site.btaНа 4 август 1995 г. започва операция „Буря"

На 4 август 1995 г. започва операция „Буря"
На 4 август 1995 г. започва операция „Буря"
AP, (4 август 1995) Рача, Сърбия. Жена плаче, докато присъства на събитие за отбелязване на 20-ата годишнина от "Операция Буря", военна акция на хърватската армия, която смазва подкрепяния от Сърбия бунт в Западна Хърватия през 1995 г.

След разпада на Югославия в началото на 90-те години на 20 век, на Балканите се проявяват множество етнически и религиозни конфликти, които водят до разпалването на бойни действия. Първият голям сблъсък от тези конфликти е войната на Хърватия със силите на бивша Югославия за независимост. На 4 август 1995 г. в Република Сръбска Крайна армията на Хърватия предприема т. нар. операция „Буря“, с която Хърватия успява да си върне териториите, в които на 19 декември 1991 г. хърватските сърби провъзгласяват своя държава – Република Сръбска Крайна (Крайна, Славония, Бараня и Западен Срем). 

След прекратяване на огъня през януари 1992 г. Хърватия е международно призната за суверенна държава и на нейна територия са дислоцирани мироопазващите сили на ООН. През следващите 3 години боевете почти стихват. 

На 7 август 1995 г. е постигнато споразумение между Хърватия и Република Сръбска Крайна за прекратяване на огъня с посредничеството на ООН. Споразумението официално слага край на хърватската операция по "реинтегрирането" на Крайна. По време на операцията над 250 000 етнически сърби напускат Хърватия и бягат в Босна и Херцеговина и в Сърбия, а стотици са избити от напредващите хърватски войски. Според неправителствената организация "Веритас" хърватската операция "Буря" е довела до смъртта или изчезването на 1960 хърватски сърби, от които 1205 цивилни.

В бюлетин „Международна информация – събития и факти“ четем:

Сараево, 4 август 1995 г. /БТА/ Хърватите атакуваха Книн – столицата на сръбските отцепници от т. нар. Република Сръбска Крайна, предаде Асошиейтед прес телеграма от своя кореспондент в Книн. 

***

Загреб, 4 август 1995 г. /БТА/ Книн, „столицата“ на самообявилата се на територия на Хърватско „Република Сръбска Крайна“, е в пламъци и на всеки петнайсет секунди в града пада средно по един снаряд, предаде агенция Франс прес, цитирайки високопоставен представител на ООН, пожелал да остане анонимен. Той уточни, че два артилерийски полка атакуват града. Според ООН между 50 000 и 100 000 души ще напуснат Книн, за да потърсят убежище в контролирания от сърбите град Баня Лука в Северна Босна. 

***

Европа и САЩ осъждат хърватската офанзива в Крайна 

Бон, 4 август 1995 г. /БТА/ Правителствата на европейските страни и на САЩ изразиха безпокойство от хърватското настъпление в Сръбска Крайна и призоваха хървати и сърби да решат проблемите не със силата на оръжието, а на масата за преговори. 

Руският външен министър Андрей Козирев осъди силовите методи на Хърватско и подчерта, че решение на конфликта в бивша Югославия трябва да се търси само с политически средства. (...)

(...) За спиране на хърватската офанзива и подновяване на преговорите между враждуващите страни призова и държавният секретар на САЩ Уорън Кристофър на пресконференция в камбоджанската столица. (...)

На пресконференцията говорителят на френското външно министерство Ив Дутрийо подчерта, че Франция осъжда хърватската офанзива и призовава хърватите да прекратят военните си действия, а сърбите – да не предприемат в отговор на нападение репресии, особено срещу гражданското население. (...)

(...) В декларации и специални изявления офанзивата на хърватите бе заклеймена и от официални представители на Великобритания, Германия, Швеция, Норвегия, Холандия и други европейски страни. В декларация на британското външно министерство се настоява хърватските власти незабавно да спрат бойните действия, които крият опасност от избухване на голяма война в района. 

***

Женева, 4 август 1995 г. /БТА/ Сръбското население започва да напуска Краина, където днес хърватската армия предприе светкавична офанзива, съобщи в Женева представител на Върховния комисариат за бежанците при ООН. Той каза, че според първите сведения най-малко 100 лични автомобили са се отправили към босненския град Босански нови. Бюрото на комисариата в Белград ще изпрати допълнителна помощ в Баня Лука, босненски град под сръбски контрол. Където се очаква да се насочи голяма част от бежанците. Комисариатът не знае точния брой на сръбското население в Краина, но предполага, че то се движи между 100 и 200 хиляди души. Унгария съобщи, се че подготвя да приеме бежанци от районите, където се водят бойни действия. 

***

Ню Йорк, 4 август 1995 г. /БТА/ Генералния секретар на ООН Бутрос Гали осъди днес офанзивата срещу сърбите от Крайна и особено умишлената стрелба срещи сините каски. В декларация, цитирана от генция Франс прес, Гали изрази дълбокото си съжаление, че „хърватският президент Франьо Туджман е предпочел да пренебрегне неговия призив и призива на международната общност“. 

***

Брюксел, 4 август 1995 г. /БТА/ Европейският съюз реши днес да прекрати незабавно преговорите, които се водят с Хърватско за сключване на споразумение за търговия и икономическо сътрудничество, се казва в съобщение на председателството на Европейския съюз. Прекратява се и програмата на ФАР на ЕС за финансова помощ за Хърватско. (...)

***

Загреб, 5 август /БТА/ Столицата на самообявилата се Република Сръбска Крайна Книн бе превзета днес от хърватската армия, съобщи министерството на отбраната на Хърватско. Информацията бе потвърдена от представител на силите на ООН в сектор „Юг“ полковник Ендрю Лесли. Градът паднал в 12.30 часа месно време. Хърватско знаме се вее над крепостта на града. Голяма част от сърбите, живеещи в Книн, са го напуснали, след като хърватите предприеха вчера голяма офанзива. 

***

Десетки хиляди бежанци напускат Крайна

Бана Лука, 6 август 1995 г. /БТА/ Върховният комисариат на ООН за бежанците подготвя въздушен мост за транспортиране на храни и лекарства за десетките хиляди цивилни сърби от Крайна, бягащи към град Баня Лука в Северна Босна, предаде агенция Франс прес. Представител на Върховния комисариат за бежанци в Баня Лука съобщи, че от утре започва да действа въздушен мост между Загреб и Белград за транспортиране на хуманитарна помощ. От сръбската столица помощта ще се превозва с камиони до Баня Лука. 

Представителите на ООН се опитват да установят броя на цивилното сръбско население от офанзивата на хърватската армия. Според непълна информация над 45 хиляди краински сърби са напуснали домовете си. Около 35 хиляди вече са пристигнали в района на контролираните от босненските сърби Баня Лука и Приедор. Други десет хиляди са струпани в района на Топуско, който е още под контрола на краинските сърби. Градът се намира само на двадесетина километра от Петриня, която падна тази сутрин в ръцете на хърватите. 

Според представители на сръбските власти в Баня Лука 120 000 сръбски бежанци от Крайна са се отправили към града в две колони – през северната и през южната част на мюсюлманския анклав Бихач в Северозападната Босна. Представителят на Върховния комисариат за бежанците в Баня Лука отбеляза, че тази цифра все още не е потвърдена, но е очевидно, че става дума за масово придвижване на десетки хиляди бежанци. 

Ако цифрата 1200 000 души се потвърди, това ще бъде най-масовата вълна от бежанци, с която ООН ще трябва да се справи от началото на войната в бивша Югославия. Върховният комисариат за бежанците отправи призив за помощ към хуманитарните организации, подчертавайки, че има спешна нужда от храна и палатки. 

Вчера хърватите обявиха, че са оставили отворени два коридора за евакуиране на цивилното население от Крайна към Босна. 

***

Ватикана, 6 август 1995 г. /БТА/ Папа Йоан-Павел II изрази дълбока загриженост от трагичното развитие на обстановката в Хърватско и в Босна, предаде агенция Франс прес. Той призова насилието да не задуши диалога и да не бъде пренебрегнато нищо, което би позволило да бъдат избегнати нови човешки драми. Папата отправи този апел след молитва, произнесена пред поклонниците в двореца на лятната му резиденция в Кастел Гандалфо, близо до Рим. 

***

Загреб, 6 август 1995 г. /БТА/ Хърватският президент Франьо  Туджман пристигна днес с хеликоптер в Книн, „столицата“ на Сръбска Крйина, превзета от хърватската армия. Придружен от съпругата си и от голяма правителствена делегация Туджман преклони глава пред хърватското знаме, издигнато на 20 метра височина над крепостта.  „Това е исторически ден, защото Книн има стратегическо значение за стабилността на Хърватско“, заяви просълзен президентът. „С освобождаването на Книн ние създадохме условия да осигурим стабилността на нашата страна като свързваме географски северната и южната ѝ част и като осигурим охраната на границите“, заяви хърватският президент. 

***

Огромен бежански поток заля Северна Босна

Загреб, 7 август 1995 г. /БТА/ Колони изтощени, уплашени и отчаяни бежанци от Краина блокираха пътищата в Северна Босна, като огромният човешки поток се очаква да достигне 200 000 души, най-голямото преселване от започването на войната в бивша Югославия, предаде АП. „Изправени сме пред голяма хуманитарна катастрофа“, заяви Манс Нюбер от Върховния комисариат на ООН за бежанците. 

***

Хърватско обяви край на операция „Буря“, но заяви, че ще си върне Източна Славония 

Загреб, 7 август 1995 г. /БТА/ Хърватско оповести днес край на военната си светкавична операция срещу сърбите, след като си възвърна големи по размер територии, предаде АП. ООН обаче заяви, че боевете продължават и десетки хиляди отчаяни бежанци се намират направо в капан. „Акцията приключи“, заяви министърът на отбраната Гойко Шушак, като уточни, че всички битки са приключили в 18 часа месно време. Няма вече боеве, добави Шушак. 

Хърватско ще си възвърна Източна Славония със сила, ако бъде необходимо, заяви също министърът, цитиран от АФП. Хърватско няма да се откаже от източна Славония и ще зависи от поведението на международната общност дали тази територия ще бъде в основата на въоръжен конфликт със Сърбия, допълни Шушак, като обвини Белград, „че е окупирал и анексирал“ тази област. 

Президентът Франьо Туджман се готвел да подпише заповед по-късно тази вечер за демобилизиране на 70 на сто от 100-те хиляди войници, които бяха хвърлени в битката срещу приблизително 50 хиляди сърби. Според Шушак около пет-шест хиляди сръбски войници водели преговори да се предадат в град Топуско, на 60 км южно от Загреб, където се водеха яростни еднодневни боеве между  хърватската армия и сръбските сили. Продължавали само полицейски операции в района южно и югозападно от Загреб, които бяха целта на продължителната три дни операция „Буря“ за възвръщане на земите, завзети от разбунтувалите се сърби през 1991 г. (…)

Съгласно обявените от хърватския министър на отбраната данни в операция „Буря“ са загинали 118 хърватски войници и 620 са ранени. По-рано хърватски военни посочиха, че 700 сръбски войници са били изведени от строя само в битката за Книн. 

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:19 на 04.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация