site.btaНа 21 август 2003 г. се прави уникална за България трансплантация на сърце и бял дроб едновременно на един пациент

На 21 август 2003 г. се прави уникална за България трансплантация на сърце и бял дроб едновременно на един пациент
На 21 август 2003 г. се прави уникална за България трансплантация на сърце и бял дроб едновременно на един пациент
Чернодробна трансплантация във ВМА. Снимка: ВМА/Архив

Уникална за България трансплантация на сърце и бял дроб едновременно на един пациент е направена в болницата „Света Екатерина“ в София на 21 август 2003 г. На 26-годишната Женя Александрова – родена със сърдечен порок, довел до тежка белодробна симптоматика, са присадени сърце и бял дроб на 17-годишно момче, загинало при катастрофа. Органите са транспортирани от Плевен до София по въздушен път в хладилни чанти. 

Донорът е 17-годишен младеж от София, който при автомобилна катастрофа е получил черепно-мозъчна травма и е изпаднал в сряда следобед в мозъчна смърт в клиниката в  Плевен. Родителите му са решили и са дали съгласието си животоспасяващите органи на техния син да бъдат експлантирани в Плевен и дарени на очакващите ги пациенти в столицата. Експлантацията започна около 01:20 часа. Около 04:10 часа сърцето и белите дробове са превозени в хладилни чанти в София. 

Така в клиниката „Света Екатерина“ става възможна трансплантация на сърце и бял дроб едновременно на един пациент. Операцията се извършва от екип под ръководството на проф. Александър Чирков и започва в ранните часове на 21 август.

БТА съобщава за операцията в емисия „Вътрешна информация“:

В Плевенската болница тази нощ беше направена уникална за България експлантация на бял дроб, както и седмата у нас мултиорганна експлантация 

Плевен, 21 август 2003 г. /БТА/ В Плевенската болница тази нощ бе направена уникална за България експлантация на бял дроб. Това съобщи пред репортер на БТА в Плевен д-р Янко Начков, директор на Националния център по управление на трансплантациите към Министерството на здравеопазването. Той уточни, че също за първи път в България от началото на тази година досега на седми поред на донор е извършена мултиорганна експлантация чрез координираната работа на хирургически екипи от „Пирогов“, болницата „Света Екатерина“, Александровската болница с колегите им от болницата в Плевен. 

Донорът е 17-годишен младеж от София, който при автомобилна катастрофа край Микре е получил черепно-мозъчна травма и в 13.50 вчера е изпаднал в мозъчна смърт в клиниката САРИЛ в Плевен. Д-р Начков уточни, че родителите му са дали съгласието си животоспасяващите органи на техния син да бъдат експлантирани в Плевен и дарени на очакващите ги пациенти в столицата.

Експлантацията започна около 01:20 часа. Около 04:10 часа сърцето и белите дробове бяха поставени в хладилни чанти със стерилен лед и превозени до летище Каменец, където със самолет бяха пренесени до столицата. Това извърши екип на клиниката "Света Екатерина" - д-р Димитър Николов и д-р Георги Царянски, които по телефона поддържаха непрекъсната връзка с професор Александър Чирков. Органите бяха очаквани от реципиент, настанен на лечение в клиниката при проф. Чирков. Момичето, което се очаква да бъде спасено е на същата възраст, на която е донорът. То е с порок на сърцето и увреден бял дроб.

По-късно от Плевенската болница със специализирани автомобили бяха прекарани до столицата черният дроб и бъбреците на същия донор. Бъбреците са животоспасяващи за двама болни в „Пирогов“ и трансплантацията се очаква да бъде извършена днес до обед.  Единствено черният дроб на донора няма да бъде използван за трансплантация. Неговото състояние ще бъде анализирано, за да бъде направена оценка на нивото на експлантацията и възможностите на българските медицински екипи за бъдеща трансплантация на черен дроб.

От „Пирогов“ в Плевен работиха д-р Кирил Асенов и д-р Младен Истерков от спешна урология. От Алекснадровската болница пристигна професор Виолета Димитрова, която има намерение да извърши трансплантация на черен дроб.

При благоприятни резултати се очаква днес да сме свидетели на първата у нас трансплантация на бял дроб, извършена от екип на професор Чирков, като на същия реципиент ще бъде присадено и сърцето, поясни д-р Начков. От органите на донора в Плевен специалистите се надяват да бъде спасен животът на четирима болни, което също е уникално до този момент у нас.

В момента се прави уникалната за България трансплантация на сърце и бял дроб  едновременно на един пациент

София, 21 август 2003 г. /БТА/ В момента екип от столичната болница „Св. Екатерина“ трансплантира едновременно сърце и бял дроб на 17-годишно момиче. Това съобщи на БТА заместник – директорът на болницата д-р Табаков. По думите му операцията е започнала в 5 ч. тази сутрин и се очаква да приключи преди обяд. Водещ операцията е проф. Александър Чирков. 
Донорът е 17-годишен младеж от София, който при автомобилна  катастрофа е получил черепно-мозъчна травма и в 13:50 вчера е изпаднал в мозъчна смърт в клиниката САРИЛ в Плевен. Тази нощ в Плевенската болница бе направена уникална за  България експлантация.  

София, 21 август 2003 г. /БТА/ В момента екип от софийската болница „Св. Екатерина“ трансплантират сърце и бял дроб на 17-годишно момиче, съобщи заместник - директорът на болницата д-р Александър Табаков. Операцията е започнала в 05:00 ч. местно време и се очаква да приключи преди обяд. Водещ операцията е проф. Александър Чирков, който преди 17 години направи първата за България трансплантация на сърце, а преди месец няколко операции за изкуствено сърце. 
Кореспондентът на БТА в Плевен /северна България/ съобщи по-рано, че  тази нощ е направена уникална за България експлантация на бял дроб. Д-р Янко Начков, директор на Националния център по управление на трансплантациите към Министерството на здравеопазването, уточни, че също за първи път в България от началото на тази година досега на седми поред донор е извършена мултиорганна експлантация. (...)

В София са докарани и черният дроб и бъбреците на същия донор. Бъбреците са животоспасяващи за двама болни " и трансплантацията се очаква да бъде извършена днес до обед. Единствено черният дроб на донора няма да бъде използван за трансплантация. Неговото състояние ще бъде анализирано, за да бъде направена оценка на нивото на експлантацията и възможностите на българските медицински екипи за бъдеща трансплантация на черен дроб.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования  на родителите, дарили органите на загиналото  момче и им благодари за благородното решение  

София, 21 август 2003 г. /БТА/ Ръководството на Министерството на здравеопазването изказа съболезнования и съчувствие към родителите и близките на загиналия 17-годишен младеж, от чието тяло след мозъчната му смърт бяха взети органи за трансплантация.   В същото време министерството изказва на родителите гореща благодарност, че в този тежък и мъчителен за тях момент те са  взели хуманното и изключително благородно решение – загиналият им син да стане донор. Това пише в съобщение до медиите на пресцентъра на здравното министерство.
Със съгласието си да дарят органите му за трансплантация те изпълниха най-човешката мисия в този свят - да дарят живот на други хора след смъртта на техния син, се казва още в съобщението. Мозъчната смърт на младежа, станал донор, е безспорно установена. (...)

Трансплантацията на сърце и бял дроб приключи успешно, чака се излизането на пациентката от упойка 

София, 21 август 2003 г. /БТА/ Трансплантацията на сърце и бял дроб приключи успешно, чака  се пациентката да излезе от упойка, съобщи на БТА  заместник-директорът на болница Св. Екатерина" д-р Александър  Табаков. Водещият операцията проф. Александър Чирков все още е в  операционната зала, казаха от кабинета на кардиолога.  Можем да коментираме със сигурност дали операцията е успешна  или не едва след 6-7 дни, каза д-р Табаков. Сърце и бял дроб на 17-годишно момче, което загина в  катастрофа вчера, бяха експлантирани в болницата в Плевен тази  нощ и транспортирани до столичната болница "Св. Екатерина". Реципиент на органите е 26-годишната Женя Борисова  Александрова от гр. Дунавци, Видинско. Жената е родена с вроден  сърдечен порок, каза на БТА  личният й лекар д-р Валя Георгиева.  

Машина подпомага работата на трансплантирания днес бял дроб на 26-годишната Женя Александрова от гр. Дунавци, Видинско

София, 21 август 2003 г. /БТА/ Трансплантацията на сърце и бял дроб на 26-годишната Женя Борисова Александрова от гр. Дунавци, Видинско в болницата „Света Екатерина„ в София днес премина успешно, машина подпомага работата на белия дроб заради настъпил белодробен оток. Това съобщиха на БТА от болницата.

Сърцето и белият дроб работят нормално, като белият дроб работи с помощта на машината, тъй като е по-чувствителен, поясниха хирурзите. Лекарите са регистрирали белодробна недостатъчност, а с помощта на машината кръвта на реципиента се оксигенира (обогатява с кислород), докато бъде постигнат нормален баланс на кислород в кръвта. Това ще продължи още два-три дни, прогнозират хирурзите.

Донорските органи са перфектни, намерили сме най-добрия реципиент за тях, каза д-р Боян Баев, един от хирурзите, оперирал Женя Борисова.

Пациентката е била с изключително тежка сърдечна деформация – аорта с 1/5 от нормалния обем. „Това е нещо, което не очаквахме да видим“, коментираха хирурзите. Заради стенозата на аортата хирурзите определят операцията като атипична. Все още не е преминала границата на критичност за жизнеността на белия дроб, каза хирургът Димитър Николов.

Женя ще прекара следоперативния период в интензивното отделение на болницата „Св. Екатерина“ в София. До един месец трябва да премине рискът за отхвърляне на трансплантираните орган, смятат хирурзите.

По думите им технически трансплантацията е извършена успешно, но за успешна операция може да се говори едва когато пациентът напусне болницата. Тъй като органите не са експлантирани в София, се забавихме с около три часа, поясни хирургът Димитър Николов. Критичното време за жизнеността на сърцето е от 6 до 7 часа, а за белия дроб - до три часа, поясни той и допълни, че в София органите са пристигнали в началото на петия час. Снощи разбрахме, че в България няма санитарна авиация, както и това, че през нощта на територията на страната ни не могат да прелитат хеликоптери, каза Николов.
Екипът на болница "Света Екатерина" благодари за съдействието на екипа на Министерство на здравеопазването (МЗ).

Сърце и бял дроб на 17-годишно момче, което загина в катастрофа вчера, бяха експлантирани в болницата в Плевен тази нощ и транспортирани по въздух до столичната болница „Св. Екатерина“ със съдействието на МЗ. Реципиентът Женя Борисова има 20 -годишен брат, също с вродена сърдечна деформация. Майката Сийка Методиева  е 44-годишна, а баща й Борис е на 46 години, регистриран като безработен. 

Почина българката, на която бяха трансплантирани сърце и бял дроб

София 22 август 2003 г. /БТА/ 26-годишната Женя Александрова, на която на 21 август бе направена уникалната за България трансплантация на сърце и бял дроб е починала в петък през нощта, съобщи за БТА д-р Румен Илиев, участвал в операцията по трансплантацията на органите.

Причината за смъртта на Женя е невъзможността да се възстановят функции на белия дроб. Нефункционирането на белия дроб се дължи на дългото време, през което органите са останали без кръвоснабдяване - от експлантацията до трансплантацията, уточни д-р Илиев. 

Самата  трансплантация на сърце и бял дроб на Женя премина успешно, но още  в деня на операцията лекарите казаха, че за да се каже дали операцията е успешна или не трябва да минат поне  6-7 дни.    

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:16 на 21.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация