР-ТАСС, че телата на 27 убити терористи са изнесени от училището. Източникът припомнил, че в хода на предизвикания сблъсък били унищожени 26 бандити, а трима били заловени живи. Друг похитител, който успял да избяга от училищната сграда, бил задържан от милицията. Но когато милиционерите го отвеждали в оперативния щаб, роднини на заложниците го измъкнали от ръцете им и извършили саморазправа.

Източникът от оперативния щаб съобщил също, че един от терористите при опит за бягство от училището бил застрелян от съмишлениците си, които след това му отрязали главата.

По данни на силите за сигурност сред терористите имало две жени-самоубийци. Едната се самовзривила, а другата вероятно успяла да избяга.

***

Триста деветдесет и четири трупа  са преброени в моргата във Владикавказ, северноосетинският вътрешен министър подаде оставка

Владикавказ, 5 септември 2004 г. /БТА/ Триста деветдесет и четири трупа от кървавата развръзка на кризата със заложниците в град Беслан са преброени снощи в главната морга на Владикавказ, столица на руската република Северна Осетия. Това съобщи тази сутрин пред агенция Франс прес служителка в моргата.

Досега по официални данни загиналите са 330 заложници и 26 похитители, а в болници са настанени над 700 ранени. Според АФП информацията, съобщена от анонимната служителка на моргата във Владикавказ сочи, че официалните данни са силно занижени, защото трупове има и в моргата в Беслан. Северноосетинската телевизия съобщи тази сутрин, че 260 души се водят за изчезнали. "Вчера преброихме 394 трупа. Някои са толкова обезобразени, че близките не могат да ги разпознаят. Затова взимаме за изследване кръвни проби и коса", каза служителката[…].

***

Учителят от гръцки произход Йоанис Канидис бил разстрелян от терористите в училището в Северна Осетия, опитвайки се да прекъсне кабел на взривно устройство

Атина, 5 септември 2004 г. /БТА/ Седемдесет и четири годишният учител от гръцки произход Йоанис Канидис, който беше сред заложниците в училището на североосетинския град Беслан, e загинал геройски при опит да попречи на терористите да взривят покрива на физкултурния салон, в който бяха държани заложниците. Това съобщават гръцките медии днес, позовавайки се на множество очевидци[…]. Двамата синове на Канидис бяха в района на училището през цялото време на кризата със заложниците, припомнят гръцките медии.

Веднага след разигралите се събития руските власти са подложени на остра критика заради употребата на тежко въоръжение, танкове Т-72, огнемети "Шмел" и бойни хеликоптери, без които броят на невинните жертви вероятно би бил значително по-нисък.

Парламентарна анкетна комисия стига до извода, че и местните, и федералните сили са допуснали нарушения по време на заложническата криза.

През 2017 г. Европейският съд по правата на човека осъжда Русия да плати около 3 млн. евро на роднините на жертвите от Беслан. ЕСПЧ постанови, че руските власти не са изпълнили задължението си да предотвратят възможна заплаха за човешкия живот и не са планирали нападението по начин, който да сведе до минимум заплахата за живота на заложниците.

Училище № 1 e заградено с висока ограда. В двора му на мястото на пристройката на началното училище е построена православна църква.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:15 на 03.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация