site.btaПреди 30 години Карлос Чакала е задържан в Судан и екстрадиран във Франция

Преди 30 години Карлос Чакала е задържан в Судан и екстрадиран във Франция
Преди 30 години Карлос Чакала е задържан в Судан и екстрадиран във Франция
Париж, Франция (ноември 2000) Илич Рамирес Санчес, известен и като Карлос Чакала, в съда. Снимка: AP Photo/Michel Lipchitz

Международният терорист Илич Рамирес Санчес, известен и като Карлос Чакала, е във френски затвор от 1994 г. години, след като френски агенти го залавят в Судан на15 август. Той излежава  доживотни присъди за убийството на трима души, сред които двама полицаи през 1975 г. в Париж и четири бомбени атентата във Франция през 1982 и 1983 г., в които загиват 11 души, а над 140 са ранени. На 26 юни 2013 г. доживотната му присъда е потвърдена. 

Илич Рамирес Санчес е роден в Каракас, Венецуела на 12 октомври 1949 г. Получава псевдонима Карлос, след като става член на организацията Народен фронт за освобождение на Палестина, обявена за терористична в някои държави. Името „Чакала“ получава от пресата (The Guardian), когато сред неговите вещи е открита книгата „Денят на Чакала“ на Фредерик Форсайт.

В емисията „Международна информация“ БТА се съобщава за залавянето му: 

Терористът Карлос Чакала е заловен

Париж, 15 август 1994 г. /БТА/ Илич Рамирес Санчес, известен с прозвището Карлос Чакала, смятан за терорист номер едно в света през последните 20 години, е бил арестуван вчера сутринта в Судан и след това екстрадиран във Франция. Според краткото съобщение на френското правителство терористът, който е отговорен за редица кървави атентати и издирван от властите във Франция още от 70-те години, утре ще бъде предаден на правосъдието. Той има вече издадена присъда за доживотен затвор във Франция. В момента Карлос се намирал в сградата на френското контраразунаване. Министерството на вътрешните работи на Судан съобщи, че терористът успял да влезе в страната с фалшив дипломатически паспорт на арабска страна. Той бил задържан в къща, наета от него и група други лица, чиято самоличност не бе разкрита. Те възнамерявали да извършат терористични нападения срещу интересите на чужди държави в Судан, се казва в съобщението, без да се посочват подробности.

На пресконференция френският министър на вътрешните работи Шарл Паскуа съобщи, че френското контраразунаване е научило още в началото на годината, че терористът може би се намира в Судан под фалшива самоличност, и поискало от властите да го открият и екстрадират. Той посочи, че Карлос е отговорен за смъртта на общо 83-ма души по света, включително на 15 френски граждани. „Карлос е в ръцете на френското правосъдие и ще бъде съден за престъпленията си“, каза Паскуа. Наричайки терориста истински професионалист в тероризма, получил обучението си в Куба и в университета „Патрис Лумумба“ в Москва, френският министър на вътрешните работи припомни, че престъпникът се е ползвал от подкрепата на много държави и е бил „наемник на разположение на редица освободителни движения, борещи се срещу империализма и ционизма“. Името на Карлос е свързано с един от най-зрелищните терористични актове в Европа и Близкия изток, включително отвличането през 1975 г. на 11 министри по време на среща на ОПЕК във Виена. Шарл Паскуа похвали суданското правителство за оказаното сътрудничество при залавянето на опасния терорист.

Отзиви за арестуването на Карлос

Париж, 16 август 1994 г. /БТА/ Залавянето на терориста Илия Рамирес Саичес, известен с прозвището Карлос, е резултат от взаимодействие на френските специални служби с приятелски служби на други страни, заяви снощи по френската телевизия министърът на вътрешните работи на Франция Шарл Паскуа. Той обаче отказа да съобщи кои са тези служби и добави, че понякога те действат тайно дори и от собствените си правителства. Паскуа уточни, че това не се отнася до френските специални служби. На среща с журналисти във Вашингтон говорителят на Държавния департамент на САЩ Майк Маккъри приветства залавянето на терориста и предаването му на френските власти. Той окачестви оказаното съдействие в операцията по залавянето от страна на суданските власти като показателно за започналото дистанциране на Судан от тероризма, но добави, че това все още не е достатъчно доказателство, за да бъде убеден официален Вашингтон да зачеркне Судан от списъка на страните, даващи подслон на терористи.

В коментар в Лондон по повод арестуването на прочутия терорист Дейвид Йелъп – един от авторите, писали книги за Карлос, който твърди, че е вземал интервю от него в Дамаск през 1989 г., заяви: „Не се учудвам, че е бил арестуван. През последните 10-15 години той е бил арестуван няколко пъти, но след като се е разбирало кого са задържали, са го освобождавали. Това, което ме изненадва е, че са го предали на французите. Има много хора, като например президентът на Сирия Хафез Асад и иракският президент Саддам Хюсеин, които биха желали да го видят мъртъв. Този човек е подвижна енциклопедия не само по отношение на терористичните актове, които сам е извършил, но и за всичко, което се е случило в областта на тероризма през последните 25 години“.

Междувременно Карлос прекара първата си нощ като затворник в мрачната сграда на парижкия затвор „Санте“, построен преди 127 години. Там затворническото ежедневие е следното: закуска в 7:30, разходка из двора, обяд в 12:00, пак разходка и вечеря в 17:00 часа. Поради съображения за сигурност обаче засега изглежда малко вероятно това разписание да се отнася и за Карлос.

Първи разпит на терорист номер едно

Париж, 16 август 1994 г. /БТА/ Международният терорист Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала, който бе арестуван в Судан и предаден на Франция, се яви днес под засилена охрана в Съдебната палата в Париж, за да бъде разпитан от съдията Жан-Луи Брюгер, специализиран в областта на тероризма. Карлос е отговорен за смъртта на общо 83-ма души по света. Журналистите, които очакваха прочутия терорист, го чули да си разменя реплики с охраняващите го жандарми. „Ние имахме „Фамас“ (френски автомати) в Ливан, много са добри“, им казал той. А когато съдията се появил, извикал: „А, ето го и съдията, как сте?“, „Добре съм, отговорил той, а вие как сте?“, „Все още съм жив и смятам още дълго да бъда“, отвърнал шеговито терористът.

След двучасов разпит от съдията Брюгер, Карлос Чакала бе обвинен за бомбения атентат от април 1982 г. на парижката улица „Марбьоф“, при който един човек загина и 63-ма бяха ранени, и откаран в затвора. Карлос избра за защитата си адвокатите Мурад Уседик и Жак Вержес. Последният е признат във Франция като един от най-блестящите адвокати. Той бе защитник в гръмките процеси срещу Клаус Барби, бивш началник на Гестапо в Лион, и приятелката на Карлос – Магдалена Коп, член на печално известната терористична група Фракция „Червена армия“ (РАФ).

Адвокатът Уседик, който присъства на разпита, заяви на излизане от кабинета на съдията, че клиентът му е бил отвлечен от суданските полицаи, натоварени с охраната му. Според адвоката Карлос е бил „завързан, упоен и откаран на борда на френски самолет, където го очаквали офицери от френското контраразузнаване (ДСТ)“. Карлос е жертва на „сделка между правителствата на Франция и на Судан“, подчерта адвокатът Уседик. По думите му Карлос е бил „предаден и продаден за сума, значително по-голяма от тридесет сребърника“. „Нямаше процедура по екстрадиране, това си беше отвличане“, добави той. Адвокатът Вержес посочи от своя страна, че днес следобед Карлос ще бъде преместен в затвора в парижкото предградие „Френ“.

Френският министър на вътрешните работи Шарл Паскуа заяви днес, че има опасност от отмъщение от страна на приятелите на Kapлoc и че е необходимо да се вземат предпазни мерки. Паскуа решително отхвърли твърдението на в. „Либерасион“ за френско-суданска сделка за залавянето на Карлос. Левият „Либерасион“ писа, че министърът на вътрешните работи "от една година се е привързал към управляващите в Хартум ислямисти". Вестникът твърди, че Париж е разрешил на ислямския режим да изпраща войските си през територията на Централноафриканската република, за да удрят в гръб партизаните-християни в Южен Судан. (...)

*****

Кайро, 16 август 1994 г. /БТА/ Судански дипломати в Кайро днес отрекоха, че страната им, обвинявана от западни и арабски страни в подкрепа на тероризма, била сключила сделка с Париж за предаването намеждународниятерорист Карлос на френското правосъдие. „Правителството ми не е сторило това за каквито и да е облаги“, заявил пред Ройтер дипломат от суданското посолство в Кайро. Според него Карлос бил предаден на френските власти, защото бил търсен от закона. Друг судански дипломат посочил, че отношенията между Хартум и Париж не се нуждаят от подобрение. Предаването на Карлос на френските власти „ще създаде добри отношения, но връзките ни с Париж са вече нормални“, посочил дипломатът. 

Карлос обещава да не предава старите си приятели

Париж, 17 август 1994 г. /БТА/ Карлос Чакала не се разкайва и няма да издава тайни, които биха злепоставили или навредили на правителствата, помагали му някога, заяви неговият адвокат днес. Сега, когато международният терорист е зад решетките в Париж, Франция, и други държави биха искали да узнаят подробности за тъмното му минало – за връзките с Москва и бившите й комунистически сателити в Източна Европа, както и с екстремистите в Близкия изток, отбелязва Ройтер. Това е ключовият въпрос, потвърди –Пиер Марион, бивш ръководител на френската разузнавателната мрежа в чужбина, в телевизионно интервю снощи. Но адвокатът на Чакала Жак Вержес заяви в интервю за Ройтер днес, че довереникът му „няма да предаде старите си приятели“. Според Вержес, който вчера два часа обсъжда с Карлос стратегията на защитата, той бил дълбоко възмутен от вероломството на суданците, които го „продали“. Запитан дали Карлос ще пледира, че не е действал сам, а по чужда заповед, адвокатът отвърна, че той няма да се държи като суданските власти, които предадоха госта си, а ще се стреми да оправдае цялостната си идеологическа борба. Вержес добави, че ще оспори юридическите правомощия на френското правосъдие да разпитва Карлос, след като той не е законно екстрадиран от Судан.

Другият адвокат Мурад Уседик в интервю днес в „Инфоматен“ направо заплаши да заведе дело за отвличане. Без да обръща внимание на официалните опровержения, днес вестник „Либерасион“ отново публикува твърденията на анонимни правителствени източници, че е имало сделка между Судан и Франция, Според тях сътрудничеството в залавянето на Чакала може би има връзка с опитите на Париж да спаси положението в Алжир, надявайки се Хартум да посредничи за сближаване с Ислямския фронт за спасение. Според Марион разкритията на Карлос може би ще създадат известни неудобства на покровителите му в Близкия изток, но не и в Източна Европа, където тези правителства отдавна ги няма. От началото на 80-те години източноевропейските режими започнали да странят от Карлос и престанали пряко да му помагат, твърди анонимен източник от чешките части за борба с тероризма. Полицаят заяви снощи по чешката телевизия, която не показа лицето му, че през януари, по време на визитата на президента на САЩ Бил Клинтън в Чехия, Карлос бил засечен в Прага. Разпознали го в транзитната зала на летището и съответните служби започнали разследване. Твърдението бе официално опровергано днес от говорител на министерството на вътрешните работи. Той потвърди, че Илич Рамирес Санчес за първи път е бил в Прага през 1978 г. и четири пъти след това с южнойеменски паспорт. Последния път, през юли 1986 г., установил контакти с арабски дипломати, предаде АФП. 

*****

Лондон, 18 август 1994 г. /БТА/ Йеменското президентство опроверга да е имало каквито и да било контакти с терориста Карлос и обвини Йеменската социалистическа партия (на Юга), че е поддържала тесни връзки с него преди1990 г., предаде йеменската агенция САБА. "Информациите, че Карлос е пребивавал в президентския дворец в Сана и се е срещал с президента Али Абдула Салех, са безпочвени", заяви говорител на йеменските служби за сигурност. По думите му "принципната позиция на Йемен е да отхвърля тероризма, да го осъжда и да се бори срещу него".

Според излизащия в Лондон арабски всекидневник „Аш шарк ал аусат“, който се позовава на източник близък до йеменското правителство, Карлос е бил за последен път в Йемен през юли или август 1991 г., след като е бил „върнат“ от Сирия. Сирийските власти натоварили Карлос и жена му на самолет за Она. Йеменските власти били изненадани като видели терориста на летището в Сана и отказали да го пуснат. Карлос и жена му, твърди източникът, останали десет дни в транзитната зона, тъй като Сирия отказвала да го репатрира въпреки настояването на йеменските власти. Накрая Ирак се съгласил да го приеме. Със съпругата си той взел самолет за Аман, откъдето заминал за Багдад. А в подготвения си за утре брой в. „Юропиън“ пише, че Карлос е бил предаден от Сирия. Тя предупредила западните тайни служби след като го убедила да отиде в Судан, за да организира "последна операция, която да разтърси света". Според лондонския вестник това било предложение, на което не можел „да устои човек с тщеславието на Карлос.

Карлос, пише „Юропиън“, като цитира източници близки до западни специални служби, „бе хванат защото не устоя на изкушението да нанесе последен удар“. Вестникът не уточнява естеството на този „последен удар“. Според него така сирийското правителство, което дълго време бе негов домакин и защитник, се отървало от ненужно и неудобно протеже.

*****

Париж, 20 август 1994 г. /БТА/ Адвокатът на Карлос Чакала Жак Вержес възнамерява другата седмица да се отнесе до Европейския съд (за правата на човека) за незаконното отвличане на неговия клиент от Судан във Франция. Напоследък адвокатът засенчи клиента си и „превзе“ заглавията в средствата за информация във Франция. „Той не е гангстер и не работи за пари – в края на краищата произхожда от много богато семейство. Ако е направил нещо, то е по политически причини“, заяви Вержес след вчерашния си едночасов разговор с Карлос в затвора. ЦРУ е допринесло за френския успех, следейки движението на терориста от 20 години, заяви високопоставен служител във Вашингтон при условие да остане Анонимен. ЦРУ „затегна примката около врата на Карлос, като постепенно го лишаваше от убежищата му“, каза той, без да навлиза в подробности. Вестник „Ню Йорк пост“ вчера писа, че през януари САЩ са издали на французите скривалището на Карлос в Судан, което научили от сирийското правителство. 

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:25 на 15.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация