site.btaВоенен преврат в Ирак заменя монархията с република на 14 юли 1958 г.

Военен преврат в Ирак заменя монархията с република на 14 юли 1958 г.
Военен преврат в Ирак заменя монархията с република на 14 юли 1958 г.
Багдад (27 юли 1958) Военни стоят близо до противовъздушна установка в центъра на Багдад. По време на военния преврат на 14 юли в Ирак тълпа разграбва и опожарява двореца и убива крал Файсал II и престолонаследника. (AP Photo/Pringle)

Военен преврат е организиран от ген. Абдел Карим Касем в Ирак на 14 юли 1958 г. В хода на въстанието на Фронта за национално единство и военната организация "Свободни офицери" в Ирак е свалена монархията и държавата е провъзгласена за република. Убити са последният крал на Ирак Файсал Втори и кралица Нафиза.

БТА информира за случващото се в Ирак в средата на юли 1958 г. в своите бюлетини “Международна информация” и “Международна информация - Служебен”:

Ирак обявен за република

Кайро, 14 юли 1958 г. /БТА/ Радио “Багдад” съобщи, че тази сутрин в Ирак е станал държавен преврат. Съборена е кралската власт и страната е обявена за република. Съставено е републиканско правителство начело с генерал Абдел Керим Касем.
Новото правителство е изпратило телеграма до президента Насър, в която съобщава, че признава Обединената арабска република.

***

Събитията в Ирак

Кайро, 14 юли 1958 г. /БТА/ Радио “Кайро” предаде в сутрешната си емисия съобщение на Радио “Багдад”, че рано тази сутрин в Ирак е бил извършен държавен преврат от нелегалната антимонархическа организация на офицерите от иракската армия. Страната е била провъзгласена за република. Ръководният комитет на организацията се е обърнал по радиото с апел към иракския народ да запази ред и спокойствие и да даде своята поддръжка за укрепването на младата република. (…)
Днес Радио “Кайро” съобщи, че кралят на Ирак Файсал е бил арестуван рано сутринта. 
Радио “Багдад” предаде обръщение на командването на иракската армия към иракския народ, в което се казва: Ние започнахме нашето национално движение в името на освобождението на арабската родина от господството на банда престъпници, които предадоха страната и нейните богатства на империалистите.
Иракската армия е част от народа и принадлежи на народа. Тя извърши това, за което мечтаехте - премахна деспотичната банда, която ви подтискаше. Ето защо вие трябва да я подкрепите в борбата против кръвопийците и кликата на Нури Саид. Нашата победа може да бъде пълна само при подкрепата на народа за защита от възможни заговори на империалистите срещу младата Иракска република. Ние ви призоваваме да се борите решително против империализма. Ние сме решени да изпълним докрай нашия дълг към вас. Бъдете сигурни, че ние действаме за ваше добро, ние ще образуваме правителство от представители на самия народ и от самия народ. От този момент нашата страна ще се нарича Иракска република. Тя ще провежда арабска политика и ще спазва строго решенията на Бандунгската конференция. 

***

Лондонското обществено мнение за положението в Ирак

Лондон, 14 юли 1958 г. /АП/ Непосредствената реакция на дипломатическите среди в Лондон се изрази в мнението, че неуспехът на Запада да се притече на помощ на законното багдадско правителство в един момент на тежка криза почти сигурно ще постави край на западното влияние в арабския свят.
Багдадският пакт, в който членуват пет страни, не предвижда членовете да си оказват незабавно помощ в случай на криза, обаче пактът задължава съюзниците да обмислят въпроса за оказване на цялостна помощ при положение като сегашното. Всички указания говорят, че в Багдад отдавна и умно се е подготвял заговор, като за него е избран най-подходящият момент. Същият ден крал Фейсал и министър-председателят Нури Саид трябваше да пристигнат в Истанбул за конференцията на мюсюлманските страни-членки на Багдадския пакт. 

***

Иран с събитията в Ирак

Техеран, 14 юли 1958 г. /Франс прес/ От авторитетен източник се узнава, че поради събитията в Ирак иранският шах ще се завърне направо в Техеран без да се спре в Истанбул, където трябваше да състои днес конференция на високо равнище на Багдадския пакт. Конференцията се отменя.
Иранският печат е поканен да не помества новини от Багдад.

***

Въстанието в Ирак обхванало и Йордания

Техеран, 14 юли 1958 г. /ЮПИ/ Агенция МЕН съобщи от Кайро, че въстанието в Ирак е обхванало и Йордания.
Дипломатически представители в Техеран са на мнение, че може би първоначално превратът е трябвало да се извърши едновременно и в двете страни. Обаче смята се, че заговорът в Йордания е бил потушен миналата седмица, когато йорданският крал Хюсеин, според някои съобщения, е наредил да бъдат арестувани 60 офицери и войници от въоръжените сили на Йордания.

***

Тел Авив, 14 юли 1958 г. /Франс прес/ Новината за държавния преврат в Ирак и за засилване на смутовете в Йордания стана известна рано сутринта в Израел, чрез иракското радио.
Незабавно авторитетните среди прецениха, че положението е "много сериозно". (…)

***

Хюсеин - държавен глава на Арабския съюз

Аман, 14 юли 1958 г. /Ройтер/ Днес кралският дворец оповести, че от днес кралят на Йордания Хюсеин поема функциите на държавен глава на Арабския съюз.
Това решение бе взето от хашемитския кралски кабинет "поради отсъствието” на краля на Ирак Файсал, който беше държавен глава на Арабския съюз, образуван неотдавна.
В съобщението се казва, че като шеф на Арабския съюз, крал Хюссин става и главнокомандващ на арабската армия. (…)

***

За събитията в Ирак

Анкара, 14 юли 1958 г. /Радио емисия на турски език, 20.15 ч./ Според получените преди малко съобщения на редица места, в Ирак са започнали контрареволюционни действия. Някои войскови части в Ирак, които не са се подчинили на нареждането на Багдад в името на законната власт, са завзели властта в областите, където те се намират. (…)

***

Обединени нации, /Ню Йорк/, 14 юли 1958 г. /Франс прес/ Събитията и Ирак, естествено, се следят с най-голямо внимание от всички дипломати в ООН и най-вече от западните дипломати, които очакват официални съобщения за положението в Багдад.
Дипломатическите среди отбелязват, че първите съобщения на печата след съобщението за преврата са дали може би преувеличена картина на положението.

***

Държавният департамент изненадан от преврата в Ирак 

Вашингтон, 14 Юли 1958 г. /АП/ Превратът в Ирак изненада правителството на Айзенхауер. Сведенията, на разузнавателната служба показваха, че се крои някакъв заговор срещу правителството, обаче авторитетни представители признават, че никой не е предвиждал силата, с която се развихри бунта, нито пък, че той ще избухне тъкмо в този момент.
На въстанието се гледа тук като на внимателно замислен таен заговор, в който участвуват и мнозина млади иракски офицери.
Представителите на Държавния департамент се страхуват, че превратът може да сложи начало на подобни проегипетски бунтове в Йордания, а може би и в Саудитска Арабия.
Смята се също така, че светкавичното сваляне на прозападното иракско правителство ще отвори вратите на Средния изток за още по-опасно комунистическо проникване. Явно беше, че висшите представители на Държавния департамент са обезпокоени и до известна стопен объркани. Те подозират, че президентът на Египет Насър е насърчил и може би замислил този удар срещу прозападната политика в тази област. Представителите се въздържат да направят окончателна преценка за ролята, която Насър е играл докато не се получат повече сведения.
Съществува известна загриженост за безопасността на американците от Ирак, които надхвърлят 1500 души. В пристигналите досега телеграми от американското посолство в Багдад, се съобщава, че всички американци са невредими и че срещу тях не са били отправени заплахи, нито пък са извършвани нападения. 

***

Английското посолство в Багдад опожарено

Лондон 14 юли 1958 г. /АП/ Тази вечер Английската асоциация за печата съобщи, че италианското правителство е представило на английското министерство на външните работи един доклад, в който се казва, че английското посолство в Багдад е било претърсвано и след това подпалено.
В италианския доклад се казва, че посланикът и персоналът на посолството са невредими.
Представител на Министерството на външните работи заяви, че връзката с посолството е била прекъсната в 9 часа сутринта.
Тази вечер министър-председателят Харолд Макмилън свика извънредно заседание на Министерския съвет, за да се обсъди драматичното положение в Ирак.
Това заседание на кабинета в пълен състав се свика след заседанието на главните министри. 

***

Обединената арабска република реши да признае Иракската република

Кайро, 15 юли 1958 г. /БТА/ Радио “Кайро” предаде изявление на официален представител на правителство, в което се казва, че Обединената арабска република е решила да признае Иракската република.
Съобщава се също, че президентът Насър е изпратил телеграма до Временния държавен съвет на Иракската република, в която поздравлява иракския народ с републиканската победа.

***

В Ирак е обявено военно положение

Кайро, 15 юли 1958 г. /БТА/ Снощи върховното командуване на иракската армия е издало заповед, с която се обявява военно положение в цялата страна. За неопределено време се въвежда полицейски час от 17 часа вечерта до 5 часа сутринта. 

***

Решения на новото иракско правителство

Кайро, 16 юли 1958 г. /БТА/ Радио “Багдад” предаде, че вчера новото иракско правителство е взело решение да бъде анулиран съюзът между Ирак и Йордания, който противоречи на жизнените интереси на народите на двете страни и служи само на интересите на двете династии и на империалистическата политика в Близкия изток.
Освен това иракското правителство е издало заповед досегашното общо знаме на съюза да бъде заменено със знамето на новата Иракска република. 

***

Писмо на председателя на Министерския съвет Съветския съюз до министър-председателят на Иракската република

Москва, 16 юли 1958 г. /Радио/

До Негово превъзходителство Абдел Керим Касем, министър-председател на Иракската република
Правителството на Съюза на съветските социалистически републики, ръководейки се неизменно от принципите за самоопределение на народите и уважавайки дълбоко справедливите национални стремежи на Ирак, тържествено заявява, че признава официално правителството на Иракската република.
Съветското правителство се надява, че създаването на Иракската република ще спомогне за по-нататъшно укрепване на всеобщия мир и за развитие на приятелски отношения между СССР и Ирак.
Народите на Съветския съюз желаят на иракския народ да укрепи националната независимост на страната и да постигне всестранни успехи в икономическия и културния живот на своята родина.

Н. С. Хрушчов,
Председател на Министерския съвет на СССР 

***

Китай признал Иракската република

Пекин, 16 юли 1958 г. /Синхуа/ Правителството на Китайската народна република е решило да признае Иракската република.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:47 на 14.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация