site.btaНа 27 юли 2002 г. при катастрофа на самолет по време на авиошоу в Украйна загиват 78 души

На 27 юли 2002 г. при катастрофа на самолет по време на авиошоу в Украйна загиват 78 души
На 27 юли 2002 г. при катастрофа на самолет по време на авиошоу в Украйна загиват 78 души
Украйна (6 декември 2018) Изтребители Су-27 летят над военна база в Житомирска област. (Mikhail Palinchak, Presidential Press Service via AP)

На 27 юли 2002 г. на летище Скнилов край град Лвов, Западна Украйна, боен самолет Су-27 на руската компания „Сухой“ се врязва в  тълпа от зрители по време на авиошоу, по случай 60-годишнината на 14-и авиационен корпус на Украинските военновъздушни сили. На авиошоуто присъстват около 10 хиляди зрители, дошли да видят както образци на авиационната техника, така и зрелищни фигури от висшия пилотаж, изпълнени от украински летци.

За демонстрационния полет първоначално е избран МиГ-29, но поради неблагоприятни метеорологични условия е заменен със Су-27, който е тежък, но изключително маневрен изтребител от съветски тип с двуместна модификация.

Висшият пилотаж изпълняват пилотите първи клас полковници Владимир Топонар и Юрий Егоров.

Около 12:50 часа при изпълнение на една от фигурите самолетът не набира достатъчна височина, прави опит да се върне към хоризонтален полет и да избегне сблъсък със земята, но се удря в дърво, след което крилото му се удря в бетонната облицовка на рулевия път, завъртайки се удря още няколко самолета на земята (Су-17М4Р и Ил-76ТД) и избухва в пламъци. Когато изтребителят пада, той помита десетки зрители.

Пилотите Топонар и Егоров успяват да катапултират след контакта със земята. Около два месеца те се възстановяват от травми на гръбначния стълб.

При катастрофата на място загиват 78 от зрителите на авиошоуто, сред тях - 28 деца, а 543 души са признати за жертви, от които 150 са с тежки наранявания.

Официалната версия за трагедията е нарушение на правилата за пилотиране на Су-27, отклонение от полетната мисия и неправилна организация на авиошоуто.

Неофициално дискусията е за пилотска грешка, проблеми с оборудването и недостатъчна квалификация за изпълнение на демонстрационни фигури.

За инцидента първоначално са обвинени 12 души. От тях четирима генерали са оправдани. Останалите са признати за виновни и получават различни присъди. Пилотите Владимир Топонар и Юрий Егоров са осъдени съответно на 14 и 8 години. Впоследствие присъдите им са намалени.

Разследването установява, че и двамата пилоти са достатъчно опитни, но преди шоуто те са осъществили само един тренировъчен полет на друго летище, а не на това в Скнилов.

Пилотите не признават вина, те обвиняват организаторите, че не са осигурили безопасно разстояние от зрителите.

В емисията „Международно информация“ на БТА четем:

Украински самолет се разби на авиошоу

Киев, 27 юли 2002 г. /БТА/ Украински изтребител Су-27 се разби на авиошоу в Лвов, предадоха информационните агенции. Според очевидец, цитиран от Ройтерс, на земята са загинали десетки хора.(…)

Говорител на украинското министерство на отбраната заявил, че двучленният екипаж е демонстрирал фигури от висшия пилотаж преди да загуби контрол над самолета.

***

Четиридесет и седем са убитите  при катастрофата на изтребител  по време на авиошоу в Украйна

Киев, 27 юли 2002 г. /БТА/ Четиридесет и седем души са загиналите и 60 са ранените при катастрофата по-рано днес на изтребител Су-27 на военното летище Скнилов в украинския град Лвов, предаде ИТАР-ТАСС.(…)

Украинското военно министерство е образувало комисия за разследването на инцидента, оглавявана от и. д. министъра на отбраната Петър Шуляк.

За мястото на катастрофата отпътува президентът Леонид Кучма.(…)

***

78 убити и 115 ранени при катастрофата по време на авиошоу в Украйна

Киев, 27 юли 2002 г. /БТА/ По-най нови данни 78 души са загинали и 115 са ранени, след като по-рано днес изтребител Су-27 се разби и избухна в пламъци на военното летище Скнилов край украинския град Лвов, предаде Ройтерс, като цитира говорител на министерството за извънредни ситуации.(…)

По данни на правоохранителните органи на летището се намирали около 10 000 души.

Самолетът, изпълняващ фигури от висшия пилотаж, паднал от малка височина и се врязал в хората на земята, които наблюдавали авиошоуто, посветено на 60-годишнината на 14-и авиационен корпус на украинските ВВС. По предварителни данни двигателите на самолета са отказали. Машината се ударила в дърво, загубила управление и паднала на летището, където множество зрители, придружени от деца, са разглеждали авиационни експонати, съобщава ИТАР-ТАСС.(…)

Намерена е „черната кутия“ на самолета и е започнало разшифроването на данните. Засега има две версии за катастрофата: отказ на двигателя и човешки фактор, съобщи ИТАР-ТАСС.(…)

***

Леонид Кучма уволни главнокомандващия на украинските ВВС

Киев, 28 юли 2002 г./БТА/ Президентът на Украйна Леонид Кучма уволни главнокомандващия на украинските ВВС генерал полковник Виктор Стрелников, съобщи агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на президентския секретар Елена Громницкая. Решението било взето на съвещание по повод катастрофиралия на авиошоуто край Лвов изтребител Су-27.(…)

***

Пилотите на катастрофиралия Су-27 се опитали да повторят „подвига на Чкалов“

Лвов, 28 юли 2002 г. /БТА/ (…) Според летците, пилотите на изтребителя се постарали да прелетят колкото е възможно по-ниско над летателното поле, имитирайки по този начин някогашното прелитане под един мост на знаменития летец Валери Чкалов, за да дадат възможност на повече хора да видят самолета в  действие.

ИТАР-ТАСС предаде също, че украинският президент Леонид Кучма е наредил докато продължава реформата на украинските въоръжени сили, да бъдат прекратени всякакви показни изпълнения на военните.

***

Украинският министър на отбраната подаде оставка след самолетната катастрофа във Лвов

Киев, 28 юли 2002 г. /БТА/ Украинският министър на отбраната Владимир Шкидченко днес подаде оставка във връзка с вчерашната самолетна катастрофа на авиошоуто в град Лвов, при която загинаха 83 души, съобщи АФП. По-рано днес президентът Леонид Кучма уволни главнокомандващия ВВС генерал-полковник Виктор Стрелников, а министърът на отбраната уволни командващия 14-и авиационен корпус генерал-лейтенант Сергей Онищенко.(…)

Украинският президент Леонид Кучма днес обяви с указ 29 юли за ден на национален траур за трагедията във Лвов.

***

Срещу двамата пилоти  на катастрофиралия вчера Су-27 в Лвов  е започнало наказателно дело

Лвов, 28 юли 2002 г. /БТА/ Наказателно дело е започнало срещу двамата пилоти на изтребителя Су-27, който вчера се разби по време на авиошоу в Лвов и причини смъртта на 83 души, сред които 19 деца, предаде ИТАР-ТАСС.(…)

В момента двамата пилоти Владимир Топонар и Юрий Егоров, които катапултираха преди сблъсъка на машината в земята, се намират в болница под охраната на милицията и военните, посочва ИТАР-ТАСС.

Президентът на Украйна Леонид Кучма уволни днес със свой указ генерал Петър Шуляк от поста началник на генералния щаб на въоръжените сили на страната. Шуляк изпълняваше и функциите на министър на отбраната.

Украинският генерален прокурор е разпоредил днес да бъдат арестувани вече уволненият главнокомандващ на ВВС на Украйна Борис Стрелников и трима висши офицери от 14-и авиокорпус.(…)

Експерти са успели да идентифицират до момента телата на 72 от загиналите 83 души при катастрофата на военно летище в Лвов. В болниците на града пребивават 71 човека, от които 18 са в тежко състояние.

***

В Лвов се състоя панихида за жертвите от авиошоуто на летище Скнилов

Лвов, 29 юли 2002 г. /БТА/ Стотици украинци се събраха днес на военното летище Скнилов в град Лвов за възпоменателна церемония в памет на жертвите от трагичния инцидент в събота, когато изтребител, участващ в авиошоу, се разби на земята и уби 83 души, предадоха осведомителните агенции.

Флаговете в страната са свалени наполовина, след като украинският президент Леонид Кучма обяви понеделник за ден на национален траур.(…)

***

Спрени са полетите практически на всички  украински военни самолети

Киев, 29 юли 2002 г. /БТА/ Министерството на отбраната на Украйна спира полетите практически на всички военни самолети, предаде ИТАР-ТАСС по информация от пресслужбата на военното ведомство. Изключение са единствено силите за поддържане на постоянно бойно дежурство.

Планира се полетите да бъдат възобновени, след като специалната комисия установи причините за катастрофата на самолет Су-27 по време на авиационното шоу в гр. Лвов.

Украинското транспортно министерство забранява покупката на чуждестранни граждански самолети, летели повече от 20 години. Такива машини няма вече да се вписват и в сертификатите на авиокомпаниите, превозващи пътници и товари.(…)

***

Според генералния прокурор на Украйна причината за самолетната катастрофа в Лвов е нехайството на военните

Киев, 29 юли 2002 г. /БТА/ (…) Черната кутия на разбилия се в събота в Лвов самолет е предадена на следствената група на Генералната прокуратура на Украйна. Делото за катастрофата е иззето от военната прокуратура на Западния район и е поверено на Главното управление на военните прокуратури.(…)

За пострадалите от кошмарното авиошоу днес в Лвов започна да пристига помощ от чужбина. С транспортен самолет на испанските ВВС пристигнаха лекарства, дихателни реанимационни апарати и двама испански лекари с богат опит за работа с пострадали от катастрофи. Украйна е получила предложения за помощ от Русия, Полша, Беларус, Македония, Германия, САЩ, Швейцария и други страни, съобщиха от управата на град Лвов. Специалната държавна комисия и местните власти проучват предложенията.

***

Нарушаването на заповедите за летене е причината за трагедията край Лвов, твърди главнокомандващият украинските ВВС

Киев, 31 юли 2002 г. /БТА/ Главнокомандващият украинските ВВС генерал-полковник Виктор Стрелников, който бе уволнен след най-голямата трагедия в историята на авиационните демонстрации, станала в събота край Лвов, заяви днес, че пилотите не са изпълнили негова заповед, която би могла да предотврати разбиването на самолета сред публиката, предаде Ройтерс, позовавайки се на Интерфакс-Украйна.

На съдебния процес Стрелников заявил, че причината за катастрофата на Су-27 е нарушаването на заповедите за летене. Той посочил, че 10 или повече минути преди разбилият се изтребител да излети, той издал заповед да бъде променен курсът на полета далеч от множеството зрители, след като наблюдавал как един от самолетите извършва маневри над публиката.

Военният съд постанови, че няма достатъчно доказателства, за да бъде арестуван и обвинен ген. Стрелников. В същото време срокът му на задържане бе удължен от три на 10 дни, докато продължава разследването на причините за случилото се.

***

Пилотът на катастрофиралия в Лвов Су-27 отхвърля заключенията на официалното разследване

Киев, 9 август 2002 г. /БТА/ Един от двамата пилоти на украинския Су-27, който се разби на авиошоу в град Лвов на 27 юли, отхвърли заключенията на официалното разследване, като заяви, че е следвал летателния план и е изпълнявал заповедите на висшестоящите, съобщи ИТАР-ТАСС. Според окончателните заключения на правителствената анкетна  комисия, обявени в сряда, самолетът се е разбил, тъй като пилотите се отклонили от плана на полета и импровизирали  акробатични фигури във въздуха. Според пилота полетът не е трябвало да бъде изпълняван над публиката, но в последния момент била дадена заповед, която на практика се различавала от предварителното задание. 

***

Пилотите и ръководителите на полета са виновни за авиокатастрофата край Лвов

Киев, 18 август 2002 г. /БТА/ Украинската правителствена комисия, ръководена от секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Евгений Марчук, приключи разследването на причините за катастрофата със самолет Су-27, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки съобщение на украинската телевизия „1+1“.

Комисията е стигнала до заключението, че преки причини за катастрофата са били действията на пилотите и на ръководителите на полета. Става дума за грешка на екипажа при изпълнение на незаплануван елемент от полета и за неудовлетворителна работа на ръководителите на полета при насочването действията на екипажа.

Друга причина за трагедията са недостатъци при организацията и изпълнението на авиационното шоу. В това отношение вина носят Главното командване на ВВС, Западното оперативно командване на въоръжените сили, заместник-командващият ВВС генерал-майор Алексеев, заместник-командващият 14-и авиокорпус полковник Лукиних и командващият 14-и авиокорпус генерал-майор Сергей Онишченко, а също местните органи на властта.(…)

 ***

Украйна занижи на 78 броя на жертвите от катастрофата на изтребител Су-27 на авиошоу в Лвов

Киев, 19 август 2002 г. /БТА/ Украйна обяви днес, че окончателният брой на жертвите при катастрофата на изтребител Су-27 на авиошоу в град Лвов през юли е по-малък отколкото беше първоначално съобщено. Загиналите са 78, а не 85, както бе известно досега, предаде Ройтерс.

На 27 юли на авиошоу в Лвов при изпълнение на маневра изтребител Су-27 се вряза в тълпата и се възпламени.

Говорител на украинското министерство на извънредните ситуации уточни, че 76 души са загинали на място, а двама са починали от раните си в болница. Завишеният първоначален брой на жертвите се дължи на факта, че много тела бяха разкъсани на части, обясни говорителят.

Все още в болниците на Лвов се лекуват 47 пострадали зрители на авиошоуто, 9 от които са деца.(…)

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:47 на 27.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация